Slovenski moški so copate

Tudi s temi besedami je gostja v studiu Odmevov na praznik žensk opisovala enakost oziroma prevlado med spoloma. Žal tega klepeta nisem ujel od začetka, tako, da nisem bil seznanjen z imenom te ženske “aktivistke”, ki je sicer bila oblečena v črno. In hlače seveda, da ne bo dvoma kdo jih nosi doma. Žal pa je voditeljica ni aktivirala, da občinstvu razloži pomen “moške copate”. Očigledno so vse tri v studiu vedele, kaj to pomeni. Jaz kot gledalec pa sem izvisel za novo spoznanje. V življenju mi je bilo namreč  namenjeno že lepo število takšnih in drugačnih vzdevkov, a tega, da bi slišal “copata”, pa res še nisem bil deležen. In možnosti so vedno manjše, da bi kdaj. A tista ženska je dosegla svoj namen. V svoji neizkušenosti sem začel laično… premlevati potencialne opcije o copatah.
In prvi del tudi neverjetno hitro zaključil. Vstal sem namreč iz kavča in spokal na hodnik do omare iz katere sem povlekel par copat.

In potem sem se spustil v globoko analizo. Najprej sestavo. Podplat spodaj in zgoraj v enem kosu, od polovice dopolnjen s prišitim nadstreškom. Enostavno. Tudi moški ima noge in glavo. Eh, to že ni razlog primerjave copate z moškim.

Hm, mogoče je razlog v primerjalni uporabnosti. Spustil sem copati na tla. Gravitacija ju je vsesala. In potem sem razmišljal kaj naj z njima počnem. Očigledno nista kazali nobene želje in zagnanosti samopremika. Čista pasiva za Oscarja. A to pri meni ne pali.

Pa sem eno vzdignil in ji ponudil pospešek. Iz hodnika v sobo. Fantazija. Ocena za let – 7. Ocena za pristanek – 5. Ampak s treningom več obeta. Moja najdražja, ki je bila v tistem trenutku copatina najbolj zvesta publika ni skrivala ovacij presenečenja. “Kaj pa delaš?”, me je vprašala s pogledom, ki je čakal dodaten polet copatine partnerke. “Nič. Samo tvojo reakcijo preverjam.”

Iz tega poskusa sem pridobil neizpodbiten zaključek, da je copata v bistvu sama od sebe neuporabna. Kamor jo postaviš ali zabrišeš, točno tam tudi ostane. In če je sam ne premikaš je niti noben Bog ne premakne.
Čakaj, mogoče je to to kar je hotela povedati tista ženska o moških kot copatah. Da so v bistvu neuporabni. Ma ne, ne verjamem. Za nekoga, ki je neuporaben je škoda vsake besede. Zagotovo je mislila nekja drugega.

Čakaj malo. Pa copata je ženskega spola. Kako je lahko potem moški ? Razen če….Aja, mogoče pa to pomeni, da se moška copata v bistvu obnaša kot ženska. Torej hodi v maratonske šopinge, se šminka in pudra, ure preživi v čvekanju, se namaka v banji do onemoglosti, nadišavi da molji postanejo ogrožena vrsta,……Hm, ja, to bi pa lahko bila resna konkurenca ženski, razlog za preziranje in podeljevanje naziva “copata”. Pa mislim, da to vseeno še ni to….

Ker je moji domišljiji in praktičnosti zmanjkalo sposobnosti razčlenjevanja možnega pomena “copate”, sem spokal na teren. In iskal utemeljitev pri – ženskah. Vprašanje je bilo enostavno – Kakšen je slovenski moški, da je za žensko copata?

Po desetem poskusu zastavljenega vprašanja sem že skoraj obupal. In že bil prepričan, da na Obali to nima nobenega smisla uporabnosti, saj naše ženske svoje moške jemljejo moško s copati ali brez. Pa sem jih potem še nekaj poklical. Je že kazalo bolje. In potem sem se, za finale, spomnil še na dve frači, ki, čeprav poročeni z moškim, dejansko živita le od in zaradi radoživosti. Pa če tukaj ne dobim odgovora, potem pa kar grem v Ljubljano do tiste uvodne iz televizije in jo napizdim, da nima pojma kaj govori.

Imel sem srečo. Obe sta mi odgovorili. Čeprav šele potem, ko sem vprašanje tretjič jasno ponovil. Natural blond. Odgovora nista bila ista, a istega pomena. Za njiju je moški, da si lahko prisluži naziv copata takšen model, ki naredi vse kar mu reče. In to brez besed in ugovorov. In sorodnega mnenja je bilo tudi tistih nekaj telefonsko anketiranih. A tako torej. Prav.
Posledično sem, po skupku celotne opravljene analize o copatah, v delih in celoti, zaključil, da uvodno omenjena ženska in njej sorodne, doma nimajo – prave številke. Tudi copat.

Don Marko M

12 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Slovenski moški so copate

 1. Lepo si to v vseh argumentih razložil,Don.Po tvoji raziskavi do tistega ženskega dela sem tudi jaz moška copata.Še moram mojo naučiti da mi nosi pivo in prigrizke med tekmo do kavča in bom za cel par copat.:)

 2. Evo mucek sem vedela,da spet nekaj naklepaš z anketo.Ma jaz ne razumem enih žensk ki pravijo,da so njihovi tipi copate če pa jim naredijo vse kar hočejo.Bi bile bolj srečne če jih ne bi imele.Jaz se ne spomnim kdaj je moj medo naredil kar sem mu rekla,sigurno pa še nikoli ni naredil vsega.To me včasih tudi popeni,ma ga imam rajši takšnega da njuri in ne posluša kot,da bi me vse poslušal.Nekaj takšnega kot ti. 😉 🙂

 3. tak vzevek ste si moški sami izmislili,ker če se ženski oz partnerki ustreže dobi že kr vzevek-copata,….moški ego 😆
  itak pa imamo ženske rade udobne in mehke copate :mrgreen:

 4. Ne. Ti nikoli ne boš copata. 🙂 In to je bil seveda kompliment. Z mojega vidika takšni, copata, moški izbrani ženski (no, nekateri tudi vsem ženskam, ki jih obkrožajo)želijo vedno in povsod ustrezati. Prepričani so namreč, da bodo s tem dobili večjo naklonjenost. V resnici pa obračanje po vetru (burji 🙂 ) odbija. No. Vsaj mene.

 5. snežana

  ne morem pritrditi tvoji razlagi, ker v moji moški družbi še nikoli nisem zasledil uporabo te fraze….ženske pa itak obožujete mehke in udobne copate….če so zraven še kosmate, toliko bolje…. 😉

 6. Plujem

  se mi je zdelo, da ne bom imel priložnosti dočakat tega naziva v tem življenu, sploh če še ženska tako reče…. 🙂
  si pa podala dobro definicijo moške copate….pa upam, da jih ne odbijaš predaleč, da se ne znajo vrniti…. 🙂

 7. Pingback: Še ena spomladanska – tokrat o copatih in ključih : Grizem in praskam

 8. snežana

  ne morem pritrditi tvoji razlagi, ker v moji moški družbi še nikoli nisem zasledil uporabo te fraze….ženske pa itak obožujete mehke in udobne copate….če so zraven še kosmate, toliko bolje…. 😉

 9. Pingback: O spolu copate | SPOL.SI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *