V Kopru namerava občinski svet masovno iztrebljati živali in temeljito prazniti žepe obiskovalcem

Za obisk Kopra boš, v bodoče, potreboval/a res polno denarnico, če pa boš imel v njej manj kot 100€, pa raje niti ne hodi. Pred dnevi je namreč v Kopru završalo med ljudmi, za kar je, spet, poskrbel tudi moj župan, s svojim večinskim mestnim svetom, ki ima sicer še vedno začasen mandat v neustavni občini, ker volitev pač še ni. Završalo pa ni, začuda, ker občinski svet s svetlobno hitrostjo sprejema sklepe poceni prodaj, zamenjav in sprememb namembnosti zemljišč v Ankaranu v zazidalne, tako, da Ankaranu v novi občini utegne ostati zgolj glavna preluknjana cesta skozi, niti zaradi 5,6,7ega nadstropja Aqua de Popo bazena potopa, zaradi katerega se iz obvoznice ne bo več videlo starega mesta, temveč zaradi skrajne odločenosti župana in njegovih svetnikov po sprejetju odloka, s katerim se namerava izvajati dobesedno iztrebljanje živali v naši občini, obiskovalcem mesta pa izrekati kazni od 40 pa vse tja do 500 €…..
Ja, po novem utegneš v Kopru plačati kazen 100 €, če boš hodil/a po urejenih parkovnih zelenih površinah. Samo v vednost – v Kopru druge zelene površine, razen parkovno urejenih, vključno z mestno plažo, sploh ne obstajajo. Kar lahko pomeni, da utegneš plačati dvojno, ker boš skočil za svojim otrokom, ki bo v parku seveda hotel na travo, torej 100 zase in še 50€ za otroka. Takšna kazen je predvidena tudi, če boš svojega pasjega ljubimca, čeprav na povodcu, spustil na travo.

Bistveno več, skoraj 300 € kazni, pa so si občinski svetniki omislili za tiste lastnike pasjih dlak, ki bodo, kljub povodcu, dovolili svoji pasji dlaki kakati na javnih površinah. Seveda bo moral lastnik poleg kazni še počistiti iztrebek pasjega prijatelja. Ok, ta člen je v odloku tudi edini življenski in normalen, ker, ko, predvsem v vikendih, kontinentalci okupirajo Koper s svojimi pasjimi prijatelji, res puščajo za seboj eno samo sranje. Poslej izgovorov za lastno in prijateljevo pasjo nekulturo enostavno ne bodo mogli imeti, saj je na novo postavljenih dovolj pasjih WC-jev, čeprav tudi običajnim smetnjakom ni nič manjkalo, da bi vanje metali pospravljanje sranja svojega psa. Saj veš, po živali spoznaš gospodarja. Aja, nekaj takšnega kazni čaka tudi tiste, ki boste svoje kužke sprehajali brez povodca ali jih pustili, da se sami odpravijo na sprehod.

Resno vojno pa je mestni svet napovedal tudi kadilcem, saj bo kaznovano z 80€ vsako metanje cigaretnega ogorka na javno površino. Tudi to kaznovanje mogoče ne bi bilo nič narobe, če bi tej isti svetniki poskrbeli za zadostno količino pepelnikov na javnih površinah. Zaenkrat je namreč tako, da moraš vsak pepelnih na javni površini iskati s mikroskopom, da bi našel katerega na vsakem kilometru. Sicer pa me zanima, kam bodo ogorke metali navijači nogometnih tekem in preostalih javnih dogodkov, kot je bilo recimo med pustovanjem.

Nič slabše pa je ne utegnejo odnesti tisti nekulturniki, ki mečejo na tla žvečilne gumije, seveda že prežvečene. Celo dvojna kazen jih utegne doleteti, saj bo prepovedano tudi pljuvanje na javnih mestih. Ok, če sem iskren, tudi mene pošteno razkači, ko se v poletni vročini spravljamo na plažo in na pločnikih mrgoli žvečilnih, kot bi hodil po minskem polju in obilo spretnosti moraš uporabiti, da ne stopiš na katerega, kar seveda povzroči kar nekaj dela, da ga potem postrgaš iz podplata. Pljuvanje pa je itak že stvar osebnega (ne)bontona in kdor ga nima, bo pač plačal šolanje.

Ampak največ prahu je občinski svet dvignil z napovedjo iztrebljanja živali, predvsem golobov, galebov, psov, mačk….Pri slednjih dveh je mišljena kategorija potepuških, torej tistih brez lastnika, pa tudi tistih z, ki se bodo prosto sprehajali. Svetniki bi radi počistili mesto od teh prosto živečih bitij, ki praviloma niso sama kriva, da so v rangu potepuštva. Verjamem, da je računica občinarjev bistveno cenejša, če zastrupijo ali drugače odstranijo prosto gibajoče pse in mačke, kot pa, če bi morali še naprej financirati kakšen azil za te živali, ampak vseeno obstajajo še druge rešitve, namesto te napovedi masovnega pokola teh živali.

Kazen 80€ pa te bo lahko doletela tudi, če boš te iste živali hranil. Celo dve naenkrat v tem primeru, saj boš s tem hranjenjem onesnaževal javne površine, so ugotovili vrli svetniki. Torej, kdor bo poslej hotel otročkom privoščiti veselje prostega krmljenja s starim kruhom golobov, rac, galebov, bo za to kaznovan. To, da še največ krmijo golobe ravno komunalni delavci, ko sejejo travo, je odveč komentirati.

Sploh pa so ravno komunalci tisti, ki še največ stokajo, da morajo zaradi krmljenja golobov tudi 2x dnevno čistiti centralni, na novo postavljen, a ravno toliko tudi nespretno izdelan Hlavatyjev park, zaradi katerega se je tudi začela ta gonja okoli zaščite javnih površin. Ob tem pa enostavno moram povedati, da tako zanemarjeno, kot delujejo naši komunalci v zadnjih 4 letih, temu primerno tudi čistijo, ne pomnem od svojega rojstva v Kopru. Enostavno nič več od njih, kljub možnosti  uporabe nove, nakupljene zelo drage tehnike, katero so si omislili. Včasih so bili komunalci po mestu, s tistimi vozički in metlami v rokah, bistveno bolj učinkoviti pri svojem delu.

Dodaten udarec za živali, torej njih lastnike tudi, pa si je občinski svet omislil v tem odloku, ko je navedel, da bo poslej prepovedano voditi živino po cestnem svetu, še posebej podkovanih živali, po vseh občinskih cestah in javnih površinah. Ker MOK pretežno tvorijo okoliške vasi, kjer še vedno domuje lepo število živine, ker kmetija pač brez nje težko izgleda, je ta člen odloka čista vojna napoved prebivalcem okoliških vasi, ki svojo živino, tako ali drugače in večinoma kar dnevno, sprehajajo po občinskih cestah in tudi po javnih površinah. To bo še veselo.

Da pa svetniki mislijo še kako resno izpeljevati navedene vsebine tega odloka priča tudi dejstvo, da se je mestna redarska služba okrepila in bo svoje delovanje iz ene izmene začela izvajati v dveh polnih izmenah, v času sezone celo  18 ur dnevno.
To je le del predlaganih modrosti naših mestnih svetnikov, ki seveda delujejo v imenu zaščite interesa mesta. Očitno bo treba plačevati še višji davek za novo lepotno podobo mesta, katero krasijo novi nekvalitetno izdelani betonski pločniki, ki pokajo že če jih grdo pogledaš, za palme, ki še same ne vedo, kaj tam počnejo in za novo Semedelsko promenado, ki je neznano kam in neznano zakaj pogoltnila 7 milijončkov. Ampak važno, da se imamo kje sprehajati, ker to, da MOK nima svojega smetišča sploh ni pomembno. Važno je tisto, kar se ljudem lahko pokaže, ne pa kar se dejansko vsak dan življensko rabi.

Ob vseh teh modrostih tega odloka o “varovanju” javnih površin, katerega potrditev je sicer mestni svet, zaradi pritiska javnosti, preložil v toliko, da kao obdela vse pritožbe pred sprejetjem, kar pomeni, da utegne župan Popovič malo založiti ta problemček do volitev, da jih ne bi zgubil zaradi teh malenkosti, pa se niso obirali svetniki sprejeti odloka o lepotni zaščiti stavb mesta.
Natančneje o njih fasadah, ki so, roko na srce, v lepem številu že porazne in slaba slika za mesto, a obenem tudi odraz uspešnega vodenja župana in njegovega mestnega sveta. Fasade hiš mestnega jedra bodo morale biti po novem vse lepe in obnovljene, v nasprotnem lahko lastnike doletijo res visoke kazni.

Ok, po svoje je to razumljivo, saj so lastniki kar lepega dela mestnega jedra kontinentalci in ne domačini. In ker so se kontinentalci, ki itak prihajajo zgolj po najemnine, poleti pa mogoče še za kakšen dan na dopust, izogibali popravljanju svojih fasad, je nekaj pač bilo treba narediti. Zdaj bodo morali v določenem času popraviti fasade na svoje stroške, če pa jih ne bodo, jih bo potem občina na svoje stroške, a zato bo občina za te vložene stroške zapisala hipoteko nad nepremičnino.
Tudi to še ni narobe, narobe se začne, ker je glavnina mestnega jedra sestavljena iz starejše populacije, upokojencev, katerim so pridruženi še številni brezposelni, ki komaj krpajo mesec z mesecem že za osnovne življenske stroške in o denarju za popravilo fasad lahko le sanjajo. In če bo tem občina opravljala fasade hiš, za kar je bil odlok tudi sprejet, potem se jim bo v zameno seveda vsedla s hipoteko na nepremičnino, kar bi lahko praktično pomenilo, da bi čez deset leti povsem izumrlo avtohtono prebivalstvo starega mestnega jedra in bi ga nadomestili vikendaši. To pa seveda ni prav, ne glede na zakonitosti prostega trga, katerega vnet pristaš je  moj župan.

Ja, še dosti se jih, takšnih na levo z desnim navojem, dogaja sedaj v času brezvladja v Kopru, torej v času podaljšanega vladanja še vedno istih svetnikov do volitev in o njih bom še poročal. Koper očitno postaja mesto zunanjega blišča in notranje umazanije. Vem ja, bo treba počistiti.

Don Marko M

18 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “V Kopru namerava občinski svet masovno iztrebljati živali in temeljito prazniti žepe obiskovalcem

  1. Kdo te pa sili, da hodiš po zelenici? Zanjo te boli kot za palme, ki jih verjetno v duhu ‘ performensa’ zažigaš in povzročaš stroške vsem občanom. Tvoj pes lahko serje kjerkoli (šta me boli….), golobov je lahko kot pečka, kaj me briga če serjejo po fasadah, saj niso moje; jst sem iz bloka v Olmu, ops, iz vile v Bošmarinu. In vse flancanje o poniknjenih miljončkih. Daj ovadbo na policijo, če je šlo za kaznivo dejanje, če ne pa ‘bodi tiho, kaj zjaš’. Jokanje in obtoževanje zato, ker komunisti iz Štajerske in juga nimate oblasti v Kopru je res ‘bolano’.

    p.s. Zate Ljubljančan, sicer pa zagotovo bolj koprčan kot ti.

  2. Saj kaj pametnega je že težko pričakovati od teh naših svetnikov.Mogoče bo pa naslednji predlog Popeta in oprod,da vsakemu občanu podeli 10 cm javnih površin v brezplačno upravljanje za jih čistit dnevno,da bodo lahko komunalci še manj delali za isto plačo.Jaz se takoj prijavim za čiščenje sejne sobe občinskega sveta. 🙂

  3. Don,tole je dobra novica pred sezono,da se bomo lahko peljali mimo Kopra.Takšne neumnosti,da se ne bi smelo hoditi po travnatih javnih površinah pa še nisem slišal niti doživel.Čudno,da se ni spomnil izdati prepovedi plezanja po palmah.Res imate inteligentnega župana.Lp

  4. Billy

    naš župan je poosebljenost inteligence in kot takšnega in takšni ga volijo….tisto pa si dobro zapisal – mimo Kopra…..po takšnih pravilih v Kopru zagotovo ne boš edini….

  5. e ženska, zdaj pa si preskočila dovoljeno….dokler se valjaš po travi naj ti bo, ampak hej, na palme pa niti ne pomišljaj….za plezanje nanje ima licenco samo župan s svojim delom mestnega sveta, za padanje takisto….itak padajo na pločnik zraven trave….ja, od višine se zvrti…. 😎

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *