Inkvizicija v slovenski RKC

Korupcija očitno ni tuja RKC, je pa kar neobičajno, da na le to opozirijo kar njeni uslužbenci in celo zahtevajo odgovornost vpletenih. To se je zgodilo v Vatikanu in zdaj tudi v naši mali podalpski. V Vatikanu je zagrmel in zato tudi dobesedno odletel Carlo Maria Vigano, v Sloveniji pa je klic na odgovornost zavpil Bogdan Knavs, ki ima, upoštevajoč prakso RKC, vse možnosti slediti Carlu. Čeprav je povedal nič drugega kot resnico, kateri bi sicer morali slediti vsi pravi katoliki…..

A povečini so slovenski katoliki raje upognjeno tiho do svojih RKC gospodarjev in jim je trn v peti bolj resnicoljubnost Svetlane Makarovič, kot pa resnica dejanj RKC.

Vedno bolj očitno je, da ravno RKC, z njo pa tudi NSi, SDS in podobni, postaja vse manj poklicana za moraliziranja o nekih vrednotah, katerih nenazadnje prav glave omenjenih ne upoštevajo in/ali izvajajo.

Splošno nepriljubljenost RKC, za katero so itak krivi prav sami v prvi vrsti, pa vseeno poskušajo, v določenih krikih, čeprav treznih, a bolj v obupu nemoči in želji povrnitvi nekoč ugleda, popravljati določeni posamezniki, ki pač ne prenesejo več teh slepilnih in škodljivih manevrov RKC.

Zelo resno se je začelo pred kakšnim tednom, ko je Carlo Maria Vigano, sicer zdaj že bivši generalni tajnik vatikanskega guvernorata, ki upravlja nepremičnine in infrastrukturo Svetega sedeža, povsem samozavestno in pravično, proti samemu vrhu RKC uperil prst krivde in poklical na odgovornost vse velike šefe zaradi – korupcije.

Gospod Carlo je omenjeni položaj v Vatikanu zasedel, ko se je guvernorat utapljal v 8 milijonskem minusu. V svojem prvem in obenem zadnjem letu šefiranja je guvernorat spravil iz minusa v 35 milijonski plus. Naš parlament nedvomno rabi kakšnega takšnega.

Seveda je gospod Carlo ta plus dosegel na način, nad katerim niso bili navdušeni veljaki Vatikana. Ukinil je namreč korupcijo. Dela v Vatikanu, ki so bila do njegovega prihoda očitno precenjeno poplačana je spravil v normalne tržne okvire, podkupnine, tudi določenim veljakom RKC, pa je enostavno ukinil.

Do takrat ni uperil prsta v nobenega vodilnega RKC, verjetno v prepričanju, da dela dobro za celotno RKC. Škoda mi je razlagati, da bi si vsak šef želel takšnega uslužbenca. A veljaki RKC, kar je podobnost naši novi vladi, očitno niso hoteli tega od Carla.

Hoteli so, da je vse tako, kot je bilo do njegovega prihoda. In zato so ga posadili na letalo pa ajd v Washington za nuncija. Pa še tiho bo tam. Ja, Carlo je delal škodo RKC.

In potem se je, kak teden pozneje, sicer bolj megleno, zgodil klon Carla, v slovenski podobi – pater Bogdan Knavs, drugače gvardijan frančiškanskega samostana na Sveti gori nad Gorico in rektor tamkajšnje bazilike.

Bogdan je namreč zahteval od Komisije za Pravičnost in mir pri SŠK-ju, da poišče in predstavi odgovorne za polom v mariborski nadškofiji. Po domače povedano – naj vodstvo RKC jasno in glasno pove, kdo je kriv za “izpuhtelih” čez 800 milijončkov. In seveda kje milijončki so.

Pater Bogdan je namreč pred oddajo tega poziva vodstvu RKC ugotovil, da enostavno ne more oddati nobene trezne in verodostojne besede romarjem, ki so ga spraševali, ali naj še verjamejo cerkvenim ljudem.

Dodatno je Bogdan zabelil, da ne more oddati nobene jasne, odkrite in odločne besede, ki bi bila vsaj povzetek izjav slovenskih škofov in drugih odgovornih, v katerih bi slednji sami od sebe zahtevali osebno odgovornost za nastalo stanje izgube.

In potem je za finale še zagrmel izjavo, katere ne sme zamuditi ne vodstvo RKC, ne noben nje vernik : “Če sami znotraj Cerkve in ustanov, ki jih je naša Cerkev osnovala ali pa postala njihova lastnica, nismo sposobni vzpostaviti osnovne socialne pravičnosti, potem bo oznanjevanje krščanskega socialnega nauka postalo novo smešenje lastne Cerkve. Cerkev na Slovenskem, ki je pravno urejena ustanova, naj državnim inštitucijam pokaže, da je sposobna delovati strogo moralno in tudi spoštovati načela pravičnosti”.”

Obenem je pater Bogdan Knavs prepričan tudi, da bi morali storilci odstopiti z odgovornih položajev, pri čemer opozarja, da sramežljive upokojitve in prestavitve ter menjava služb to niso.

Bogdan je torej povedal nekaj, kar je že itak splošno znano, a še neizrečeno iz ust RKC in edino kar krepko zbode v njegovi izjavi je, da zahteva od RKC naj spoštuje svojo moralo in načela pravičnosti le do državnih institucij.

Ja, prav si razumel/a – pater Bogdan nikakor ne omenja, da bi RKC omenjene vrednote, katere so jo konstantno polna usta, morala dokazovatu tudi vsem državljanom, čeprav ji polnemo rit z denarjem, da se lahko preseravajo. Tudi Bogdan torej misli, da RKC ni dolžna ničesar pojasnjevati ne svojim vernikom, še manj vsem ostalim ržavljanom.

S tem pa si je Bogdan zapravil prav vse možnosti, da bi izpadel heroj kot  Carlo Maria Vigano. Torej ne bo nikamor premeščen.

Čeprav Bogdan potem še, sicer bolj skromno v enem samem stavku, navrže, da ga je vznemirilo, da so duhovniki nagovarjali ljudi, naj vložijo certifikate v Krekove sklade, potem pa je “nekdo” zapravil ta denar ubogih. Seveda, vznemirjeni so bili vsi po vrsti – RKC, ker je denar dobila, verniki in ostali vlagatelji, ker so denar izgubili.

Lahko bi sicer rekel “prav jim je neumnosti”, ker so verjeli RKC. A ne morem. Čeprav je RKC s tem dejanjem prelepo število ljudi, ki so sicer komaj shajali iz meseca v mesec, a vseeno darovali RKC, pahnila praktično na sam rob revščine, če že ne vanjo.

Veseliti se tuji nesreči namreč ni zdravo. Niti moralno. In ni vrednota. Še manj pošteno. Čeprav je točno RKC sama to spočela do svojih vlagateljev in vernikov, pa tudi do vseh davkoplačevalcev, od katerih zdaj pričakuje pokritje izgube.

Aja, zdaj ko je Janša odstavil Guliča bo slovenska RKC še naprej v enaki meri polnila žepe z milijoni davkoplačevalskih sredstev in očitno velikim šefom RKC niti na misel ne pade, da bi storjeno kdaj popravili.

Bodo pač enostavno mariborsko škofijo in Zvona porinili v dokončni stečaj, ker jim itak nima kdo kaj pobrati. In v stečaju šefom RKC ne bo treba pojasnjevati, kdo od njih je zasral in kam je denar oddal.

Čeprav bi jim za začetek lahko pobrali vse tiste silne davkoplačevalske milijone, katere mesečno, letno prejemajo od države, do višine povzročene izgube.

Ja, RKC mora biti za vzgled !

In Jezus Kristus bi se moral 1x zares vstati in se vsaj za nekaj dni sprehoditi do šefov slovenske RKC – da jih najprej pošteno sklofta. Ker ne delajo nič od njegovih naukov, torej mu delajo sramoto. Spotoma pa lahko podeli nekaj zaušnic še vsem tistim katolikom, ki takšno ravnanje RKC podpirajo in ga štejejo celo za moralna dejanja.

Vsak trezen in samomisleč človek bi namreč lahko takoj izstopil iz takšne organizacije. Ker je jasno, da v slovenski RKC bog ni doma.

Don Marko M

9 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Inkvizicija v slovenski RKC

 1. Dobro si tole skupaj spravil Don!

  “A povečini so slovenski katoliki raje upognjeno tiho do svojih RKC gospodarjev in jim je trn v peti bolj resnicoljubnost Svetlane Makarovič, kot pa resnica dejanj RKC.”

  Zdaj bo pa Svetlana lahko zmagoslavno slavila: “Sem vam rekla, Cerkev je treba sovražiti . . .
  🙂

 2. Do sedaj smo imeli urad za verske skupnosti in tako vsaj nekaj vedeli,koliko denarja prejema RKC od države.Zdaj je Janša najprej Guliča odstranil in odstraniti hoče (torej bo) še urad za verske skupnosti. Zdaj ne bomo vedeli več koliko bo RKC kasirala.Ukinjanja Janši gredo edina od rok.Naj živi korupcija.Bog nas nima rad.

 3. Pred dobrimi tremi destletji je bila Svetlana zelo dobro ohranjena štiridestletnica.
  Omislila si je “nazaj k naravi” in najela samostanski stolp v Jurkloštru nad Rimskimi toplicami. V vas je prinesla vso možno emancipiranost samozavestne kulturnice. Z drugo besedo, v vas je prinesla REVOLUCIJO. Gola je hodila hodila po samostanskem obzidju. Zvečer je gola ob prižgani luči in ob oknih brez zaves opravljala stretching. V medijih je razvnemala strast z zagovarjanjem golega seksa.

  Mladi fantje so hodili v gozd opazovat gole seanse, ob tem veselo drkali. Tudi poročeni možje se niso mogli upreti izzivu in iz gostilne, ali od doma smuknili opazovat črno, od hudiča poslano čarovnico Svetlano. Napetost v celi vasi je prišla do vrelišča.

  Matere in žene so se odločile vzeti stvari v svoje roke. Stopile so skupaj in “pritisnile” na domačega župnika! Župnik je pričel rohneti iz prižnice***, možje so dobili prepoved izhoda, mladi fantje pri spovedi niso dobili odveze. Takšnega pritiska tudi lepa čarovnica ni zdržala in morala je zapustiti provincialni Jurklošter.

  /baje, da čarovnica Svetlana še zdaj straši po Jurkloštru. V nočeh brez lune jo je še sedaj mogoče videti na samostanskih obzidjih/

  *** Ob tem lahko vidite, da imajo močna čustva med Svetlano in Cerkvijo že dolgo genezo!
  🙂

 4. Živjo!

  Parkrat si se zmotil pri imenu in piše Borut namesto Bogdan, verjetno se pa nanaša na patra Bogdana, kajne?

  Sicer pa: pater Bogdan ima prav. Tudi duhovniki, s katerimi smo se pogovarjali o tem, so tega mnenja.

  Vse dobro!

 5. Tilen

  eh, urad za verske skupnosti je le začetek Janševih čistk….čez kakšen dan jim bo dodal še urad za narodnosti, urad za enake možnosti, službo vlade za podnebne spremembe, pa urad za varovanje tajnih podatkov…..ustavil se bo šele pri parlamentu, ker sebe pač nima namena počistiti…..RKC pa bo spet zadovoljna in srečna, kot je bila v času njegovega prvega mandata….ma Bog nas že ima rad, le RKC se mu upira…

 6. Rado

  haha, hvala ti za to, verjamem zelo resnično, zgodbo ljubezenskega odnosa med RKC in Svetlano….pa saj sem lepo zapisal v enem prejšnjem zapisu o sovraštvu, da le to izvira iz čiste gole ljubezni……v tem primeru je bila gola Svetlana, ljubili so jo moški Jurkloštra, Cerkev pa je, kot ponavadi in brez smisla za umetnost, ta ljubezenski razvoj zatrla….očitno bo čarovnica Svetlana še dolgo strašila po Jurkloštru, Cerkev pa jo bo vzporedno redno izganjala kot hudiča….večna ljubezen torej….

 7. “očitno bo čarovnica Svetlana še dolgo strašila po Jurkloštru, Cerkev pa jo bo vzporedno redno izganjala kot hudiča….večna ljubezen torej….”

  He, he, Don Marko M,
  imaš dobro senzibilnost na prispodobe!!!
  Hvala tebi, ker si me spomnil na to, že skoraj pozabljeno zgodbo. Sem tiste čase hodil enkrat tedensko službeno v Jurklošter in sem crkoval od smeha, ko so mi pripovedovali kaj se je zgodilo v preteklem tednu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *