Borut Pahor – borec za diktaturo centralizma EU

Dogaja se. Bratuškova gre na kolena pred Frančiška. Rabi čas. Frančišek bo hvaležen za njen čas na kolenih. V Grčiji so, po 75 letih, đast lajk det politiki zaprli nacionalno rtv. 2.5k nezaposlenih v trenutku. Fantje in dekleta novinarji so si pač dovolili preveč demokracije pri poročanjih o resničnem poslanstvu EU. V Bruslju pa so se birokrati na to potezo zaprtja odzvali z  “to je njih avtonomno dejanje grškega parlamenta”…..

Nobenega zgražanja, nobenega protesta, nobene zahteve grškim politikom po odpravi tega ukrepa zaprtja nacionalke niso birokrati Bruslja sprožili. Niti besede sočutja. Nič. Hladno birokratsko. Kot bi ne nič naročili.

Tako je pač, če si v Ustavo zapišeš “Zlato pravilo”. V njem je nedvoumno zapisano tudi – naredi kar hočeš, a le kar ti naroči Bruselj. Ne več, ne manj, natanko to in natanko takrat. Saj veš, Zlato pravilo je tudi v naši Ustavi.

Nekoliko več panike pa je po svetu povzročil Edward Snowden, bivši uslužbenec Cie, ki je šokiral, da ameriški Big Broder, pod krinko nacionalne varnosti, snema na milijarde pogovorov in podatkov vsega človeško živega.

Pa je to res šokantna novica ? Je in ni. Kdor je pač kdaj živel v prepričanju, da je na spletu in/ali telefonu, sploh pametnem, varen, je seveda živel v iluziji. A to sem itak že dovolj krat povedal. Sploh pa je to temo o snemanjih začel že Wikileaks že pred leti.

Razlika pri Edwardu, ki je kot najdragocenejši človek ta hip na varnem na Kitajski, kar tudi ni naključje, je le v tem, da ima Edward dokaze za ta početja seveda zgolj in edino demokratične ZDA. In zato se je skala začela valiti po hribu navzdol….

Prve tožbe proti ameriški vladi so že začele padati kar od američanov samih, zaradi kršenja jim pravic Ustave. Zelo hitro pa se hočejo iz godlje izvleči tudi pri Googlu, Facebooku in Microsoftu, ki zahtevajo od kavbojske administracije dovoljenje za objavo njih zahteve za dostop podatkov o uporabnikih. V igri so propadanja imperijev…..

Pri Twitterju pa so še tiho. A tiho ni bil Mussomeli v Ljubljani, ki je na vprašanje, ali mora ta afera sekirati tudi naše državljane, odgovoril sicer iskreno spontano, a vse prej kot diplomatsko : “Ne, to imamo samo za tiste, ki so proti nam”. In jaz sem proti njim….

Sicer pa, kaj bi se sploh ubadali s to problematiko ZDA. Imamo mi svojo službo za te zadeve – Sovo. Ki že 10letja počne natanko to, kar ameriška demokracija v tem primeru in razlika je le v tem, da nas naši pač ne motijo.

In nekako bolj v senci teh dogodkov, se je Strasbourgu zgodil predsednik naše male podalpske Borut Pahor.

Tokrat v medijih namerno ali ne, vsekakor pa neupravičeno, Pahor ni dobil tiste potrebne pozornosti. In čeprav bi jo, po mojem, ravno tokrat moral dobiti več, kot kdajkoli prej.

Borut Pahor je namreč v Strasbourgu, poln vzhičenosti PMSa, da so ga še vsi kolegi birokrati gledali, kot bi mu zlata ribica izpolnila tri želje, izrekel usodne besede za vse naše državljane, celo za vse evropejce EU.

Pahor je v extazi navdihu namreč izjavil : “Čas je za centralizirano EU !”

In potem je govoril in govoril. Brez dihat vmes. Govoril vse o tem, kako si sam predstavlja centralizirano EU. Aja, pa kako je že celo življenje zagrižen evropejec ni pozabil povedati. Predstavil je svojo vizijo EU, bil je edini, vizijo centralizacije.

Ne vem sicer, koliko je komu znan pojem “centralizacija”, a dobro vem, da je bila centralizacija prvi in glavni krivec nekoč odcepitve od Jugoslavije.

Praktično nihče se namreč takrat ni več strinjal s tem, da centrala v Beogradu diktira tempo in pravila Sloveniji. Tudi naši mali podalpski, kot vsem republikam.

Ni nam bilo všeč, da je centralistična Jugoslavija določala poglavitne zadeve, čeprav smo v takšni centralistični ureditvi še vedno imeli dovolj maneverskega prostora samorazvoja.

Od Juge Slovenija ni bila odvisna, prej obratno. Od Evropske Unije pa je Slovenija odvisna. Zgolj in edino odvisna. V Jugi je bil mali človek zaklad, v EU je mali človek balast. Odvečen balast.

Ja, drage moje in dragi vaši, sploh ne dvomim več, da se je Borut Pahor zelo nalezel svoje Princeske, kot ne dvomim, da se je izjemno nepozabno dokazal s svojo vizijo prihodnosti EU. Izkušnje je nabiral v Jugi od najboljših.

Saj ne, da se neka tiha občasna centralizacija v EU ni dogajala do sedaj, a vsi so bili uradno tiho o tem. Zdaj pa je Borut Pahor prvi povedal in zahteval na glas, zelo na glas, da centralizacija postane uraden režim EU.

Pahor zahteva – diktaturo centralizma EU.

In kar je najhuje – dobil jo bo. Mi pa bomo ponosni, da imamo tako lepega predsednika.

Don Marko M

p.s.
Postani aktiven in ponosen del realne zabavne druščine Hočem, da se to zapiše v Ustavo !

Demokracija (blog Don Marko M)

5 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Borut Pahor – borec za diktaturo centralizma EU

  1. Kot podpornik evropskega združevanja ti dam samo delno prav. Centralizacija na nekaterih področjih je nujna, potrebno je le okrepiti demokratični nadzor. Kar imamo zdaj je namreč zmeda, v kateri ne vemo kdo v resnici vlada. Je vse odvisno od ECB, od Nemčije, od Evropske komisije, od predsednikov vlad držav članic? Ne vemo. Ali lahko preko volitev odločamo o tem, kakšna politika se bo izvajala na skupni ravni? Ne moremo.

    Mislim, da evro kot valuta ne more biti kriv za napačne odločitve elit. Lahko smo srečni, da nimamo mej, ki bi nas omejevale, skupno tržišče z veliko ponudbe. Ne moremo pa biti zadovoljni, da se evrokracija vtika v najbolj neumna področja.

    Če bi bilo po moje, bi imeli nekaj skupnih ustanov, recimo skupno zunanjo in obrambno politiko, skupno valuto, usklajeno zakonodajo, prost trg, predsednika Unije, ki bi bil izvoljen na neposrednih volitvah, normalno ločitev med vladajočo administracijo in parlamentom, tako da bi bilo pomembno, koga izvolimo. Po drugi strani pa bi na državni ravni lahko vsaka država odločala o svojem delovanju.

    Saj, čeprav se to komu zdi bogokletno, tudi Jugoslavija ni bila tako napačno zasnovana. Kar jo je na koncu pokopalo je bila slaba gospodarska politika in pomanjkanje demokracije, kar je zaostrilo nacionalna nasprotja. Podobno, kot se to zdaj dogaja v EU.

  2. Sašo,

    ja, v nekaterih je delih je lahko nujna, ampak samo v nekaterih delih in še v teh mora biti nedvoumno jasno razdelana….ampak iz besed Pahorja nisem razbral zahteve po delni, ampak popolne centralizaciji…..stroga centralizacija pa je do sedaj skozi zgodovino dokazala, tam kjer je bila, da ustvarja zgolj monopolizem, razbija pa demokracijo…..Pahor je v bistvu samo dokazal s to izjavo, da so naši politiki skozi 23 let dejansko lagali o tej Jugo centralizaciji, ki naj bi nam škodovala, saj če bi bila res tako zanič, potem je Pahor ne bi sedaj spet zahteval….ne razumem pa ravno, zakaj so tako skomigali z rameni in čudno gledali tisti drugi kolegi Pahorja, ki so sedeli z njim za mizo, ko je vehemntno razlagal to pogruntavščino…..nekih znakov navdušenja, kot Pahor, ravno niso kazali, prej nasprotno….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *