In zlati red za zasluge prejme….Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič !

Končno. Po dobrih 40 letih bo v soboto, ob 72. obletnici ustanovitve OF, Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič (TPPZ PT) prejel zlati red za zasluge iz rok predsednika države Boruta Pahorja. Ker je partizanska pesem sveta in večna….

Moje spoštovanje do partizanov, borcev obdobja NOB, ki so našo deželo, prvič in zaenkrat zadnjič, osvobodili tujega jarma, kar ve in prizna cel svet, je neizmerno in večno. In natanko takšno spoštovanje gojim do partizanske pesmi.

Tudi zato, ker sem v pionirskih in mlajših mladinskih letih veselo basiral v šolskem pevskem zboru, s katerim smo prepotovali številna mesta po bivši skupni Jugi in na nastopih prepevali tudi partizanske pesmi.

Čeprav sem roker po srcu in duši, kar smo bili sicer praktično vsi člani zbora, me je vsakič ob prepevanju partizanskih pesmi objela neka nepopisna energija, skupek moči in blaženosti obenem in ko smo zahrumeli v en glas, je bilo to doživetje, ob katerem mi gredo še danes dlake pokonci v trenutku.

Partizanska pesem pa je itak dosti več, kot le pesem. Je duh in energija uporništva. Torej nekaj, kar je danes ravno tako pomembno, kot nekoč.

Tudi zato obožujem partizansko pesem. In dekleta in fantje TPPZ PT so sinonim za partizansko pesem. Ravno zaradi kakovosti so že 40 let IN, njih nastopi pa so prave poslastice.

To bodo spet in znova dokazali tudi to soboto v dvorani Stožice v Ljubljani, na koncertu pod nazivom “Za svobodo, za kruh….”, od 18 ure dalje in s številnimi prijatelji. Žurka zagotovljena.

In skočimo še do njih nove pridobitve – zlatega reda za zasluge.

Le tega jim bo, kot rečeno to isto soboto, na dan praznovanja OF, predal predsednik republike Borut Pahor osebno.

Uradna argumentacija za podelitev zlatega reda pa se glasi – TPPZ PT prejme zlati red za zasluge zaradi izjemnega prispevka zbora k utrjevanju slovenske narodne zavesti v zamejstvu, z ohranjanjem izročila slovenskega odporništva s partizansko in uporniško pesmijo, ter za uveljavljanje slovenske kulture.

Ni dvoma !

In pred koncem te še vabim, da klikneš na spodnji video in si poslušaš, vsaj za moj okus, eno najlepših zborovskih stvaritev v izvedbi Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič, Kombinatk in Gojmirja Lešnjaka – Gojca.

Moje iskrene čestitke Vam, tovarišice in tovariši TPPZ PT in še na leta nepozabnih čudovitih pesmi !

SF – SN !

Don Marko M

Plakat TPPZ PT Stožice foto FB TPPZ PT (blog Don Marko M

httpv://youtu.be/2Taj06_88jI

3 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “In zlati red za zasluge prejme….Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič !

  1. Mucek,to je zeloooo lepa pesem.Res so prave face.Čestitam jim za priznanje in mi je prav žal,da ne pridejo s takšnim programom v Koper.Ti si pa zelo lepo pel,ko si hotel.Lahko bi spet kakšno zapel,vešššš. 😉

  2. Koncert sem gledala včeraj na TV, bila sem resnično navdušena,že dolgo me ni nekaj tako ganilo, kot te pesmi.Pohvala tudi TV, da so koncert predstavili tudi nam, ki nismo iz Ljubljane.L.p

  3. se strinjam, Dragica….jaz sem bil včeraj tudi navdušen nad posnetkom in sem takoj po koncertu kar napisal na FB nacionalki, da je s tem koncertom po 22 letih končno 1x upravičila mesečno naročnino….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *