Dogaja se tudi najboljšim….

Ko sem bil mulac v naši vasi nismo imeli telefona. Smo pa imeli kanale za polaganje telefonskih kablov. Katere smo vaščani po večini udarniško kopali tako in toliko, da nekaterih še danes ne najdejo. Kanalov. Nismo imeli niti gsm-ov. Smo pa imeli grla, proti katerim so Globoka grla amaterizem. Niti interneta, čeprav je Gates že ugotovil, da so okna v bistvu vrata. Medtem pa so hipiji in punkerji, tudi v naši mali podalpski, sklenili svojo preobrazbo in se začeli spreminjati v današnje poslovneže in politike. Ampak, po nekem karmičnem ključu smo se mulci, brez prej omenjenih pripomočkov, praktično vsak dan dobivali na placu. Vedno je kdo prišel pet minut prej ali pet prepozno, kar pa je bilo brez poprejšnjih… dogovorov zborovanja odličen rezultat. Sklicevanje na akademsko zamudo smo hitro prisvojili v prakso. Zdaj pa back to the future.

Ker sem rojen v generaciji, ki je doživela evolucije in revolucije na številnih področjih, katerim danes dodajajo le še lepotne popravke, obenem pa sem krepko zamudil Woodstock in sexualno revolucijo, kar res obžalujem, to pomeni le, da se je moja generacija priučila marsikaj. Tudi kaj pametnega, za spremembo. Kar pa ni obvezno pogojeno tudi za naše starše, ki so, po večini, ostali vkoreninjeni v enostavnosti miselnosti in posledičnih dejanjih neke mladosti. Kar je lahko manj dobro, dobro, odlično ali pa nikakor dobro. Pač odvisno ali si bil starš ali njih potomec.

Ampak spontanost odziva te starejše starševske generacije na nove trende mi je še vedno simpatično zanimiva. Na Obali, kjer so narodnosti in kulture zamešane kot najboljši brodet, res ni pomembno v katerem jeziku izraziš svoje mnenje. Pomembno je le, da si razumljen in razumeš. Kar sicer, po pravici, povzroča težave le manjšinskim “pedigrejskim” slovencem, priseljenim na Obalo. Sicer sem mnenja, da kdor ni sposoben sprejeti pravil gostitelja itak tam nima kaj početi.
Je pa res, da sem vedno znova faciniran, ko odsedim sobotno dopoldne na kafetu na tržnici, nad srečanji tretje generacije obdobja. Če se je njih klepet še kakšno leto nazaj vrtel pretežno okoli vnučkov, vrtičkov in planinskih pohodov, potem imajo te stopnje zdaj nadgradnjo.

Vitalni upokojenčki, katerih kar mrgoli, se pripeljejo tudi s kolesom na tržnico. Ma kaj kolesi – to so že celi stroji tehnike s toliko brzinami, da rabiš kopilota. Njih damice se tropsko priguncajo kot bi ravno prišle iz milanske modne revije. In potem združijo moči v klepetu.
Vedno pogosteje jim prisluhnem, kako surfajo po spletu in odkrivajo prostranost spoznanj in znanj. Nekateri celo blogajo. Namesto telefonskih številk si izmenjujejo mail naslove. Skratka, polni trikov so. A življenje je zanimivo ravno zaradi toliko raznolikosti in drugačnosti.

Ker letos še nisem žogobrcal, vreme pa je bilo pravšnje, sem zajahal svoj dvokolesnik in pognal. Krožna vožnja po mestu je zajela postojanke pri nekaj znancih, s katerimi ponavadi brcamo. Namenoma nisem poklical prej. Če ni presenečenja, ni zabave.
Najprej do Piksija. “Je doma?”, sem vprašal njega mamo, ki je odprla vrata. “Pa je. Tam se valja po kavču, nesreča jedna. Mu bom taj televizor zabila u guzicu.” “Kaj pa gleda?” “Pa kaj ti jaz znam. Neki program No signal.”
Potem sva s Piksijem skočila do Ombreta. Za spremembo je, namesto spal, pred blokom novi, uf, bemti, tako hudo in zelo sexy sosedi razlagal, da je tik pred tem, da ga doleti slava. Od katere ga loči le še lava. Takrat se skozi okno tretjega nadstropja prekoračene jakosti decibelov oglasi njega mama : “Ombre, pridi si po taj telefon, te skozi zove neka Low batery. Ti ga bom bacila na dvorišče.” Mame res ne znajo izbirati trenutka.

Skupaj smo skočili še do Pečota. Ki je, kot bi vedel za naš prihod, v kleti pumpal žogo. Njega oče se je nazaj grede, ko je odnesel smeti, ustavil in primaknil : “Pumpaj sine, pumpaj. Ku boš to balo napumpal ku Betko, pole boš svetovni prvak.” Betka Pečota itak ni mogla biti, mesec pred porodom, bolj napumpana.
Manjkal je še Mandi. Vsi štirje smo stali pred vrati, ko je odprla Monika, njega žena. “Ti boš posesal” je določila Piksiju, namesto dober dan. “Ti boš pomil posodo” je določila Ombretu. “Ti boš odnesel smeti” je primaknila Pečotu. “Ti pa boš pripeljal nazaj Sandija čez uro in petnajst minut” je namenila meni. Demokratično smo, zelo pospešeno, vložili veto in odmaglili na igrišče.

In končni rezultat tekme ? Če si do tukaj navijal/a zame, potem zdaj veš, da sem zabil pet golov, od tega tri v polni eksploziji in dva v prefinjeni tehniki, šestega pa je dodal naš golman Mandi, ko je tekel po steklenico vode za nasprotnim golom in spotoma še zabil. Nasprotna ekipa pa je zabila dva med polčasom. Ja, res je, dogaja se tudi najboljšim…..

Don Marko M

14 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Dogaja se tudi najboljšim….

 1. Ajde Miki ne savijaj burek.Ono na tv nije bio program no signal nego terapijska emisija ‘neka me ne bude’. Nema moja keva pojma.Pa što nisi napisao da sam promašijo dva penala na prazan gol.Sad ču se prijaviti na slovenski talent emisiju.:)

 2. Ma vi ste prav ena klapa najboljših.Moram mojega medota čuvat od tebe magari bi vas jaz postrojila kot Monika. 😉 🙂

 3. E Miki moj sam ti lepo reko da nimam nič sa novo susedo dokler je ni doma.Sem se namučijo da sam joj razložio da low bateri ni moja punca.Čudo ženske če nisi znao.Ti stari fino tukaj vsem reci da se ne znaš igrati fudbala ker na vsakoj tekmi zabiješ po barem dva gola i še mene driblaš ko igram z tabo.Eni amateri hočejo igrati proti nam u subotu za gajbu piva.Tako da ti za vikend ni treba kupiti pive.Ajde care naleti

 4. jeno zakej moran jest bit vedno portiere?pero je rekla moja Monica da ki veto klape ne boj se ga ne bu dural per tutti tempi jeno bo treba nardit kar je rekla….

 5. en passant

  aha…in tako vsak dan….sicer pa itak moram redno vzdrževati kondicijo, da sem potomcem lahko vzor, predvsem pa, da lahko dohajam njih dinamiko gibanja….glava družine mora pač vse praktično dokazati….nema zabušavanja…. 🙂

 6. Piksi

  meni se tudi zdi, da je bil na tv program “low signal” s katerim si se poistovetil na kavču…
  ok stari, popravljam manjko – Piksi je fulau dva penala na prazen gol…ker je golman nasprotne ekipe stavil z njim, da mu ne bo dal gola…in potem je obakrat, ko je Piksi streljal penal, spokal do ene od navijačic na ograji ob igrišču, kar je Piksija dekoncentriralo….sicer je mene tudi dekoncentrirala, ampak jaz nisem streljal penala… 🙂
  ti se kar prijavi za slovenskega talenta…recimo v kategoriji opletanja in prepletanja z jezikom….zmagaš 100%… 🙂

 7. Ivonca

  tvojemu medu se bo z nami prav dobro godilo….pa saj veš, da pozitivno stimulativno delujem na ljudi…. 😉 ….tvojega meda bomo postavili v napad, da zabije gol, pa da ga lahko potem navijačice obožujejo….to je najboljši del gola….hehe, kdo pa je rekel, da je Moniki uspelo nas postrojiti….je pa res, da je poskušala….že večkrat… 🙂

 8. Ombre

  aha, torej si jo takrat spremljal domov…ma ženske so vse čudo čudne, če ni baterija polna… 😉 ….dobro ajde, priznam, res se moram naučiti igrati nogomet brez dati gol…pa si ne morem pomagati – ko te vidim mi enostavno pride, da ti spustim med noge…žogo….pa kaj če igraš z mano….meni je važno, da zmagam…. 🙂
  a spet bomo imeli pivo zastonj?….prav težko mi to pade…. 🙂

 9. mandi

  golman si zato, ker najlepše zgledaš med stativami….les z lesom pač paše skupaj… 🙂
  pa si ti kdaj slišal za tovarištvo?….ne samo pri bircah….torej pomagaj prijateljem in vsak dan naredi eno nalogo, katere je Monika razdelila med nas….če hočeš spat na miru…. 🙂

 10. 🙂 Dobri ste dečki, dobri. 🙂 Na celini tudi že brcajo, sem videla zeleno oazo med kopicami snega. In seveda razmišljala, kako naredijo, da tam ni snega. 🙂

  Občudujem predanost. Mene tale mraz kar bolj na toplem drži. 🙂

 11. verjetno imajo talno gretje, da se tam sneg ne prime….pri nas nimamo teh težav s snegom….meni se zdi, da smo bolj predani druženju samemu, kot pa fuzbalu, čeprav eno brez drugega ne gre….probaj kdaj….lahko igraš tudi med dvema ognjema ali pa ustanoviš pom pom navijaško skupino….. 😉 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.