Zbiraš plastične zamaške ? Potem moraš vedeti, da obstaja NGU

Če zbiraš plastične zamaške ali se odločaš za to obliko prostovoljstva v humanitarne namene, potem ti bo zapisano v nadaljevanju lahko v veliko pomoč. V naši mali podalpski imamo namreč pred kratkim ustanovljeno humanitarno organizacijo NGU, ki se, čeprav statusa prostovoljstva, zelo profesionalno ukvarja z zbiranjem plastičnih zamaškov, obenem pa svetujejo vsem, ki še ne vedo kam in kako s plastičnimi zamaški. Pardon, pokrovčki. Po novem se zamaškom namreč reče pokrovčki, me je opozorila odločna in simpatična sogovornica iz NGU – Blanka Pratnemer…..

Če ne drugače si letos  zelo verjetno slišal/a za NGU, ko je njih ultra maratonec, sicer tudi predsednik, Matej Markovič, v pestri družbi na stadionih 10ih mest naše male podalpske odtekel Deset krogov za deset nasmehov. To je tisti športni del društva, o pokrovčkastem pa besedo več simpatična Blanka.

Zakaj ste se odlocili izvajati humanitarno pomoc z zbiranjem plasticnih zamaskov, torej delati. Mar ni enostavneje,kot počne večina humanitarnih organizacij, zgolj nabirati denar, izdelke in jih razdeliti…… 
Zato, ker je zbiranje pokrovčkov prijazno do okolja, predvsem se pa da z majhno gesto narediti veliko za sočloveka. Verjetno veste, da en pokrovček tehta 2g….. In ker je naše geslo VZTRAJAJ – NGU naj to govori v našem imenu.

Večini državljanov prostovoljstvo ne diši, nekaterim celo plačano delo, vi pa ste vztrajno prostovoljci. Koliko profesionalnosti mora prostovoljstvo obdržati ?
Ko se enkrat pridružiš pravim prostovoljcem in to ljudje v društvu NGU 100% smo, potem ne vidiš druge poti kot je ta, katero smo si zadali. V Sloveniji je vse preveč družin in posledično otrok, katere ne vidijo čez rob…. O statusu profesionalnosti v našem društvu ne moremo govoriti, ker delamo zaenkrat z lastnimi sredstvi (bencin, telefon), povem pa lahko, da imamo veliko izkušenj, katere dnevno nadgrajujemo. Vsak dan prihajamo v situacije, ko se moramo opreti na dosedanje izkušnje in narediti še kaj novega. To nas bogati in dela iz nas “deloholike” 🙂

Nastajati ste začeli tistega “lepega” dne, ko…
Sami začetki se kažejo, ne tistega lepega dne….. temveč v trenutku, ko nismo videli pred seboj drugega kot nakup primerne, predvsem pa drage nožne proteze za Anžeta. Tisti dan bo definitivno ostal v mojem spominu, saj so me zavrnili z besedami: a, zdej boš pa smeti zbirala!??

In kaj imajo zdaj tisti modrijani povedati, ko ste s “smetmi” dosegli cilj in ga še nadgrajujete ?
Ti modrijani so sedaj najbolj zavzeti humanitarci – komaj jih dohajam  🙂

Dejansko postajate ena oblika zbirnega centra za plastične pokrovčke za celo Slovenijo. Koliko neprespanih noči in prostovoljnih dni je minilo, da ste razvili mrežo zbirališč po državi ?
Trudimo se postati center za pomoč pri zbiranju pokrovčkov na področju Slovenije. Imamo kar nekaj težav, ki jih poizkušamo s pomočjo dobrih ljudi, ki jih pri nas ni malo, glede na to kako mala država smo, reševati ali vsaj omiliti.
Določen del mreže smo prevzeli preko Salezijancev. Ocenjujem, da smo mrežo v letu 2009/10, ko so se pokrovčki zbirali za Anžeta, spletli v nekako treh mesecih. Vsekakor nam to ne bi uspelo, če ne bi k tem pristopili srčni ljudje širom cele Slovenije. Določeni ljudje so celo sami ponudili prevoze in skladišča. Sedaj, ko je zaživelo društvo NGU, pa delamo bolj sistematično in smo začeli pri “vrhu”. To pomeni, da pristopamo k celoviti rešitvi problemov, ki jih imamo na terenu.
Mislim, da ne mine dan, da ne bi vsaj na nek način delali za društvo. Tukaj so odvozi pokrovčkov iz cele Slovenije v Črno na Koroško (vojska), sestanki na katerih se dogovarjamo in načrtujemo, pisarniško delo, stiki z akterji v projektih, kontaktiranje z zbiralci pokrovčkov, še vedno pa širimo mrežo in jo utrjujemo.

Sredstva, zbrana z odprodajo plastičnih zamaskov, namenite pomoči potrebnim. Recimo,da se med prijavljenimi za dodelitev teh sredstev pojavi kakšen, ki v resnici sploh ne rabi pomoči. Preverite dejansko situacijo prosilca oz. po kakšni metodi se odločite, komu zbrana sredstva podeliti ?
Z vsemi, ki iščejo našo pomoč, navežemo osebne kontakte in na teh pogovorih z zdravo kmečko pametjo presodimo kdo in v kakšni meri ter zakaj je potreben naše pomoči.
Nikomur je ne odrečemo. Pomagamo na razne, za situacijo primerne, načine.
Pričakujemo pa od vsakega akterja, da pri sami akciji sodeluje tudi sam – družina, sorodniki, prijatelji; kolikor pač lahko.

Ljudje se znajo spotikati ob transparentnosti humanitarnih organizacij,ampak takšnim ne dajete veselja. Na vaši spletni strani namreč dovolj transparentno predstavljate iz plastičnih pokrovčkov pridobljena in razdeljena sredstva.
Ker vsa pridobljena sredstva namenimo pomoči potrebnim, naš predsednik, Matej Markovič, pospešeno išče donatorje, mecene ali podobne dobrotnike, ki bi nam pomagali, da lahko mi pomagamo drugim…..Stremimo k temu, da naše internetne strani in ostala občila sproti posodabljamo z najnovejšimi informacijami in dosežki o vseh tekočih projektih.

Pa dajva zdaj najbolj enostavno približati zbirateljem plastičnih zamaškov postopek Vašega delovanja. Torej, kako vam lahko posredujejo svoje zbrane plastične zamaške ?
Na naši spletni strani: ngu.si, je seznam vseh zbirališč in odlagališč kamor se lahko zbiralci pokrovčkov obrnejo in pokrovčke odložijo. V primeru večjih količin ali pa, da nimajo možnosti odvoza, smo na voljo na naših kontaktnih številkah, ki jih prav tako lahko dobijo na naši spletni strani.

Ste že uvedli nagrado za letnega najbolj aktivnega prostovoljca oz. organizacijo zbiranja plasticnih zamaskov? Recimo Zlati pokrovček….
Ne, ker zbiramo pokrovčke v humanitarne namene in ne tekmujemo 🙂 Prav tako ne vodimo evidence o zbranih pokrovčkih na terenu – za ta namen bi potrebovali še kakšnega prostovoljca 🙂

Razen humanitarnosti pa zbiranje plastičnih zamaškov pomeni tudi ekološko osveščevanje, nenazadnje jih konča manj v naravi. Kakšen konec dočakajo zbrani plastični zamaški ?
Peljemo jih v reciklažo, kjer jih očistijo, zmeljejo in stisnejo v surovino, ki se imenuje granulat. Iz tega materiala naredijo v Črni na Koroškem okvirje za akumulatorje oz. v Omaplast-i polizdelke, ki se ne uporabljajo v prehrambene namene.

Blanka, prijetne praznike privoščim, NGU-ju pa dodatno še zvrhano goro plastičnih pokrovčkov….
Hvala za lepe želje in zvrhano goro pokrovčkov! Upam, da vas je, vsaj eden od obeh dobrih mož, slišal in nam jih bo natrosil kot snega…..

Če avtor še strnem – za oddajo vaših zbranih plastičnih pokrovčkov ali karkoli povezanega s prostovoljstvom zbiranja plastičnih pokrovčkov, mogoče te zgolj firbec kako to poteka,  enostavno klikni na spodnji povezavi in jasno ti bo o tudi tisto, česar mogoče nisi razbral/a v tem zapisu.
www. ngu.si
zamaski.ngu.si

p.s. za blogerske kolege
Če si lahko dovoliš, potem te vabim, da ta zapis objaviš tudi na svojem blogu in tako dodaš svoj delež v humanitarnih akcijah zbiranj plastičnih pokrovčkov.

Don Marko M

2 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Zbiraš plastične zamaške ? Potem moraš vedeti, da obstaja NGU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *