Hitre blagajne počasnih zaslužkov

Sem vse prej nasprotno kot tip, ki bi se naslajal ure po nakupih. Tudi ko gre za čisto osnovne prehrambene potrebščine.  Glavnino teh sicer po navadi opravim v manjših privat trgovinicah ali na tržnici, a včasih je pač treba skočiti tudi do polic katerega od naših večjih trgovcev. Sploh če ti zmanjka kakšne sestavine ravno v polnem zagonu kuharskega kreativnega elana, kar se mi je sicer res poredko zgodilo, a dovolj krat, da lahko mirno pišem ta zapis. Danes se mi je namreč res mudilo. Še kolo sem pred hiper trgovino parkiral bolj postrani, ampak, če ga nihče ne bi tikal, bi obstal pokončno. In potem gas med police, kjer sem itak imel težave z orientacijo, ker pač ne skeniram vsak dan tega terena. Ko sem v dlani končno držal, kar sem iskal, sem pospešil proti blagajni. Vrsti blagajn, če že moram natančno. Od desetih, so se pred osmimi nabirale čakalne vrste. Usoda pač. In potem sem zagledal… napis Hitra blagajna. Pod njim pa dodatek ‘do 5 artiklov”. Zraven pa še celo narisan znak za invalide.

Sprva si sicer nisem bil na čistem ali je blagajna namenjena zgolj invalidom s 5imi artikli ali zgolj prehodu invalidov ali pa vsem s 5imi artikli v roki oz. košarici. Pa sem šel izzivat srečo.
Za trenutek sem sicer bil zadnji v vrsti, a le za trenutek. Pred menoj pa 7 ponosnih kupcev, bodočih lastnikov nabrane vsebine. Kar me sicer ni ganilo, me je pa, ko sem bolje pogledal. Prvi v vrsti, torej tik pred blagajno sta bili dve gospe, ki sta očitno skupaj nakupovali.

Vsaj tako je izgledalo, ker sta obe zlagali artikle iz vozička na trak. Na trak, ki bi po zapisanem znaku zgoraj praviloma moral prenesti breme zgolj 5ih artiklov naenkrat, sta naložili natanko 41 artiklov. In to celo različnih. Očitno sta si vzeli čas, meni pa sta ga dali.
Ob nalaganju pa me je še najbolj navdušilo njuno obnašanje. Nonšalatno. Brez frke, brez panike. Light slow motion. Kot bi tolke Ginesov rekord. Za nameček pa sploh nista kazali nobenega občutka krivde, ker jima matematika očitno povzroča  preglavice. Za finale pa je poskrbela kar blagajničarka sama, ki ju ni niti zavrnila, niti opomnila na znak 5, ampak je mirno  vnašala artikle v blagajno. 5 minut je šlo v nič. Mojih seveda.

Pa sem še malo bolje pogledal tistih preostalih 5 pred mano. Očitno je bilo, da so tudi oni imeli resne težave z matematiko. Nihče namreč ni imel zgolj 5 izdelkov. Le en moški, tisti takoj pred mano, jih je sicer imel 6, zato pa so tiste 4 ženske pred njim imele najmanj 10 pa do 25 artiklov. Saj ni čudno, da imamo potem v naši podalpski toliko naključnih nosečnosti, če ženske tako štejejo neplodne dneve ali kontracepcijo.
Postalo mi je jasno, da sta mi ostali le še dve možnosti. Ali, da odnesem artikel na izvorno mesto in odgasnem v neko drugo hiper trgovino, po možnosti spet na 5 blagajno, ali pa da se prepustim navdušenju opazovanja v zapravljanju  minut. A ker so se za mano že nabrali 4je čakajoči navdušenci, ki seveda še niso imeli časa sešteti kar so moje oči,  preostale vrste pa so bile še zajetnejše, sem se prepustil doživetju. In čakal na svoj trenutek.

Ki je nastopil v istem trenutku, ko je moj edini artikel trgovka vnašala v plačilo. In ko mi je povedala znesek, sem ji jaz povedal svoje naivno vprašanje : “Ma kaj ni tukaj hitra blagajna za do 5 artiklov?” Pogledala me je začudeno in odmomljala : “Ja, je.” Verjamem, da nisem edini, ki jo je vprašal kaj tako pametnega. Naenkrat se mi sploh ni več mudilo. Še več, odločil sem se, da bom za teh 15 čakajočih minut stresel nekaj dlak iz jezika.
“Zakaj pa ste potem dovolili, da so nalagali po 20 in več artiklov na trak ?” mi je odletelo v prvem šopu dlak. “Ja kaj pa naj naredim ?” me je že malo živčno vprašala. Nisem razumel njenega vprašanja. In dodal še drugi šop dlak : “A vi mene sprašujete, kaj morate vi, ki ste tukaj v službi, narediti v takšnih primerih ?”. Priznam, njena izvirnost odgovora me je sezula. In ker odgovora na moje, sicer retorično vprašanje, ni podala v najkasneje dveh sekundah, kolikor pač dopuščam sogovornikom, sem ji postregel z nekaj predlogi.
“Mogoče bi tisti 5ki zgoraj na znaku prilepila še eno 5ko, mogoče bi lahko nekaterim kupcem delila učbenik matematike za 1 razred, mogoče bi jim lahko povedala, da imajo preveč artiklov za to blagajno in jih usmerila na druge blagajne, mogoče pa bi enostavno šla na neplačan dopust, dokler sama ne najdete odgovora.”
Če je že dajala vtis, medtem ko mi je vračala drobiž, da je prve 3 moje predloge elegantno preslišala, pa se je očitno zelo predramila, ko je slišala moj zadnji predlog. Naenkrat se mi je zazdelo, da zna odlično seštevati. Ampak enostavno zanjo nisem imel več časa, pa četudi me ne pozabi do konca življenja.

Te 5 blagajne očitno delujejo po vseh hiper centrih po istem kalupu, torej zgoraj navedenem. Še večja znanstvena fantastika od teh blagajn se mi zdijo le še – Samopostežne blagajne.
Nekaj krat sem namreč opazoval, kako so ljudje, torej kupci, stopali do tistih samopostrežnih blagajn in si potem sami zlagali kupljeno, kos po kos, na blagajno, ki jih je sprejela tudi z ljubeznivim robotskim glasom, tudi za vsak artikel posebej. Ko so vse odtipkali so tisti škatli dodali še plačilo, pobrali vrečko in še sebe iz trgovine. Tako neosebno, tako robotsko.
Mislim sicer, da so takšne samopostrežne blagajne čisto neskladje trgovinskemu poslu, ker pač ne omogočajo tistega pristnega odnosa kupec-prodajalec, predvsem pa mislim, da bi morali imeti vsi kupci, ki uporabljajo te samopostrežne blagajne, posebne bonitete. Za začetek – vsakič vsaj 20% popust na končnem računu, saj nenazadnje sami opravijo delo, katerega bi morali trgovci sami. Trgovina je pač storitev in če določene storitve trgovec osebno ne opravi torej ni upravičen do poplačila iz cene artikla, ki zajema tudi to storitev trgovca.

Sem pa že odločen, da se naslednjič, v kolikor bi se mi spet pripetilo, da mi zmanjka kakšna sestavina med kulinarično kreativnostjo, niti pod razno, še manj pa v hitrosti, ne spravim več v vrsto za 5. Kar bo ratalo bo pač ratalo in kdor bo lačen bo pač pojedel tako, kot je ratalo ali pa bo lahko stopil v vrsto za 5. Srečo je pač treba deliti.

Don Marko M

12 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Hitre blagajne počasnih zaslužkov

 1. Men se tud fržmaga ko gremo po malico,tam na za pet blagajni pa cele vozičke nakladajo kot da bo konc sveta in nam pokurjo pol malice.Ne razumem kako to dovolijo trgovci.

 2. Mucek,povej mi katera je bila tako nesramna do tebe da se grem z njo zmenit po žensko.Lahko da sem jaz tudi že čakala v njeni vrsti. 😉 Naslednjič bom šla na samopostrežno blagajno in zahtevala 20 posto popusta ker moram sama delat na blagajni.Bom rekla da je Don Marko M tako rekel. 😉 🙂

 3. Ivonca

  z veseljem ti povem…imela je črne, dolge, rahlo skodrane lase in od pasu navzgor je bila zelo solidno grajena….in dosti raje bi imel opravka z njo kje drugje, kot pa na tisti blagajni….ko boš uveljavljala zahtevo popusta na samopostrežni blagajni pa kar lepo mirno prijavi in se sklicuj name….en popust boš zagotovo dobila… 😉 😎

 4. Moje doživetje na hitri blagajni: zadovoljstvo ob tem, ko je prodajalka kupca s polnim vozičkom prijazno preusmerila drugam. Že nekajkrat. Na samopostrežni pa pogrešam gumb, ki bi utišal čvekljivo babo, ki celemu trgovskemu centru zašpeca, koliko sem zapravila… 🙂

 5. Tanja

  hm, te imam na sumu, da na tisti 5 blagajni dela kakšna tvoja žlahta…če pa ne dela, te naslednjič povabim ko grem po nakupih na tisto 5 blagajno pred mano, da počistiš teren, ker očitno tako vplivaš na blagajničarke….
  tisto s čvekljivo babo pa je res presežek….moški gre malo ven na zrak, da si odpočije in evo ti ga na pa mora poslušati še huje kot doma….saj če bi ji intonacijo poštelali in občutke dodali bi še šlo….ali pa ji dodali vsaj malo stila v kakšnih stavkih – npr. “Ne me šlatat več, ker se mi ne da delat” ali pa “Stopite na sosednjo blagajno ker jaz štrajkam”….
  ampak veš kaj, če ti, kot ženska ženski, ne veš, kako vgraditi tisti ‘silence’ gumb, da žensko utišaš, potem res ne vem kako naj ti moški izpolne to željo…. 🙂

 6. Mogoče pa ne stojiš na pravi do 5 blagajni. Ker moja izkušnja z vrstami je taka, da je tista, v katero se postavim, najpočasnejša. Očitno to na celjski hitri ne funkcionira. 🙂
  Utišat tisto tečko … popolnoma mi ne uspe, jo pa delno spravim ob dar govora tako, da izdelke toliko hitro skeniram, da ne uspe vsega sčvekati do konca … 😛 (In – ne, ni treba počakati, da pove do konca, lahko gre hitreje.)
  A ni tako, da zna moški najbolje na taprave gumbe pri ženski pritisnit? 😉

 7. Tanja

  hja, očitno imate v Celju pokvarjeno hitro blagajno…v Kopru, kot si opazila, delajo na polno…samo jaz sem v vrsti bil bolj počasen… 😉
  haha, se mi je zdelo, da ženska žensko najbolje utiša, četudi samo na pol….
  drugače pa nimam pojma o pritiskanju na taprave gumbe pri ženski….do sedaj sem jih namreč zgolj odpenjal…. 😎

 8. Dokaz več, da se nekaterim v zrelejših letih pomešajo misli in si vse razlagajo po svoje oz. zase dobro. Če pa že komu pride na misel, da bi jih zaradi tega želel podučiti je bolje da tega ne počnej. Se mi je že zgodilo, da sem imel kaj pripomniti pa so me začudeno vsi opazovali, kaj je z mano narobe.

 9. drmagnum

  hehe, mene ne prepriča če se kdo za svoje “pomešane misli” sklicuje na leta….prej me prepriča, če iskreno pove, da se tako obnaša, ker ga baš briga če je blagajna za 5, še bolj pa, če drugi zaradi njega čakajo….
  sicer me pa res ne gane kaj si kdo o meni misli, tudi v takšnih primerih…pač povem in se je že večkrat dogajalo, da sem ostal zapomnjen za naslednjič a tudi brez tistih težav, ki se niso ponovile pri isti osebi….če pa so ljudje raje tiho in uklonjene glave pa je to njih problem in breme, ne pa moj, sploh pa ker so si sami krivi za svojo tiho molčečnost….jaz samo dosledno upoštevam, kar trgovci sami skozi na glas poudarjajo – kupec je kralj…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *