Josip Broz Tito – velikan postaja biznis. Velikanski…..

Zlato ribico v predsednikovi palači čuva garda SV. Zlate ribice v parlamentarni palači čuvajo posebne enote SP. Skratka, vse slovensko slovesno in pod kontrolo. To je pač atrakcija zgodovine naše samostojnosti in res me čudi, kako turisti ne prepoznajo tega presežka, da bi se gnetli v vrstah in mastno plačevali za oglede te zgodovine. No, zato pa plačujejo, in to mastno v težke milijone, ogledovanje zgodovine Josipa Broza Tita…..

Ja, prav si razumel/a. To je tisti isti Tito, ki si je s svojimi great balls of fire prvi dovolil nacizem in fašizem nabiti analno, oralno, vaginalno in globalno. Ne le, da svet tega ni nikoli pozabil, še več. Tito je že leta izjemno pomemben brand, ki prinaša težke milijone v gospodarske blagajne bivših republik skupne države.

In medtem, ko se naši plemenitneži res trudijo pri brisanju Tita in naše NOB zgodovine, za kar trošijo celo lepe vsote našega denarja, poleg vseh neumnosti, pa so bratje in sestre Balkana ostali in so še vedno ponosni na ta zgodovinska dejstva s Titom na čelu. In ta upravičen ponos se jim vsako leto bolj finančno obrestuje……

Kumrovec, Jajce, Neretva, Sutjeska, Jasenovac, Hiša cvetja in še na stotine lokacij po ozemlju bivše skupne države, kjer so se odvijale zgodovinske bitke in dogodki, vse s skupnim imenovalcem Josip Broz Tito, zadnja leta doživljajo pravo eksplozijo navalov obiska turistov iz praktično celega sveta.

Ja, Tito državljanom poklanja milijone. Dobesedno. Na tisoče se jih preživlja na račun turističnih predstavljanj zgodovine NOB in praktično vse, kar tako ali drugače nosi oznako Tito, teče v promet v zajetnih količinah.

In tako so se Srbi in Črnogorci odločili spraviti v turistični promet še eno zgodbo Tita – Modri vlak.

Po 25 letih skladiščnega poležavanja so ga prvlekli na plano, očistili praha, ustrezno vdrževalno obnovili brez spreminjanja originalne vsebine, spilili do fines Titove zgodbe na vlaku, katerih ne zmanjka, in….Ja, nova biznis zvezda je rojena.

Če slučajno nisi vedel/a – Modri vlak je bil leta 1959 sestavljen posebej za maršala Tita in je bil takrat eden najbolj luksuznih vlakov na svetu.

Tito se je z Modrim vlakom, na katerem je gostil številne svetovne voditelje, predsednike in kralje, tudi britansko kraljico Elizabeto, prevozil za 600k kilometrov, vključno s svojo zadnjo vožnjo leta 1980, ko je bil z Modrim vlakom prepeljan iz Ljubljane v Beograd. Miljoni so takrat vzdolž celotne proge pospremili Tita na zadnji počitek.

Modri vlak, ki je sicer kar svojstven hotel na tirih, saj ponuja čar ekskluzivnosti, luksuza in zajetnega komforta, tudi v današnji sodobnosti ohranja prvotno maximalno kapaciteto prevoza 110 potnikov.

V bistvu Modri vlak ohranja vse iz časov uporabe Tita. Od njegove avtentične knjižne zbirke iz tistega obdobja, slik, praktično isto opremljeno strežno osebje, številne pijače, katere je Tito pil v tistem času, vključno s kulinaričnimi specialitetami pripravljenimi po skrbno varovani recepturi iz bukve “Titov kuhar”.

Vožnja z Modrim vlakom trenutno poteka na relaciji Beograd – Bar oz. v obratni smeri. Cena vožnje, v trajanju 11 ur, za posameznika, za eno smer, znaša 120 €.

V ceno pa je zajeta vožnja, kava, čaj, kosilo in seveda vse udobje zgodovine in luksuza Tita.

In ja, turisti držav zahodne Evrope so navalili kot mutavi na telefon na Titov modri vlak in bukirajo rezervacije vse od aprila do oktobra. Nekam vmes se vrinejo še turisti iz drugih držav sveta, vse skupaj pa združuje, zna se, Tito. In na vlaku zapravijo še več, kot tistih uvodnih 120€, presrečnih in zadovolj(e)nih turistov komentarji pa kar dežujejo po spletu in tujih medijih.

A Tito je v podarjanju milijonov državljanom na račun njegovega imena šel še dlje…..Bivše države Jugoslavije se spet združujejo.

Pred kratkim je bila namreč ustanovljena delovna skupina predstavnikov turizma iz Hrvaške, BiH, Makedonije, Republike Srpske, Črne Gore in Srbije, za bodoči skupen nastop na turističnem tržišču. Slovencev sploh niso povabili zraven, da ne uničijo še tega donosnega projekta, kot so Jugoslavijo.

In njih skupna točka promocije je in bo – Tito. Ja, spet on.

Balkanske glave so pač seštele povpraševanje turistov iz celega sveta in povpraševanje za vsem, kar je ustvarjal in uporabljal Tito, v zadnjih letih že presega vse okvire, da bi jih lahko izpeljala samo ena država.

Zato se pripravlja, tudi s pomočjo Modrega vlaka, turistična ruta po Balkanu, ki bo zajemala vse države, rdeča nit pa bodo lokacije Tita, z vsem, kar njegova osebnost zajema.

Torej vse Titove vile, lovišča, muzej, rojstna hiša v Kumrovcu, Hiša cvetja v Beogradu, Brioni in še na stotine “Titovih” lokacij bitk NOB, vključno s spominom neke krutosti Komunistične Partije – Golim otokom.

Balkanci so se torej odločili sprejeti dobesedno podarjene zajetne milijone na račun imena Josipa Broza Tita in tudi tako reševati svoje gospodarstvo in nezaposlenost. Ne sramujejo se naše zgodovine, ampak jo vnovčujejo.

Kaj pa Tito v naši mali podalpski ? Eh, bodi no pameten. Mi nismo Balkanci, pravijo naši. Vi niste Evropejci, pravijo tuji. In zato imamo neznano lokacijo, neznanih oseb, neznanih dejanj, po domače povedano – imamo vse v niču in nič za vse. Čeprav nam je Tito zapustil vse……

Don Marko M

Modri vlak 1

Modri vlak 2

Modri vlak 3

Modri vlak 4

Modri vlak 5

Modri vlak 6

16 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Josip Broz Tito – velikan postaja biznis. Velikanski…..

 1. Pa naj zdaj še kdo reče,da Balkanci niso za biznis. 😉 Naše zlate ribice poznajo samo en biznis,odiranje ljudstva da delijo sebi in tajkunom.Še vse to kar nam je Tito zapustil so skoraj uničili.To bando skorumpiranolopovsko bo treba nagnat.Sem besna kot bik.

 2. Pametni Balkanci.Naši politiki znajo prodati sebe za svoj žep in tisto,kar je narod zgradil.Lp

 3. To ni še nič. Kim il Sunga še bolj častijo in prodajajo njegove podobce.

 4. Navdušujoč zapis. Vseeno bi rad videl obračun tega podjetja ob koncu leta. Jugoslovani so iz zgodovine znani po tem, da znajo delati biznis.

  Pripis: Ko sem bil lani v Beogradu, sem šel tudi na ogled Dedinja. Prodajalci proletarskih zvezd, Titovih odlikovanj, titovk in jugoslovanskega denarja ter obveznih majic z Njegovo podobo in bolj ali manj posrečenimi napisi in citati so mi zaupali, da 90% eksponatov prodajo Slovencem, ki so praktično edini, ki obiskujejo njegov grob.

  Don, si že napisal kaj pametnajšega.

 5. frenk

  itak, da sem že kaj pametnejšeha spisal, pa še bom, a lepo od tebe, da si prebral…. 🙂 ….ampak ta zapis se mi zdi pomemben zaradi dejstva, da biznis lahko prekorači tudi vse pregrade v glavah, če se pravi odločijo sodelovati in to sodelovanje praktično vseh bivših skupnih držav, razen naše, se mi zdi vredno pohvale, sploh upoštevajoč dogajanja na Balkanu v 90ih….
  o bilancah boš lahko bral čez dve leti, letos bodo zaključili vsebino projekta, vsaka država pa bo imela svoje podjetje v ta namen…..a poudarek je vseeno na skupnem nastopu, kar je bilo še do pred par let nepredstavljivo….
  v Hiši cvetja pa še nisem bil, čeprav v Beogradu že dovolj krat….enostavno časovno ni zneslo, pa bom to nekoč popravil….po njih podatkih se jim je v zadnjih 5ih letih obisk dvignil na skoraj 2 miljona obiskovalcev letno…90% Slovencev, kot praviš, seveda ni možno, po njih podatkih je ta delež 10%, preostalih 40% iz preostalih bivših skupnih republik in 50% pade na tuje turiste, kjer so Angleži na vrhu…..
  a to je le drobižek, katerega zaslužijo na račun Tita…ko bodo zdaj združili vse lokacije v eno zgodbo, bo pokalo po šivih…..res komaj čakam, da predstavijo vse cenike, recimo prenočišč v Titovih vilah, oglede znamenitih bitk z odigranimi prizori v živo, vožnje z Galebom ali Titovimi avtomobili, šetnje po Brionih, predvsem pa si bom moral iti pogledati tisti famozni Goli otok….sploh ne dvomim, da so zadeli terno s tem projektom in prav je tako….po vseh vojnih letih gorja si zaslužijo lepše čase….

 6. Ivonca

  ne poznam nobenega, ki bi to rekel…. 🙂 ….do zdaj pa si verjetno že spila čajček in predeš kot mačkica…. 😎

 7. Ravno včeraj sva se s prijateljico ob kavi pogovarjali kako današnji otroci/mladina ne vedo kdo je (bil) Tito in kaj je NOB. Pred leti sem hčerki na vprašanje, kdo je (bil) Tito odgovorila, kot so nas učili “Tito je (bil) naš heroj!”. Danes pa lahko sinu brez slabe vesti na isto vprašanje odgovorim “Tito je blagovna znamka” 🙂
  Ampak s tem modrim vlakom bi se pa tud jaz šla peljat.

 8. Dragica,

  ja, nekateri so slavni za časa življenja, nekateri po življenju, redki pa v obeh časih…in tej redki so vedno delali korist večini ljudstva….samo še en dokaz več…..
  no, saj naši politiki do danes tudi ne bodo nikoli pozabljeni, že zaradi tega, da se slučajno ne ponovijo….

 9. Nadinka,

  moji pa dobro vedo kdo je Tito, tudi zato, ker dnevno gledajo ročno izdelan obrazni profil Tita iz gusa, katerega sem še na kovinarski nekaj mesecev izdeloval za diplomsko….pa tudi drugače so otroci že v osnovnih šolah v bivših skupnih republikah neprimerno bolj podkovani o Titu, kot naši, saj tam ne skrivajo naše zgodovine in jo imajo v rednih učnih snoveh kar zajetno…..in zdaj vedno bolj uspešno tržijo….
  ti, pa veš, da bi se jaz tudi šel peljat s tem Modrim vlakom…..samo še ne vem, kdo bo vse to plačal za celo familjo….na katere druge lokacije projekta pa bom zagotovo šel, najmanj na Brione in Goli otok…. 😎

 10. Po materi, Slovenca, Josipa Broza-Tita prodajajo drugi. Zgodba je zanimiva in trženjsko poučna. A v to zgodbo ne sodi omemba ustaškega koncentracijskega taborišča Jasenovac. Ali pa? Kaj pa, če je Tito vedel zanj in pred koncem vojne, kot sin hrvaškega očeta, namignil ali celo dal nalogo, da vse njegove objekte zrušijo do tal in s tem zabrišejo sledi najbolj krvoločnih divjanj v evropskih koncentracijskih taboriščih. Sucver pa, nedavno sem bralč v življenjepisu Lovra Kuharja-prežihovefga Voranca, da Tito nikdar ni trkal pred vstopom v prostor in, da je v Parizu brezovbzirno pojedel vso solato iz kumaric, ki jo je za vse goste pripravila Kuharjeva žena Marija. Lovra pa kot pomembnega partijskega funkcionarja med vojnama v Kominterni in po nesrečnem naključju ujetega v Ljubljani s strani Italijanov, predanega Nemcem ter iz Ljubljane odpeljanega v koncentracijsko taborišče, s katerim se je kar nekajkrat srečal, ni hotel zamenjati za zajetega nemškega oficirja. Le kdaj bodo Slovenci doumeli, kaj jim je Titova vladavina, s slovenskimi političnimi podaniki, dejansko dala in kaj vzela? Tita lahko častijo leHrvatje, saj jim je dolgoročno ustvaril Veliko Hrvaško, iz JRM – Jugoslovanske ratne mornarice, pa kot dediščino in z zamenjavo prve črke HRM – Hrvatsko ratno mornarico. Dragi Slovenci, bolj in več bi morali brati in bolj in več bi morali gledati raznotere TV in podobne programe, da bi objektivneje dojeli, kdo je bil Tito.

 11. biljan

  hja, kot spomin in opomin spočetega holokavsta na tistem območju Jasenovca v času NOB nedvomno sodi…da ne bi kdaj prišlo do pomote, da so kakšni ustaši osvobodili Balkan v času NOB….in ja, nihče ni popoln, pa tudi Tito ni bil….ampak če pri človeku sešteješ njegova dobra in manj dobra dejanja, ob tem pa dobra prevladujejo v 90%, kot recimo pri Titu, potem je jasno, zakaj mu popularnost doma in po svetu praktično nikoli ni upadala in je povsem logično, da vse kaj drugega, kot uspešen biznis, tudi za tiste redke, ki ga niso marali, pač ni mogoče….

 12. Nadinka, veš, da sem se jaz tudi to vprašal za 120€, ko sem prvič videl te podatke…. 🙂
  ma za Brione jaz nisem mislil vikend izlet, ampak vikend v kakšni od Titovih vil…. 🙂
  Goli otok pa bodo, kot sem razumel, primerno obnovili tistim časom, le da brez zapornikov, čeprav mene ne bi motilo, če bi naš kompleten parlament spokal tja na en malo zelo daljši izlet….. 😎

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *