Kdor udriha po stavki javnega sektorja, udriha po ljudstvu

Stavka bo ! Prav je tako. Rado Pezdir ne bo stavkal, ker mu je ljubše udrihanje po sindikatih in zahteva njih odgovornost za stavko. Ampak Rado Pezdir ima razlog – je uslužbenec JS, s preko 4 tisočaki plače, katero mu omogočamo davkoplačevalci, in ga za stotine tisočev državljanov ne briga, če jih namerava vlada pahniti v samomorilski obup. Očitno Rado Pezdir, kot vrli ekonomist, ki še ni rešil gospodarstva, kot cela vlada in še kdo, še ne dojemajo, da je ta stavka JS zgolj uvod v vsesplošen upor ljudstva. Kot še ne dojemajo, da bo vlada padla v vročih dneh…..

Moje stališče do javnega sektorja je jasno. Ne, niso plače prvi in edini problem. Dosti pred tem problemom je neorganizacija in ta je tista, ki dela javni sektor izjemno potraten. Drugi ali celo prvi problem pa je nekaznovanje, in to striktno finančno zajetno, neodgovornih in/ali nestrokovnih uslužbencev, ki so za dokazano škodljive poteze celo nagrajeni za uspešnost. Nobena vlada še ni zagrizla v ta oreh in tudi Janševa (spet) ne bo.

Delavec je v naši mali podalpski, tudi po črki zakona, upravičen do stavke. In tega ne sme nihče preprečiti, niti z grožnjami in ustrahovanji, kot to počne Janševa vlada in nje podrepniki. Delodajalec pa ima možnost stavko preprečiti zgolj z odpravo svojih prijemov, ki so prislili delavca v stavko oz. usklajevanjem potreb in zahtev delavca. Stavka je delavcu demokratično orodje, dokler delodajalec sodeluje in orožje, ko na sodelovanje z delavcem ni pripravljen, kot imamo sedaj v Janševem primeru.

Seveda pa stavka ni ukaz, ampak prostovoljna odločitev posameznika, kar pomeni, da lahko v stavki kolektiva sodeluje ali pa ne. Ampak to je lahko zgolj in edino njegova osebna odločitev. Nihče pa nima pravice kratiti odločitve posameznika po stavki. Nihče, nikakor in nikoli.

Tokratno stavko JS je izzval zgolj in edino Janša. In Janša je prvi odgovoren za to kar se dogaja. Ampak s tem izzivanjem je začel že pred meseci, čeprav je vmes postal rekorder v zapravljanju, ko zgolj SDS niso hoteli podpisati socialnega sporazuma, s čimer je Janša jasno nakazal svoje smernice delovanja do ljudstva. Ja, jebe se mu za ljudstvo.

Kar potrjuje tudi dejstvo, da še niti dobro leto ni naokoli, ko je Janša proti Pahorjevim reformam brez zadržanosti jasno pozival ljudstvo – 3x ne reformam ! NE, NE, NE !
Ampak Janez Janšev, dokler tega ne prekličeš, ostaja v veljavi.

Javni sektor ima za stavko močne in utemeljene argumente, ki izvirajo iz črno na belem napisanih vladnih določil iz prejšnjega leta in socialnega sporazuma. Janša to mora spoštovati, četudi ga ne briga socialna država, kot ga ne briga prihodnost državljanov.

Javni sektor se torej bori zgolj za tisto, kar jim že pisno potrjeno pripada. Lahko se sicer delaš papeškega, ampak prepričan sem, da bi tudi ti zagnal/a najmanj revolt, če že ne stavko, če bi v roki držal/a pisno potrjeno kar ti pripada, šef pa bi to ignoriral in ti celo poskušal še odvzeti več od tega, čeprav je sam določil in podpisal, ob tem pa ti ne bi navedel nobenega argumenta za takšno potezo, ker ga dejansko nima.

A da so plače v javnem sektorju visoke, previsoke ?

Ja in ne. Če upoštevamo birokratski del, kamor sodijo tudi naši politiki, so plače nedvomno previsoke in so že zdavnaj neokusno presegle kritično maso. Za kar pa je poskrbel Virant s svojimi plačnimi razredi. In ta birokratski del nedvomno izjemno kvari povprečje plač JS. Zaradi teh 20% birokratov pa je razštelano tudi povprečje celotnega JS.

Tlačiti celoten JS v en koš, čeprav je v eni sobi, bi bilo neresno.
70% uslužbencev JS namreč nikakor ne doseže niti tisočaka plače osnove, kaj šele, da bi tisočaka presegli. Še več, več kot polovica javnih uslužbencev kraljuje s 500 – 700€ mesečno in ravno tej so tisti, ki delajo še za birokrate, od medicincev, komunalcev, čistilk, hišnikov, nižjih uradnikov, itd…….

Nedvomno je teh 70% povsem upravičenih do stavke, saj Janševi ukrepi ravno njim, ki že itak nimajo, jemlje največ. Kot je nedvo(u)mno, da zagovarjam stališče, da najvišja plača v JS nikakor ne sme presegati 2eh tisočakov mesečno, kar velja še posebej za vseh tistih 30%, vključno s politiki in kvazi državnimi menedžerji in kao svetovalci. In to bi moralo veljati ne glede ali kriza je ali je ni.

Današnjemu stanju bi se lahko sicer izognili že pred leti, ko bi moral Janša že v svojem prvem mandatu začeti z reformami, kar bi vsak dober in skrben gospodar. Dve reformi je sicer izpeljal in ena je ta današnja plačna podoba JS, ki ima temelje ravno v takratni Janševi vladi. Zakaj torej hoče Janša vzeti nekaj, kar je velikodušno in seveda nespametno podelil JS, torej tistim 30% JS.

Druga takratna Janševa reforma, ki nas, poleg korupcij javnih razpisov, danes še najbolj tepe po glavi, pa so odobritve krepko preko 2 milijard, očitno nepovratnih, kreditov  Bavčarju, Šrotu, Zidarju, Kordežu, Tovšakovi, Zvon1, Zvon2 in še številnih drobižkov.

Povsem logično in na mestu so torej potem spraševanja državljanov, zakaj bi morali zategovati za nekaj, kar je spočela samo peščica izbranih. Sploh, ker ta ista peščica ne kaže najmanjšega zanimanja, da bi dolgove povrnila, Janša pa ne najmanjšega zanimanja, da bi jim v zahvalo pobral vso premoženje in denar iz davčnih oaz.

Namesto tega se je Janša odločil do golega porivati ljudstvo v revščino, čeprav je jasno, da so SDSove umske sposobnosti že dolgo pod pragom revščine.

Samo nepozorni lahko namreč trdijo, da je ta stavka zgolj zaradi plač JS. In nepoučeni si upajo trditi, da so sindikati zlo, ki se financira iz proračuna.

In čeprav so Semoličevi sindikati vsa ta leta dobesedno nič, kljub nekaj stavkam, naredili za delavca, potem ima tokratna svizceva stavka JS povsem drugačne korenine. Ta stavka pomeni začetek jasnega, glasnega in z javno udeležbo upora odločnih nasprovanj tistih 73% državljanov, premislili so si celo nekateri vneti Janševi zagovorniki, ki nimamo nobenega razloga zadovoljstva nad Janševo vlado in njegovimi diskriminatornimi, neživljenskimi in za bodoče rodove pogubnimi potezami.

Po različnih mestih naše male podalpske se bodo zato, v povezavi stavke JS, proti Janševim uničevalnim ukrepom zoper državljane, družine in prihodnje generacije zbrali najprej tudi številni upokojenci. A tisti upokojenci, katere ne zastopa Erjavčev Karel in ki so v neprimerno večjem številu in moralnosti, kot jih premore DeSUS. Upokojenci so namreč jasno povedali, da ne bodo dovolili, da bi kdo rušil vse, kar so oni (z)gradili v 50ih letih, pa naj se piše Janša, Erjavec ali Kekec. V nadaljevanju pa bodo mestni trgi in ulice sprejeli tudi matere in očete samohranilce, kakor tudi družine, vključno z dijaki in študenti, pa tudi brezposelnimi.

Jasno je torej, da bit prihajajočih demonstracij sploh ni v plačah JS, ampak poskusom Janševe vlade v posiljevanju neživljenskih ukrepov trajnega statusa, za nameček pa še čista nesposobnost Janševe vlade, ki je dodatno oplemenitena še s sistemom – nočem razpravljati, zato izdajam zgolj okrožnice, dekrete in zahteve.

Če bi Janši denar res bil edini problem, kar sodeč po ukrepih seveda ni, potem v bistvu problema sploh ni. Denarja je namreč več kot dovolj, ampak Janševa vlada ga ni sposobna pobrati, čeprav leži vse naokrog, niti ga ni sposobna ustvarjati, nenormalno trošiti pač in za ta razkošja potem odtegovati ljudstvu.

Sploh pa se je vlada, tako Janševsko, še 1x več zlagala, ker danes še vedno ni javno objavila, čeprav obljubila, predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakonov za uravnoteženje javnih financ. O tem, da je ravno ta predlog zakona temelj, zaradi katerega je bila stavka sploh napovedana, splošni upor pa v polni pripravi, ni potrebno posebej poudarjati.

In koliko časa naj bi trajala stavka, pospremljena v nadaljni splošnim upor ? Odvisno od tega, katera veličina bo prej padla – ali Janševa vlada ali 3. člen ustave RS. Dvoma ni.

Don Marko M

6 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Kdor udriha po stavki javnega sektorja, udriha po ljudstvu

 1. Stavka bo. Saj je prav, da bo. Ne vem pa, al bo to res uvod v vsesplošen upor – človek ob stereotipu, da s(m)o Slovenci narod hlapcev, pomisli, da bo tole nekaj mlačnega, namesto strastnega. Smo že pripravljeni vstat in zagovarjat svoje pravice do konca? Smo pripravljeni ne popuščat? Nekateri ja, drugi pa …. Pa sindikati? Delajo za narodni blagor ali za svoj? Vlada niti ne ….. Pismo, sto vprašanj pa ni jasnega odgovora, vsaj ne, kar se tiče tega, a bodo ljudje vstali in kaj naredili zase! Vse drugo je bolj jasno kot beli dan.

 2. Menim, da so sindikati zadnji branik delavstva.
  Vse politične stranke namreč sledijo predvsem interesom elite.
  A tokrat dajem Janši prav. Javni sektor mora dati svoj delež na poti k izhodu iz krize.

  Mene bolj skrbijo stvari, ki se dogajajo v ozadju. Namreč odtegnitev velikega deleža denarja izobraževanju. Tu je pripravljajo tektonski premiki. Tu je treba Janšo ustaviti!

 3. Punce smo pripravljene.Tudi za več kot en dan upora ker nočemo dovoliti,da ta vlada uniči družine in otroke naše prihodnosti.Mucek,se vidimo na trgu.

 4. Se strinjam z Radotom, dodal bi pa še nekaj, dokler ne bodo razlastnili in pozaprli tajkune in ostale lopove se ne bo spremenilo nič na bolje 🙂

 5. Žalostno je,da se bo moralo naše ljudstvo boriti za socialen in človekove pravice na ulicah in trgih,ker tega vlada noče omogočiti.Kar se mora ni težko,tudi če je treba zrušit to vlado.Svojo priložnost so sami zapravili.Lp

Leave a Reply

Your email address will not be published.