Ej, Gorenak. Oddal sem svoj podpis ZA referendum o slabi banki. Če rabiš…..

Razlog sem imel, čas sem si vzel. In oddal svoj podpis za referendum o slabi banki na našem trgu Brolo v Kopru. A da zakaj sem oddal svoj podpis za referendum o slabi banki ? Zato, ker ne mislim plačevati zavoženih tajkunskih kreditov in neodgovornosti bankirjev. Zato, ker se ne strinjam z našimi politiki, ki hočejo preko slabe banke naprtiti ljudstvu plačila nekaj milijard tajkunsko zavoženih kreditov, namesto, da bi odločno kaznovali tako bankirje, kot tajkune…..

Janševa vlada se zelo bori, da bi uvedla zakon o slabi banki. Rotijo, grozijo, pozivajo Ustavno sodišče, celo podpise kradejo. Vse za tajkune.

Kaj sploh je zakon o slabi banki ?.
Enostavno povedano – nateg državljanov, da bi še 10letja plačevali, kar so v svoji lakomnosti zavozili v prvi vrsti naši politiki za račun in z turbo kapitalisti, vključno z Zvonovi RKC in podobnimi vele menedžerji “svetovnega” formata.

Slaba banka bi tem bankirsko, pop tajkunskim lakomnežem dobesedno odpisala preko 5 milijard bančnih posojil, davkoplačevalsko denarja polnih NLB in NKBM za njih zavožene investicije. Đast lajk det.

Tajkuni, pa naj bodo Jankovićevi ali Janševi ali ostali, bi torej čez noč postali nič krivi in nikomur dolžni, za nameček bi celo nekaznovani nadaljevali svojo pot.

Janševa vlada bi torej rada vse slabe terjatve bank spravila v slabo banko. Tako bi ostale banke čiste, tako NKBM kot tudi NLB, katerega smo že 8x dokapitalizirali za preko 2 milijardi, in pripravljene za prodajo. In v teh časih bi jih Janševa vlada rada očiščene prodala zelo, zelo poceni, čeprav za državljane strahotno drago.

Tisti njih umazani milijardni posli pa bi postali v slabi banki predmet odplačevanja državljanov. Za današnje in številne bodoče rodove. Kateri vsaj minimalno priseben državljan bi hotel toliko slabega sebi, državi in potomcem ?

Prepričan sem, da slaba banka nima prav nobene povezave z varčevalnimi ukrepi, razen, da bomo državljani z zavrnitvijo zakona slabe banke ogromno privarčevali ravno državljani.

Ali, kot je rekel zdajšnji minister Janez Šušteršič, še v času Pahorjeve vlade :
“Državni odkup terjatev od poslovnih bank pomeni neupravičeno darilo lastnikom in menedžerjem, ki so banke pripeljali v situacijo, v kakršni so danes.”

Se strinjam. Lakomne bankirje, pop kapitaliste in požrešno škodljive politike je treba nagraditi s pozivom na odgovornost in kaznovanjem za to njih delovanje, tudi odvzemom premoženja, ne pa da namesto njih odplačujemo 10letja denar, katerega so pobasali v davčne oaze, tukaj pa pustili opustošenje.

Janševa vlada ustrahuje in zavaja ljudstvo z grožnjami o nekem kolapsu, če ne bodo sprejeti njih predlagani zakoni. A resnica oz. problem je, da si hoče Janševa vlada te skupne državne rezerve spraviti pod svojo streho in si jih lepo v miru razdeliti. To je edini razlog, da se jim tako grozno mudi za vsako ceno sprejeti zakon o slabi banki. Pa tudi tistega o holdingu. Ja, gre za čisto ropanje države te vlade.

Naša obstoječa zakonodaja že omogoča kazensko in odškodninsko odgovornost za tiste, ki so korupcijsko in neodgovorno delili tiste izpuhtele kredite, ki niso bili dani na podlagi zakonov ter ostalih predpisov in so bili izven okvira načel tudi bančnega poslovanja.

Tudi Janševa, tako kot Pahorjeva vlada, bi že zlahka in lepo pokaznovali vse te parazitske bankirje in tajkune tudi za nazaj, če bi le hoteli in če bi delovali za interes države in državljanov. A Pahor jih je odobraval in dopuščal, Janša samo nadaljuje.

Slaba banka je predraga za državljane, da bi si jo lahko privoščili. V bistvu je natanko, samo to in nič drugega kot – slaba banka. In jaz se pač ne strinjam, da bi imeli, poleg vseh slabih bank, še eno in to za generacije državljanov najdražjo.

Svoj glas sem torej oddal. In ga tudi poslikal. Saj veš, Vinko Gorenak, zaenkrat še vedno na prostosti, preveč zlahka krade tuje podpise, ki ne maramo načina delovanja te vlade. Zato, če boš oddal/a svoj podpis za referendum o slabi banki piši čitljivo in seveda pazi, da se tvoji podatki ujemajo s tistimi na tvojem osebnem veljavnem dokumentu.

Prvi del državljanske dolžnosti sem izpolnil. Nadaljevanje sledi, če ne prej pa na referendumu o holdingu. Uživaj sončen dan z mislijo dobrega dela za danes in naše bodoče rodove.

Don Marko M

 

11 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Ej, Gorenak. Oddal sem svoj podpis ZA referendum o slabi banki. Če rabiš…..

 1. Nekaj me pri tem zelo moti. Zakaj bi se Jankovič z vsemi štirimi upiral slabi banki, če to pride prav njemu in njegovim pajdašem?

 2. hja Nordstar….na to sem tudi sam pomislil….logična razlaga je, da Janković ni med njimi, čeprav ga Janša vseskozi tega obtožuje….možno pa je tudi, da so Jankovićevi partnerji že izkorsitili bonuse s stečaji….

 3. Tudi jaz sem opravil dolžnost, moti me le, da sem moral poslati na sindikate v Ljubljano (kuverta pa znamka pa iskanje nabiralnika). Ampak ni da ni. Mogoce bo kaj denarja odkapljalo še v Avstralijo, moderne naprave v klinikah so drage….

 4. Don,tudi sam sem z družino opravil državljansko dolžnost danes.Dva podpisa več in kmalu nas bo dovolj tudi za izredni referendum za odstavitev vlade in skorumpiranih politikov.Lp

 5. Mucek,moje kombinatke so rekle,da si jih prepričal in gremo v petek vseh 15 dat svoj podpis za referendum.Moj medo je tudi šel danes.Samo ti si edini bloger da vem,da je blog dal podpis za referendum. 😉

 6. Jaz ga ne bom! Odločitev je strokovno politične narave in naj jo ne obešajo na pleča ljudstva. Prednosti in slabosti slabe banke sem obdelal na blogu Prebliski in v našem primeru gre za kadre in merjenje moči. Država je že dokapitalizirala banke ( in to večkrat). Ponovna dokapitalizacija zahteva denar, ki ga ni. S slabo banko pa država kratkoročno ne rabi denarja, ker izdaja obveznice za prejete terjatve. Seveda pa s terjatvami dobi tudi podatke o kreditih in zavarovalne inštrumente. Bojazen opozicije je predvsem v tem, da bo slaba banka nekritično prodajala zavarovalne inštrumente, kot so npr, deleži podjetji, nepremičnine… Krediti Zvona so zavarovani z deleži Cinkarne in Heliosa in od tod strah sindikata ( prej vodstev podjetji) , da bodo ti deleži prodani tudi v primeru sovražnega prevzema. Posledica strahu je zbiranje podpisov sindikata kemijske in gumarske industrije za referendum o slabi banki ( kar med nami ni stvar sindikata).
  Lastniki slabe banke bodo lahko nekatere kreditne posle zatučkali ( npr. cerkvene), druge pa uporabili za kazenske pregone zoper ljudi, ki niso v pravi opciji. Vinko Gorenjak se tega že veseli.
  Osebno mislim, da bi bilo potrebno več dogovora o načinu, kako slabo banke ne zlorabljati za parcialne in politične interese.

 7. Stric Marč

  saj ga politiki, predvsem vladni, sploh niso hoteli obešati na pleča ljudstva….ljudstvo s eodloča na predlog sindikata, ki je spet ljudstvo….ko pa gre za vprašanje denarja in/ali drugega premoženja vseh državljanov, pa to ni in ne more več biti zgolj politično vprašanje…..
  obveznice, katere omenjaš, da bi jih vlada izdajala za poroštvo so nič drugega, kot naš skupen denar….torej bi preko obveznic vsi državljani dejansko odkupovali dolgove, katere so povzročali skorumpirani politiki, bankirji in tajkunčki….referendum o slabi banki pa ni posledica strahu, čeprav Janševa vlada ustrahuje kjer lahko, ampak posledica nezaupanja ljudstva do dosedanjega delovanja naših politikov, ki so zapravili vse, kar se je dalo in še bi radi….
  enega glavnih problemov slabe banke, poleg že navedenih, pa vidim tudi v tem, da se vsi kadri v tej slabi banki spet in znova postavljali zgolj po politični poti, kar je povsem zgrešeno za ljudstvo, čeprav zelo priročno za skorumpirane politike, da bi lahko nemoteno grabili in nihče nič kriv, plačevalo pa bi ljudstvo….te finte že, žal, odlično poznamo….
  sicer pa, kot si omenil, pa jaz sem tudi, politični upravljalci takšne banke bi lahko in zlahka zatučkali tajkunske mahinacije, tudi tiste RKC in jih kot kukavičje jace podtaknili ljudstvu v plačilo….
  in dokler bi politika edina lahko nastavljala kader v slabi banki je povsem jasno, na žalost a iz dosedanjih izkušenj, da bi takšna banka zlahka bila zlorabljana tako za parcialne, kot politične interese in vse to na račun ljudstva….Janša je že prevečkrat dokazal, da zna davkoplačevalski denar sicer odlično in v presežkih zapravljati, nikakor pa ustvarjati za blaginjo naroda…..
  sicer pa verjamem, da ti je zelo dobro znano, da slabo banko v podobi, kot jo zahteva Janševa vlada, odsvetujejo kot škodljivo tudi praktično vsi naši ekonomisti, tako levi, kot desni in tisti vmes….in če so tudi ekonomisti proti, potem dvoma ni….

 8. Ivonca

  jaz sem oddal dva podpisa…enega za blog, drugega zame osebno….da bo Gorenak lahko primerjal podpise, pa še sunil bo lahko samo enega…. 😎

 9. Podplat

  če si se že tako potrudil, potem bo pa treba v Avstralijo poslati še kandidata, da se bodo na njem preizkušale tiste drage naprave v kliniki….vse za napredek…. 😎

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *