Ugled Slovenije lahko rešijo le še športniki

Ugled naše podalpske v EU, pa tudi svetu ni le načet, ampak že sramoten. Ugled države pa ne pomeni le ravnanj naših politikov, ampak celotnega naroda. Država je namreč sestavljena iz vseh državljanov. Čeprav je večina nagnjena k spravam in strpnosti, pa je še vedno preveč tistih, ki v pomanjkanju strpnosti in razuma ne nehajo škoditi lastnemu narodu in s tem tudi ugledu naroda oz. celi državi. Smešno in žalostno obenem pa je, da imajo slednji vzornike in podpornike ravno v večini naših voditeljev, ki, zdaj je že jasno, do sedaj niso bili sposobni ukrotiti niti sebe, kaj šele ljudstvo. S tem pa so in še vedno odkrito dajejo potuho in priznajne delovanju vsem zdraharjem, ki v kvarjenju ugleda države ne izbirajo ne načina ne sredstev. In kar je najhuje… – ravno tej zdraharji, ki vpijejo po nacionalnem ponosu, le tega prav sami najbolj teptajo. Očigledno jim res ni jasno, kaj v resnici pomeni nacionalni ponos.

Od dneva “samostojnosti” dalje slovenski narod velja za prepirljivega predvsem po zaslugi zafrustriranih nepotešenih žensk in impotentnih moških, ki se množijo kot gobe po dežju. Takšnih torej, ki niso sposobni spraviti v red načelnosti niti sebe. In takšni potem vpijejo o nacionalni pripadnosti, namesto, da bi se skrili v krtovo luknjo. Tam vsaj ne bi vidno delali sramote in uničevali ugleda naše male podalpske.

Šele zdaj, ko ni več Jugoslavije, se je pokazala jasna slika kdo in kakšen sploh slovenski narod je v resnici. Dokazi so neomajni. Preveč imamo dolenjcev, ki ne cenijo niti sebe in vzporedno niti duše umrlih sokrajanov. Pa ljubljančanov, ki ne cenijo Titove poti, torej zgodovine ustvarjanja svojih staršev. In preveč gorenjcev, ki bi še sebi prevrtali koleno samo, da ga sosed nima. Nenazadnje, koliko ugleda ima sploh lahko država, ki ni niti v 20ih letih sposobna sožitja s sosedi in to breme odgovornosti vali na EU ? Milo rečeno – nič.

Za tiste materialistično usmerjene – ugleda ima naša mala podalpska toliko, kolikor kazni nam naloži EU, predvsem pa je pomembno kakšne vrste so te kazni. Dokler padajo zaradi grobih kršitev človekovih pravic, korupcije, uničevanja okolja, potem je res krizno in ugled ostaja nedosegljive sanje. Sicer pa je itak enostavno jasno, koliko Slovenijo EU in svet v resnici cenijo. Naši politiki sedijo v Bruslju zgolj zato, ker smo pač članica EU – besede itak nimajo nobene. Sploh pametne. ZDA so dodatno povozile še tisto malo ugleda Slovenije v trenutku, ko so rekle, da naj nam niti na pamet ne pade ovirati bivših bratskih balkanskih republik pri vstopu v EU in Nato. Ker so jim očitno pomembnejše, čeprav je Slovenija balkanska država. Rusi pa bodo podalpsko spremenili v plinovodni terminal. Le kitajci so, zaenkrat, še tiho.

Meni je čisto jasno – nihče, ki se (u)klanja nekomu za nekaj, kar lahko in bi moral storiti sam, pač nima in ne more imeti ugleda.
In tako smo prišli do faze, ko lahko le še uspehi naših reprezentančnih športnikov, predvsem v kolektivnih športih, edini še rešujejo in rešijo ugled te naše podalpske v očeh evropske in svetovne javnosti. Športniki so tudi dejansko najmočnejši promotorji svojih držav, ki se dokazujejo z rezultati ne pa puhlastimi političnimi besednimi neboluzami.
V kolektivnih športih, sploh z žogo, ki so daleč najbolj v zanimanju svetovne javnosti, torej v odličnem izhodišču promocije in ustvarjanja ugleda države, slovenci nismo ne prvi ne zadnji. A dovolj opaženi, da zmoremo še bolje. Mislim na konstanto rezultatov, ne pa trenutne prebliske “sreče”.

Obenem pa mislim, da lepo število naših reprezentantov še ni dojelo, da so bili izbrani. Izbrani kot najboljši med najboljšimi, da branijo ugled in čast najboljših. Da svoj narod naredijo ponosen, da mu povzdignejo ugled. Na naše vladarje že dolgo ne moremo računati več, ker je njih edini uspeh ta, da že preveč neomejeno omejenim ovcam, brez vsake hrbtenice in obraza, le še robotska ponavljajo njih besed brez sanj in dejanj. Harakiri pač.

Jasno je, da ima vračanje in večanje ugleda naši podalpski, katerega ustvarjajo naši športniki, svojo ceno. Kot je jasno tudi, da lahko mirne duše ukinemo polovico javnega sektorja, da lahko nagradimo te naše reprezentante v primerih, ko branijo uspešno ugled naše države. Čeprav, dosti je takšnih, ki bi športno izgorevali za reprezentanco svoje države brez vsake zahteve plačila – za čast in ponos.

Seveda pa ščitenje ugleda države, katerega proizvedejo športniki, ne pomeni nič, če mu ne sledi država sama. Torej državljani. Na prvem mestu so tukaj navijači. Ki se moramo ravnati najmanj tako strpno in fair play do vseh ekip, svojih in ostalih navijačev, kot naši fantje in dekleta reprezentantje na igrišču do nasprotnika. Zastonj je, če bi naši reprezentanti postali evropski prvaki, navijači pa bi zaradi tega polomili pol dvorane in mesta. S takšno potezo bi poteptali ves vloženi trud reprezentance do naslova in ugleda naše podalpske. Velja tudi za klubske verzije.

Reprezentantom pa bi moralo slediti tudi primerno obnašanje politikov. To kar je bilo od naših politikov videti na zadnji tekmi v Mariboru proti rusom je milo rečeno sramotno. Nadaljevanja pa itak ni bilo. Razen pred dnevi politične javne obljube, da bodo vsi turisti ob obisku naše podalpske v času svetovnega nogometneg aprvenstva v Afriki bili deležni brezplačnega dopusta v primeru, da naši fantje osvojijo naslov svetovnih prvakov.

Kakor obračam trenutno res ne najdem več druge možnosti vračanja ugleda naši podalpski, razen te športne. Tudi če bi hoteli expresno zamenjati vso politično garnituro, bi trajalo vsaj leto dni. Od naših športnikov sicer ne pričakujem naslovov svetovnih prvakov, a v naše reprezentante polagam vsa upanja, da se bodo borili polnega srca, korektno, strpno in profesionalno za barve in ugled te naše male podalpske. Spoštovani športniki, zavedajte se, da ste ostali zadnje upanje za ponos in ugled tega našega naroda. Naši voditelji namreč niso športniki.

Don Marko M

10 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Ugled Slovenije lahko rešijo le še športniki

  1. Tudi jaz našim držim pesti. Predvsem pa jim želim, da verjamejo vase in ne poslušajo tistih, ki jih “pljuvajo”, ker ne dosegajo takšne ravni, kot so si jo zamislili tisti, ki jih spremljajo preko tv ekranov.

    Za politike pa…zaenkrat res ne vidim nobene možnosti izboljšanja.

  2. A kdo ve, kdo je zadnjih olimpijskih igrah/svetovnem prvenstvu zmagal v metu diska, v skoku s palico, pri vaterpolu, v teku na 5000m…? Jaz ne. Sicer vem kdo je zmagal v metu kladiva, ampak to nima teže pri promociji držav, ker gre za isto državo.

    A kdo ve iz katere države je njegov prenosni telefon/avto/…

    Torej uspešna podjetja so tista, ki promovirajo državo, športniki samo v redkih primerih npr. Kenija kakšne druge se niti ne spomnim.

    Lep pozdrav.

  3. Mucek saj je res tako.Gospodarstvo u anusu,politiki dva krat v anusu,narod do konca v anusu.Samo nisem sigurna če vsi naši športniki vejo kaj pomeni braniti ugled naše države.

  4. Aleš

    sicere to nerad počnem, a tokrat moram začeti z vprašanjem, že ker si začel svoje mnenje z vprašanjem….a kdo ve, kako jo je odnesla naša košarkarska reprezentanca na zadnjem EP? ….a kdo ve, kako jo je odnesla naša nogometna reprezentanca na kvalifikacijah za SO?…..in ali kdo ve, kako jo je odnesla Petra Majdič na zadnjem teku ?….
    da bi to vedel, ti ni potrebno, da bi se aktivno ukvarjal s spremljanjem športa, dovolj je že, da dnevno prebereš en časopis, poslušaš ena radijska ali tv poročila, ali pa, nenazadnje, pokukaš na splet….
    za omenjene športnike oz. njih rezultat je slišal in videl cel svet…..
    zdaj mi pa lahko poveš, za katero slovensko podjetje je v enem dnevu slišal cel svet, kot za športnike…..
    in ravno preko športnikov, torej njih sponzoriranje, lahko za določene firme sliši cel svet….poglej si kdaj garderobe športnikov, katere pred kamerami krasijo logotipi raznih podjetij….
    hotel sem ti le povedati, da tukaj debata poteka o ugledu cele države v svetu, ne pa o uspešnostih podjetij….uspešna podjetja, ki so nekoč držala ugled naše podalpske na dokaj visokem nivoju, danes ne obstajajo več….športniki pa še obstajajo….

  5. Draga

    res je žalosten….a besedilo pesmi same je realen približek trenutnega stanja v naši podalpski in napoved kam še lahko pelje….čeprav bi moralo v obratno smer….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *