Miličnik ni postal policaj

Koper slovi po marsičem. Tudi po skorumpirani policiji. Če bi rekel, da so zaradi tega mafija bi jih užalil. Mafijce. Saj ne, da so v Kopru prav vsi takšni ali pa da jih drugje po naši podalpski ne bi bilo. Le da so koprski, milo rečeno, štorasti. Drugače se ne da povedati, če si pa dovolijo, da jih ujamejo na delu uporabe ravno tiste imovine, katero bi morali ščititi pred nepridipravi. Katerim so jo poprej seveda odvzeli. Kolikor sem in še vedno opažam, so koprski policisti v bistvu na počitnicah, če bi primerjal njih delo z ljubljanskimi ali sploh mariborskimi kolegi. Kot bi bili na Jamajki – palme, pesek, trava, pa še enkrat trava, pa debatni klubi…. In šale o policajih ? Seveda so vse resnične. Ker, lažje se je (na)smejati, ko gledaš večino… policajev na delu, kot pa resno razmišljati, kaj vse ta država plačuje. Smeh odpravlja glavobole.

Tudi koprski policaji so organ. Štrleči. Državni. A ta štrlečnost se je v zadnjih dveh, treh letih nekako omilila, saj je moč videti vedno več policajk. In vici o dveh policajih so potrebni korenitih sprememb. Policajka v spremstvu policaja pač ni in ne more biti štrleči organ. Ker, če je policaj zakon, potem je policajka luknja v zakonu. In končno ima naša policija luknjo v zakonu tudi na samem vrhu. Policajski psi pa so, kot šolan kader, že posebna zgodba. Praviloma so šolani vsaj sto kilometrov od Tacna, kjer šolajo policaje in policajke. To je namreč edini način, da se prepreči prepisovanje.

In čeprav učilnice v Tacnu premorejo tudi najsodobnejšo računalniško opremo, to še ne pomeni, da je ni treba letno poosodabljati. Najmanj monitorje, ki so praviloma spraskani, da je že nerazločno videti. Nekako je pač treba obračati wordowe strani. Od prvega pa do zadnjega dneva šolanja, policajem vcepljajo, da so – zakon. To je zanje temeljno znanje psihologije. Verjetno ni enostavno nekaj let to poslušati večkrat na dan. In takšnega potem spustiti na ulico. Kako je šele ulici. Na končnih izpitih pa bodočim policajem še vedno največ preglavic povzroča vprašanje : “Ali je Jelinčič neomejeno omejen ali omejeno omejen ?” Čeprav jim političnih vprašanj praviloma ne bi smeli postavljati, ker politika naj ne bi bila povezana s policijo. Ampak postavlja se pač vprašanja, ki ustrezajo profilu kadra.

Vsakdanja praksa policajev pa ni več tako enostavna. Če so miličniki nekoč bili usposobljeni, da so “od oka” ocenili le prekoračitev hitrosti, potem za takšno oceno današnji policaji uporabljajo – radar. Ki pa je tudi orientacijski pripomoček. Da bi vedeli točno lokacijo, kje se nahajajo, policajem zadostuje, da postavijo radar in v avtu prižgejo radio. Sicer pa, kako naj jaz vem, da tiste številke na radarju, ki mi jih kaže, niso ostale še od voznika prej ? Četudi mi potem nesebično ponujajo, po vzoru najboljšega soseda, do 50% popusta, pa še točke lahko zbiram. Veš, tiste kartonaste nadomestne maskote policajev, ki ob kartonastem avtu, s kartonastim radarjem merijo hitrost, sploh niso slaba ideja. Res ni nobene razlike.

Miličnike so nekoč vzgajali, da v primeru kakšnih pretepov v javnosti ukrepajo po načelu “uleti i raznesi”. Nič čudnega, da je velika večina pretepačev raje zbrisala že ko so slišali “milica prihaja”. Počakali so jih mogoče le kakšni orto mazohisti. Današnje policaje pa vzgajajo po načelu “uleti in pometi”. Kar ne pomeni nič drugega, kot da se narišejo na prizorišču uro ali več po končanem pretepu in pometajo črepinje po tleh. Prej ne smejo priti, ker jih učijo, da morajo najprej poskrbeti za svojo varnost. Normalno, če ne znajo najprej poskrbeti za svojo varnost, kako bodo potem za javno varnost.

Sicer verjamem, da ne more biti ravno enostavno biti policaj. Imeti moraš znanja psihologije, geografije, prometa, prava, znanje tujih jezikov, motorične in retorične sposobnosti, psiho fizično kondicijo, znati moraš brati in pisati, biti moraš razumen in človeški. Torej je v eni osebi združenih vsaj sedem strokovnjakov omenjenih področij. Za nameček pa se, med službo, ne smeš alkoholizirati, igrati kart, ne smeš prejemati podkupnin, ne smeš tekmovati s kolegom kdo bo prej mimo cpp in prižganimi rotacijskimi lučmi pripeljal do bureka, ne smeš pustiti kolega samega v avtu, da bi skočil do kakšne vetrocvetke, ne smeš preprodajati zaseženih drog, ne smeš biti žaljiv ali prepotenten v postopkih do državljanov, ne smeš prirejati, skrivati ali metati v koš zapisnikov, ne smeš privatnih zamer zlorabljati, ko si v uniformi – niti tvoj kolega zate…… Tisti policaji, ki ne počnejo kar ne smejo so sigurno premalo plačani.

Pa vendar, zahvale, da je naša podalpska v samem svetovnem vrhu kot naj policijska država, nikakor ne gre pripisati policajem. Pač pa tistim številnim slovenceljnom kronične pomankljivosti samozavesti in oplemenitene foušarije, ki jim narekuje, da morajo vse vidno in slišno raportirati policajem. Aja, seveda tudi tokrat pričakujem, da me bodo policaji “slučajno” pretipali zaradi mojega jezika oz. črk. Večne simpatije pač. Kaj bo šele, ko bom pisal z debelimi črkami.
Kakor obračam sem vedno bolj prepričan, da miličnik ni postal policaj. Obratno pa tudi ne.

Don Marko M

12 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Miličnik ni postal policaj

 1. a veš,da so skoraj ukinili zaradi policajev kinder jajčke?,…zakaj?,..zato ker bi se policaj skoraj zadavil z rumenjakom 😆

 2. pa ti veš, zakaj ima policaj okoli televizije napeto elastiko ?
  zato, da je film bolj napet…..

 3. Če bi ti bil policaj bi takoj izpolnila ukaz,da ti pokažem obvezno avto opremo v prtljažniku.In to v krilu bi se nagnila.Policajem pa rečem naj si sami brskajo.Ne bojo se naslajali na moji sexy ritki in nogah.Miličniki so bili zakon,policaji pa so že ker so.Zaradi policajk mi je pa nerodno,da sm ženska.Beri zakaj. 😉

  Blond policistka, zelo lepega videza, dobi menstruacijo in to ravno, ko je dežurala pred šolo 1. septembra. Logično, ni mogla kar tako pobegniti nazaj na postajo, saj takrat mora biti policist cel dan na licu mesta. Pokliče na postajo, pove v čem je problem in zahteva zamenjavo. Čez tri ure pride njen sodelavec, pijan ko kanta.
  “Kje si hodil tako dolgo? Pa zakaj si pijan ko čep?”
  “Veš, ko sem povedal, da te grem menjat, ker si dobila menstruacijo, je komandir dal za pijačo, potem še njegov namestnik, pa policisti Franci, Polde, Janez, Rajko, Feliks, Beno, Jože,…… so tudi dali za pijačo…..”

 4. zaradi manjšine (ali večine po tvoje) trpi večina…… razmišljanje po tvoje, kako je….kaj pa morda enkrat za spremembo, kako bi (pa spet po tvoje) moralo biti?? Ali je pa to že pretežko??

 5. Pa a nisi tudi ti neke vrste miličnik po svoje?? Avtorska zakonodaja pa to?? Se pravi, če mi neka zakonodaja paše, pol ja, drgač pa je vse nesmisel in bumbarji tisti, ki ga izvajajo?? Smešno….

 6. pandur

  če mene sprašuješ kar me, potem pomeni ali da nisi prebral temeljito bloga ali pa da nimaš svojega mnenja na temo….seveda je tudi tretja možnost….drugače pa nisem uporabil nobene žaljivke na račun policajev….za razliko od tebe….sploh ne vem kaj imaš skupnega s bumbarji, da jih tako omenjaš….mah, važno da si si olajšal napetost podstrešja s komentarjema….

 7. ivonca

  haha, ti si prava….pa saj ni treba, da bi bil policaj, da pregledam tvojo obvezno opremo….pardon, tvojega avta….pa se strinjam s tabo, da so bili miličniki zakon….še eno miličnico sem in poznam, ki je še vedno zakon….čeprav to ni več….pa še to si preberi….

  Policaji so se za konec tedna odpravljali na taborjenje. Da bi jim čas hitreje minil in se ne bi dolgočasili, so se dogovorili, da vsak s seboj prinese kakšno družabno igro. Ko so v kampu postavili šotor, se je eden oglasil:
  “No, kakšne družabne igre ste prinesli s seboj? Jaz sem prinesel pikado.”
  “Jaz sem s seboj vzel šah”, je rekel drugi.
  “Jaz pa monopoli”, se je oglasil tretji.
  “Jaz pa Allways vložke”, je ponosno povedal četrti.
  “Allways vložke?” so se začudili ostali trije policisti. “Za kaj pa boš potreboval vložke?”
  “Enkratni so. Na televiziji sem videl reklamo, da z Allways vložki lahko delaš kar hočeš: plavaš, jahaš, tečeš, igraš tenis….”

 8. marko m

  Postavil sem vprašanje in ne trditev! odgovora pa nisem dobil….pričakovano….mogoče kdaj drugič…podstrešje je pa že dolgo brez elektrike

  Poklicni šofer je vozil s tovornjakom po podeželski cesti.
  Nenadoma se je prikazal ob cesti majhen zelen moziček in ga ustavljal.
  Šofer se je nekoliko začuden ustavil in ga vprašal: “Kdo neki si pa ti in kaj hočeš?”
  Mali zeleni moziček je odvrnil: “Jaz sem prišel z Venere, sem peder in sem lačen.”
  Voznik tovornjaka mu je dal sendvič in rekel: “Tale sendvič je vse s čimer ti lahko ustrežem.”

  Peljal se je dalje, dokler ni ob cesti zagledal majhnega rdečega možička, ki ga je ustavljal.
  Ustavil se je in vprašal: “Od kod si spet ti vzel in kaj bi rad?”
  Mali rdeči možiček je odgovoril: “Jaz sem prišel s Saturna, sem peder in sem žejen.” Šofer mu je dal coca colo in rekel: “Žal mi je, toda to je vse kar lahko storim zate.”

  Cez nekaj casa je zagledal ob cesti majhnega modrega mozička, ki ga je ustavljal.Zadeva z mozički mu je bila zdaj že dokaj dobro poznana. Zato se je ustavil in dejal: “No ti mali modri peder , kaj bi pa ti rad dobil od mene?”
  Mali modri mož je odgovoril: “Za začetek vaše vozniško in prometno dovoljenje, prosim…”

 9. pandur

  odgovoril sem ti….pričakovano in izčrpno….sorcy, če ne znam povedati v tebi razumljivem jeziku….pač ne uporabljam modrega jezika…

  Komandir napove akcijo:
  “Napademo ob 11:48. Za tiste, ki imate digitalne ure je to dva pendreka, narobe obrnjen stol in snežak.”

 10. furija

  ja….če jim ga prebereš….pa naj te še malo poosodobim, da se ne boš čudila, ko boš slišala nove izraze….

  MINISTRSTVO ZA NOTRANJE ZADEVE (MNZ) je prevzela nova ministrica (Katarina KRESAL), in takoj pričela z delom.
  Spremenila je določene nazive oz. izraze, ki so stopili v veljavo takoj.

  Policist ……………………………… KRESALČEK
  Pendrek ………………………………. KRESALNIK
  Uporaba fizične sile,storiti silo ……….. KRESNITI, KRESNITI GA
  Službena pištola……………………….. SAMOKRES
  Policijski piknik ……………………… KRESOVANJE
  Službeno vozilo (Marica) ……………….. KRESALČNICA
  Leteča (prometna) policija ……………… KRESNIČKE

 11. Haha,komaj zdaj ko sem že tretjič prebrala sem razumela kaj hočeš povedati.Pa nisem blond.Pa čeprav napišeš navidez enostavno je treba res razmišljat ko te berem.Priden kot vedno,mucek.Video pa je res scenski.Prav pika na i. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *