Podari(mo) brezdomcem tople praznike

December je tu. Veseli december, čeprav, po drugi strani, tudi najbolj naporen mesec. V vsiljeni potrošniški praznični mrzlici žal vse prepogosto pozabljamo, da je obdarovanje nekaj najlepšega in da se vrednost darovanja ne meri v ceni na etiketi, temveč v iskrenosti namena. Sem reden kupec in bralec časopisa Kralji ulice, o čemer sem že pisal tukaj. In še vedno ga, vsak mesec, kupujem pri uličnih prodajalcih. A še vedno me, znova in znova, zgodbe v tem časopisu presenetijo v svoji enostavni iskrenosti izpovedi. Črno beli tisk, ki odseva mavrične vsebine. Obenem pa še vedno spoštujem mladince v društvu Kraljev ulice, ki projekt poganjajo. In tako sem se odločil, da bom svojo dobrodelnost za letos, poleg že oddelanih volonterskih ur, zaključil v… projektu Kraljev ulice – Brezdomci.org.
Priznam, ko sem bil na poti klika na Brezdomci.org nisem vedel, kaj mi bo prinesel. In še bolje, da sem se pustil presenetiti. Zagledal in gledal sem namreč, po moji oceni, nekaj najboljšega in najbolj kreativnega na spletu, kar sem videl zadnjih nekaj let. Sploh v našo podalpski. Res iskrene čestitke avtorju in oblikovalcu za podvig, tebi pa priporočam, da si vzameš tisto minuto in klikneš na Brezdomci.org.
Tam te čaka drugačen svet, drugačen verjetno celo od tvojega, čeprav v istem svetu. Čaka te neka Slovenija, ki je drugačna od tvoje, Slovenija drugačnih dimenzij, pred katero si ne smemo zatiskati oči. In čaka te priložnost narediti nekaj dobrega za sočloveka. Sočloveka, sodržavljana, katerim, razen dostojanstva, ni ostalo nič drugega. Ja, tudi to je Slovenija.
Kraljem ulice oz. Brezdomcem.org, ki, kot društvo skrbijo, da se brezdomci lahko postopoma in zgolj z lastnim delom spet vklapljajo v družbo, bom oz. bomo v moji družini podarili svoj prispevek v tem decembru. Saj ne, da je december edini mesec v letu za takšno obliko, ampak tokrat je pač tako naneslo.
Odrekel sem se 2em in pol skodelicam kafeta, kar bom zlahka preživel in poslal tri sms-e. Pa ti, imaš gsm ? Imaš minuto časa za podariti en sms Brezdomcem ?
Potem te vabim, da to darilo za 1 € pošlješ na zelo enostaven način in brezdomcem pomagaš olepšati praznični december. Ne skrbi, pri tem poslanem sms ni nobene bojazni, da padeš v kakšen klub zlorab. Za vsak poslan sms namreč prejmeš zgolj povratni sms Kraljev ulice, ki se ti zahvaljujejo za donacijo in to je to.
V svoj gsm, v polje SMS, vtipkaj številko prejemnika 1919, potem vtipkaj še besedo BREZDOMCI in pošlji.
In seveda povej naprej.

Don Marko M

18 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Podari(mo) brezdomcem tople praznike

 1. marko, krasen spis in namen prizadevanja, ti bom na mojem blogu odgovoril iz mojega kota videnja, ker nikoli ne vem kako se boš odzval na moje inspiracijske haikue .. 🙂

  Lep pozdrav Marko

  ( zoperno je ker ni tvojem blogu ni možno popravljati napake, ki so moja pričeska 😉 ) ( če lahko, stori ti prosim )

 2. Vsako leto ob tem času se spomnim na vse, ki jim življenje ni naklonilo veliko dobrega. In tudi letos bo tako.

 3. Don,še enkrat več vem,zakaj rad berem tvoj blog in rad s teboj spijem tiste hmeljne mehurčke.Časopis bom kupil,smo pa že poslali v družini štiri sms.Še kakšnega bomo.Zelo snežni pozdrav;)

 4. Mucek,ne vem kako ti uspe mi zvabiti solzo v oči,ti pa uspe.Z mojim medom sva že včeraj poslala par sms,danes smo pa še v službi se pogovarjali o tem in tudi moje kolegice so poslale sms.Saj veš,da bomo povedale naprej če pa si tak cukrček. 😉 😉

 5. Marko … moja žena je časopis kupila nekajkrat, jo pa moti, ker na njem piše, da je za brezdomce samo menda 2o % na tisto ceno ( 1 evro )
  Se zavedaš da nekdo lepo služi na njihovi reklami, če še primerjaš “Jutranji list” , ki je zastonkarski? A ni lepša gesta, če dam kr revežu direktno en ever.
  PS. ..če slediš medije, ravno sedaj je afera okoli podjetij, ki zaposlujejo invalide in so dobivali od države subvencije.
  vsako dobro človek obrne v zlo za svoje dobro!

 6. Aco

  če so napake tvoja pričeska, potem boš pač skuštran…. 😎
  haha, nikoli ne veš, kako se bom odzval….potolaži se, nisi edini, včasih še sam ne vem kako se bom odzval v svoji nepredvidljivosti… 😉

  na časopisu Kralji ulice pa piše, da prodajalec dobi polovico od 1€….ampak, potrebno je vedeti, da lahko vsak brezdomcu prodajalcu da poljubno tudi več evrov, kar sem že storil in vso razliko evrov, razen tistih 50 centov za uredništvo, ostane v lasti brezdomca prodajalca…..
  torej, če se ti zdi, da dobijo premalo 50 centov za prodan izvod, potem jim pač daš 1,50 €, pa bo imel evro…..
  ves smisel pa je itak v tem, da se brezdomce vključi v delovni proces, da se jim da podpora za življenje in da se jih, vsaj v času prodajanja časopisa, odstrani od alkohola in drog….
  ma preberi si spletno stran Kraljev ulice, pa boš dosti več in lažje razumel….

  Aco bre, pa ne mi zdaj mešat neke šalabajzerje lopove, ki kradejo invalidom z neko resno, humano in zdravo organizacijo, kot je društvo Kralji ulice….

  vsako dobro človek obrne,če ga ne obrne dobro prej….ajde, razvozlaj zdaj to mojo misel, pametno kot vedno 😉 🙂

 7. Ivonca

  in kaj zdaj, ti moram še robčke poslat ?….bemti, pa kolikokrat ti moram še ponovit, da me ne kliči ‘cukrček’…grrrrrrrrr…. 😎
  ti in tvoje punce pa ste, kot ponavadi, redek zanesljiv faktor v tej deželi…pridem na kafe….da se mi opravičiš…. 🙂

 8. Pred kratkim sem se poškodovala in del dneva preživela na ljubljanski urgenci. Doma sem sekala podneto, če veš, kaj je to in sekira mi je spodletela in padla na mojo roko. OK, nič posebno hudega. Tam je bila tudi brezdomka s spremljevalcem. Ženska se je hotela obesiti (po njunih izjavah sem razbrala, da to ni bil prvi poskus). Vrv se ji je zažrla v vrat in pustila rano, katera se je nato zagnojila. Skratka, ko smo nekako istočasno bili gotovi, mi je bilo zanimivo slišati tole:
  on: pizda, drugič se dej oreng, da ne bomo zgubljali časa na urgenci
  ona: kolk mam? 3 €. Pizda, namesto da bi jih zapili, tu visimo!

  In sta šla.

  Ne bom poslala sms-a.

  Brezdomci so se sami odločili za tak način življenja in kot odrasli, odgovorni ljudje morajo sprejeti tudi posledice svojih odločitev. Torej tudi to, da so lačni in da jih zebe. Zagotovo pa poskrbijo, da niso žejni.

  Boste pošiljali sms-e tudi za tiste, ki so bili zaposleni v IUV, pa Vegradu, pa še marsikje drugje? Ti ljudje so vsako jutro vstali in šli v službo, fizično delali na traku in v različnih nemogočih razmerah, za kar niso dobili plačila. Še več, zato, ker so lastnikom s svojim delom omogočili preseravanje, so ostali na cesti.

  Brezdelneži eni in drugi. Ampak vendar je razlika med njimi. Mar ne?

 9. tvoj denar, tvoja odločitev…..
  te pa imam na sumu, da si, namesto, da bi vsaj kliknila na povezave v zapisu in spoznala organizacijo Kralji ulice, raje kar navedla svoj primer…lahko bi sicer oboje, ampak ok….
  a če bi kliknila na povezave bi zdaj vedela, da Kralji ulice niso kar eni brezdomci, ampak brezdomci, ki delajo – prodajajo svoj časopis….in v tem se razlikujejo od tistih, katere si ti navedla….sicer pa sem podrobneje razložil v komentarju Acu zgoraj….
  hm, pa ne da res misliš, da so se vsi brezdomci odločili prostovoljno za tak način življenja….nekateri so se res sami tako odločili, a nekateri ne…..poznaš mogoče življensko zgodbo katerega od njih ?…verjetno ne, ker se ti apriori upirajo, kot sem razbral….
  presenečena bi bila, če bi vedela, da so med brezdomci tudi nekdanji uspešni podjetniki, ki pa so, proti svoji volji, klonili vsled finančne nediscipline v sloveniji….država jim je potem pobrala vse, žene (ali možje) so jih zapustili, žlahta jih ni hotela sprejeti za pomoč, da se spet poberejo….in ti potem rečeš, da se je takšen sam odločil postati brezdomec….dobro ti gre….
  toliko dobro, da si prepričana, kot so bili oni, da se pa tebi to že ne more zgoditi….za druge pa itak ko jih šiša, anje…po tvojem so si sami krivi tudi delavci IUV, Vegrada in še vseh podobnih…fasciniraš…
  ne, Kralji ulice niso brezdelneži, kot navajaš….kupi kdaj od njih časopis Kralji ulice, pa boš videla, da delajo, tudi kaj in kako….nekaterim od njih je že uspelo, nekateri pa se še trudijo vrniti v samostojno življenje kot nekoč, brez poniževanja….in zaslužijo si to možnost in priložnost….čeprav je ti očitno ne bi nobenemu dala…
  in ja, vem kaj je podneta….to je tisto, zaradi česar ti sekira lahko spodleti tudi na drugo roko…in potem ne boš rabila urgence, ker si boš kriva sama….mar ne ?

 10. Samo majčkena replika: zelo, ampak res zelo uspešen podjetnik iz naših krajev, posel mu je cvetel kot nikomur drugemu, vse je imel v nulo pošlihtano. Za potrebe dejavnosti je še prej sicer vzel velik kredit in kot porok mu je šla neka ženska, ne družinski član, pač neka ženska. Tipu se sredi nebeškega življenja nekega dne strga – in gre v Ljubljano med klošarje. In veš kaj – ženska še danes plačuje njegov kredit. Ni družina zapustila njega in mu odrekla pomoč, on je odšel in pustil ženo in otroka.
  Sum te vara – sem kliknila.
  Seveda se tudi meni lahko zgodi, da ostanem brez službe. V najslabšem primeru tudi brez strehe nad glavo. Zase zagotovo vem, da dokler mi bo zdravje služilo, bom preživela sebe, če drugega ne bom mogla. Dela je kolikor hočeš, če hočeš delati, denar še vedno leži na tleh, če se le hočeš skloniti in ga pobrati. Dokler bom lahko migala z mezincem, ne bo nikomur treba skrbeti zame. Praviš, da ne bi nikomur dala priložnosti? O, kako se motiš. Ampak veš, imamo dva načina pomoči. Prvi je ta, da lačnemu daš kruh. Drugi je ta, da ga naučiš speči kruh. Jaz se zavzemam za drugi način. Ajej, katero razmišljanje: ja, ker pišejo in prodajajo časopis, so pa res carji!!! Kaj pa tisti npr., ki ima polno štalo živine in mora vsak dan (ne samo periodično kot časopis) skidat gnoj, nastlati živini, ji dati jesti, poskrbeti za vodo, pomolsti krave…itd…da ne govorim o delu na njivah… pa da ne ostanem samo pri kmetu, kaj pa tisti, ki je vsak dan z uničeno hrbtenico zaradi garaškega dela prisiljen stati 8 ur za tekočim trakom in današnji kapitalisti jim niti toliko časa ne dajo, da bi šel človek pošteno scat, kaj pa tiste, ki vsako jutro otroke peljejo v vrtec, gredo v fabriko na šiht, potem spet po otroka, v trgovino, skuhat, prat, kretena od moža streč, še kaj dodatnega naredit, ker delavska plača ni dovolj za stanovanje in stroške, zvečer pa še ljubico špilat, kaj pa te? To pa niso carji, a ne? Saj so si sami krivi, da so izbrali tak način. Najbolje je iti ven: tu sem, dolžni ste skrbeti zame, jebi ga. Ne, ne podpiram takega načina. Vsak je dolžan poskrbeti zase, dokler lahko. To je dokler si zdrav. Če ti zdravje res odpove ali se ti v glavi obrne, potem so drugi dolžni poskrbeti zate, ampak dokler sam lahko poskrbiš zase, no way, da bom jaz skrbela zate. Solidarnosti že zdavnaj ni več in vse to, kar se greste, je samo kamuflaža za to, da se lahko trkaš po prsih: pomagal sem brezdomcem. P****, imaš svojih dovolj, da skrbiš zanje.
  sam še nekaj: vprašaj jih, če mi kateri pride sneg kidat. Jim dam možnost.

 11. vztrajno mešaš pojme….lepo sem ti napisal, da obstajajo takšni, ki so se sami tako odločili in tisti, ki se niso sami tako odločili in se poskušajo vrniti v družbeno okolje….ampak ti o teh drugih nočeš niti slišati in nažigaš smao o svojih prvih….
  primerjava brezdomcev z kmetom, ki vsak dan opravlja kmečka opravila ali delavcem, se mi zdi brezpredmetna…..ker oni pač niso brezdomci…brezdomec pomeni, da nimaš doma…
  in ja, točno zaradi tega ker delajo, torej ustvarjajo in prodajajo svoj časopis se Kraljev ne more uvrščati med tiste brezdomce, katere ti navijaš….fantje in dekleta se pač trudijo z lastnim delom, za razliko od tistih, ki te samo žicajo za kakšen evro ali literček….če ne vidiš te razlike, med nekom, ki čaka da mu daš brez nič delat in nekom, ki nekaj naredi za svoje plačilo, potem ti ne morem pomagati….
  in ja, za vse brezposlene v Sloveniji, tudi te brezdomce – te ki delajo mislim, smo krivi čisto vsi Slovenci….zajebali smo kot družba in kot sistem….in če smo zajebali, potem je prav, da tudi popravljamo ne glede na izbrani način, predvsem pa s sprejemljivim odnosom…..če pa se misliš zdaj posuti s pepelom, da (tudi) ti nisi nič kriva za celostno situacijo, ki je skozi leta pripeljala nekatere na rob preživetja, potem boš itak povedala vse in še več….
  kliknila pa si na brezdomci.org, ne pa tudi na Kralje ulice, torej se ne motim….
  in lepo si napisala o dveh oblilkah pomoči – Kralji ulice izvajajo tvoj drugi primer, torej tega, da si sami spečejo kruh….še prej sami zaslužijo za sestavine….sanja se ti ne, kako stroga pravila imajo za prodajo tega časopisa….bolj stroga kot v marsikateri službi in enostavno ne smejo z*j*bat, ker če ne pač ne smejo več prodajati….
  solidarnost pa je vedno bila in bo za tiste, ki jo bomo hoteli….ti je pač nočeš…čeprav si jo sigurno, glede na to da obstaja neomejeno število oblik solidarnosti, zagotov nekoč tudi dobi(va)la…..
  ne skrbi, zaradi mojih skromnih prispevkov pomoči potrebnim se mi ni treba trkati po prsih, ker imam čisto dovolj vseh drugih razlogov za to….pač ne razumeš, da ni stvar v prispevku, ampak namenu….
  sorči, ampak ne bom posrednik tvojih želja….če želiš povabiti katerega od brezdomcev, ki sicer že delajo s prodajo časopisa, da ti pride skidat sneg, potem stopi sama do njih in jim to ponudi….proti plačilu seveda….ker če se boš kresnila še po drugi roki, boš itak morala plačati tudi kidanje, razen če ti ne bo kdo solidarnostno pomagal, čeprav solidarnost zavračaš kot hudič križ…..

 12. saj si že na začetku zapisala, kako in koliko me poznaš…tako, da vprašaš druge o meni….za takšne pa imam zapisano na vrhu bloga….za spremembo pa lahko začneš spoznavati – sebe…pa ne tako, da druge vprašaš, da ti povejo o tebi….
  zdaj pa se le drži lastne besede zaključene debate….in seveda vse dobro ti privoščim…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *