Hladni slovenski sindikati za vroče članarine podpirajo tajkune

Kakšne povezavo imajo medijsko videne “spektakularne” akcije naših policistov in politika ? Na prvi videz nobene. Policaji so le pokazali, da zmorejo izvajati tudi grobe prijeme sredi belega dneva in sredi ulic brez vsake diskretnosti. Kar pa je bil tudi namen. Politikov. Ker se bojijo. Bojijo se nemirov…..

Socialno vedno bolj obubožanega večjega dela ljudstva. In vroče balkanske krvi, nekje globoko v genih pregovorno hladnega ljudstva, ki lahko zavre. Kot speči vulkan v prebujanju. In ko se lava prične razlivati…..Besede prvega slovenskega predsednika, v letu polnoletnosti naše podalpske, končno pridobivajo poln pomen in veljavo : ‘Nikoli več ne bo, kot je bilo !’

Seveda ima vsaka zgodba vzpona ali propada več udeležencev. Neobvezno sodelujočih. V zgodbi uspešnega (pro)pada slovenskega gospodarstva pa ima glavno vlogo zagotovo – sindikat. Saj veš, to je tista organizacija, kjer se pretvarjajo, da leva roka ne ve kaj počne desna. Tista organizacija ob kateri že omembe imena bi se morala kolena politikov tresti, samozavest delavcev pa rasti. A našim sindikatom prepričljivo uspeva obratno.

Ker se zavedajo, da lahko propadejo le v primeru, da ne bi bilo več niti enega zaposlenega delavca, se temu primerno obnašajo. Delavcem podcenjena čast, politikom in tajkunom precenjena oblast. Lepo je biti vmes. Temeljni smisel sindikatov tako ostaja – pobiranje članarine. Tudi od nezaposlenih, ki so prijavljeni na ZZZS.

Ironija in parodija – tej isti sindikati, katerih temeljno poslanstvo naj bi bil boj proti tajkunom in kapitalistom, so v resnici postali sami največji kapitalisti. O letnem poslovanju sindikatov je javnost namreč lahko seznajena tja do 50 milijonov €, potem pa se vsa finančna poročila za javnost enostavno zaprejo. In ja, ta javnost so seveda tudi ali predvsem vsi delavci, ki preko članarin zaupajo sindikatu.

Muro je v resnici pokopal ravno sindikat. Namesto, da bi iz svojih zajetnih prihodkov namenil 6 milijonov € in tako ohranil vsa delovna mesta v Muri, jo je povsem brezbrižno prepustil kapitalistom. In to brez vsake slabe vesti. Nenazadnje bo tudi od odpuščenih delavcev prejemal članarine, od novih kapitalističnih tajkunov pa nove ugodnosti pogajanj.

Če se še vedno ne ve, kakšna je vloga sindikata v privatnem sektorju, pa se dobro ve, kakšna je v javnem – enormna škoda. Škoda, katero je že do sedaj povzročil sindikat s svojim ravnanjem v javnem sektorju je pripeljala našo podalpsko v recesijo v recesiji. Vsako povišanje plač v javnem sektorju, katero je povzročil sindikat – od šolstva do zdravstva in vse vmes – seveda ne pomeni nič drugega, kot dodatno poglabljanje luknje proračuna in dolgoročno povečevanje revščine.

Sindikati proračunsko luknjo spreminjajo v brezno brez dna. Birokracija se lahko napaja le iz sredstev gospodarstva, torej tistega gospodarstva na katerega se sindikati, tudi gospodarstva, požvižgajo. In ja, sindikat si zasluge jemlje tudi za socialni “mir”. Čeprav je totalen nemir.

In koliko v resnici pomaga sindikat pomagajo odpuščenim delavcem – njihovim članom, ki so leta polnili njih blagajno s članarino ? Sam ne poznam nobenega primera, da bi jim sindikat pomagal finančno, ne drugače. Če pa poznaš kakšen primer, ga lahko spodaj zapišeš.

Priznam, srce mi je zaigralo ob pogledu na delavce Gorenja in Mure, ki so se odpovedali sindikatu in prevzeli stvari v svoje roke. Ker oni razumejo to, kar bi moral sindikat že zdavnaj in tako tudi ravnati. Delavci razumejo, da ni pošteno niti pravično, da tovarne kar na eazy prepustijo turbo tajkunom. Ker te tovarne so gradili sami in njih predniki.

Ker je v stenah tistih tovarn ogromno pretečenega znoja v upanju na lepše dni. Tajkuni tega ne razumejo, ker praviloma ne pretočijo niti kapljice znoja, da desetletja rastoče zgodovine brez slabe vesti pokopljejo. Ker jih ne zanima delavska sloga poslovne uspešnosti, ampak razdor za minimalca. Kdor nima duše je tudi ne more razumeti. Vesti. In sindikat je (p)ostal brez duše.

Boja brez žrtvovanja in žrtev pa itak še nikoli ni bilo. Vsa umetnost je le v tem, ali sindikat privoli v metanje ljudi na cesto brez pravega boja ali v odločnem boju. Da delavci ne pristanejo na cesti seveda. Zaenkrat so vodje slovenskih sindikatov zgolj kupček odlično plačane nesposobnosti in dvolične prodanosti, s pretirano količino ženskih hormonov. Z vsem mojim spoštovanjem do žensk. Ampak tistih pravih.

Don Marko M

 

18 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Hladni slovenski sindikati za vroče članarine podpirajo tajkune

 1. Kot uslužbenec javnega sektorja ne najdem ene lepe besede za sindikat.Višje plače katere so nam izborili pomenijo predvsem višje članarine sindikatu.Dvojna merila sindikata so nerazumljiva,ker nas birokratske uslužbence za prestavljanje papirjev postavljajo v privilegiran položaj v primerjavi do delavcev v tovarnah,ki delajo tudi za naše plače.Lonec bo počil.

 2. Kje so dobri stari časi 😆 sicer tudi takrat ni sindikat nič naredil za pravice delavcev,so pa delavci vsako leto dobili poceni ozimnico in pa seveda in pa sindikalno fešto,kjer so ob zastonj pijači dobili korajžo in prebutali kakšnega zajebanega šefa pa še direktor je dobil kakšen pljunc v hrbet 😆

 3. Hm …
  Tule se izpostavlja še en problem. Za vso zadevo potrebujemo še lastnike, ki pa so v obeh zgornjih primerih netransparentno razpršeni, čeprav se da slutiti, kdo upravlja s slovenskim premoženjem.

  In dokler se ne bo res vedelo kdo je kdo, se stvari ne bodo spremenile! Še slabše bo … sedaj bodo še več denarja spravili na račune od kder se bodo živeli medtem pa bomo mi crknili …

  In to je realnost …

 4. “Muro je v resnici pokopal ravno sindikat.”

  Sindikat je kriv za slabo menažerstvo? Za izgubo kontakta s svetovno modno industrijo?

  Po moji oceni, povsem zgrešen “point”.

  Več na mojem blogu

 5. tvoja ocena je seveda merodajna….vsaj ali le zate….sicer mi ljudje, ki odgovarjajo s vprašanji niso ravno simpatični, pa ajde….
  seveda sem prepričan, da je za slabo menedžerstvo kriv sindikat….nič manj kot tisti, ki so tiste menedžerje tja postavili….
  zdaj pa imaš dve možnosti verjetnosti :
  – lahko verjameš, da sindikat, tudi v Muri, res ni vedel, kaj počnejo in naklepajo lastniki vse dokler ni počilo do konca….v tem primeru je sindikat kriv, ker ni sodeloval v smernicah programskega razvoja in o njih obveščal delavce, čeprav naj bi počel tudi to…pravočasno seveda…
  – lahko pa verjameš, da je sindikat oz. sindikalni zastopnik bil krepko seznanjen s poslovno vizijo lastnikov in/ali menedžerjev, pa je, v zameno določenih ugodnosti, to enostavno pozabil povedati delavcem….seveda spet pravočasno….
  nenazadnje sindikalnim zaupnikom lahko tudi vse dol visi, ker jih ščiti zakonodaja pred odpovedjo….
  kot sem zapisal, ravno sindikat bi lahko rešil tudi Muro s tem, ko bi poravnal tistih 6 miljonov €, kar bi bilo niti 10% sredstev, katere sindikat prejema tudi od članarin….in v nadaljevanju bi lahko vsaj predlagali lastnikom opcijo rešitve, če bi jim res bilo do delavcev…kako pa se je izšel scenarij mnogih stečajev na moč podobnih Murini zgodbi, pa je v sliki in besedi že dovolj jasno prikazano….

 6. hama

  lastništva, kjer ima lovke tudi država, so znana….tudi višine deležev….torej tistih deležev, katere so od prejšnjega sistema podedovali stari novi lastniki….je pa res, da ni ravno znano, kako je ime posameznikom, ki delujejo pod krinko “državni delež”….
  noben čudež ne bi bil, če bi se od nekod pojavilo, da ima lastniške deleže tudi sindikat oz. nekateri sindikalni zaupniki….potem bi delavci lažje razumeli, zakaj se sindikat nič ne poteguje za njih takrat, ko bi se res moral….
  me pa res zanima, kakšno kredibilnost in legitimnost sploh še imajo sindikati, ko jim delavci izrečejo nezaupnico in stopijo na svojo pot…

 7. zato pa jaz nisem v sindikatu,nekoč sem bila in ugotovila da res pobirajo samo članarine,če pa kaj od njih rabiš pa nič

 8. noah

  vidiš…včasih so članarine sindikati vsaj delno upravičili s raznimim paketnimi ozimnicami in feštami….danes vpije sindikat le še za 1.maj, pa še tam morajo delavci najprej poslušati anti kapitalistične govore sindikalistov s figo v žepu, da bi si potem morali še sami plačati tiste čevape in pivo….
  ampak, moje izkušnje sindikatov prej so bistveno drugačne….fantje in dekleta so pač takrat imeli bogato mednožje….

 9. rado 1

  lonec je že počil….tista lepljenja razpok s sekundnim lepilom pač ne morejo vzdržati večno….
  si pa pravilno zaključil – višje plače pomenijo višjo članarino sindikatom….ki pa se nikoli v naši samostojnosti še ni prelila povratno – torej,da bi sindikat s pridobljenimi sredstvi pomagal delavcem, ki so, tudi po njih zaslugi, ostali na cesti….

 10. Marko,
  glede na to, da sem že v štartu izgubil vse tvoje simpatije, nimam več kaj izgubiti in lahko neobremenjeno nadaljujem.

  Sindikati, da so vedeli? Sindikati, da imajo pogled v poslovne knjige?
  Bojim se, da si precej pomešal pojme in vloge. Sindikalni zaupnik je običajno eden od najbolj zgovornih delavcev, ki sicer osem ur dela za strojem. Je pomanjkljivo ekonomsko izobražen in niti ne bi znal brati poslovnih knjig, če bi mu jih porinili pred obraz.

  /čeprav, resnici na ljubo moram priznati, da dosedaj še nisem slišal, da bi katero poslovodstvo kjerkoli na svetu sindikalistom kazali poslovne knjige./

  Z žalostjo ugotavljam, da si tudi ti padel na finto delodajalcem in si del stampeda proti sindikatu. Čez leto boš objokoval svoja stališča. A bo prepozno. Stranke so tako že vse skorumpirane od kapitala, sindikatu bo vloga padla, in tudi ti boš del brezoblične mase, po kateri bodo po mili volji mesarili delodajalci.

 11. Rado

  nikjer nisem zapisal, da si pri meni izgubil simpatije, le vseh zaradi odgovorov s vprašanji nisi ohranil….kar niti ni tako pomembno…
  seveda nisem pomešal nobenega pojma….kot tudi nisem v res nobenem delu omenil, da bi moral ali da ima sindikalni zaupnik vpogled v poslovne knjige oz. da bi moral biti za kaj takega usposobljen….nenazadnje nisem niti poskušal tega omeniti, ker to ni bistveno…
  sem pa zato navedel, da bi moral sindikat oz. sindikalni zaupnik vedeti in poznati strategijo razvoja podjetja, katero so pripravili lastniki in aktivneje v njej sodelovati s teorijo in prakso….
  pa da ne boš mislil….tudi sam sem prepričan, da je rušitev sindikatov v Muri in Gorenju v resnici plod delodajalcev oz. lastnikov, ki so “napumpali” nekaj delavcev, kateri so potem samo nadaljevali….je pač lažje nadzorovati neorganizirano rajo….čeprav se v vsaki raji prej kot slej pojavi vodja…..
  in ravno v tem delu je poanta – v kolikor bi sindikat res bil tako prepričljiv in delavcem pomagal tudi ko ostanejo na cesti, potem ne bi izgubil zaupanja pri delavcih in tiste sloge ne bi zmogel razbiti noben delodajalec ali hujskač lastnikov….
  ni pa treba biti dosti bister, da bi razumeli, da kapitalisti, tudi s krepko podporo države kot solastnice, vesele volje rušijo še zadnje bariere, samo da bi lahko slovenske blagovne znamke v izdelavo končnih izdelkov prenesli v druge, bistveno cenejše s delovno silo države….in sindikati to vedo že leta, pa samo mirno gledajo in le o plačah debatirajo….se jim pač vrača bumerang – kakor so skrbeli za svoje člane, tako jim le tej vračajo….

 12. snežana

  joj,joj, pa le kaj te je prijelo, da si zahtevala od sindikatov kaj v zameno za plačane članarine….to je kot da bi od davčne pričakovala vračilo viška dohodnine – zato, da dobijo izbrani, se žrtvujejo številni… 🙂

 13. Problem je najti kvalitetne sindikaliste.
  Tak ki zna ne bo hotel delati, še posebej ne za nizko plačo.
  Če bo imel večjo, se ga bodo lotili še novinarji: Češ ti si tu le zaradi denarja, itd.
  No zadnjič so se lotili Semoliča, češ da ima 6.000 eur.
  Kasneje se je izkazalo, da ima le 1.700 eur.
  . . .

 14. Dobro si to zapisal,mucek.Imam znanko na zavodu.Tam je pristala kot tehnološki višek,čeprav ima tri otroke.Poleg socialne je za pomoč prosila tudi sindikat.In veš kaj ji je rekel tisti bistrež v Kopru?Da oni niso dobrodelna ustanova.Pa mu je rekla,da naj ji potem kot nezaposleni na zavodu ne trgajo več članarine za sindikat.In tisti bistrež ji je zraven še pametno povedal,da je takšen zakon in da ga oni ne morejo spremeniti.Saj človek ne more verjeti.
  Naši sindikati v zdravstvu kjer delam pa so itak nepotrebni,ker samo za plače tulijo nič pa ne naredijo za boljše delovne pogoje nas sester.Plače v zdravstvu bi dobili tudi brez sindikatov.Jaz pa mislim,da bi ti bil zelo odličen sindikalni zaupnik,veš mucek.Takoj bi se ti včlanila. 😉

 15. sicer bi raje prebral kakšen primer, kjer je sindikat pomagal, pa zgleda da ne bom še kmalu dočakal….
  veš, da ti verjamem, da bi plače v zdravstvu dobili tudi brez sindikata….vsaj dokler je edini delodajalec država….za delovne pogoje pa ste jih medicinske sestre kar same razvadile, da ne pomišljajo o korenitih izboljšavah….
  mislim pa, da je bolje da nisem sindikalni zaupnik….vsaj še ne….ker itak bi se najprej zmenil s sindikatom higieničark, da temeljito počistijo centralo sindikata v Lj….potem pa bi svežega zraka noter spustili….da napne jadra…. 🙂

 16. Rado

  mislim, da ni toliko problem najti kvalitetne sindikaliste, kot je problem v glavah že veteranov v centrali v Lj, ki namenoma sprejemajo in iščejo le takšne, ki ne mislijo preveč s svojo glavo ampak so vodljivi za njih direktive….
  po mojem torej ni stvar niti v plači, saj ima sindikalni zaupnik boljšo plačo kot ostali delavci, pa zraven še določene bonitete o katerih javnosti raje ne govorijo….
  in dober sindikalist mora v prvi vrsti biti odličen retorik…za kar pa ni potrebna neka izobrazba….predvsem pa mora razumeti, da je on tam zaradi ljudi, ne pa ljudje zaradi njega…..
  ko pa si že omenil plačo Semoliča – naslednjič lahko zapišeš celoten znesek katerega prejme mesečno, vključno s bonitetami….zapisal si namreč le 1.700 € netto….ko pa boš seštel vse skupaj, bo izjemno blizu tistim 6.000€….in če bi vrtal še globlje, bi izvrtal še druge praktične dodatne ugodnosti….ne gre namreč zanemariti, da je Semolič alfa in omega slovenskega sindikata….še vedno….

 17. tako RKC kot sindikati zbirajo denar z obljubami, pa svojih bogatih kašč ne bodo nikdar odprli lačnim članom. Vse vkup je ena ogromna natega.

 18. ufojani

  tudi tako lahko enostavno strneš v resnico….ampak, nekdo je nekoč rekel : “Narod si bo sodbo pisal sam!”….in narod se je začel dogajati…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *