Razpisujem referendum

Ker je očigledno v naši podalpski vsakomur dovoljeno razpisati referendum za kar se mu pač vzdigne, sem se odločil uporabiti to, sicer povsem zakonito, možnost. Kar pomeni, da se mi je vzdignil. Končno. Razpisujem referendum. Priznam, še do nekaj dni nazaj mi niti na pamet ni padlo kaj takšnega, ampak potem se je, spet in tokrat, za spremembo zelo osebno, zgodil moj župan republike Palma de Popo Boris Popovič. Rad bi sicer napisal, da je gospod, pa mi sive celice narekujejo, naj tega raje ne storim, če se hočem izogniti kakšni gromki besedi kakšnega pravega gospoda. Zato bom raje rekel, da je moj župan le – župan. Zdaj moram že iskreno priznati, da me moj župan vedno bolj… navdušuje s svojimi domislicami. No, domislicami njegovega štaba.

Dobesedno iz naftalina so tokrat povlekli, sicer nekoč upravičeno zelo spoštljiv, slogan – Tujega nočemo, svojega ne damo ! Ko je ta slogan izrekal pokojni Tito, sem bil brez vsakega pomisleka pripravljen dati življenje za svojo državo, čeprav sem svoj ponos takrat uporabljal le za uriniranje. Zdaj, ko ta isti slogan vpije moj župan, pa sem brez vsakega pomisleka pripravljen dati vso vsebino spodnjega dupleka, spontano in brez zadržkov.

A kljub temu priznam – moj župan je postal moj i dol. Ker i gor ne gre, čeprav se res trudi. V teh dneh se je moj župan, prvič v svoji županski zgodovini, pokazal Ljubljani v vsej svoji pojavi. Vsem po vrsti je natvezil, da je tam zaradi Ankarana, čeprav nova občina Ankaran sodi v prvo polovico omenjenega slogana, katerega po novem vpije moj župan. Ampak to so do sedaj razbrali le še 4 poslanci DS. Ostali so mojemu županu verjeli neverjetno, tistih še bolj preostalih pa itak ni bilo blizu. Ma Dejvid Koperfild je čisti amater proti mojemu županu, ti rečem.

In tudi če ne bi hotel, se od mojega župana učim. Kar še vedno ne pomeni, da bom kdaj kaj uporabil, čeprav ne pomeni niti, da kdaj kaj ne bom.
Vsekakor je moj župan zameglil že itak megleno, čeprav belo, Ljubljano. Medtem, ko je zelo resno, čeprav veselo, v resnici promoviral svojo stranko Slovenija je naša in to po vseh medijih iz srca parlamenta, so poslanci DS slišali kar so pač hoteli slišati. Torej koliko metrov parcel v Ankaranu je vaših, koliko njihovih, koliko vaših je lahko njihovih in koliko njihovih je lahko vaših, pa tudi koliko vaših ne bo nikoli njihovih in koliko njihovih ne bo nikoli vaših. Javni interes pač.

In potem je moj župan udaril še z velikim finalom – napovedal je referendum. ZA Ankaran. In seveda je zbral že dovolj potrebnih podpisov. Največ jih je nabral v Piranu in na Kozini. Sicer še dešifriram koliko so pirančani in kozinci koperčani, ampak Slovenija je naša je itak dosti čez mejo Črnega kala. Čeprav me res čudi, kako je mojemu županu ušlo, da ni ustanovil stranke Obala je naša, ampak je navalil kar direkt na Slovenijo. Je pač skromna osebnost. Tudi prav.

Nič manj skromna pa ni (po kom le?) načelnica koperske občinske uprave, ki je šla v Ljubljano z mojim županom zgolj zato, da je imela svojo tv minuto, kjer je zatrjevala, da so podpisi za referendum ZA Ankaran pridobljeni brez vsake prisile tudi od občinskih, torej javnih uslužbencev še to malo časa MOK-a. Kdor ni razumel, to so njeni uslužbenci, ona pa je uslužbenka mojega župana. Da pač ne bo dvomov jeseni, kdo bo štel volilne lističe po volilnih enotah na lokalnih volitvah v Kopru.

Ampak skoraj neverjetno se mi je zdelo slišati, da je moj župan za referendum izsiljeval Rdeči križ, pa še razna društva, klube in ustanove po Kopru, da v kolikor ne podpišejo njih ljudje, potem nema para, niti služb in podobno. Ma mislim, da so tista večina mojega župana že prav razumeli, le novinarji so potem narobe napisali in izrekali – izsiljeval so zamenjali z izpiljeval. O ja, to pa zna moj župan. Ko je začel županovati je recimo najprej izpilil svet in predsednika KS Koper. In to do izjemno gladkega, da sploh niso bili več uporabni. No, zdaj je ta del mimo in Slovenija je naša mojega župana ima za referendum zbranih že več kot 10 tisoč podpisov samo na Obali, čeprav jih ima 9 tisoč napako in kaj bo šele, ko bo začel zbirati po Sloveniji, ki je že itak njihova. Razen Ankarana – male ga(si)lske vasice čarobnega napoja.

Ker so moje simpatije in dejanja v tem primeru v celoti posvečeni Ankaranu, to seveda pomeni, da mojemu županu republiku Palma de Popo izrekam nepokorščino. Ker mu nisem nič dolžan si to pač lahko privoščim.

In zato razpisujem referendum z možnostjo glasovanja po celi naši mali podalpski. Svoje glasove lahko odda vsak polnoletni državljan/ka v glasovalno skrinjico pred svojim nosom. Za oddajo glasu pa uporabi prilagojeno tipkovnico pred skrinjico. Rezultati referenduma se sproti izpisujejo v preformatirani obliki v podobi komentarja spodaj.

Ne zameri, ampak ker nisem moj župan to pomeni, da ti ne bom dal 100€ za tvoj sicer cenjen in spoštovan oddan glas, niti ti ne bom dal službe, niti stalnega prebivališča ali parcele v Ankaranu, še manj bom tvoj ljubimec, sploh pa ne bom sponzoriral tvojega kluba ali društva s predlaganimi prispevki sponzorjev občini.
V tem prvem blogerskem referendumu pa seveda verjamem izključno v tvojo iskrenost in pravičnost. In ker je recesije kolikor dreves, je referendum skrajno ekonomično naravnan, kar pomeni, da svojo referendumsko voljo lahko izraziš 1x za 4 vprašanja naenkrat, namesto za 4 lističe po eno vprašanje in posledično 4x referendumsko glasovanje. Čisto demokratično so dopuščene tudi utemeljitve izražene volje.

Referendumsko vprašanje se glasi :

Ali se strinjaš, da prav vsakega slovenskega politika in določene javne uslužbence (učitelje, policaje, zdravnike..) pred nastopom dela in v času dela obvezno pregledajo in redno pregledujejo izvedenci psihiatrične stroke neodvisnih strokovnjakov iz tujine ?

Ali se strinjaš, da se sodnikom odvzame status trajnega mandata in podeljuje licenca za dobo 4ih let, z možnostjo podaljšanja ali trajnega odvzema licence ?

Ali se strinjaš, da politik v Sloveniji ne sme imeti možnosti za več kot dva 2 letna mandata, brez vseh bonitet, v celem življenju ?

Ali se strinjaš, da se županu Borisu Popoviču in nežupanu Luki Juriju, za požrtvovalnost in skromnost v boju ZA osvoboditev Ankarana, postavi kipa v naravni velikosti na meji med kopersko in ankaransko občino, tik poleg pa, v smeri Ankaran, jumbo plakat z napisom : Ostali izvolite naprej !

Don Marko M

13 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Razpisujem referendum

 1. Glasujem 4 krat DA.Za zadnje vprašanje bi kar 2 krat 🙂 Bom zdaj doma razpisala referendum in vprašanje bo : Ali moj medo mora vsak dan pomivati posodo ? 😉

 2. Dobrer referendum in dobro,da si zmanjšal stroške referenduma s štirimi vprašanji naenkrat.Tako se dela.Glasujem pa seveda 4x DA,za prvo vprašanje bi celo lahko ponavljal DA vsak dan.

 3. Ja, Ja in Ja.
  Pri četrtem se pa vzdržim, ker nisam ja odavde, mislim z obale, pa ne morem vedet vsega.
  Bi pa jaz dala na referendum tole:
  Ali se strinjate, da Maribor postane predmestje Dupleka? 😉

 4. Samo to želim povedat, da se popolnoma strinjam s tvojim rekom… tisto kar govorijo o meni… Bravo. LP

 5. Ivonca

  ne razumem, ali se pritožuješ, ker tvoj medo doma vsak dan pomiva posodo ali ker je sploh ne….vsekakor ga podpiram na referendum in izrekam NE tvojemu referendumskemu vprašanju…. 😎

 6. Billy

  sem še otrok socializma, pa so me učili ekonomičnosti….pa verjameš, da za prvo vprašanje še vedno vsak dan trdim DA….kar verjemi…. 🙂

 7. Špelca

  ni vzdrževanj na mojem referendumu….ali DA ali NE….ni drugih možnosti….bemti, sem se že nalezel od mojega župana…. 🙂
  jaz vsekakor izrekam DA tvojemu referendumskemu vprašanju….čeprav nisem dobro razumel ali je govora o zgornjem ali spodnjem Dupleku…. 😉

 8. vedeževanje

  tnx….si kar ne morem pomagati, če mi takšne misli priplavajo na površje, pa jih pač zapišem….
  ampak povezave na komercialno stran pa ti, kljub pohvali, nisem pustil….tako to pač gre pri meni….če bi vprašala, bi verjetno bilo drugače….nisi probala, ne moreš vedeti….pa lepo se imej….

 9. Zadnje vprašanje je zelo navihano bi v praksi odlično izgledalo. 🙂 Drgač štiri X JA tudi če delam v javnem sektorju.Lp

 10. 1. vprašanje: Da, vendar s tem, da to naredijo pravi eksperti in ne tisti samooklicani strokovnjaki kurje pameti;

  2. vprašanje: Da, predvsem zato, ker si marsikateri zaradi sorodstvenih vezi dovolijo veliko več kot do ostalih. S tem mislim predvsem na nedovoljena, nasilna ravnanja;

  3. vprašanje: Da, ampak to samo zaradi naših politikov, ki so nebodigatreba. Če bi imeli hvalevredne ljudi, ki bi lahko bili zgled in dobrodit državi, potem so lahko zaradi mene tam do smrti, vendar ker je to nemogoče, potem glasujem z “da”;

  4. vprašanje: Ne, ker je to stran metanje denarja drugih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *