Vlada, pusti nacionalno rtv lepo pri miru

Hm, torej, kako naj to enostavno povem. Torej, tudi poskusi Janševe vlade po kastriranju naše nacionalne rtv hiše mi gredo pošteno, no, na debelo črevo. Janševa, sicer večno vprašljiva, logika razmišljanja je jasna – ali je medij moj ali pa ga ni. Ne, ne moti me, da ima Jajo, neuradno, svoje medije, ker se človek tudi od njih kaj nauči, moti me, da se je preko vlade spravil na nacionalko, ker so vsi njegovi mediji nesposobni in res omejeni. Vodja je pač vzor.press. In zakaj sploh namerno zavajati, da je rtv prispevek namenjen zgolj nacionalki ? Obrnimo karte…..

Nikakor namreč ni res in zelo lažnjivo je trditi, da rtv prispevek plačujemo zgolj zaradi nacionalne rtv. Jok. Zakonodaja je glede tega namreč zelo jasna – RTV prispevek je vezan na posest oz. uporabo RTV sprejemnikov. Torej, če poenostavimo – rtv prispevek plačujemo zato, ker smo pač imetniki radijskega ali televizijskega sprejemnika, ali obojega.

In zaenkrat smo lahko še zadovoljni, da se rtv prispevek plačuje samo za tv in radio, katerega imamo na domačem naslovu ali v avtomobilu – ker – če bodo slučajno naši politiki lepega dne sešteli, da se da prav spodobno poslušati radio in gledati tv tudi preko gsm aparatov in prenosnih pc, potem bo šele jeba….

Ok, pa gremo še na porazdelitev rtv prispevka. Kdor misli, da je prejemnik iz polne vreče rtv prispevka zgolj nacionalna tv, se moti še drugič. Sicer drži, da je nacionalka z nekaj več kot 60% večinski prejemnik iz te vreče, ampak preostanek vsote se razdeli med ostale rtv medije, tudi komercialne.

Janševa puhlica napovedanega znižanja rtv naročnine za 10% bi torej udarila po žepu praktično vse rtv medije pri nas. Ta puhlica, kot vse vladne, pa ima tudi svoj vrhunec – vlada namreč še vedno ni povedala, kolikšna bo višina rtv prispevka za leto 2013. Kaj pa če bo recimo 14 €. Hja nič, pa bomo od tega odšteli 10 %.

Seveda trdim, da se politika sploh ne bi smela vmešavati v delovanje nacionalne rtv hiše, razen v delu določanja rtv prispevka in zgolj v zelo resnih dokazanih morebitnih zlorabah. Za vse ostalo pa – Janševa vlada, ne dotikajte se naše nacionalke.

Sam sicer ne sodim med goreče tv-file, razen ko gre za določene športe in dokumentarce, ampak toliko pa sem si skozi čas že ogledal, da lahko trdim, da ima nacionalna rtv pri nas daleč najbolj kakovosten in objektiven program, kar velja tudi za njih spletni portal.

Sploh v zadnjem letu so se na nacionalki, radio in tv, precej na bolje začeli postavljati programsko, čeprav še vedno pogrešam močnejši, hitrejši in globlji raziskovalno novinarski del na terenu.

Ravno v zahvalo nacionalni tv si namreč lahko ogledujemo večje športne dogodke, manjka samo še Champions liga, kakovostne otroške, glasbene, kulturne, pogovorne, dokumentarne oddaje in poročila, kakor tudi povsem lokalne dogodke in osebe, o katerih verjetno nikoli ne bi izvedeli brez nacionalne rtv.

Ok, jaz bi recimo expresno umaknil, poleg varuhinje gledalcev, iz programa nedeljske maše in ostalo RKC navlako. Če že morajo biti verske oddaje, potem naj bodo za vse verske skupnosti pri nas v enaki meri za vse ali pa nobenega. 3 program pa bi res kazalo predelati v kaj dosti boljšega, kot je celodnevno prikazovanje butalcev iz parlamenta.

Sicer pa se bom to jesen potrudil na nacionalki ne zamuditi predvsem dvojega – tekme Maribora v Euro ligi in res odličnega dokumentarca intimne zgodbe v 13 delih – Tito – zadnje priče oporoke. Za vse ostalo pa je itak Val 202, ki ujame vse in jaz se rad pustim ujeti. Izbranim.

Don Marko M

7 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Vlada, pusti nacionalno rtv lepo pri miru

  1. RTV SLO ima kakovosten program za vse starosti in profile.To je dejstvo.Ima tudi ogromno lastne produkcije za kar moraš imeti dober kader in denar.Komercialke imajo tudi denar a nič od lastne produkcije razen poročil.Pop non stop ponavljajo iste filme in nadaljevanke.Plehak program za plehke gledalce.Poslanstvo nacionalne televizije je ustvarjanje programa raznolikosti in poučnosti za vse državljane,kar jim gre dobro.Mogoče porabijo preveč kadra za določene oddaje toda reševanje tega problema ni naloga politikov,temveč vodilnega kadra RTV.Mogoče boš uslišan v primeru nižanja naročnine in bodo ukinili nedeljske maše in ostale oddaje RKC.

  2. Mucek,kaj si spet kakšno tečno baburo brisal? 🙂 Če Janša ne misli nehati gnjaviti naše televizije,pole naj mu naš Fili neha predvajati jotastih proslav iz Kočevja in prenosov iz parlamenta.Lahko neha anka maše. 😉 🙂

  3. ‘ne moti me, da ima Jajo, neuradno, svoje medije, ker se človek tudi od njih kaj nauči,’

    Le kaj pametnega, vrednega učenja, bi se tam našlo? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.