Parkiraj avto in skoči na kolo ali javni prevoz – tukaj je evropski Teden mobilnosti…..

Naša mala podalpska je v Evropi znana predvsem po rekordih, na katere res ni moč biti ponosen. Premoremo rekordno brezvretenčne parlamenatrce, rekordno skorumpirana država, rekordno število alkoholikov in tabletomanskih odvisnikov, rekordno število ločitev, rekordi padajo serijsko….

Eden teh rekordov je tudi lastništvo avtomobilov. Kar 92% državljanov ima po 1 avtomobil, od teh jih ima 38% po 2 avtomobila, 8% pa kar 3 ali celo več. Za 46% torej avto ni zgolj potrošno sredstvo, ki te zaradi oddaljenosti od mesta pripelje od točke A na točno B, pač pa hendikepiran status pleh ponosa, za katerega s eje treba tudi kreditno zadolžiti do grla, da se le pokaže materialni status, ki kakopak ni obvezno povezan z mentalnim.

Večina se pritožuje nad onesnaženim zrakom, ampak da bi, vsaj v mestih, sami sedli na kolo ali uporabili javni prevoz, to pa božesačuvaj. Mislim, le zakaj bi po mestu uporabljali kolo ali javni prevoz, ki se celo hitreje goblje kot sami z avtom, če pa je nacionalni šport rinjenje v center mesta, da se lahko ponosno plačuje parkirnine, brezbrižno zaseda prostore za invalide, pa z avtom pridrsa do blagajne v trgovini, če je le to mogoče.

Okoljska osveščenost in samopripravljenost na spremembe se sicer v naši mali podalpski počasi spreminja, predvsem v zahvalo generacijam ki prihajajo in se jih glede tega osvešča že od osnovne šole dalje.

Sicer smo še daleč od razvite okoljske osveščenosti razvitih držav EU, kot so recimo osveščeni in pripravljeni za čistejši zrak tudi vse potrebno narediti državljani Nizozemske, kjer so državljani več kot dostojno praznovali tudi letošnjih 200 let od nastanka prvega kolesa (bicikla), a zadeve se počasi le premikajo v pravo smer, torej smer izločitve avtomobilskega prometa iz mestnih središč.

In da, tudi letos, med 16. in 22. septembrom, poteka evropski Teden mobilnosti, tokrat pod geslom “Združimo moči, delimo si prevoz”.

Svoj “zeleni” delež, kar je edina možnost prihodnosti tudi v naši mali podalpski, bodo prispevali državljani mest praktično vseh evropskih držav, torej tudi v naši mali podalpski.

Teden mobilnosti se bo izvajal tudi v vseh 4ih občinah naše Istre, kjer bo, poleg številnih prireditev, poudarek na vstopanje v mesto brez avtomobila, torej preusmerjanje občanov na rabo koles in javnega prometa.

V ta namen bo v Kopru cel teden mestni in primestni avtobus brezplačen, za dodatno vzpodbudo rabe javnega prometa pa bo brezplačnih tudi 516 t.i. “P+R – parkiraj in se odpelji” parkirnih mest na obrobju mesta, v Semedeli ob Badaševici in pri Pošti, železniški postaji, kjer se lahko parkirajo avtomobili in potem nadaljuje prevoz v mesto z avtobusom

Avtobusi bodo ves teden evropske mobilnosti brezplačni tudi v občini Ankarana na relaciji Lazaret-Koper, v Izoli se bodo Evropskemu tednu mobilnosti pridružili prihodnji petek na Dan brez avtomobila, v Piranu pa dan prej.

Vse programe vseh sodelujočih občin naše male podalpske v evropskem Tednu mobilnosti pa si lahko ogledaš na tej povezavi, kjer klikneš na svoj občino in prikazali se ti bodo vsi dogodki tega tedna, tudi v tvoji občini.

Skratka, nihče ne bo mogel reči, da mu niso bili dani pogoji za aktivno sodelovanje v Tednu mobilnosti brez avtomobila. Zdaj pa na juriš na kolo in javni promet. Ajde, naredi nekaj koristnega svoje potomce, za naše zanamce, nenazadnje tudi zase….bodi jim vzgled…..hvaležni ti bodo za čistejše okolje….

Don Marko M

2 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Parkiraj avto in skoči na kolo ali javni prevoz – tukaj je evropski Teden mobilnosti…..

  1. Jabolke in hruške. Primerjati ravninsko Nizozemsko (najvišji hrib 322.4 metra) z gorato Slovenijo je res na mestu. Če potem na tem še dokazuješ nerazvitost kolesarjenja v Sloveniji, je to še večja nebuloza.

  2. DonKey,
    nebuloza je tvoj komentar….v zapisu sem jasno zapisal, da je govora o prometu v – mestih….in v mestih je ravnina…..tudi v naših…..ampak ker je kolo ali javni promet zate špansko selo in z avtom rineš še med police trgovine, tega pač ne dojameš….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *