Študentje ne marajo ne upokojencev, ne malega dela, ne svoje sence…

In ne le to. Upokojenci se jim zdijo čisto odveč in nepotrebni, predvsem pa študentje niso pripravljeni na nobeno solidarnost do upokojencev. Niti do delavcev. Dalo se je celo razumeti, da niso pripravljeni na nobeno solidarnost z nikomer. Celo strpen pogovor in dogovor jim je postal odveč. To je skupek izjav, katere sem bral, gledal in poslušal v minulih dnevih v sklopu izjav predstavnikov študentskih organizacij. Ob vsem me tolaži le to, da izjave predstavnikov študentskih organizacij niso tudi izjave vseh študentov. Lahko bi sicer enostavno zaključil ta zapis, da se študentje na takšen način zdaj zahvaljujejo in oddolžujejo tem istim upokojencem, tudi svojim staršem, ki so jim omogočili… državne štipendije, torej šolanje in študij, a zadeva je kompleksnejša. In če se samo spomnim izjave pokojne legende predsednika Tita, da so otroci naše največje bogastvo in da na mladih svet stoji, me ob teh izjavah in dogodkih kar malo zakrbi. Kaj malo, krepko. Obenem pa se sprašujem, kje so starši teh mladincev zatajili po poti vzgoje. Razen če niso tudi sami takšni.
In ko sem že pri Titu, kar sicer nima neke veze s tem zapisom ali pač, le še to – stranka Mladi Slovenije, pomladek Nsi, dokazuje in to, pozor, v letu 2010, vso svojo zrelost in sposobnost za bodočnost tako, da se obeša na že zdavnaj zaključeno Titovo zgodovino, ker pač niso sposobni, tako kot njih mati stranka ne, nič konkretenega in sposobnega predlagati za boljši danes in jutri. Medtem, ko je Titova mladina jurišala le novim izzivom naprej, današnja takšna Nsi mladina ne zna niti nazaj. In v tem je vsaka razlika med mladimi nekoč in danes. Seveda ne vseh, na srečo, da ne bo pomote.
Pa poglejmo malo v zgodovino mladinstva in teh organizacij na slovenskem. Začel bom od tistega dela, v katerem sem odraščal tudi sam. Torej od Jugoslavije. Kjer je bila mladinska organizacija in njene izpeljanke, kot celota in v posameznih delih, izredno vplivna, spoštovana, moralno osveščena, pa kreativna in idejno zelo napredna organizacija. Predvsem pa zelo koristna za narod. Tako jugoslovanski kot slovenski. Mladinske organizacije, torej armada mladincev, je, poleg študija, redno skrbela za razvoj takrat skupne države, pa tudi naše podalpske posebej. In to v praksi.
Nešteto žuljev na dlaneh in kapljic potu so prispevali v delovnih akcijah pri izgradnji skupnega, javnega dobra. Bil sem zraven. Nešteto ur so namenjali skrbi in negi starejšim občanom ter drugim druženo koristnim opravilom. In to povsem volontersko. Čeprav bi lahko to volonterstvo primerjal kot vzajemnost sodelovanja z državo, ki jim je omogočala štipendije za šolanje in študije. Roka pač roko umije. In ob vseh teh dejavnostih je še vedno ostalo časa za študij.
Z osamosvojitvijo naše male podalpske so začele v ogromni večini izginjati tudi študentske, mladinske volonterske delovne akcije. V zadnjih letih se je sicer v določenih delih spet začelo poganjati študentsko volonterstvo, a študentje po večini raje izberejo volonterstvo v tujini, kot pa doma. Kot bi bilo v tej naši podalpski res tako malo nič za pomagati ljudem. Verjamem pa in vem, da določenim študentom ni vseeno za družbena dogajanja in, tudi dnevno, opravijo več ur prostovoljstva za narodov blagor in to na vseh področjih. In takšnim kapa dol.
Po osamosvojitvi so začeli poganjati študentski servisi in določene organizacije kot gobe po dežju. Razlog seveda ni bil več v prostovoljnemu delu in pomoči sodržavljanom pomoči potrebnih, temveč v zaslužku. In seveda ne v zaslužku vseh študentov, temveč zgolj peščici v ŠOUih in študentskih servisih. Politika, ki je zavohala denar, se je aktivno vključila. In ko se enkrat vmeša politika je jasno, da že vsaka pomisel na transparentnost izgine.
Danes je zadeva postavljena tako, da je študentska organizacija najbolj rentabilno podjetje v državi, ki obrača težke milijone, ob tem pa ima v lastništvu toliko nepremičnin in premičnin, da tudi redki študentski izbranci poznajo dejansko stanje, kaj šele vsi študentje. Študentska, mladinska organizacija se je prelevila v največjega državnega kapitalista od katere večina študentov, ki pač že po zakonu morajo biti nekje člani, nimajo res nobene koristi ali pa tako zanemarljivo, da jo je že škoda omenjati.
In zdaj na kamen spotike študentskih organizacij – zakon o malem delu. Moje mnenje je, da je to zaenkrat edini pameten in dober zakon, katerega je ta vlada sproducirala. Končni namen in cilj sta seveda kristalno jasna – uvedba maximalno možnega nadzora nad poslovanjem študentskih organizacij in pristriženje peruti študentskim servisom. Bil je že res zadnji čas.
Ker to kar se je dogajalo leta s študentskimi napotnicami je bilo že smešno. Smešno za uporabnike napotnic, dosti manj za državo, ki je izgubljala zajetne neobdavčene denarje zaradi tega. Sploh mi ni nerodno priznati, da sem tudi sam uporabil radodarno možnost uporabe študentskih napotnic za dodatno delo, čeprav sem takrat s študijem imel skupnega ravno toliko, kot imata pes in mačka.
A delodajalci so to od mene celo pogumno zahtevali in mi še razložili, kako se to dela. Ostalo je bilo enostavno. Študentov, ki so “posojali” študentske napotnice je bilo na vseh vogalih dovolj in vse kar je bilo za te napotnice potrebno  storiti so bili določeni procenti izplačani lastniku napotnice. Denar je lepo in pridno krožil brez vsakega strahu, da bi to kdo obdavčil in vsi smo imeli vse, le država ne.
Grožnje študentskih organizacij z mitingi zaradi nezadovoljstva nad tem zakonom so čisto neutemeljeni. Zakon o malem delu študentom dejansko nič omembe vrednega ne odvzema. Po tem zakonu bodo lahko s študentskim delom, ob predvideni porabi delovnih ur, letno zaslužili med 4 – 6 tisoč € neto, kar je ob štipendiji že čisto spodoben znesek za preživljanje. In v zakonu predvidenih neobdavčenih ur je ravno toliko, da se lahko študent kvalitetno in redno posveča študiju. Kar je seveda dodaten, čeprav prvi interes države – študentje, ki zaključujejo izpite v rednih rokih, kar je sedaj prej redkost kot pravilo.
Neutemeljena je tudi primerjava študentov z upokojenci, katero se trudijo napihovati nekateri študentski liderji. Zakon o malem delu namreč ne določa, da bi lahko določena dela opravljali zgolj študentje ali upokojenci. Govori namreč o delu za katerega je pač nekdo usposobljen ali ne in leta niso nobeno merilo. Če je torej študent usposobljen za določeno delo, upokojenec pa ne, ga bo pač opravljal študent. In obratno. Zlahka se bo celo primerilo, da si bodo študentje in upokojenci na enem mestu izmenjevali delovne izkušnje. Kar je, mislim, dobro za oboje. Sploh pa študentom, če so res sposobni kot pravijo, še vedno ostane možnost – samozaposlitve.
Najbolj razočarani nad tem zakonom so dejansko delodajalci, saj so si do sedaj lahko, namesto enega redno ali vsaj pogodbeno zaposlenega, privoščili kar tri-štiri študente v zameno. Cenejša delovna sila torej, čeprav zna biti velikokrat celo dosti dražja. In nič ne preseneča, da le ti zdaj pritiskajo na študentske servise in študentske organizacije, da se uprejo temu zakonu. In če se delodajalci ne bodo več odločali množično za študente bodo prvi škripnili študentski servisi. Če pa se bo zraven še ukinilo obvezno študentsko članstvo, pa se bo pokazala resnična podoba študentskih organizacij. Mene še vedno čudi, zakaj se študentje ne uprejo v lastnem krogu, za lastno korist in zahtevajo najmanj ukinitev obveznega plačevanja članarine.
Razumi me kot hočeš, le napak ne, a vedno sem bil za učenje in znanje, nenazadnje se učimo vsak dan znova. In vseeno mislim, da bi morala država dosti odločneje poseči v študentstvo. Enostavno bi morala že včeraj ukiniti možnost nadaljnega rednega študija prav vsakemu študentu, ki bi že prvič ne izpeljal že enega izpita v rednem roku. In če hoče potem tak študent še naprej študirati, pa naj se vpiše izredno. In zjutraj naj lepo hodi v službo, s plačo pa naj si plača študij in še živi zraven. Dosti nas je šolanje tako zmoglo, dosti jih še in dosti jih še bo. Itak je javna skrivnost, da izredni študentje financirajo redne, kar je sicer žalostno a resnično.
Tako bi dobili bistveno bolj izpopolnjene študente, ki bi poleg teoretičnega vsebovali tudi potrebno prakso in bi za delodajalce bili vsekakor koristnejši, kot lepo število teh sedaj rednih in rejenih, ki po končanem študiju sploh ne vedo kaj so študirali, še manj kako se to sploh dela, a kljub temu želijo prejemati že takoj vsaj tisoč € plače, tudi če od zavoda za zaposlovanje. Ker so jim, ironično, njih starši rekli, da se tako dela in je tako prav.
Vsekakor pa je napočil čas, da država študentske organizacije, prejemnike tudi proračunskih sredstev in mimo vseh davkov, dosti bolj privije okoli vratu. Ker živeti v državi, kjer je študentska organizacija najpremožnejša in najrentabilnejša delovna organizacija, medtem ko so delavci, ki so jo financirali v to velikost najrevnejši, nemočni in brez služb, vsekakor ni ne pravično, ne pošteno in ne humano. In naj postane tudi nezakonito. Ker v resnici študent dolguje državi in delavcu in ne obratno.

Don Marko M

13 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Študentje ne marajo ne upokojencev, ne malega dela, ne svoje sence…

 1. Hvala.
  Nisem še prebral tvojih (grem kar na tikanje) ostalih zapisov, moram pa reči, da bi več takih potrebovali v Sloveniji.
  Argumentirano, utemeljeno, premišljeno, predvsem pa trezno pisanje brez kričanja, žalitev ipd.
  Ali morda zato ni nobenega komentarja? Ali imajo ljudje raje vnebovpijoče zadeve za v rumeni tisk ala bulmastifi ipd?
  Škoda.

 2. Tej študentje danes so že preveč razvajeni.Tisti ki hodijo k nam na prakso po šoli res nimajo pojma.Ne razumem kaj delajo v šoli.Štipendije,plače in ugodnosti pa hočejo imeti.Bi jih bilo treba dat da pometajo smeti in druga dela potem še študij zraven,ker imajo preveč prostega časa če se bunijo.Jaz bi takoj red naredila. 😉

 3. Bine

  mislim, da si preskočil rdečo nit tega zapisa….ker če bi dobro prebral, bi razumel, da se zakona bojijo študentske organizacije, študentski servisi in podobni, ki izkoriščajo študentsko delovno silo, ne pa Pahor…..večina študentov se pač ne boji tega zakona, ker jim te organizacije že sedaj niso nič podarjale, celo študentje so jih financirali, da da so postale najbolj rentabilne organizacije v državi…….si pa zanimiv primer debaterja, katere naravnost obožujem in mislim, da bi se resno moral prijaviti na kakšno debatno tekmovanje s svojim slogom, ki je res soroden nekaterim predstavnikom študentskih organizacij, ki so v minulih dneh poskušali nekaj povedati, čeprav so zveneli, kot bi študij v celoti prešpricali……ampak še vedno imaš čas in jaz ti privoščim….

 4. Torej bodo proteste organiziral študentske organizacije, študentski servisi in kot praviš podobni. Torej maso ljudi mora pač negdo gnesti in izoblikovati v sprejemljiv izdelek. Torej negdo je sposoben nekaj zaslužit in zaradi nesposobnosti države, da od vsakega zaslužka pobere davek, bumf po iznadljivih. Najbolj smešno pri vsem pa je, da si bo Pahorjeva vlada vzela 50 dni za premislek, nato pa naj bi organizirala konfereco o položaju študentov. Delajo se neumne. So sami študiral in potem bi moral kot is topa najti rešitev. Kaj imaš tukaj toliko za premišljevat?

 5. bine

  če misliš, da je sposobnost zaslužit to, da svoje študentske napotnice razdeliš tistim, ki jih potrebujejo, sam pa pobereš samo 10-15% provizij, ker si jih posodil, potem s eni čuditi, daje državi počil film od takšnih iznajdljivih….tebi bi tudi, če bi ti kdo očitno in vidno vlekel denar iz žepa vsak dan, pa bi s emu moral, pot vojem, verjetno še zahvaliti, ker to počne….ravno zato, ker so današnji politiki tudi sami študirali dobro vedo, kako je treba študentom servirati….tisti pošteni študentje, ki garajo dnevno in si še sami plačujejo študij itak ne bodo prikrajšani, tisti light verzija zaslužkarjev pač….kar pa je itak prav….vodilni v študentskih organizacija in sevisih pa bi zdaj radi, za zaščitit svoj žep seveda, vse študente spravili v punt….a študentje so, po večini, prepametni, da bi se znašli na demonstracijah za liderje od katerih dejansko nimajo nič, razen liderjev samih….

 6. Sedajna oblast nam to dela vsak dan. Iz žepa nam vleče. Izstavil pa nam bodo še dodatne račune. Nekaj teh računov kot se kaže bo izredno visokih. Saniral bodo sigurn na plečih nas davkoplačevalcev skupine podjetij Pivovarne Laško. Potem menedžerski odkup Merkurja, tretjega pa nam pripravlja politični varovanec Kučana Jankovič za gradnjo Športnega parka Stožice. In to vse pod krinko nacionalnega interesa. nekak tako kot pri neprestranih dokapitalizacij NLB. Zdaj nam pa še Vlačič pripravlja gradnjo drugega tira proge med Koprom in Divačo. Reševal naj bi nasedle gradbene tajkune. Vse to bodo pokril preko največje banke NLB. Izračun pa bodi tile škrati izstavili nam davkoplačevalcem. Sami pa si bodo pilatovsko umili roke…

 7. Bine

  tudi to že vsi vemo….ampak tudi to, kar pišeš, nima prav nobene veze z tematiko zapisa….še en takšen tvoj komentar pa bom prepričan, da sodiš v parlament….

 8. Problem ki se ne rešuje z malim delom ampak z enotnim vpisom!!!

  In če vlada ne more nadzorovati 3% trga dela, ki ga do sedaj predstavlja študentsko delo, kako bo potem nadzorovala 40%.

  Dajte prebrat zakon in se malo vprašajte!!! Potem pa tolčite po študentskem delu!!!
  **********************************************
  bine bone

  tale oseba ima popolnoma prav.
  Moraš se s tem strinjat.

 9. Bine

  no, poslej bo vlada nadzorovala tudi te 3%….če pa si dobro prebral zakon potem itak dobro veš, da zakon ni namenjen zgolj študentom, ampak tudi študentom, rednim seveda…..tistim izrednim, ki sami garajo in si plačujejo svoj študij, za nameček pa s tem plačujejo še študije rednih študentov, ta zakon sigurno ne bo škodil nikakor….študentje so pač enakopravni člani te družbe, kar seveda pomeni, da imajo tudi enakopravne obveznosti do te družbe….samo jemati in nič dati pač ne gre in ne bo šlo….ne več…

 10. Že nekaj časa tuhtam, kaj bi tukaj zapisala. Situacija je namreč jasna. Mnogi študenti umetno podaljšujejo status in ne diplomirajo, ker ne dobijo redne zaposlitve. Hkrati pa je vse manj delovnih mest odprtih, ker podjetja rajši jemljejo študente, ki jih pridejo ceneje. Hkrati z njimi se preživljajo še študentski servisi in pa seveda študentska organizacija, ki sledi predvsem svoji koristi. Zdi se mi, da je čas, da se tudi v tej sferi bobu reče bob, da se javno odkrijejo in priznajo pravi vzroki ter poiščejo rešitve za vse. Sploh pa za študente, ki so skozi leta nekako izgubili svoje poslanstvo; to je redni študij, s predanim delom in zaposlitvijo po dokončanju. Verjetno imam precej utopične ideje, vendar se mi zdi, da bi le takšen način lahko pripomogel k temu, da bi se stanje počasi začelo izboljševati.

 11. Peter Szabo

  hvala, da me prebiraš….iz mojih opažanj je v naši podalpski pač vodilna pop kultura tista, ko ljudje lahko udrihajo po tematikah, ki sicer z njimi neposredno nimajo nobene zveze, so pa trenutno “in” na rumeno….je pač lažje opletati jezik na račun drugega….in zato, ker je takšnih rumenih tematik preveč, so ljudje po večini že imuni na tiste življensko pomembne novice, ko se gre za njih osebne pravice v dolgoročni navezi….poenostavljeno – določene sklepe, ki utegnejo biti “ussodni” za bodoče generacije je bolj “normalno” zavrniti in se s tem izogniti vsaki odgovornosti do naslednjih generacij, kot pa problem rešiti danes, tukaj in zdaj…..uf, pogrešam študentsko generacijo mojega časa, ko argumentirane debate niso bile le del debatnih tekmovanj, ampak je bil to sestavni del vsakdana….

 12. Plujem

  tvoje ideje niso utopične ampak čisto realne….dejansko je zadnji čas, da se ta “začaran” krog ustavi in začne vrteti na novih obratih…..vsekakor pa bi res morali ukiniti študijski status in bonitete prav vsakemu rednemu študentu, ki izpitov ne opravlja v rednem roku….lepo število rednih študentov namreč še vedno (namenoma) noče dojeti, da je študij v bistvu njih služba….torje če v službi ne opraviš svoje naloge, kot bi jo moral in takrat ko bi jo moral to seveda pomeni le sankcije…..vsaka podaljševanja študijev so zgolj izgovor za nesposobne….poznam preveč rednih študentov, ki so študij zaključili v roku in se samozaposlili….nekateri od njih so danes že uspešni podjetniki…..da ne omenjam zgodb izrednih študentov…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *