Zahtevamo zakon o navijačih !

Slovenski politiki podpirajo navijaške huligane. In Kresalova, Janša, Jelinčič, tudi Pahor in ostali niso nobene izjeme glede tega. Ker, če se naši politiki izogibajo sprejetju zakona o navijačih, to pomeni le, da podpirajo huliganstvo med športnimi navijači. A jasno je, da Slovenija nujno potrebuje ta zakon. Celo bolj kot pokojninsko reformo. Čeprav je res tudi, da lahko še naprej mirno čakamo, da se tudi naši podalpski zgodi Ivan Grozni ali še kaj hujšega. In ko ga že omenjam, zdaj je že jasno, da bo Ivan Grozni, ki je …vključno s sedmimi ‘sotrpini’ še vedno priprt v Italiji, čeprav prestavljenimi iz moškega v ženski zapor zaradi groženj albanskih zapornikov, tudi zaradi požiga albanske zastave, prejel nagrado za svoje početje v obliki 2eh let zapora in izgonom iz Italije brez možnosti povratka. Z malo ‘sreče’ ne bo več vstopal niti v EU. Za nameček pa ga še bolj željno pričakujejo srbske oblasti, ki ga bodo prevzele od italijanskih. Ta željnost pa zajema dodatnih 12 let zaporne kazni, katero so Ivanu Groznemu že naložili srbski organi in jih bo začel služiti takoj ob vstopu v Srbijo. Brez zapora pa je ne bodo odnesli niti tisti njegovi najbolj vneti pristaši.

Iskreno povedano, srbske oblasti tudi niso imele druge možnosti odločitve, saj je cel svet uprl oči vanje in njih odločitev. Enkrat pa so morali začeti reševati ta problem. In kot kaže, ga bodo reševali, da zaščitijo šport in nedolžne navijače še bolj radikalno, saj sta tik pred sprejetjem še dva zakona namenjena huliganskim navijačem.
Prvi je prepoved delovanja huliganskim navijaškim skupinam, kjer kršitev takoj pomeni nekaj let zapora, medtem ko drugi, že v obravnavi, predvideva takojšnjo pol letno zaporno kazen povzročiteljev izgredov na športnih prireditvah, torej huliganov, z dodano vrednostjo takojšnje zaplembe premoženja kršitelja, kateri bo seveda kasneje moral dokazati, kako je to premoženje nabral.

Srbi so se torej tega problema, tudi na zahtevo EU, lotili radikalno in tako bi se ga morali tudi pri nas. Ja, žal tudi v naši podalpski ne manjka huliganov, ki obiskujejo športne dogodke iz povsem drugih razlogov, kot je šport. In s tem resno ogrožajo tudi tiste navijače, ki bi radi le športno uživali v dogodku.
Na polno pa trdim, da bi bili obiski športnih dogodkov pri nas bistveno bolje obiskani, če in ko se bo tistim huliganom prepovedal vstop na športne dogodke. Takrat bodo lahko povsem mirno, brez strahu in za veselje in užitek športna prizorišča obiskovale tudi cele družine skupaj in se predajale športnemu navijanju. Tako kot je to običaj v tujini.

Najmanj smešno pa se mi je zdelo, ko so tudi Green Dragonsi, Viole in še nekateri, tisti njih bolj ekstremni deli, začeli gonjo in glasno vpiti proti sprejetju novega navijaškega zakona. In verjamem, da imajo svoje razloge. Predvsem tega, da bi jim nov zakon spodnesel edini poligon za umsko okrnjeno nastopaštvo, ko v demolacijah človeških življenje in inventarja na stadionih in drugje, podkrepljenimi z raznimi raketnimi efekti in primitivnimi skandiranji poskušajo razkazovati svojo moč – moč primitivnosti. In zaenkrat jim to še uspeva. Uspeva pa jim ravno zaradi naših politikov. Pa tudi zato, ker jim državljani Slovenije to dopuščamo.
Ker za to, da že leta gledamo praktično iste in nove obraze v vandalskih prizorih na naših igriščih so v prvi vrsti krivi in odgovorni ravno politiki. Še več. Nekatere navijaške vandalsko huliganske skupine imajo celo politično zaledje in včasih tudi navodila, zato ne čudi, da se lahko šopirijo in jo odnesejo nekaznovano.

V bistvu te huligane politiki zlorabljajo za svoje cilje. Tako kot so zlorabljali medsosedske odnose s Hrvaško ali pa študentske demonstracije v Ljubljani. In potem se še, za nameček, nekateri naši politiki upajo pojaviti celo na stadionu, da bi očistili nogometašem kopačke ali pa da bi na njih račun poželi nekaj slave. Ko pa se dogajajo incidenti huliganov jih pa seveda ni niti blizu.
Že več kot leto je minilo, ko je bil podan predlog navijaškega zakona. Predlog, kateremu se je sicer šele pred mesecem uspelo prebiti v evidenco kasnejših obravnav naših politikov, a tukaj zadeva zaenkrat tudi stoji na mestu. Naši politiki namreč ne kažejo nobenega resnega namena, da bi ga sprejeli v takojšnjo najmanj obravnavo ali pa ga razgrnili javnosti za dopolnitve. Močno se mi namreč zdi, da bodo dopolnitve potrebne, saj predlog sam v določenih delih še vedno dopušča možnost različnih tolmačenj, kar pa je pri tako resnih zadevah nedopustno. Sploh pa bolj zajema poudarek na dodatnih pooblastilih policiji, kot pa, da bi se res ukvarjal z navijači v vseh pogledih.

Seveda mi ni treba posebej poudarjati, da navijaški zakon v ničemer ne bi prizadel vseh tistih korektnih navijačev, pravih ljubiteljev športa, ki športne prireditve obiskujemo zaradi fair play navijanja in iskrene ljubezni do športa. Še več, ta zakon bo, ko ga bomo dodelali, omogočil tudi kultivirano vzgojo navijaštva in možnost, da tudi naši najmljaši potomci uživajo na teh prireditvah brez vsake bojazni, da bi gledali nasline prizore, ki s športom samim seveda nimajo nobene zveze.
Ker, ne glede na osebno navijaško strast, mora biti in ostati obisk športne prireditve nepozabno doživetje zaradi korektnosti in kultiviranosti do svoje ekipe in svojih navijačev, kakor tudi do nasprotne ekipe in njenih navijačev. To je edini smisel navijaštva. Le huligani si dovoljujejo drugače razmišljati in delovati.

Enostavno si ne moremo dovoliti, da bi naši potomci živeli v videnem prepričanju, da je temeljni smisel navijaštva huligantsvo. To bi bilo od vseh nas, vključno s politiki na čelu, skrajno neodgovorno za današnje in bodoče rodove.
Mislim pa tudi, da bi, ob sprejetju tega zakona in pred začetkom izvajanja sankcij, tistim navijaškim huliganom vseeno morali ponuditi možnost popravnega izpita. Ker vsak si zasluži možnost popravnega izpita. Verjamem, da bi vsaj nekateri izmed njih možnost korektnosti sprejeli in jo izvajali, tisti pa, ki tega ne bi hoteli, jih pač ne bi bilo na tribunah.
Ne smemo namreč nikakor pozabiti, da smo navijači zelo pomemben segment promocije naše države. Sploh v času, ko tudi v zahvalo spleta, video posnetki lahko priromajo v večino domov po svetu. Kjer ima potem vsak možnost si usvariti podobo o določeni državi in ljudeh v njej tudi na osnovi videnega obnašanja navijačev športnih prireditev.

Vem ja, rekel boš, da to ne more biti merilo, da na osnovi videnih posnetkov peščice huliganov ki ragrajajo po tribunah in uničujejo tudi po ulicah, lahko ocenjuješ (ne)vljudnost celotnega naroda. Tudi sam tako mislim. Ampak vem, tako kot ti, da, žal, obstajajo v tem primeru tudi drugače misleči, ki potem celoten narod okracajo za vandale, bandite in podobno. Zgodba z zadnje kvalifikacijske tekme med Srbijo in Italijo je, spet žal, čisti dokaz.
In jaz si ne želim in nočem več gledati huliganov na športnih prireditvah po Sloveniji niti slovenskih huliganov, ki spremljajo naše športnike na nastopih v tujini zgolj zaradi tega, da bi tam zganjali huligantsvo in povzročali škodo našim športnikom in celotni slovenski javnosti.

Zato sem se aktivno pridružil Združenju športnih navijačev Slovenije, ki združuje prave fair play navijače in zahteva slovenski zakon o navijačih, ki bo omogočal vsem državljanom varno in športno navijanje, huligane pa odstranil tja, kjer jim je mesto, kar pa seveda ni na športnih tribunah.
Če si tudi ti želiš v bodoče v naši mali podalpski, za splošno dobro in dobro našim športnikom, obiskovati športne prireditve, sploh nogometne, kjer boš lahko kultivirano, varnostno neobremenjeno in pošteno podpiral svojo ekipo, a tudi spoštoval nasprotno in njene navijače, potem te vabim, da podpreš ta projekt ZŠNS.
Za začetek lahko oddaš svoje dobre namene podpore na FB strani : ZŠNS – Zahtevamo zakon o navijačih !

Don Marko M

95 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Zahtevamo zakon o navijačih !

 1. Sem se priklopila.Meni je tudi že dovolj tistih huliganov in komaj čakam,da bom lahko tudi jaz z mojim medom varno in zabavljaško navijala na tekmah.Kapa ti dol za ta projekt,veš mucek. 😉

 2. Končno nekaj tudi zame.Sem se aktiviral tam na strani in poslal tudi naprej. Prihajajo torej dnevi ko bomo lahko samo uživali na športnih tribunah.Don,se vidiva na tribuni s hmeljem v roki.;) Lp

 3. pej jest neman unga fejsbuka jeno sn storu moji pupi da ona tan prijavi ki je isto kur bi se jest

 4. Šur, samo še zakon o navijačih potrebujemo. Da boš spil pred tekmo dve pivi in boš dobil prepoved vstopa na tekmo. Da boš zaradi bakle šel v ječo in plačal tisoč evrov. Da boš moral transparent pred tekmo nesti na policijo, da ga odobri in še in še. Zakon o navijačih bi uničil slovensko nogometno ligo, ki je že tako ali tako večinoma sama sebi namen in to je dejstvo. Hočete dokaz? Koper in vzdušje na tekmah le-tega, odkar se je upravi izpolnila srčna želja in se je znebila Tifozov, ki so se preselili k rokometnemu klubu, ki jih je sprejel odprtih rok.

  Malo mojega razmišljanja na to temo: http://volkec.blog.siol.net/2010/10/21/proti-zakonu-o-navijacih/

 5. Alex lupo

  ja, točno ta zakon rabimo….
  za dve spiti pivi še nikjer nihče ni bil oviran ali kaznovan, razen če je tresnil prazne steklenice kam ali komu, kar se vandalskim navijačem rado dogaja…
  transparenti itak morajo biti na športnem nivoju, drugače tam niti nimajo kaj iskati in si jih lahko kar doma na steno kdo obesi, pa se navdušuje…
  kar pa se Tifozov tiče…..nekoč sem bil tudi sam član Tifozov…..in ja, žurali in uživali smo na tekmah in izvajali izvirne dekoracije brez vsakega huliganstva ali nasilja…..ko je NK Koper prodal tekmo proti Bački se je praktično večina takratnih navijačev Tifozov, vključno z mano, odločila, da ne izražamo več simpatij klubu, nekateri pa so ustanovili 12 Kopra….in takrat so se pojavili neki “nadebudni” golobradci, ki so pod krinko Tifozov začeli tudi huliganstvo gonit na tekmah in sploh ne čudi, da jih klub več noče….kdo pa hoče nekoga, ki mu razbija po njegovi lastnini….mogoče bi bilo tebi vseeno če bi kdo razbijal po tvojem stanovanju zaradi navijaškega afekta in bi mu celo to dopustil, mnogi pač ne bi….
  zakon pa ni namenjen samo nogometnemu ampak vsem športom v Sloveniji….in lahko si prepričan, da bo izguba tistih nekaj huliganov na tekmah bila hitro nadomeščena s še večjim številom poštenih navijačev, ki res želijo samo dobro svojemu klubu in športu…
  lep dan tudi tebi seveda….

 6. Enoletna prepoved vstopa na vse stadione in huda denarna kazen za prižgano bakljo (ko bi bila tekma bi se potem moral javiti na policiji in ostati za čas tekme tam), triletna prepoved vstopa in huda denarna kazen če na stadion prineseš megafon (potem seveda spet javljanje na policiji za čas vsake tekme), prepoved zastav, predhodni pregledi in izdaja pisnih dovoljenj za transparente iz strani policije, brez omenjenih dovoljenj (ki jih v primeru kake provokativne vsebine transparentov itak ni mogoče dobiti) pa vnos transparentov na stadion ni možen, alkotesti pred vhodom in zavrnitev vsakega ki ne bi bil 100% trezen…

  To je le nekaj stvari, ki bi jih nekateri radi uvedli. In da to ne bo uničilo slovenske nogometne lige? Mislim, da ga ni junaka, ki bi si to upal zanikati

 7. po moje pa imamo v državi veliko hujše in nevarnejše huligane kot so tile ki sem in tja kaj ušpičijo na stadionih. ti huligani nam krojijo vsakdan in sicer čisto po huligansko- no če upoštevamo da imajo nogometni huligani svoj kodeks bi lahko rekel da so tile celo brutalnejši in neizprosnejši od njih… zaradi njihovega huliganizma so ljudje lačni, nimajo osnovnih stvari za preživetje, ostajajo brez služb, jemljejo jim težko prisluženo imetje itd… torej- podpiram zakon o navijačih ki v parlamentu navijajo za svojo osebno lastnino in večanje lastnega premoženja, dokler pa se tovrstni huligani mirno sprehajajo po domovinici, se kljub očitnim dokazom sprenevedajo sodišča pa jim gledajo skozi prste, brez sramu lažejo po dolgem in počez…. no dokler se to dogaja, je ukvarjanje z nekakšnim ‘zakonom o navijačih’ navadno zavajanje in preusmerjanje pozornosti poštenih državljanov iz življensko pomembnih zadev na marginalne, nepomembne…

 8. Alex lupo

  jaz si to tvojo zadnjo trditev upam zelo na glas zanikati in verjemi, da nas je še na tisoče takšnih….
  zakon pa še ni doživel temeljite obravnave, sploh javne, kar pomeni, daimaš možnost se pripraviti in predstaviti svoje argumente…
  vsekakor pa je treba huliganom, ki namerno povzročajo izgrede in mečejo v najslabšo možno luč celo slovenijo, onemogočiti obiskovanja športnih prireditev ne samo za leto ali tri, temveč za vse večne čase…
  in ne, nihče ne bo zahteval 100% treznosti, ker pivo ali dve normalno ne povzročajo vinjenosti….ampak saj dobro veš, da je večini tistih huliganov tudi pol litra žganega pred tekmo premalo….in takšen seveda nima kaj iskat na športni površini in tako kvaziti podobo fair play navijačev….zaradi takšnih modelov namreč zajetno število ljudi noče hoditi na tekme, sploh pa nočejo s seboj peljati otroke, da ne gledajo tistih nepotebnosti vandalizma, ki seveda s športom nimajo čisto nič skupnega….jaz mojih potomcev sigurno ne bom peljal na tekme, dokler bodo tam tisti huligani, ker si pač zaslužijo vzgojo v športnem duhu pravega navijača….ti pa, če podpiraš vandalizem na slovenskih tribunah, pa kar izvoli…še to malo časa….

 9. primerjajoč škodo in vandalizem ki nam jo vsak dan povzročajo parlamentarni huligani ter njihove strankarske podružnice po sloveniji, je vandalizem ki ga povzročijo nogometni huligani milorečeno smešen…

 10. kljukec

  res je in prav imaš…še veliko hujši so, a tudi bolj nevidni….tudi sam nikakor nisem zadovoljen z našimi politiki praktično od nastanka naše podalpske, ampak to ne pomeni, da se bom šel vandalizma na športnih igriščih nad nedolžnimi obiskovalci….tiste huligane je treba obravnavati tam kjer so….igrišče je namenjeno športu in poštenemu navijanju….in ta zakon je bistveno pomembnejši kot se ti zaenkrat dozdeva….ker posnetki slovenskih huliganov na tribunah obidejo svet v trenutku in točno to si potem mislijo vsi o vseh nas, medtem ko o naših politikih teh posnetkov praktično ni, čeprav jih je mogoče celo več na zalogi….

 11. Ma kaj je z vami? Folk ne hodi na tekme ne zaradi tega, ker naj bi bili tam huligani, temveč zato ker je nogomet v prvi slovenski ligi vreden pou k….

 12. mali

  tudi je lahko razlog….ampak navijači niso samo v nogometu temveč v vseh športih v sloveniji….in huligani tudi, razen na baletu….zakon pa bo veljal za vse športe…

 13. hm. nevem kaj naj ti odgovorim. dejstvo je, da je veliko več naslja in vandalizma v nočnih klubih, raznih bifejih, gasilskih veselicah in še kje, kot pa na nogometnih oz. športnih prizoriščih- pa se z tem nihče ekstra ne ukvarja še manj pa kdo zahteva kakšne ekstra zakone in podobno.. se strinjaš?
  prav tako so vse zadeve ki se jih očita navijačem oz. huliganom v obliki raznih členov in podčlenov podane v kazenskem zakoniku(kakor tud nasilje ki se dogaja v prej omenjenih klubih, lokalih ipd) in so vsi ki prekršijo zakon ustrezno obravnavani, obsojeni in kaznovani.
  zato se mi zdi ukvarjanje z tovrstnimi zadevami navadna izguba časa in energije, ki bi jo morali politiki in poslanci usmeriti v reševanje pomembnih stvari. navijači so ob vsem tem kar se nam danes dogaja v in okoli države 102 razredna tema.. se strinjava?

 14. kljukec

  čisto se strinjam s teboj, da so nas naši politiki, ne le navijače, ampak prav vse državljane, spravili v 102 razred…ampak to moramo z njimi reševati tam kjer so, ne pa na športnih tribunah….
  glej, vrsto let sem se aktivno ukvarjal s športom, tudi nogometom in bil sem in sem še vedno tudi navijač, ampak toliko huliganskih dejanj kot se jih izvaja zadnja leta na na naših športnih prireditva pa ne pomnem…
  primerjava z raznimi gasilskimi veselicami in podbnimi izpadi pa se mi v tem kontekstu zdi brezpredmetna, saj tisto niso športne površine in jih že itak ureja obstoječa zakonodaja…
  športno navijaštvo pa je specifika, ki si zasluži posebno obravnavo, zaradi mnogih socialnih vidikov pa nenazadnje tudi zaradi tega, ker so športne prireditve res vsem na očeh, tudi medijem, ki neusmiljeno prikazujejo huliganske nastope, ki vsekakor ne morejo biti merilo vzgoje naših bodočih rodov športnih navijačev…državbljani slovenije imamo pač vse razloge in možnosti, da se v športnem navijanju, tudi pred tv kamerami, celi sloveniji, evropi in svetu prikažemo v bistveno bolj spodobni luči…meni pač ni do tega, da bi moji potomci mislili, da je huliganstvo edini pravi način navijanja….sploh ker vem, da se da drugače….dosti drugače in bolje na športno in splošno zadovoljstvo vseh…

 15. meni pa se zdi ravno primerjava z omenjenimi zadevami bistvena, saj se tam giblje precej več ljudi, tudi otrok in mladine, dogaja pa se bisveno več nasilja kot pa na športnih prireditvah…vprašaj se koliko navijačev je bilo v sloveniji ubitih oz. poškodovanih v mednavijaških spopadih? koliko pa na veselicah, v diskoklubih, lokalih?
  kot sem dejal- obstoječa zakonodaja zajema in kaznuje vse oblike nasilja na vseh nivojih, saj je nasilje neglede kaj in kako pač nasilje, ravno tako vandalizem..druga stvar pa je izvedba in spoštovanje zakonov, ki pa se -roko na srce- najbolj zatika ravno pri tistih ki bi nam morali biti zgled.
  to kako naj bi se predstavljali in kot navijači izgledali v očeh svetovne javnosti pa je po mojem skromnem mnenju absurd, ravno tako teza ‘kaj si bojo mislili tvoji potomci’ – če jih boš pravilno vzgajal jim nebo nikakršen problem ločiti med korektnim navijanjem in huliganizmom…
  pozdravljen

 16. Sem odločnega mnenja, da zaradi nekaj DESET! huliganskih navijačev Zakon o navijačih NI potreben! Ker se jih da ukrotiti, tiste prave huligane namreč, tudi drugače. Pa policija si NE sme privoščiti butastih ukrepov, ki huligane še bolj razbesnijo. In na tekmah tudi PRAVIH, RESNIH, ZRELIH navijačev NE BO! Itak je tako MALO publike na nogometnih tekmah, razen v Mariboru. Kjer je le NEKAJ huliganskih Viol, pa na TISOČE resnih navijačev! Pomislite na East Side Supporters v Mariboru, ki so PRAVI, resni, zreli navijači. VZOR naj bodo SLOVENIJA SUPPORTERS, uradni navijači slovenske nogometne reprezentance in uradni navijači Nogometne zveze RS. Kako lepo je peščica navijala v Estoniji in tisti VIDEN transparent SLOVENIJA SUPPORTERS. Ali navijanje v Južni Afriki! REs da so potem zaradi dveh dimnih bomb v Estoniji odpeljali in za nekaj ur zaprli NEDOLŽNE! Toda to je osamljen primer. Z Zakonom o navijačih se nasilje huliganov ne bo odpravilo, edino gledalcev bo še MANJ na tekmah!

 17. kljukec

  sorčy, ampak primerjava enostavno ne zdrži….športne prireditve so povse drugačen tip druženja množic tudi zaardi tega, ker se dogajajo na omejen in praviloma ograjen prostoru, kar seved apredstavlja izjemno resno grožnjo za vse navijače na tribunah v primeru izpada huliganov…..medtem ko s ena drugih odprrtih prireditvah lahko človek odstrani je to na športnih tribunah bistveno težji postopek…
  sploh pa je sklicevanje na takšne prireditve ali na zavoženost naših politikov res neprimerna in dejansko samo poskus odvračanja od izhodiščne teme…
  če s egovori o navijačih naj se govori le o navijačih in vzročnih povezavah, tudi nepotrebnih, kot so huligani….
  in ja, tebi je mogoče vseeno, če zaradi naših huliganov tujci cel narod okracajo za divjake, meni pač ni….in spet ja, sploh si ne belim glave zaradi vzgoje mojih potomcev, ker že zdaj ločijo, dahuliganstvo ni navijanje, a obenem zagotavljajo, da v živo na športne prireditve pač nočejo navijati, dokler so tam huligani…in jih razumem….kot jih razumem, da bodo po sprejetju zakona o navijačih z veseljem bili na tribunah športnega navijanja…

  lep pozdrav tudi tebi

 18. po tvoji logiki je potem nekdo ki v diskoteki nekomu z razbito steklenico iztakne oko, manj kazensko odgovoren od tistega ki to stori na recimo košarkarski tekmi???????

 19. Samotna duša

  zdaj ne vem točno – ali nisi bil že res dolgo na kateri športni prireditvi v sloveniji, ali sploh ne spremljaš medijev ali pa se zgolj sprenevedaš….
  in tvojo tezo o tem, da ne bo nobenega navijačev na tribunah ko bo zakon je seveda moč zlahka ovreči….tisti resni, pravi navijači smo že dokazali, da se znamo še kako zabavati tudi brez vandalizma….spomni se tekme naših proti rusom v Ljudskem vrtu in še jih je na zalogi…..huligane in to ne nekaj deset kot poskušaš zavajati, ampak nekaj tisoč, je pač treba poslati na drugi naslov, da zganjajo svoje huliganstvo, ker športne tribune niso temu namenjene…

 20. kljukec

  eh, ti vztrajno daješ nepovezane primerjave, namesto, dabi dal primerjavo navijaškega obnašanja v angliji ali drugje v civiliziranih državah…
  in tudi tvoja primerjava basket tekme ali diskoteke ne zdrži….ker je na športne prireditve pač prepovedan vnos steklovine…tudi steklovine…v diskoteki pa jo imaš skozi v roki…

 21. v angliji in po vsej ‘civilizirani’ evropi je vsak vikend več izgredov kot v sloveniji v 3,4 sezonah…toliko o tem… lepo pozdravljen

 22. kljukec

  ne zameri, ampak spet te bom razočaral….tvoja navedba je namreč zelo površinska in temu primerno zavajujoča….ker, ko gremo upoštevati število prebivalcev držav katere omenjava in ko temu dodamo število športnih klubov in še število športnih prireditev in nenazanje število navijačev, ki obiskujejo vse športne prireditve pridemo do nasprotnega izračuna katerega navajaš….ker, ko vse navedeno skupaj sešteješ je izgredov, sploh huliganskih, v tistih državah procentualno manj, bistveno manj kot v naši podalpski…sicer pa, angleži in države, ki so v celoti ali delno povzele njih navijaški zakon so nesporno dokazale, kako s eodstrani huligane za vse čase iz športnih tribun, da lahko njih mesto zasedejo pravi navijači, ki ne škodijo ne sebi, ne nasprotnikom in seveda ne svoji ali nasprotni ekipi….ker navijanje je in mora biti užitek v kreativnosti, ne pa destrukcija…komur to ni jasno, ta seveda ni in ne more biti pravi navijač….

 23. “Anonimnost” izdajam! Zaradi tvojega pametovanja! Sem MATI bodočega študiranega nogometnega trenerja, zdaj je absolvent. In ta bodoči nogometni trener je član East Side Supporters v Mariboru. In je desna roka Alešu Kaučiču, predsedniku Slovenija Supporters. Največjim navijačem v Sloveniji. Ta bodoči nogometni trener je bil tudi v Južni Afriki. Kot vodja Slovenija Supporters. In bil je poleg Aleša tudi v Estoniji. In je v ekipi, ko igrajo navijaške tekme z navijači Severne Irske in Estonije. Se ga je videlo ob transparentu. Poznavalci tako lahko pogruntajo, čigava mati sem.

 24. Samotna duša

  v svojem komentarju si sicer “izdala” anonimnost vseh, razen sebe….razen, da zdaj vemo, da si pač od nekoga mati….ti pa gre kar dobro kitenje s tujim perjem….

 25. Moj komentar pri Volku je bil očitno tako hud…da ga ni objavil.
  /nisem šparala jezika, drži.)
  Ok….mogoče ga še bo./in mi povedal, da nimam pojma.;))

 26. 🙂 ma, saj bo objavil….če ga ne bo prej zvilo od brez dlak na jeziku komenatorjev…če ne ga bom pa spomnil, ker se rada pogovarjava, čeprav sva tokrat na nasprotnih straneh….ampak to je itak eden od smislov dialoga… 😉 😎

 27. če bi, bi ga že.
  /ne morem pomagat, zame so huligani debili, kreteni in imbecili na n-to potenco…za druge pa ljudje, kijim srce bije za klub. 😀

 28. 😉 sem mu poslal mail…in dodal, da ga lahko objavim tudi tukaj pri meni, če ima slučajno dovolj argumentov neobjave….
  tako je -pravemu navijaču bije srce za klub vedno in povsod in za svoj klub navija z rokami, pesmijo in tudi plesom, ne pa z alkoholom polne riti in huliganstvom… 😉

 29. Mimgrede…Rooney je podpisal novo pogodbo-2015. Očitno so mu zvišali plačo. Pri meni je izgubil pa vse simpatije.

 30. sem slišal ja….meni pa so letos tvoji topničarji simpatije ojačali….končno so postavljeni kot mora biti….seveda pa nimam nobenega namena zanje navijati….ker so pač klub za ženske…in ker te lahko na ta račun pikam…

 31. Don Marko M
  daj naštej te velike nerede, ki so se zgodili v zadnjih, ka ti jaz vem, 3 letih ajd.

 32. vodnar

  počakaj še malo, da se zaključi arhiv zadnjih 15 let izgredov in vandalizma na športnih prireditvah….čeprav verjamem, da si z njimi zelo seznanjen, sploh za zadnja tri leta….priznam pa, da si me malo zmedel s tem tvojim (retoričnim) vprašanjem, ker se nisi čisto izjasnil ali te motijo izgredi ali zakon o navijačih….sem pa razumel, da te nekaj od tega zelo moti,ajd….

 33. dejstvo je da ga ne potrebujemo, vem da te nebom prepričal, ker pač svoje teraš in to je to. policija ima že zdaj vsa pooblastila, da bi lahko preprečevala nerede, ki so tako ali tako redki. vprašanje pa ni bilo čisto nič retorično, zdaj seveda je odvisno kaj ti pojmuješ pod “izgredi”. če je to prižgana baklja potem je cela europa v “izgredih” od anglije,nemčije,nizozemske, skratka od tistih najbolj razvitih držav (katere zagovorniki tako radi postavljate za neki vzgled) do australije. žalostno pa je to, da tega enostavno nočete videti. za vas so v angliji huligane kao pregnali, vsak, ki pa vsaj malo spremlja zadevo vse da je to daleč od resnice. aja pa te tvoje teorije o obisku oz. neobisku zaradi “huliganov” so tudi milo rečeno smešne. mah saj nima smila…

 34. vodnar

  dejstvo je, da ga potrebujemo….seveda tudi jaz tebe ne bom prepričeval….imaš pač vso pravico do svojega stališča….dejstvo pa je, dabodo zgolj neizpodbitni argumenti in dokazi tisti, ki lahko sprejmejo ali ovržejo zakon….torej bo imela vsaka stran možnost podajati znane dokaze….temu se pač reče demokratična argumentacija stališča, kar pa itak veš….končni (raz)sodnik pa bo itak ljudstvo, ki bo zakon sprejelo…

  glej, tako navijač kot amaterski športnik sme že od malih nog, torej poznam razmere na igrišču in na tribuni….in hudičevo dobro vem, da ni športnika, ki bi se navduševal nad ‘navijači’, ki pod pretvezo, da navijajo za njegov klub ta isti klub, torej tribune in celo preostale prave navijače dobesedno demolirajo….pravi navijač, kateremu srce bije za njegov klub namreč nikoli, ampak nikoli ne bo nikakor škodil svojemu klubu, torej niti sebi, še manj komu drugemu….

  iz koreografskega vidika gledano prižgana bakla ali več njih same po sebi niti ne bi smele biti predmet izgreda, vsaj dokler se nahaja zgolj v roki tistega, ki jo je prižgal….ampak očitno posameznike ultras skupin prižgana bakla v roki tako peče, da jo morajo enostavno zabrisati nekam…če s tem koga poškodujejo jih verjetno ne obremenjuje dosti….
  in ja, bil sem že deležen hurikanskega in spoštljivega navijanja, tako pri nas, kot tudi v italiji in nemčiji…brez enega samega kosa pirotehnike, brez ene same besede žaljivosti skandiranja, brez enega samega dejanja huliganstva in nisem edini….verjemi, da je ta prijeten občutek takšnega navijanja ostal še dolgo potem, predvsem pa občutek, da si neškodljivo koristen svoji ekipi, ko te dejansko rabi, tudi v porazu….

  in ne, ni nam potrebno postavljati anglije ali koga za vzgled, ker vzgled moramo biti v prvi vrsti sami sebi in svojim ekipam, za katere navijamo….v angliji, pa ne le tam, pa je navijaški zakon tudi dejansko pregnal huligane iz športnih tribun….če pa se že najde kakšen huligan občasno, ki mu/jim uspe poskušat nekaj dokazovati je pa jasno, da so to na športnih tribunah takrat počeli zadnjič….kar je edino prav….ker pravi športni navijač, sploh za plačano vstopnico, ima vso pravico uživati v korektnem navijanju brez vsake ogroženosti od začetka do konca srečanja na tribuni…
  in verjetno imaš prav tudi v svojem zadnjem stavku….res nima smisla vztrajati na nečem, če pa argumenti in dokazi dokazujejo nasprotno izrečeni besedi…

 35. še enkrat ne bom te prepričeval, če želiš si tekst preberi če ne pač ne. imam pa eno drugo vprašanje, po tvojem so vsi ti spodnji videi (mislim da jih je okoli 20, sigurno jih opaziš) iz angleških in ostalih tribun “fake”? ker pač zakon je pregnal huliganstvo iz tribun in se to pač ne dogaja.

 36. vodnar

  zdaj že tako vztrajno ponavljaš, da me “ne boš prepričeval”, da si že sam prepričan….easy….itak je jasno, da zakon o navijačih ne bo nikakor prizadel prave športne navijače, ampak zgolj izgrednike, kar pa je itak prav…
  in če še nisi razumel, zakon za navijače je namenjen urejanju navijaštva in preprečevanju izgrednikov za vse športe in ne le nogomet…
  prebral pa sem že tisti članek in še cel kup tistih na isto temo, celo osebno sem bil prisoten v spoznavanju ozadja nekaterih ultras skupin po službeni dolžnosti, čerpav tudi če ne bi, ne bi nič zamudil….
  na tvoje vprašanje pa sem odgovoril že v prejšnjem komentarju, da ga ne ponavljam

  p.s.
  če bi bil bloger potem bi vedel, da si blogerski kolegi praviloma izmenjujemo linke v dogovoru….in ker ti nisi niti vprašal, linka pač ni…pravila mojega bloga pač veljajo že četro leto za vse enako…pa brez zamere

 37. zdaj si me pa prizadel, ker si zbrisal link 🙁 imaš ful dober blog, ljudem je zelo važno tvoje mnenje, skupina na fb ti ima celih 79 članov… keep up the good work

 38. vodnar

  če sem te slučajno, čeprav zgledaš bolj pravi moški, prizadel, pač nimaš razloga za to….ker tvoj priloženi link sem odstranil tudi zaradi tistega kar sem ti napisal, v resnici pa predvsem zato, ker je povsem isti link zalepil blogerski kolega Alex na začetku komentarjev….če bi bral vse komentarje bi to pač vedel…
  moje mnenje pa je, verjel ali ne, ravno tako važno kot tvoje…in skupina na FB ni moja, čeprav je res, da sem njen strasten član…za dva dni pa je kar ok cifra….me boš na to FB cifro spomnil spet čez nekaj mesecev, ko bo imela še 5 ničel zraven….saj veš, vsi nekje nekoč začnemo, šteje pa prečkanje cilja…
  tudi tebi privoščim dobro delo in zabavo še naprej

 39. ljudje kaj govorite, huliganov je v sloveniji precej več kot se govori. ve se kdaj bodo huligani največkrat udarili-na derbijih med ljubljano in mariborom seveda. in seveda vsak normalen, vsaka normalna družina na to tekmo ne bo šla, saj je velika možnost, da bodo pretepeni, fasali bakljo v glavo, primorani gledati scene ki ne spadajo na športne prireditve, itd. zato bodo seveda obiskali tiste druge tekme na katerih huliganov ne bo, npr. primorje-domžale, olimpija-triglav oz maribor-gorica, čisto odvisno pač kjer kdo živi, saj bodo na teh tekmah povsem varni in bodo lahko uživali. da se vrnem na začetek. na tekmah visokega rizika je vedno največ ljudi, vedno je največ ljudi na tekmah med mb in ol, nekje od 5 do 8000, na preostalih pa kjer rizika ni pa nekje od 300-1500. po teh izračunih pridemo do zaključka, da je huliganov od 3 do 8000, saj kot sem že rekel normalni ljudje in družine ne bodo nikoli kupili karte za derbi, kjer jim lahko nekdo razbije betico, ampak bodo raje obiskali vse preostale tekme svojega kluba v naši ligi. zaskrbljujoče pa je dejstvo, da je zdravih navijačev veliko manj kot huliganov, saj o tem enostavno pričajo večletni podatki o obiskanosti tekem prve lige. tam kjer praktično ni 1% možnosti za izgrede gleda tekmo par 100 ljudi, tam kjer pa so možnosti izbruha nasilja največje pa par tisoč. jaz ne hodim nikoli na derbi zaradi (ne)varnosti in komaj čakam naslednjo tekmo svojega kluba, potem pa pridem na stadion na naslednjo tekmo in sem zelo razočaran nad obiskom. veliko berem o tem da če ne bi bilo huliganov bi bili stadioni polni, ampak meni se zdi ravno obratno.
  naslednjič grem na derbi verjetno, ampak me vseeno zanima če kdo ve koliko navijačev ali nogometašev je povprečno poškodovanih na en derbi? vseeno se malo bojim da me ne pretepejo na stadionu oz da ne dobim kakšne baklje ali petarde v glavo.

 40. Blaž

  seveda je huliganov na športnih tribunah več kot se govori, kar dobro vemo tudi v Združenju športnih navijačev Slovenije…..sicer pa si dovolj nazorno razložil, zakaj je nujno potreben zakon o navijačih….tudi zato, da boš tudi ti, kakor tudi vsi ostali “pravi navijači”, lahko sproščeno hodil(i) navijati tudi na derbije…

 41. @Don Marko M

  Kje pa tiste tvoje družine, ki si tako želijo oditi na tekmo takrat ko ni rizičnih tekem? Kje so takrat?? Zakaj je takrat samo 200 ljudi na tekmi?? Lepo te prosim, blebetaš nekaj o čemer nimaš pojma…

 42. Jaz pa zahtevam zakon za barske pretepače. V Sloveniji jih je precej več kot teh nekaj razgrajačev na štadionih, so tudi precej nevarnejši in povzročajo večjo škodo.
  Že dolga leta hodim na prvoligaške tekme pa se nisem še nikoli počitil ogroženo, ne na derbiju ne na kakršnikoli drugi tekmi. Uničevanje stadionov pa se lahko prepreči tudi z obstoječo zakonodajo.
  Recimo da hodi na tekme povprečno 200 članov neke navijaške skupine, od tega jih je velika večina povsem nenevarnih navijačev, kakšnih 5% pa jih je t.i. huliganov, to je deset ljudi… Za teh 10 ljudi bomo sprejemali poseben zakon?! Se hecate?! Naj policija uveljavlja svoja pooblastila, ne pa da nemo opazuje uničevanje tuje lastnine…

 43. Krenik

  zahtevaj ga, imaš vso pravico do tega v demokratični državi….omenil si število članov le ene kvazi navijaške skupine, ki povzroča izgrede na tribunah, ampak tudi sam dobro veš, da jih je v Sloveniji dosti več, torej zakon ne bo namenjen samo 10im ljudem, kot navajaš….trenutna veljavna zakonodaja pa ne omogoča preprečitev vstopa izgrednikom, da ne rečem huliganom, na športne tribune in zato Zakon o navijačih bo….tudi za to…ker ni nobenega razloga proti sprejetju…

 44. na vsa dejstva ki sem ti jih navedel si imel milorečeno hecne odgovore, razlage ipd.
  samo flancanje in brezvezne puhlice, ampak konec koncev…..pozdravljen

  upam da dobiš subvencijo za društvo.

 45. kljukec

  bolje flancanje kot pa brutalna realnost vandalizma na tribunah….in potolaži se, prava dejstva se bodo šele začela naštevati, torej jih bo naštevalo ZŠNS….
  žal s svojim upanjem malo zamujaš, pa še to si verjetno držal fige v žepu, saj so subvencije že in še bodo…za pravo stvar so itak vedno….
  je pa lepo od tebe, kar mislim resno, da si, kljub zaenkrat očitnemu nasprotovanju zakonu dovoljuješ kultivirano stopnjo komunikacije, torej dialoga….
  pozdrav tudi tebi

 46. In zakaj ga ne zahtevam? Ker ne more vsaka nepomembna skupinica ljudi imeti zakona, ki se tiče le njih in ker sedanja zakonodaja omogoča ustrezno ukrepanje proti tem ljudem.
  Nisem govoril o nobeni navijaški skupini ampak o njihovemu povprečju, ki je, roko na srce, še precej nižje kot 200. Prav tako ni nobenega razloga za sprejem takšnih in drugačnih navijaških zakonov. Ne rabiš prepovedovati ljudem obiskovanja tekem, za vsak prekršek naj kasira položnico in po petih položnicah se bo naučil kontrolirati samega sebe. Kdo ve zakaj se ni to že sedaj redno izvajalo? Morda zaradi tega, da prikažejo, kako je sedanja zakonodaja slaba?
  In upam si staviti, da takšnega in drugačnega zakona ne bo. Zato ker enostavno ni potreben. In to je jasno vsakemu, ki je sposoben razmišljati s svojo glavo in ne sprejeti vsega, kar ti natrobijo v oddaji Svet in podobnih.

 47. krenik

  “vsaka nepomembna skupinica”….khm, mislim, da se še ne razumeš vseh prihajajočih razsežnosti projekta in posledične številčnosti….boš že…
  in če trdiš, da jih je manj kot 200 potem bodo pač organi tudi na osnovi sprejetega Zakona o navijačih pač imeli dosti manj dela, da jim dopovejo, da jih na tribunah pač ne bo več…
  poznavanje zakonodaje pa ti očitno peša, čeprav imaš vse možnosti se z njo seznaniti v celoti…to, da zgolj repliciraš v teh dneh že do konca zguljeno frazo iz nekega spletnega ultras foruma ni ravno vzpodbudno, glede na to, da zatrjuješ, da si sposoben razmišljati z lastno glavo….
  jasno je, da je zakon potreben in zato tudi bo…na stavah pa si mislim tudi že toliko izgubil, da bi bilo bolje če bi res dobro razmislil, preden se poganjaš v stave….že čez kak mesec bo namreč jasno, da ti stave ne šibajo najbolje…pa ne se že zdaj zaradi tega jezit name, ker si se sam odločil staviti…
  aja, katera oddaja pa je to Svet ?….jaz od slovenskih le Hribarja pogledam…

 48. alo ded jaz sem se zajebavo, od človeka tvoje inteligence bi pričakoval da si razumal sarkazem in poanto mojega vpisa. svašta.

 49. blaž

  alo ded, razen prvega stavka tebi prej namenjenem komenatarju, sem se tudi jaz….in jih zapisal v sarkastični obliki….in ob tem sem seveda pričakoval,da boš kot človek inteligence, razumel poanto in sarkazem…kot si rekel – baš svašta…e jeb’ ga…

 50. Daj ne serite. V Sloveniji se rabi zakon ki bo zapiral prave kriminalce ne pa te ki tu pa tam razbijejo kak stadion. Ka vi mislite, da bodo potem stadioni polni? Ta ki ima namen iti na tekmo gre tudi zdaj. Ti ko govoriš o Kopru? Pa zdaj ste meli 50 ljudi na stadionu pa nobene navijaške skupine ni bilo. Kje so zdaj ti ljudje ki bi po vašem nafilali vaš gnili stadion? Umrite vsi ki ste za zakon!!!

 51. Pf,.. sploh pa nepravično komentiranje glede na to da mora moderator članka dovolit komentarje.

 52. Fila

  kaj te muči v resnici ?….pa ne da te en navaden zakon tako jezi še preden je sprejet….glej, ko boš na mojem blogu se boš obnašal kot zahtevajo pravila bloga…na svojem blogu pa lahko teraš mantro sovraštva tudi samega sebe in do onemoglosti….
  tokrat sem izjemoma pustil, da ljudje preberejo grožnjo v tvojem komentarju….ker verjamem, da misliš, da te splet dela nevidnega…kar verjemi…
  aja, na mojem blogu sem dovolil komentirati tudi t.i. članom ultras skupin, nobenega nisem zavrnil, zdaj pa mi povej, zakaj mi na forumu ultras ne dovolijo komentirati, šele potem se jezi na kar pač že se moraš, če ne znaš drugače…
  50 ljudi pa se na koperskem stadionu zbere na treningu ekipe, tudi mladinskih pogonov, kakor članskega….že to soboto pa si vabljen, da si prideš ogledat otvoritveno tekmo na obnovljenem stadionu, ko nas bo, začuda, nekaj več kot 50….

  pa lep dan tudi tebi

 53. Hehe, ti pa si model. Če se kdo ne strinja s tabo se ga pa poskušaš lotiti z nekimi kao zbadljivkami. Nisem član nobenega ultras forum in nobene ultras skupine, da razjasnimo s tem. Stavil nisem že verjetno več kot 10 let, pa še takrat so bile to neke mini cifre, ki se jih ne splača omenjati.

  Smešen si. Pišeš o tisočih huliganov. Pa imaš ti stik z realnostjo? Komaj čakam da vidim obsežnost tvojega projekta, resnično. Pa tudi tukaj nisem mislil številke tvojih podpornikov, ampak številko teh wannabe huliganov, ki jih imamo v Sloveniji in za takšno peščico ljudi ne rabimo posebnih zakonov.

  Tvoje pisanje je res pod vsakim nivojem. Če želiš, da bo kdo tole tvoje gibanje jemal resno, se bo treba precej izboljšati.

 54. krenik

  prav zate…če nisi član nič od tistega kar navajaš….he, saj nisi nič manjši model…sem pa vesel, da te je moje pisanje vzpodbudilo, da si po 10ih letih spet stavil….in to kljub očitkom, lastne ocene seveda, o višini nivoja mojega pisanja…kaj bi šele delal, če bi napisal odlično….
  btw, kje pa naj bi napisal o tisoč huliganih ?…prekopiraj pa mi vnesi v naslednji komnetar to tvojo pogruntavščino, ok…
  in potolaži se že enkrat, ker sem ti že jasno povedal, da to ni moj projekt, čeprav je res, da zelo rad in zelo strastno v njem sodelujem po najboljših močeh…
  o nivoju tvojega pisanja pa sam ne bom sodil, ker bom to raje prepustil bralcem mojega bloga….se pa čisto strinjam s teboj v eni sami samcati točki – vedno se mora stremeti k še boljšemu, tudi ko je že odlično…

 55. aja sarkastičen si bil, te pa tak reči brihta. kaj pa če so se ostali ki so zagovarjali zakon v prejšnjih postih tudi malo hecali s tabo, do njih si tudi bil sarkastičen al kak? razumeš kaj hočem povedat?
  po mojem mnenju si ti totalno zgubil kompas, dejstva ki so ti jih nekateri predložili vztrajno zavračaš, nisi niti najmanj seznanjen z realno situacijo, ampak pač si tiste sorte tip ki tera svoje do konca in ne sprejema dejstev in logičnoih razlag. vidiš samo eno in to je za tebe svetinja, saj si prepričan da si nezmotljiv. pa ok, če bi vsi bli idealni bi blo brezveze.
  ne bom te gnjavil z družinami, prestrašenimi ljubitelji športa kateri ne upajo na fuzbal zaradi huliganov, itd., zanima me samo (ne rabiš meni odgovarjat po resnici, boš že sam vedel pri sebi) koliko ti osebno poznaš ljudi, kateri so dejansko bili ogroženi, napadeni oz poškodovani zaradi navijaških izgredov? jaz hodim na skoraj vse tekme in ne vem za niti en primer, kjer bi navijač napadel osebo ki je nedolžna, ki ne provocira oz sama ne išče fizičnega kontakta, sam od sebe. tega ni človek. za navijača je največja sramota napast nedolžno osebo, daj razumi to. sem pa večkrat videl in doživel kako policija obračunava in provocira nedolžne navijače in poznam nemalo takšnih ki nočejo na tekmo zaradi straha pred policaji in ne navijači.
  stadion se ne sme uničevat to je logično in ti se naj zaradi mene kaznujejo, nimam nič proti, ampak če se kdo hoče stepst med sabo naj se stepejo zakaj bi šlo tebi to v nos, zaradi tega ti nisi nič na slabšem. ti se raje zavzemaj, če že maš ta blog, da poskusiš odkriti resnico kakorkoli že oz obe strani, saj sta vedno dve strani ne in to predstavi ljudem, ne pa način katerega zbiraš ti.
  praviš da se ljudje bojijo huliganov, se ti šališ človek? huliganov pri nas ni, daj razumi no. imaš ultrase. poglej vsaka ultra skupina ima svojo matično tribuno, katera jim je sveta, ta tribuna je ponavadi za golom. na derbiju v stožicah je bilo cca 8000 gledalcev. mariborčanov okoli 1500, dragonsov okoli 1000. okoli 6000 ljudi je bilo na vzhodni in zahodni tribuni kateri pripadajo neultrasom. če bi ljudi bilo strah bi po moji logiki in zdravi kmečki pameti te tribune bolj ko ne samevale. ampak niso. se strinjama? enaka situacija je bila pred dobrim tednom v mariboru na derbiju in tako je že vse od osamosvojitve. se strinjaš?
  prav te vzhodne in zahodne tribune najbolj samevajo na tekmah kjer ni minimalne šanse za izgrede. zakaj je to tak? zakaj vse te silne družine in prijatelji špota ne obiščejo tekme takrat, saj jih takrat noben ne bo napadal? zakaj? lahko razložiš?
  od leta 91 so v sloveniji obstajale razne navijaške skupine katere pa so žal že propadle. da te malo podučim. trotters novo mesto, small faces kranj, tifozi, ribari izola, grofje aktivni spet od 2006, terror boys spet aktivni po dolgem času, black gringos veliko manjštevilčni kot so bili včasih, v velenju na novo organizirani knapi, red devils ajdovščina, itd. si upaš dat roko v ogenj, da se je obisk tekem povečal v mestih kjer so te skupine propadle in nehale organizirano navijati za svoj klub? upaš dat roko v ogenj da je obisk tekem v celju, gorici in velenju upadel odkar so ultrasi spet aktivni? ker namreč prav to ti že celi čas trobiš, da ko ne bo ultrasov bojo stadioni polni, ampak izkušnje in zgodovina pravita drugače.
  verjetno priznaš da je zlatko zahovič dovolj kompetentna oseba da primerja navijače znotraj slovenije in zunaj, pa si že kdaj slišal od njega, da bi rekel, da se tu dogaja nekaj kar v evropi ni nekaj povsem normalnega.
  zakaj se je joc pečečnik na vsak način prizadeval da se združi z olipijo? zaradi navijačev ded.
  interblok je bil viskoleteči projekt, kupovali so zvezde, imeli visoke načrte, namestili fotelje na stadion, stadion ima streho v primeru slabega vremena, olimpija je bila par lig nižje, bili so pokalni prvaki, niso imeli ultra navijaške skupine, itd. v glavnem vse predispozicije za vse nogometne navdušence in družine, da navalijo. pa so? ne, človek je moral iti tako daleč da je navijače začel plačevati preko študentskega servisa. in poglej kje je interblok danes.
  avanti ultras

 56. ajde Blaž, ne mešaj jabolka in hruške…sarakstičen sem le do tistih, ki so do mene in zato tvoja samovprašanja nimajo veze….
  nego, da tudi jaz tebe podučim malo, Tifozi so šele prejšnji teden uradno razpadli in še to si izvedel na mojem blogu, zate pa je verjetno bolje, da Ribari, ki so letos praznovali 20 let, ne vidijo kaj si napisal zanje….

  nego Blaž, ajde bodi taka full cool faca in tudi tistim nekaj čez 12.000 bralcem tega mojega zapisa do tega trenutka, lepo enostavno in temeljito napiši :
  kaj pomeni ultras in kako se mora obnašati ultras ?

  izvoli…

 57. marko. kot vidim na vsako konkretno vprašanje ki ti ne paše odgovarjaš z omaloževanjem ,prikritim posmehom in podcenjevanjem, sam pa mlatiš prazno slamo in se ponavljaš z raznimi puhlicami..
  še enkrat ugotavljam da imamo KZ ki zajema in sankcionira vse kršitve zakonov, vandalizenm in podobno, da bi morala obvezno veljati enakost pred zakonom, saj je čisto vseeno kateri sferi pripada kršitelj, edino kar šteje so ustrezne sankcije katerih naj bo pravično deležen vsak kršitelj.
  navijač, šankpijanček, mož ki pretepa ženo, objesten mladinec ki po 2 pivih zažge koš za smeti- SKRATKA: ENAKOST PRED ZAKONOM ZA VSE.
  bodi pozdravljen.

 58. kljukec

  kot si videl, si na vsako tvoje (konkretno) vprašanje dobil tudi (konkreten) odgovor, ki je bil seveda prilagojen tvojemu stilu….se pač prilagajam po edinem mojem pravilu – kakor kdo z mano, tako jaz z njim….
  ampak, smisel vsega je itak v sprejemljivi komunikaciji, katero pa sva nenazadnje kar zadovoljivo izpeljevala do sedaj, ne glede na nasprotujoča stališča…in kar se mene tiče lahko vsaj tako tudi ostane….
  za razliko od tebe, pa tudi jaz znova ugotavljam, da obstoječa zakonodaja ne zajema vsaj petih točk, ki so nujno potrebne za navijače….seveda imaš prav vso pravico ostajati pri svojem mišljenju, ampak verjamem, da se boš najmanj zamislil, ko boš prebral predlog zakona za navijače, katerega kot prvi v Sloveniji vlaga ravno Združenje športnih navijačev Slovenije….
  in končno se enkrat strinjam s teboj – enakost pred zakonom mora biti za vse….kar velja tudi za enakost pred Zakonom o navijačih….
  tudi ti bodi pozdravljen

 59. nevem, kakšen ‘je moj stil’ , sam sem pač omenil stvari in dejstva zaradi katerih smatram ta zakon za nepotrebnega, vse to sem pisal v ‘čisto normalnem tonu’, ampak… ko ni argumentov, sledi aroganca in diskreditacija…
  zanima me kdo je v tem ‘združenju navijačev’ in kakšne bonitete si druščina ki ga vodi obeta? katera politična opcija stoji in promovira to agresivno kampanijo, katere cilj je očitna diskriminacija določenega sloja ljudi?
  sledeč logiko ‘prilagajanja zakonov’ -kar ta novi zakon potencialno bo- bi se morali na enak način spraviti na recimo rome in še koga, ki ne spoštuje zakonodaje in jo spretno izkorišča za svoje nelegalne dejavnosti…mar ne?
  sicer pa ne dvomim kaj bi se zgodilo,če bi nekdo predlagal da se za rome posebej preinači KZ in spusti mejo med prekrškom in kazensko odgovornostjo za recimo kraje v trgovini, ko romi spretno naberejo živila ki ne presegajo meje, ampak so,če jih seveda dobijo, ‘samo v prekršku’…. a? a bi še eno tako skupino ustanovili? za ‘prilagajanje zakonov po potrebi’?
  bodi pozdravljen.

 60. kljukec

  ti že veš…
  vprašanja katera si zapisal pa boš moral preusmeriti na naslov ZŠNS, ker jaz ti nanje ne morem v celoti odgovoriti…razen tiste splošno znane, kar pa bi tudi ti že vedel če bi obiskal spletno stran ZŠNS, kjer je jasno zapisano, da je projekt nevladne organizacije….kar v enostavnem prevodu seveda pomeni, da združenje kot takšno ni podvrženo nobenemu vplivu nobene politične opcije…pa zakaj hudiča misliš, da mora biti politika povsod zraven….čeprav verjamem da obstajajo vse možnosti, da nekatere ultras skupine delujejo tudi po navodilih določenih politikov….
  o tvojih ostalih navedbah pa ne morem debatirati, ker pač niso orientirana na moj ozvorni zapis, torej niso povezana z zapisom….ker če bi nadaljevala izven konteksta v to smer, bi verjetno po 20ih komentarjih že prišla do ugotovitve, kdo je izumil gravitacijo…
  pozdravljen bodi

 61. no da zaključim- prilagajanje zakonov oz. pisanje novih za razne subkulture, formalna in neformalna združenja, etnične skupine itd. je navaden fašizem.
  hvala lepa in lep pozdrav

 62. kljukec

  pa da zaključim še jaz….zakon, ki preprečuje vandalizem uničevanja stvari in oseb ni to kar ti omenjaš, temveč nacionalni interes in zaščita družbene imovine…
  hvala tudi tebi in lep pozdrav

 63. Tifoz#O

  Aleš, na tem blogu veljajo pravila obnašanja in tvoje modrosti kulturne stopnje so končale v zvezdicah….drugič pa pojdi domov svojemu očetu kaj takšnega prijaviti in mogoče ti bo še kdaj uspelo pisarkati po spletu….s svojim izražanjem v zvezdicah pa si zgolj dokazal, da nikoli nisi bil in nikoli ne boš pravi Tifozo…..zdaj ko uradnih Tifozov tudi uradno ni več pa itak ne moreš več postati Tifoz…lahko pa se naučiš obnašati…ajde mali…

 64. stari ti mi ne odgovoriš na niti eno vprašanje. v čem je fora?

  kakšni uradni razpad, pa tifozi so razpadli že zdavnaj, vse kaj so pokazali v zadnjih 10 letih je to, da so se organizirali doma proti mariboru in olimpiji, na finalu pokala, v velenju al kje že ko je koper osvojil prvenstvo ter za gostovanje na stožicah. na gostovanja niso hodili, na domačih tekmah pa ne vem če jih je blo več kot 10 in če ti to šteješ za grupo huliganov potem bog ti pomagaj.
  ribari navijajo na malem fuzbalu, jaz ti govorim za pravi fuzbal, tam pa jih več ni (razen na olimpiji enkrat ko je olimpija bla v 3 ligi). razumeš?
  zakaj bi jaz tebi nekaj razlagal, če pa mi nisi na eno vprašanje odgovoril, na niti eno.
  jaz sem debato s tabo zaključil, saj nisi dovolj razumna in podkovana oseba, da se lahko pogovarjama na nivoju.
  prilepil ti bom en text katerega je napisal navijač iz ene ex-yu republike:
  Ultras nema ime , samo dobri prijatelji ga poznaju. Ultras nema lice, mnogo puta mu kapuljača pokriva glavu, šal usta. Ultras se ne oblači poput ostalih, ne prati modu, ne voli novitete. Kad šeta ulicom, iako nema obeležja svoje ekipe, on je prepoznatljiv. Ultras napada ako je napadnut, pomaže kad je to potrebno, ne prestaje biti ultras čim skine šal i vrati se kući, već se bori 7 dana nedeljno.

  Iskusni ultras daje primer mlađem, mlađi ima respekt prema starijem. Mladi ultras je ponosan dok stoji pored iskusnijeg, uči od kritika starijeg i pocrveni kad mu ovaj pruži ruku. Kad obični ljudi gledaju ultras-a, oni ga ne razumeju, a on ne želi biti razumljiv, ne želi objašnjavati svoje ideale. Svaki ultras je različit: postoje oni koji nose obeležja grupe ili kluba i oni koji nikad u životu nisu imali tako nešto; postoje oni koji se kreću samo sa svojom grupom i oni koji su individualci i koji su sami svoja grupa.

  Ultrasi su različiti, ali ih spaja ljubav prema svom klubu, upornost u ostajanju 90 min na nogama po kiši ili na hladnoći, spaja ih toplina koja ih greje dok pevaju iz sveg glasa, dok spavaju u polu-pijanom stanju u vozu koji ih vodi sa gostovanja, spaja ih korteo kroz centar gostujućeg grada, spaja ih jedan sendvič koji će podeliti njih četvoro posle mnogo sati gladi, spaja ih jedna podeljena cigareta, spaja ih ona svađa oko rezervne navale koja je promašila odlučujući penal, spaja ih jedan pogled, jedan ideal, jedan jedini mentalitet.

  Sve stvari koje nas međusobno spajaju, u isto vreme nas odvajaju od ostalog sveta: od zabrinutih roditelja, od zaprepaštenih rođaka, od uplašenih školskih ili poslovnih kolega, i od netolerantnih profesora ili šefa. Ultras je izlazak, iznenađenje koje ti ukrade osmeh kad shvatiš da si se izvukao za dlaku. Ultras je i ruka koja te uvlači u voz koji već kreće. Ultras nije vandalizam ili nasilje bez razloga, on je uporna obrana jednog načina života, koji je pao u krizu zbog socijalnih problema, zbog glupe televizije, zbog diskoteka koje privlače sve više mladih, ali najviše zbog NEOPRAVDANE REPRESIJE.

  Biti ultras je sve ovo i mnogo više, emocije i strast koje se ne mogu objasniti rečima ljudima koji to ne žele shvatit, i koji bi svakako rađe jednostavno okrenuli glavu i nastavili živeti iza jednog stakla, ljudi koji ne bi nikad imali muda razbiti isto staklo i ući u naš svet!

 65. Blaž

  stari, jaz sem ti odgovoril na vsa vprašanja in še več, le da so odgovori bili verjetno nasprotje tistemu, kar si od njih pričakoval…Ribari pa drugače (spet) tudi na veliki fudbal hodijo navijati in mislim, da bo Izola v treh letih zelo verjetno v 1.SNL….pa ne mislim zdaj da bi jim to uspelo zaradi navijačev, no tudi njih, ampak predvsem, ker imajo odlično zastavljen projekt s pravimi ljudmi, ki ga vodijo….
  moram pa priznati, da bolj čustveno ganljive definicije o ultrasih še nisem bral…..očitno jo je zložil poet nekega časa, nekega mesta, nekih tribun….nekaj takšnega izvirnega zapisa sem pričakoval in pozival tudi nekaj slovenskih ultrasov, pa ni bilo nič od njih….meni je sicer čisto prav tudi ta Balkanska definicija, nenazadnje smo vsi skupaj še vedno v Balkanskem kotlu….
  vem ja, spet ti nisem nič odgovoril…

 66. ok mogoče si ti odgovoril, ampak jaz nisem razumel. zaradi mojega boljšega razumevanja bi mi lahko odgovoril po številkah na naslednja vrpašanja:
  1.koliko poznaš ljudi osebno, kateri so bili ogroženi, napadeni oz poškodovani zaradi slovenskih navijačev in kaj se jim je zgodilo? 16. In to niso bili poškodovani od navijačev, ker izgredniki zame pač niso navijači torej so jih poškodovali neljubitelji športa, ki so tam na tribunah iskali svojo identiteto namesto da bi korektno navijali. Zgodilo pa se jim je na stadionih in v dvoranah.
  2.zakaj rizične tekme vedno napolnijo stadione z neultrasi, medtem ko tekme katere niso niti najmanj nevarne v veliki večini primerov ne privabijo niti 1/3 gledalcev kot rizične? zakaj je to tako, kje so družine in ljubitelji nogometa na teh tekmah? To sem ti že odgovoril
  3.to ni nič novega, ampak je tako že odkar obstaja prva snl. se strinjaš? če se ne, prosim za nekakšen argument. – Strinjam se, da bo drugače ko zakon bo. In takrat (mi) boš verjel.
  4.v mestih kot so kranj, ajdovščina, novo mesto so včasih imeli ultras skupine, dandanes jih več ni. ali lahko trdimo, da se je obisk tekem lokalnih prvoligašev povečal zaradi razpada ultra skupin in da so se ljudje oddahnili oz. da so tekme v teh mestih postale družinski praznik? Smo na najboljši poti, da bomo to trdili.
  5. v celju, velenju in novi gorici so se (eni prej, eni pozneje) spet aktivirali ultras navijači kateri so bili nekdaj že aktivni, ampak so vmes imeli mrk in jih na sceni ni bilo. ali lahko rečemo, da je obisk tekem v teh mestih upadel odkar so ultrasi spet aktivni? Ja lahko
  6.ali je zlatko zahovič dovolj kompetentna oseba, da sodi o tem, če je to kar se dogaja v sloveniji nekaj nevsakdanjega za ostale evropske države kjer je igral (srbija, grčija, portugalska, španija)? Ni kompetetna oseba, ker že preveč let ne igra, sploh pa ne v tujini in Viole mu dihajo tako kot hočejo.
  7.joc pečečnik je nudil navdušencem, družinam, prestrašenim, vse pogoje, da začnejo obiskovati tekme interbloka. pripeljal je nogometne zvezde, uredil pokrito tribuno, imel dobro reklamo, olimpija ni bila konkurenčna saj je bila v 4 ligi, osvojili so slovenski pokal, na tem stadionu ni bilo nikoli nobenih ekscesov, klub nima in nikoli ni imel ultra navijačev, itd. kako to, da družine in navdušenci željni nogometa niso tega prepoznali? Joc jim je nudil, zakon pa še ne.
  8.ali obstajajo kakšni podatki, koliko navijačev, nogometašev, sodnikov, mimoidičih, družin oz varnostnikov se povprečno napade oz poškoduje s strani ultrasov na eno kolo lige? Obstajajo.Tudi na policiji.

  zelo bi bil hvalažen, če odgovoriš, kar pa sem prepričan da boš

 67. Spoštovani Marko. Lepo da se zavzemate za red na športnih prizoriščih. Vendar.
  Stvari je nemogoče rešiti z represijo, saj le ta na dolgi rok ni učinkovita. Obstaja le kratkotrajen efekt, ki pa žal nima pretiranega učinka.
  Svetujem Vam da si preberete odlično knjigo ‘Zgodovina zločinstva in kazni’ kjer je vse skupaj razloženo skozi celozno zgodovino zločinstva in kaznovalne politike, ter tudi sorazmerje med brutalnostjo kazenskih zakonikov in zločinov.

 68. Spoštovani Tinček

  zahvaljujem se, da ste opazili moj trud in vnemo….in ja, absolutno se strinjam z vami, da dolgoročna represija nikakor ni prava pot na nobenem področju….obenem pa je res tudi, da so včasih kratkoročni represivni enostavno potrebni, da se lahko ustvari izhodiščni položaj za pozitivno in poučno nadgradnjo brez namerno motečih faktorjev, ki so prej že same poskuse ustvarjanja pozitivne klime sami potencirali v represijo in depresijo….v kolikor utegnete kliknite na spletno stran ZŠNS.si, torej spletno projektno stran in lažje boste imeli pregled poslanstva projekta….
  hvala za nasvet o knjigi in mogoče jo celo preberem, ko utegnem, čeprav se mi že zdaj zdi, da zahtevanje Zakona o navijačih s knjigo samo, zaradi različnih specifik in časovnega obdobja, kakor tudi razmer, verjetno nima kaj dosti opraviti….

 69. 1. Don Marko, ti si pravi poznavalce slovenskih ultrasov in evropske huliganske scene … takih ljudi je v sloveniji vedno “premalo”
  2. Enak človek kot ti se je spomnil ustanoviti neko društvo “pametnih” ljudi, ki se spoznajo na vse in še kakšno stvar več, predvsem pa na huligane v evropi in sedaj bojo predstavili zakon ..
  3. Samo nekej ti svetujem če lahko prosim. Dej ma pogooglej koliko izgredov majo države v EU in koliko slovenija(pomoje 1-2 na leto), potem pa še malo pomisli če ti je bilo kdaj kej hudega na stadionu

 70. haha…. jaki intelektualc a blage veze nimaš o tifo sceni v eu.. takim je lahko razpredat. retorikov je preveč. teorije je preveč. stopi na ulico bušman.

 71. MmM

  rad imam ljudi z okusno dozo sarkazma, saj to dokazuje, da imajo svojo hrbtenico, kakor tudi da so sposobni se šaliti na svoj račun…
  ampak vseeno ti bom odgovoril, tokrat, brez sarkazma…ali pa s kapljico le tega…
  ja, osebno poznam kar nekaj članov različnih ultras skupin, tudi po naši deželci…ki so načeloma čisto ok fantje po mojem spoznanju, razen če nimajo Oskarja doma v vitrini….ampak delovali so mi in mi še pristno…..
  hočem ti povedati, da sem absoluten zagovornik pravih športnih navijaških skupin in bom vedno zagovarjal njih namen in obstoj….ampak nikoli ne bom zagovarjal izgrednikov znotraj navijaških skupin, ki v iskanju lastne identite in pod “zaščito” množice skupine izvajajo izgrede….nekako mi je izgredništvo lažje uporabiti, kot pa huliganstvo, čeprav se v končnem cilju ne razlikuje….in potem pridemo do kočljivih situacij, čeprav ne bi smele biti….navijaška skupina kot celota, ki ima v svojih vrstah izgrednike ima vsaj dve možnosti….ali bo sama izločila izgrednike ali se z njimi poistovetila tudi v dejanjih….odločitev je seveda v prvi vrsti v glavi vsakega posameznika, glede na to, da glave praviloma ne nosimo na vratu zgolj zaradi lepšega videza, ampak tudi zaradi lastne odgovornosti njenega razmišljanja…
  in potem pridemo do spet vsaj dveh možnosti….ali se bo tudi skupina kot celota distancirala od izgredništva ali pa bo v izgredništvu nadaljevala….
  namreč, že ker si omenil, čeprav so številke bistveno drugačne, predvsem pa bistveno višje…..med tem ali ena igredniška skupina povzroči na eni sami športni prireditvi za 50k evrčkov materialne škode ali pa se izgredništva za isto vsoto zgodijo na 5ih prireditvah, praktično ni razlike….razen v številu prireditev…
  glej, meni je čisto jasno, da zakon nikakor ne bo ogrožal nobenega pravega športnega navijača ne glede na izbor športne panoge….ogrožene se dejansko lahko počutijo le tisti kvazi navijači, katerim je bilo kvazi navijanje zgolj represija nad nedolžnimi….
  torej, če sem te prav razumel, tebe zakon ne bo prizadel (ta stavek je bila zdaj tista kapljica sarkazma)…..

 72. Tifoz#0

  sem otrok ulice…in ja, zdaj mi je po tebi tudi dokončno jasno, zakaj Tifozov, katerih član sem nekoč bil tudi sam a v takrat pravi navijaški podobi, danes ni več….si pač intelektualec športne vzgoje večnega pričakovanja mature…..

 73. Don Marko, nevem kje si se nalezel te vsevednosti o vsemu. Sam nisem član nobene navijaške skupine, pa si napisal da me bo zakon prizadel. Zakaj že? Mogoče ti malo skromnosti nebi škodilo, o zakonu pa se mi res ne da razpredati, ker mislim da z zakonom ne bo pridobil nihče: navijačev bo vedno enako malo( še tistih 5 ki pridejo stole lomit ne bo, če nekdo res hoče razgrajat mu tudi 50 let zapora po zakonu ne bo dovolj, tudi tisti, ki se zgovarjajo da jih “huliganizem”, ki ga v Slo ni, ovira pri obisku tekem, sedaj ne bo itd. ).

 74. No sam še nekej me res zanima, če loh prašam. Podpiraš zakon, ki naj bi ubranil nedolžne ljudi. Ampak kot je znano, v Angliji kjer je zakon sprejet se huliganizem seli na ulice, kjer to lahko vidijo vsi otroci, mimoidoči pa lažje kaj skupijo. Zato večina ljudi povdarja, da je treba problem rešit drugače, ne pa, da se to težavo preloži samo na drugo lokacijo.

 75. MmM

  saj sem bil skromen….v oklepajih sem na koncu izrecno zapisal, da gre za kapljo sarkazma…..
  glej, mene itak ne zanima če si ti ali kdorkoli član katere navijaške skupine…ker to zame ni noben pogoj ocenjevanja človeka….mene zanima samo ali je nekdo človek z Velikim Č ali malim ali pa čisto brez….in iz tega vedno izhajam…seveda pa je to merilo relevantno v tem primeru zgolj za moje mnenje….
  ne vem sicer, zakaj me nisi podrobno bral, ampak ti bom še enkrat razložil z drugimi besedami….nisem pristaš represije, ki bi zapirala ljudi, čeprav se oba strinjava, da bi jih kar nekaj v naši podalpski lahko mirne duše dali za zapahe, da bi bil mir…pa ne mislim na navijače tokrat…
  tudi vsaka mona ve, da zapor ni rešitev….in to kolikor vem sploh ni namen tega predloga zakona…..namen je le preprečiti izgrednikom že sam vstop na športne tribune….kar sicer ni zaporna kazen, je pa zadostna kazen….in za nameček še celo trdim, da je treba tistim kvazi navijačem tudi pomagati, ker so očitno nekje pomešali pojme in zašli….da ne padejo na road to nowhere…
  kar pa se tiče huliganstva na ulici…no ja, po naši obstoječi zakonodaji ima naša policija čisto vsa potebna pooblastila, da ulico počisti….tudi globinsko če je treba….ampak to s projektom ZŠNS nima praktično nič skupnega…

 76. lepota ti si totalno skrenil al pa si buban v glavi….

  1.potemtakem si ti fenomen, kajti jaz ne poznam niti enega poškodovanega,pa sem na vsaki tekmi svojega kluba doma in zunaj ter reprezentance, ti pa kar 16. meni je vseeno, itak ti sam veš če lažeš. glede na to, da odkar je prišla olimpija v prvo ligo ni bilo nobenih izgredov med violami in dragonsi med katerimi bi bili poškodovani naključni mimioidoči, glede na to da je olimpija padla v peto ligo 2004 kjer pet let ni imela nobenega navijaškega nasprotnika, glede na to da so se grofi aktivirali 2006, glede na to da sem pripadnik viol in vem kaj se dogaja v tej skupini mislim da lažeš. kdaj pa se je to zgodilo tem tvojim prijateljem in zakaj že nisi takrat začel pozivati k zakonu, zakaj komaj zdaj? kot da iščeš pozornost? koliko jaz vem je bil enkrat en napad na koperske avtobuse na finalu pokala, ampak kaj ima to veze z prepovedmi na tekme ki jih ti tako vneto zagovarjaš?
  2. ne vem kje si mi odgovoril, ampak ok
  3.kaj bo ko bo oz če bo ni argument, ampak subjektivno predvidevanje, ampak ok
  4.daj no prosim te
  5.očitno niti malo ne poznaš razmer v teh mestih, govoriš napamet, ampak ok
  6.pri 16 letih začel v partizanu, končal pri 32 v benfici, igral po vseh možnih evropskih stadionih, še zdaj redno obiskuje evropske stadione, pa ni kompetenten? če ti tak praviš bo že držalo
  7.čuj to. zakaj pa jim moral zakon to nudit, če nikoli v zgodovini ŽAK-a tam ni bilo nobenih izgredov itd? se pravi zdaj ko mate otvoritev bonifike si se sam pohvalil, da vas bo veliko. kako to, če pa vam zakon ne nudi varnosti, kako to da vas bo veliko??
  8.koliko jaz vem še noben nogometaš ni bil poškodovan(focn pavloviču ni poškodba), prej se poškodujejo med sabo, isto ni bil poškodovan niti en sodnik. ko smo že tu kake kazni pa bi ti dal potem nogometašem ki se zravsajo med sabo ali sodenikom ki z napačnimi odločitvami povročijo nemir na tribunah? zakaj potem ti podatki o poškodovanih ne pridejo v javnost? mediji bi takoj senzacionalistično objavili novico če bi kdo nedolžen nastradal, ampak ne nastrada, zato to ne prihaja v javnost. mediji si zmišljujejo marsikaj, to pa vejo, da si ne morejo zmislit za kr neko osebo da je bila pretepena, če ni bla.

  ajde lepi dovolj mam.

  ni zakona močnejšega od nas, avanti ultras

 77. blaž

  lepota, sem prav čakal kdaj boš vsaj en stavek v “ultras” stilu prijavil in ga končno dočakal v drugem delu prvega stavka….pa tako dobro ti je šlo…za takšne izjave imam slogan gor na vrhu bloga….čeprav, meni se še vedno zdiš čisto v redu….
  eh, škoda da tudi zadnjega stavka nisi napisal v prvi osebi ednine, ker bi bilo bolj zanimivo replicirati….anyway, do sprejetja zakona imaš seveda čisto vso pravico do takšnih parol….saj potem jo boš še vedno imel, ampak kdo ve če bo še tako pomenska…bereš, pa ne prebereš…eh, kaj ti čem, že veš zase….
  jaz pa ne navijam za Viole niti Zahoviča, za Maribor pa….

  ala lepi, tudi jaz mam dovolj….

 78. Don Marko M, jaz bi le povprašal, zakaj se izogibaš vprašanjem nekaterim komentatorjev tukaj, ker kot vodja gibanja za zakon bi moral argumentirano odgovarjati na vsa vprašanja, če hočeš, da te kdo jemlje resno. Sedaj pa se izmikaš z odgovori in neprenehoma trobiš svoje. Sploh pa ti bo odgovarjanje na takšna vprašanja tudi v pomoč, da boš naslednjič malce bolj argumentirano govoril, ko boš ponovno gost na kakšni TV oddaji.

 79. krenik

  hvala za vprašanje in ker je bilo jasno, ti dajem tudi jasen odgovor….upoštevajoč eno in edino dejstvo, da je ta moj blog namenjen izključno izražanju mojih osebnih stališč, to pomeni le, da se nisem izogibal ali izognil nobenemu podajanju svojega osebnega mnenja…prevedeno, ta blog je moja last, za moja razmišljanja in na njem ne morem in nikoli ne podajam uradnih stališč nobene organizacije, vključno z ZŠNS….kjer pa moja vloga, kot enem od iniciatorjev projekta (v zapisu zgoraj sem jasno navedel, da sem se ‘pridružil’ ZŠNS), ni dimenzionirana na voditeljstvo, kot domnevaš, čeprav lahko napredujem, temveč na PR, kar pomeni, da imam pristojnosti podajanja izjav uradnih stališč ZŠNS za medije, moj blog pa je moja zasebna stvar….upam, da zdaj razumeš….čeprav verjamem, da je marsikdo upal, da bom na tem naslovu podal več informacij in argumentov….in zdaj ko je jasno, da jih tukaj ne bom, razen podajanj svojih čisto osebnih mnenj, lahko vsi skupaj počakamo do naslednjih rtv in tiskanih predstavitev ter soočenj ZŠNS, kjer bo, jasno, druga pesem…upam, da te je odgovor zadovoljil in da mi ne boš očital kakšnega izmikanja spet….

 80. Torej ne pišeš kot predstavnik društva, razumem.
  Ampak vseeno imam občutek, da te ljudje kot predstavnika avtomatično jemljejo, saj si prvi in edini, ki se je izpostavil v javnosti in tu je tudi edini način, da se komunicira z nekom iz tega društva. Sicer pa niti ni važno. Lp

 81. “Don Marko” mislim da si samo delas reklamo+probleme za brezveze.. Kdo bo hotel it na tekmo bo ze šel sej imaš tribuno za navijače in za druzine al kako bi ti temu rekel. LP

 82. jozica

  seveda imaš vso pravico misliti si, kar hočeš….problemov si načeloma ne delam, če pa že, potem jih toliko kolikor jih hoče pač kdo meni povzročati….ampak to potem ni več moj problem…
  reklame pa mi tudi ni potrebno delati, saj mi jo delajo, tudi tisti ki me imajo manj radi čeprav ne vejo točno zakaj, tudi brez moje želje….
  evo vidiš, ena od takšnih reklam je, da si ti priklikal na moj blog iz povezave na forumu Viol….kjer sem bil, kakor tudi moji mariborski prijatelji in kolegi, ob prebiranju foruma, prepričan, da tam ni nobenih žensk (velja za tvoj nick zgoraj)….ampak človeško je motiti se, mar ne…LP

 83. Danes sem po nekaj časa, spet zasledil, da se je zgodila neka okrogla miza na temo zakona, pa me zanima kako kaj društvo? Je kaj aktivnosti?

 84. krenik

  verjel ali ne, ampak tudi jaz sem zasledil nekaj podobnega….ampak za več okroglih miz….kar pa se aktivnosti na mojem blogu tiče – ja, se dogajajo….za ostalo pa sem ti že zadnjič razložil, ti pa meni da razumeš, da vprašanja, ki niso povezana z mojim blogom in tematiko zapisov na njem, enostavno naslavljaš na točno določene naslove, v tem primeru na ZŠNS, kjer ti bodo, verjamem, tudi odgovorili….

Komentiranje ni na voljo