Planica – praznik alkoholikov

Slovenci premoremo zagotovo najbolj množično zbirališče alkoholikov v Evropi, tudi na svetu – Planico. To, da se v času zbora teh alkoholikov pod Poncami, po nekem čudežu vzporedno dogajajo tudi smučarski skoki, je manj pomembno. Za marsikaterega obiskovalca celo povsem nepomembno. Pomembno je namreč zgolj to, da se ga “nažreš kot prasc”. Pa ne prasca, čeprav je prasec za lepo število tistih, ki se ga tam neumorno alko nažgejo, že pravi mister simpatikus zelo olikanega obnašanja. Planica je, žal, že nekaj let, bolj kot zaradi smučarskih poletov, znana po statistikah prodanega alkohola, ter… številnih intervencij medicinskih služb in ostalih varnostnih organov. Torej vsega tistega, kar na športnih prireditvah sploh ne bi smelo biti.

Da je poraznost še večja, je Planica letos izgubila desetletja dolg primat veličastnosti smučarskih poletov, za veliki finale pa je svoj zaključek skakalne kariere oznanil naš največji vseh časov, kar bo po mojem ostal še lep čas, Primož Peterka. Da bi po Peterki še kdaj dobili Peterko, se, vsaj na rezultate naših skakalcev v zadnjih letih, enostavno ni bati. Škoda je le, da so naši mediji uničili Primoža, da ni še dlje blestel, še večja škoda pa, da jim je to dovolil, čeprav je res, da dosti izbire ni imel.

Dolina pod Poncami pa ima še eno posebnost, ki se vleče zadnjih 18 let – postala je namreč brezno. Brezno brez dna, ki neusmiljeno in požrtno golta zajetne davkoplačevalske evrčke, ne da bi se to, vsaj navzven, vidno kje kaj poznalo. O načinu prodaj vstopnic organizatorjev, ko eno isto vstopnico, in tako nekaj tisoč njih, prodajajo tudi 10 in več krat, seveda vsakič drugemu obiskovalcu in podobnih davčnih spretnosti, pa bom tokrat raje preskočil.

Me pa res pogreje, ko zasledim v nekaterih naših medijih, da je Planica slovenski ponos. Ponos koga ali česa ? Če moramo biti ponosni na tisoče alkoholikov, ki pokozlajo sicer še vedno neokrnjeno naravo pod Poncami v pičlih treh dnevih, da se narava potem ne pobere še celo leto, potem je s temi mediji, ki jo prikazujejo kot slovenski nacionalni ponos, res nekaj hudo narobe. In če kdo pričakuje od mene, da bom ponosen, ker te posnetke pijanskih podvigov slovencev prikazujejo tudi na televizijah v tujih državah, potem nekdo res preveč pričakuje od mene.

Saj ne da so vsi obiskovalci Planice pijani kot čep, najmanj polovica pač. Zastonj se potem čudimo in obsojamo mladino, da se ga zapija in skrbi za še vedno primat rejting najbolj pijanega naroda v Evropi, Planico pa jemlje kot alko test, ko pa ima ta ista mladina na Planici enostavno zajetno število praktičnih prikazov v podobah starejših obiskovalcev, ki jim več kot nazorno vzorno razkazujejo, da je smisel Planice biti čimbolj nažgan. In ja, tudi otroci vse to gledajo in se učijo.

Prepričan sem, da vsaj polovica obiskovalcev tega skakalnega nacionalnega “praznika” po končani prireditvi ni zmožna našteti imena vsaj 5ih skakalcev. Tisti totalka pijani itak ne zmorejo niti sebe našteti. Zagotovo pa zmorejo našteti, čeprav naslednji dan, koliko alkohola so natočili vase, če jih slučajno ni odpeljal rešilec.
Verjetno pa mora biti nekaj hudo narobe z obiskovalci smučarskih skokov v tujini, ker tam ta šport dejansko jemljejo kot praznik letečih kamikaz, ne pa kot srečanje zagrizenih alkoholikov in temu primerno tudi organizatorji izvajajo prireditev.

Da bi povrnili nekdanji, svetovno spoštovani ugled Planice, bi organizatorji v prvi vrsti morali seveda povsem ukiniti prodajo alkohola, kakor tudi zasebne vnose le tega. Šport in alkohol pač nimata skupnega imenovalca, če pa organizator misli drugače, torej kot do sedaj, potem naj dobesedno napije vsaj enega tekmovalca letalca in naj ga postavi na vrh skakalnice. Trezni športniki pa si seveda zaslužijo trezno občinstvo.

Poleg odprave alkohola, pa je zaželjeno, da organizator odpravi tudi diatonično harmoniko iz zvočnikov. Smučarski skoki, predvsem poleti, so namreč čisti adrenalin, katerega lahko spremlja le rock’n’roll. Za začetek in povratek nekdanjega ugleda Planice bi bili ti dve potezi že dovolj, za kaj več pa bi itak že morali zamenjati celoten evergreen organizacijski odbor. Primož Peterka, srečno v, sicer prezgodnji, športni penziji.

Don Marko M

16 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Planica – praznik alkoholikov

 1. In zakaj točno alkoholiki ne bi bili upravičeni do svojega praznika? Planica je čisto v redu takšna kot je

 2. Fejk

  nikjer nisem omenil, da si alkoholiki ne zaslužijo svojega praznika….če že drugače ne znajo v življenju, potem naj praznujejo svoj alko praznik v preostalih 300 dni v letih, lahko tudi v kakšnem rehabilitacijskem centru…..Planico pa naj pustijo pri miru, ker nacionalni ponosi pač morajo ostati sveti….

 3. Na Planici sem bila nazadnje z mojim medom pred tremi leti in ne mislim več.Toliko pijane mularije,dosti med njimi zihr ni bilo polnoletnih,se je tam opotekalo,starejših je škoda omenjati.Jaz tudi ne vem kako v tujini organizatorjem uspeva,da nimajo tako nažgane publike,verjetno imajo bolj razčiščene pojme o športu in alkoholu.Takšna bolj kot ne pijana Planica nam že ne more biti v ponos zato polete gledam samo še po tv in še to samo tekmovalni del.Klinc pa takšen nacionalni ponos od športne prireditve če te naključni mimoidoči pokozla.Kot da ni dovolj,da alkohol dela ogromno gorja v naši družbi,še ponosni bi morali biti na takšne športne pijanke.Jaz bi in moje sodelavke tudi čisto prepovedala alkohol na športnih prireditvah,najprej na Planici.Kdor se hoče zapijat naj gre v gostilno.Ciao mucek. 😉

 4. Sodim v generacijo srednjih let in moram priznati,da smo se na Planici dosti lepše imeli,ko je na Planici kraljevala Cocta,kot zdaj,ko kraljuje pivo in drugi alkoholi.

 5. Don,spet so ti odpadle dlake z jezika.;)Moje družine že pet let ne vozim več na Planico ravno zaradi razlogov,katere omenjaš.Slovenci imamo nek čuden način izkazovanja narodnega ponosa.Ob toliko alkoholnih hlapov v zraku ni čudno,da že leta letalci ne morejo doseči novega rekorda.Čudno,da sploh pristanejo na noge.Lp

 6. najprej spijemo dva pira ko štartamo,pol še dva ko pridemo,pol si zaloge poskrijemo pod obleke in gremo do skakalnice kjer spijemo še zaloge in pol nam je tak vseen.kdor ne skače ni Slovenc hej hej hej

 7. Ivan

  ja, ampak takrat je bila Cocta še slovenska….pivo pa je še vedno, čeprav je vprašanje časa, do kdaj še….sicer pa je pivo uradno multi vitaminski napitek, do prvega pol litra seveda….ampak po naši zakonodaji je že mililiter piva alkohol, torej nima kaj iskat na Planici….

 8. Billy

  dlake sem natreniral že do te stopnje, da že v koreninah odpadajo…na jeziku seveda….saj ne pristanejo vsi na noge – tisti abstinenti se praviloma razplužijo po ciljnem delu….

 9. Moram priznati, da niti nisem prebral do konca. Žalostno se mi zdi to vsakoletno obsojanje ljudi. V Planici sem bil nekako šest ali sedemkrat. Pred dvajsetimi in več let je bilo gor recej več pijančevanja in zagotovo ga je tudi zdaj nekaj. Zagotovo pa ni pijanih polovica ljudi. In zagotovo je npr. Kitzbühel enako ali pa zelo verjetno še bolj pijana veselica.
  Pa niti ni važno. Predvsem se mi zdi bistveno naslednje. Ti ljudje se pripeljejo v Planico organizirano. Verjamem in pomembno se mi zdi, da alkoholizirani ne vozijo avtomobilov. Drugače pa plačajo dokaj drago vstopnico in če se ga že napijejo, storijo to za svoj denar. Ljudje imamo pač različna veselja. Nekateri radi dajajo soljudi v nič na internetu, drugi pa se veselijo Planiškega praznika in tega, da ga bodo tam s prijatelji malo popili. Ekstremno pijanih ljudi, posebno mladih seveda ni lepo videti, jih pa predvsem tudi ni ravno tako veliko. Gre predvsem za nevajene pitja, ki jih je alkohol “prinesel okoli”. Sam ne pijem že niti kapljice alkohola že šestnajst let, nikoli in nikdar pa mi ne pade na pamet, da ba zaradi tega komu solil pamet. lp

 10. Dare

  kako je v Kitzbuhelu se ne bom niti lotil opisovanja, ker še nisem bil tam, v Planici pač….in če bi prebral do konca, potem bi seštel, da nisem obsojal obiskovalcev, pač pa medije, ki zahtevajo, da se ob omembi Planica postaviš v držo “mirno” zaradi nacionalnega ponosa, kakor tudi organizatorja, ki ne le, da ne omeji alkohol na prireditvi, celo prodaja ga…..
  načeloma, ko gre za koncerte ali vaške veselice, sploh nikoli ne omenim pitja alkohola, ker je pač “logično”, da se ga tam pije, ampak športna prireditev, kar Planica je, enostavno mora biti, tudi zaradi športnega duha, prikrajšana teh nešportnih alko prizorov….
  kdor se ne zna veseliti brez alkohjola, se tudi z njim ne bo znal…..
  mogoče ti res ne pade na pamet soliti pamet, je pa res tudi, da si jo v vsaj isti meri kot jaz, le nekako si poskušal ublažiti moje trditve, že ker jih nisi mogel zanikati….
  cestno prometne varnosti tistih, ki se pijani vračajo iz Planice, pa sem se namenoma izognil omembi….policaji bi zagotovo lahko tudi v samo enem dnevu obiskov Planice spisali nekaj tisoč kazni voznikom, ko se vračajo od tam, ampak potem bi že naslednje leto Planica samevala, ker tisti vneti pivci pač ne bi hoteli spet tvegati kazni ali pa mogoče še ne bi dobili vrnjenega odvzetega izpita lanskega leta….
  sicer pa bom, Dare, zelo vesel, če mi boš malo (po)solil pamet in navedel vsaj eno povezovalno točko med športom oz. športno prireditvijo in alkoholom….Lp

 11. Ne vem kaj bi rad da še povem. Planica je pač velika športna prireditev, tam je veliko navijačev, obiskovalcev in ljudi, ki se želijo samo zabavati. (Meni so jo zagravžali predvsem varnostniki pred nekakšnimi VIP šotori in podobnim in že nekaj let ne hodim več gor. Zaradi mene jo lahko kar ukinejo. )
  Jaz v glavnem ne morem spremeniti mnenja. Nekje sem pred časom zapisal: Če človek opravi svoje delo, pripravi dovolj drv za zimo, pusti doma privezanega psa in zadovlj(e)no ženo, nimam srca da bi mu očital, če si privošči štiri litre vina. Eko, kaj si morem.

  Za kitzbil se pa le pozanimaj!

 12. Dare

  saj si povedal in nihče, vsaj jaz, ne pričakuje, da bi spremenil mnenje….takšni s svojim lastnim mnenjem so itak vedno dobrodošli na mojem blogu, če se njih mnenje razlikuje od mojega, še bolje….
  pogrešal sem le tvojo natančno verzijo vsaj ene povezovalne točke me dšportom, športno prireditvijo in alkoholom….pa je ok tudi tako, saj si med vrsticami dovolj nazorno razložil, da ni med njima nobene skupne točke, torej drug drugega nikakor ne bi pogrešala, če bi bila zelo ločena….
  za Kitzbil se sicer lahko pozanimam, ampak to ne bo spremenilo mojega mnenja, ker mene zanima samo, kakšno podobo v svetu si kaže Slovenija….za primerjavo pa sem že vzgojen, da si jemljem kot vzor najboljše, ne pa najslabše….izziv je namreč biti boljši od najboljšega….
  se pa čisto strinjam s teboj, da če človek opravi svoje delo, nacepa dovolj drv, pusti doma zavezanega psa in zadovolj(e)no ženo, potem mu že po zakonu narave pripada tudi 10, ne samo 4 litre vina….ampak ne na športni prireditvi-za pijanke obstaja nešteto drugih “primerni” placov….in že ko si navedel ta zelo argumentirano utemeljitev, mi je dalo misliti, kaj, le kaj pa je tista mularija na Planici naredila in s čim si je zaslužila, da se ga nacepajo do faze rigoleta in vikanja samega sebe…..tudi za popravljanje te neveščnosti odpornosti proti alkoholu namreč obstajajo trening placi, kar pa špportne tekme vsekakor niso in tudi ne smejo biti….
  ja, razumel si, niso toliko krivi tisti, ki se rolajo po Planici, temveč organizator in varuhi reda, ki to dopuščajo….nekateri pač to priložnost (zlo)rabijo in uporabijo, nekateri pač najdejo veselico v športnem dogodku samem v treznem stanju….jaz v življenju na športnih prireditvah nisem (s)pil alkohola, za koncerte in druge, tudi vaške veselice, pa je že druga zgodba nekega treniranja uteži….

 13. Seveda med samim športom, konkretnim ukvarjanjem s športom in pijačo ni konkretne povezave. Ravno tako je menda ni med glasbo in pitjem, ali pa med literaturo in pitjem. Vendar pa se povsod pojavlja zelo pogosto. Karkoli bi ti poskušal tukaj bolj globoko odgovarjati, bi bilo to nakladanje oziroma filozofiranje. Jaz tudi ne pijem. In moji prijatelji tudi ne (več) posebno veliko in kadar smo šli v zadnjih letih v Planico ali na kakšno tekmo, smo si ogledali predvsem športni dogodek in se tukaj strinjava totalno.

  Ponavljam pa še enkrat, tega ni toliko kot včasih in zagotovo ne toliko kot praviš. Če pa imaš s tem kakšen globji problem, konec koncev imamo pri nas bolj ali manj vsi izkušnje z alkoholizmom in to povečini slabe, potem te gre pač razumeti. No ja, tako ali tako te razumem, vendar kot zagovarjam zmerno(!?!) uživanje alkohola in veseljačenje, zagovarjam tudi strpno obravnavanje ljudi, ki to počnejo. Eni bi pa pač vse prepovedali in bi bili na koncu vsi fajn in pametni po njegovi podobi. Lep pozdrav! Dare

 14. Dare

  res je, eni bi vse prepovedali…nisem med temi….eni bi marsikaj prepovedali….tudi med temi nisem….eni bi pa kakšno zadevo prepovedali….no, med temi pa sem….v primeru Planice bi z veseljem prepovedal alkohol in to zaradi čiste gole strpnosti, že ker jo omenjaš, do tiste večine, ki se pač ne alkoholizirajo in jih tam zanima zgolj šport…..v bistvu mi hočeš ti dopovedati, da bi se ti na Planici, trezen seveda, zelo prijazno obnašal ko bi te, zato ker pač trenira s pijačo in pridobiva izkušnje, pokozlal po hlačah prvi mladinec….
  pol ure kasneje bi te iz istega razloga pokozlal drugi, po zgornjem delu….čez uro pa, če bi bil še tam seveda, pa še tretji, recimo še po hrbtu….takrat bi zelo rad bil zraven, da bi te opomnil na to tvoje tolmačenje….
  in prav imaš, problem je globlji….dokler se dopušča in dopoveduje našim bodočim rodovom, da je smisel Planice v nažganosti, ne pa v poletih, no, to pa je res globok problem za celo družbo….
  si me pa res nasmejal, ko si omenil “zmernost” pitja alkohola….kaj pa je ta zmernost?….da začneš eno šilce na dan, potem mu dodaš še dve šilci, potem začneš šilca plemenititi s pivom ali vinom, vmes skočiš na Planico, kjer vse to združiš v najkrajši možni čas, zaradi veselja seveda, ker drugače si ga človek ni sposoben ustvariti, vmes te rešilec odpelje na pumpanje, kar sevda stane državo, pa potem spet nadaljuješ z zmernim treningom po preverjeni formuli, vmes zmerno povzročaš alkoholne težave še svojim najbližjim in končaš v posebnosti Idrije, kjer državni stroški zdravijo te zmernosti…..
  sicer pa tudi letošnja poročanja iz Planice dovolj zgovorno potrjujejo moje navedbe….ne vem sicer, koliko si bil športnika, ampak, če zagovarjaš, da gresta šport in alkohol skupaj, kot igralec ali gledalec, potem si zelo uspešno preskočil nekaj ligaških tekmovanj. Čestitam. Lep pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *