15. oktober – revolušn šoutajm

Več kot očitno je, da bo letošnji 15. oktober drugačen od ostalih. Mogoče ne bo izbila ravno Oktobrska revolucija v polnem zgodovinskem pomenu, a dosti dlje tudi ne bo. Vsekakor pa bo letošnji 15.oktober začel postavljati nove smernice za prihodnost večine svetovne populacije. Temeljni razlog te svetovne ljudske vstaje pa je v osnovi – lakomnost, pohlep, pa ne tistih, ki bodo na ulicah po svetu, temveč tistih, ki so jih do te stopnje pripravili. Kapitalizem, ki ima sicer v svoji osnovi tudi splošno sprejemljive substance, so pohlepniki izpridili od konca…..

Organizator tega sodobnega ljudskega upora proti diktaturi finančnega kapitalizma, Gibanje za globalne spremembe (GGS), napoveduje za 15. oktober  demonstracije po vsem svetu. Čeprav se v naši mali podalpski srednjeveško še vedno ubadamo z zgodovino, namesto, da bi se spopadli s sedanjostjo in prihodnostjo, pa so vseeno prostesti v tem okviru napovedani tudi pri nas, čeprav zgolj v Ljubljani.

Slovenski soorganizator GGS je Združenje slovenskih ustanov, ki naj bi imelo nevladno poslanstvo, a nisem ravno prepričan, da je temu tako, upoštevajoč, da njih e-revijo financira ministrstvo za javno upravo RS. Malo čudno pa bi bilo, da bi državni organ financiral nekaj, kar je v bistvu naperjeno proti njemu, razen če nima za to tehtne argumente.

Zakaj se takšen projekt svetovnih dimenzij namerava odvijati zgolj v Ljubljani, pa še to le nekaj popoldanskih ur, ve verjetno še najbolje organizator sam, ki poziva vse sodelovanja željne tudi preko FB-ja , tudi s tem sporočilom : “Naše potrebe in želje so pravice, ne surovina za bogatenje bank. Naše življenje je predragoceno, da bi se žrtvovali za peščico bogatašev. Naša generacija se ne misli sprijazniti s krajo prihodnosti.”

Takšna napovedana, zgolj nekaj urna demonstracija, žal ni niti senca tistih, katere povsem zares bijejo ljudje v ZDA, kjer se nalagajo v iz dneva v dan večjem številu. Da so dosti bolj resni, kot tej naši napovedani, priča tudi dejstvo, da demonstranti tam tudi spijo na tleh javnih površin, imajo tam zasilne kuhinje in razne delavnice, torej celo življenje, kot hipiji nekoč na začetku.

In njih cilji so seveda jasni – izražanje neodobravanja lakomnosti finančnih institucij, predvsem bank, ki navijajo hipoteke do zaplemb hiš, čeprav so jih tudi tej isti demonstrantje financirali v državnih dokapitalizacijah, a potem vseeno ostali brez svojih hišk. Vsaka podobnost z našo NLB je seveda zgolj naključna, če vanje verjameš seveda.

To seveda ni edini razlog, je pa prvi, ko ti poberejo streho nad glavo. Razlogi demonstracij so tudi v vedno višji stopnji brezposelnosti v ZDA, pa super delitve dobičkov bančnikov iz naziva že omenjenih dokapitalizacij, strateški izpadi finančnikov Wall Streeta, a čisto svež razlog je še – policijsko nasilje.

Ja, v ZDA, ki se tako radi opevajo za srce demokracije, policija serijsko aretira demonstrante GGS, ki to svoje poslanstvo sicer opravljajo v mirnem duhu, torej brez izgredov, čemur sam pravim inteligentno demonstriranje. Povsem jasno je namreč, da se lakomne kapitaliste, tudi slovenske tajkune, tudi politike, da spraviti do finančnega dna tudi brez nasilnih demonstracij. Demonstracije ljudstva morajo biti v znaku miru in brez nasilja trdim. Pot do cilja je zaradi takšnega načina mogoče malo daljša, a dolgoročno učinkovitejša.

Ne glede na mirnost demonstracij, pa so ameriški flokiji, torej ameriški policaji, v zadnjih dneh aretirali že preko 1000 demonstrantov, predvsem zaradi oviranja prometa in posledičnih prometnih infarktov. Sicer so jim praviloma policisti izrekli le kazni za prekrške, ampak, bolj kot to je pomembno dejstvo, da iz dneva v dan vedno več policistov odreka spoštovanje ukaza in nočejo ukrepati proti demonstrantom. Logično, katera mona bi se pa boril proti ljudstvu, ki mu daje plačo.

Še več, že kar nekaj flokijev je raje izstopilo iz policije, kot ukrepati proti demonstrantom. In zdaj se te globalne demonstracije proti diktaturi kapitalizma selijo v Evropo. Čeprav so jih Grki že začeli, le da so se jih lotili na napačen način. 15. oktobra v Evropi utegne biti najbolj vroče v Londonu, kjer so protestniki napovedali okupacijo borze.

Pri nas v Ljubljani organizator ne napoveduje nobenega podobnega podviga v sklopu tega svetovnega projekta, le zbiranje na kup in medsebojno kramljanje, ki bo lahko konkuriralo kakšnemu debatnemu klubu upokojencev. Nobene revolucije. Tako slovensko. Ne bom tajil, ampak bistveno več sem pričakoval od mladih organizatorjev. Mogoče pa se le držijo pregovornega, da se ne (u)griz(n)e roke, ki te hrani.

Kot bi v naši mali podalpski ne imeli dokapitaliziranih bank, ki lupijo narod, kot bi ne imeli kapitalističnih tajkunov, kot bi ne imeli brezposelnih, kot bi ne vzemali malemu človeku, da se rešuje zgrešene investicije naših bank, politikov in tajkunov, skratka, kot da v naši podalspki rastejo zgolj rožice. Rastejo, rastejo, vrčnice, mastnice, mešinka, rosike….

Vseeno pa bi šel na te globalne demonstracije, ampak za tisto urico se mi pač ne da vozakati proti prestolnici in nazaj, če pa bo organizator dodal Koper, bom pa tam. Ampak zato, da podprem izvorno vizijo GGS, ne pa slovensko lajt inačico. Ja ljudje, treba bo vstati v pokončno držo – uklonjen hrbet je namreč idealen za nalaganje.

Don Marko M

8 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “15. oktober – revolušn šoutajm

  1. Pri nas ni nobenih tajkunov in ljudstvo je premožno zato jim ni treba hodit na takšne čajanke.

  2. Čudno,da je to samo v Ljubljani,če bo tudi v Kopru bom skočila na obisk,čeprav ne vem če se bomo lahko tako v nekaj urcah rešili lakomnih bankirjev in tajkunov. 😉

  3. Američani se niso zganili nikamor,ko so narodi po svetu demonstrirali proti pogoltnemu kapitalizmu,zdaj ko je pa njih načelo pa vsi na ulice.Torej lahko tisti resni val pogoltnosti kapitalizma pri nas šele pričakujemo,kot je zdaj v ZDA.Slovenski organizatorji so izbrali samo Ljubljano,ker drugje v Sloveniji ni nobenih težav.Ako bi bil protest proti našim bankirjem in političnim tajkunom bi šel na ta shod se mi pa zdi,da bo tam bolj govora o Ameriki kot Sloveniji.Začeti je treba nekje.Lp

  4. Ivonca

    včeraj so objavili, da bo tudi v Kopru, tam na krožišču pri tržnici…..ampak ker so objavili to novico nekaj dni po mojem zapisu, se mi res ne da popravljati zapisa samo za Koper….bomo pa šli pogledat….

  5. Gec

    Žižek je frajer na potenco in prav škoda, da jih nimamo nekaj takšnih tudi v parlamentu….če bo dobil nekoč Nobelovo nagrado ne bo noben čudež….

Leave a Reply

Your email address will not be published.