EMA 2010 – za 180.000€ kuhinje

Priznam, res me moti, da EMO vsako leto označijo za kuhinjo. Kot bi šlo za kuharsko oddajo. Najbolj pa me moti to, da se nihče noče izjasniti o kakšni vrsti kuhinje je govora – letni, zimski, prestižni, gostilniški, multifunkcionalni…..Pa saj nacionalka sploh nima prave kuhinje v svojih prostorih. Zato, drage moje in dragi vaši, sem se odločil tem namigovanjem narediti konec. EMA je plod – čajne kuhinje. In teh na nacionalki res ne manjka. Čajna kuhinja je v bistvu prostor, kjer se je porodilo še največ projektov. Namenjena je vsesplošnemu druženju, izmenjavi idej in mnenj ob seveda topli skodelici čaja. Ki pomirja. Tako nastaja EMA. Ki je nedvomno produkt treznih glav, glede na to, da se na nacionalki med delovnim časom ne sme uživati alko derivatov. Kreatorji EME torej le to ustvarjajo pri polni zavesti in vsako kasnejše… morebitno sklicevanje na neprištevnost je tako izključeno.
Letošnji presežki EME so, roko na srce, zajetni do takšne stopnje, da bi kaj drugega, kot zmaga našega finalista na kasnejšem Evrosongu, bila popolna polomija in še sramota zraven.

Prvi presežek je nedvomno najvišji glasbeni avtorski nivo, kar ga premore naša podalpska, zbran posebej v ta namen. Tako zagovarjajo na nacionalki avtorje, ki, ali nastopajo tudi sami, ali pa so le pripravili skladbo za drugega izvajalca. Tako smo 1x za vselej razrešili vse dvome kdo je kralj in kdo je car slovenskega popa.
Tiste brihtne glavce iz prej omenjene čajne kuhinje so dodano vrednost izbora zaznale v dobesedno javni prireditvi. EMO je treba približati ljudem. Preko tv ekrana je predaleč. Nič več brezplačnega studia RTV, ker tam pač ni prostora za publiko. Takšen spektakel pa je brez najmanj 20.000 glave množice pod odrom itak brez veze.

Ampak spreten režiser je sposoben na tv ekranih prikazati 20.000 ljudi, tudi če jih je 10x manj. In Gospodarsko razstavišče je kot nalašč za takšne efekte. Ker EMA točno tja sodi. Ker je gospodarska prireditev. Biznis pač.
Dvorana prireditve uradno sprejme 1400 obiskovalcev. Plačnikov rtv naročnine je nekaj čez 500.000 tisoč. 700 vstopnic je že zagotovljenih za tesne sodelujoče podpornike EME, od katerih jih vsaj pol ni plačnikov rtv naročnine.
Preostalih 700 kart pa je dosegljivih na prostem trgu za ceno najmanj 12€, katerim pa se utegne cena spremeniti navzgor kakor tudi, da bo žreb odločal o ceni in kupcih.
Ustvarjen je občutek neverjetnega zanimanja javnosti za dogodek in organizator je, v še enem presežku, povlekel marketniško potezo vredno vseh nagrad.

Ker hoče organizator EMO tokrat res narediti nepozabno, so se na nacionalki odločili, kljub številnim šleperjem avdio, video in svetlobne opreme s katero operirajo dobro plačani strokovnjaki, vse skupaj pa davkoplačevalci, najeti komletno storitev v dvorani prireditve. Zunanji sodelavci pač drugače vidijo, postavijo in zaračunajo.
Najbolj modra poteza nacionalke za EMO pa je, da se ni odločila objaviti javni razpis za izvedbo javne prireditve. Pošteno. Kateri komisiji pa bi se ljubilo prebirati referate 20-30 prijavljenih kandidatov za izvedbo EME, kateri bi vsi po vrsti zapisali, da lahko, za slovenske razmere, izpeljejo super prireditev za od 35 do 50.000€. All including seveda.

Ker je v naši podalpski najboljša le najdražja prireditev je nacionalka skupne stroške, iz lanskih 90.000 najprej vzdignila za 10. Obenem pa jasno napovedala, da ne bo čisto nič narobe, če bo mega prireditev zaključena do mega 180.000 €. Kar je še vedno drobiž za scensko kulminacijo in vrhunske izvajalce skladb vrhunskih avtorjev za katere jamči nacionalka.
Presežek novosti pa je tudi, da bo po prireditvi nacionalka javnosti omogočila na spletni strani vpogled v vsak porabljen cent za EMO. Kar je bilo še do včeraj znanstvena fantastika.

Da ne bi spet kdo kuhinjo EME omenjal, je nacionalka letos končni izbor zmagovalca prepustila glasu ljudstva. Telefonsko in nikakor brezplačno bo lahko vsakdo neomejeno glasoval. A glasovanje bo možno le med 14 natopajočimi ne pa med vsemi 111 prijavljenimi. In 50.000€ od televotinga nacionalka ne bo podarila v neke dobrodelne namene, ampak izboljšave za naslednje leto. Normalno, treba naprej gledati.
Zdaj pa že komaj čakam začetek letošnje EME, obljubljeni spektakel vseh spektaklov. Tudi zato, ker je moje jasnovidno nihalo pokazalo, da bo zmagala skladba, ki bo imela vsaj eno žensko na odru. Da pa bom med gledanjem po tv v stilu spektakla, bom srebal iz skodelice čaja. Saj veš, pomirja.

Don Marko M

 

8 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “EMA 2010 – za 180.000€ kuhinje

 1. kaj pa če bi za začetek Eme, najprej nekaj odkuhala tista dva, ona je prekmurka on pa (pojma nimam) novak ali nekaj podobnega. pa kakšna firma (svea, marles …) bi naredili kuhinjo po imenu EMA in bi to bila prva nagrada? 8)

 2. 🙂 Mucek ti jih pa namažeš.V moji službi je čajna kuhinja res namenjena druženju in sproščanju pa pitju čaja,za čajne nacionalke pa preverjeno vem,da nimajo čistega čaja v skodelicah.Tako ne morejo natočiti niti čistega vina.prvih sedem komadov sem že slišala in če je to vrh naših avtorjev potem je bolje da naslednjič poberejo tiste iz doline.To tvoje nihalo pa že sumljivo samo na ženske vleče. 🙂 Em,kaj pa boš srebal iz skodelice čaja med emo?Pazi da se ti ne bo zataknilo. 😉 🙂

 3. si mona

  ne bi šlo…tista oddaja je na konkurenčni tv….pa tudi se mi zdi, da bi to prepletanje kuhinje prej spravilo skupaj šmorn, kot pa prvo nagrado…. 🙂

 4. Ivonca

  jaz pa preverjeno vem, da na nacionalni nimajo časa za vino….med delovnim časom….zato ga tudi ne morejo natočiti…..tiste 0,3 verzije gredo dosti bolje v obtok….
  pa kaj kritiziraš zdaj izbor avtorjev….če nacionalka jamči, da so najboljši ta hip, potem sedi in poslušaj… 🙂 …..to moje nihalo je tudi meni malo sumljivo glede nagnjenja, ampak mu zvesto sledim…. 😉 ….v skodelici čaja pa bo med Emo nalito nekaj, kar da krila….tako bom sigurno na vrhu spektakla….

 5. mandi

  a ti to že furaš črno borzo vstopnic ? ….če mi jo daješ za sto, le koliko bi šele hotel imeti zanjo, če bi mi jo prodal….res je dobro imeti prijatelje… 🙂

 6. Ah, Ema. Pred (precej) leti se mi je zdela kot pomemben dogodek. Nekateri dobri komadi (tudi če niso zmagali) so se potem vrteli še leta. Sčasoma pa se je (tako kot večina stvari pri nas) “sfižila”. Izgubila ugled in v večini so se prijavljali samo še “pet-minut-slave” željni. “Ta najboljši” so se kuhinje izognili. Za moj okus bi k tem receptom morali dodati mal čilija. Da jih “požene”. :mrgreen:
  Kaj bo letos, rajši ne tuhtam.
  Sicer pa…ne glede na to, koga “pošljemo”, se vrli Slovenci vedno pritožujejo in z nobenim izbrancem/izbranko niso zadovoljni. Za popotnico mu/ji dajo spletke in “itak ti ne bo ratalo”. Kaj č’mo; očitno je opravljanje res nacionalni šport v Sloveniji. Žalostno. Po drugi strani pa, ko moraš izbrati najmanj slabega, je spodbudo in navdušenje res težko pričakovati.
  Vseeno našemu izbrancu želim vse najboljše. Navsezadnje zastopa našo državico. Zato se mi zdi pomembno, da bi prihodnje poskusili znova dvigniti ugled prireditve, ki je ponekod v tujini dogodek leta.

 7. Plujem

  zapis sem izjemno pozitivno, glede na tematiko, naravnal in to bom tudi v tem zadnjem stavku…..ko, če, bo kdaj Ema dogodek leta v naši podalpski, potem bo to pomenilo le, da ni bilo ostalih dogodkov….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *