Evolucija vstajniškega gibanja – Nove politične stranke na pohodu – prva v Kopru

Čas nove akcije je napočil. Koper v teh dneh ni vroč zgolj zaradi Eurobasketa, 1x Gašpar 2x Mišiča ali razgaljevanja rabot skorumpiranosti občinskih uradnikov. Ampak tudi zaradi ustanavljanja prve politične stranke, ki bo neka oblika forplaya nadaljevanju te prakse vstajniških vrst po naši mali podalpski….

Že lani sem napovedal, da se bodo letos začele iz skupin Vstajniškega gibanja formirati politične stranke in Koper je prvi zagrizel v to jabolko. Revolucije v Sloveniji se pač začnejo samo na dveh koncih – Primorski in Štajerski.

Da v našem parlamentu sedijo že 23 let ne le nesposobni, ampak celo namerno škodljivi parlamentarci, je, mislim, zdaj jasno tudi vsakemu slepemu in gluhemu. Le za tiste primerke votle medušesnosti organa še nisem prepričan povsem.

In ker je že skrajen čas, da se temeljito počisti kompleten neoliberalen parlament na Šubičevi to pomeni le, da Vstajniško gibanje prehaja v formacije transformacije in začenja direkten spopad na, poleg protestov, edini sprejemljiv način boja proti neoliberalni bandi v parlamentu.

Prijemi ustanavljanj političnih strank iz vrst Vstajništva bodo seveda različni, čeprav enaki. Nekatere skupine bodo v ustanavljanju svoje politične stranke usmerjene izrazito v članstvo, ki še nikoli prej ni prestopilo praga političnega udejstvovanja.

Spet druge bodo pri ustanavljanju politične stranke, poleg Vstajnikov, uporabile tudi že videne osebnosti javnega življenja, ki pa ravno tako še niso bili prej uradno politično aktivirani.

Našla pa se bo tudi kakšna Vstajniška skupina, ki bo uporabila za postavljanje stranke že koga prej politično javno aktivnega, kar je po moje sicer povsem zgrešeno, ampak vse opcije so možne, volilci pa itak zadnje merilo.

V Kopru se bo torej aktivirala prva tovrstna politična stranka, sestavljena prvenstveno iz do sedaj nestrankarskih in nepolitičnih članov, ki bo v prehodni fazi delovala kot društvo, a z odbori po celi Sloveniji.

Zaenkrat javnosti najbolj poznani člani na poti proti politični stranki so pravnik Miro Cerar, zdaj že bivši predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes in še vedno aktivna informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.

Ta stranka bo levičarsko usmerjena, kar se mi zdi ok, sploh če upoštevamo, da že nekaj zadnjih let v Sloveniji sploh nimamo več levičarske stranke. Celo desničarske ne, sredinske itak, le en kup neoliberalnega skorumpiranega parlamentarnega sranja.

Levičarstvo se je torej začelo prebujati. Upam, da bo tokrat prava levičarska zgodba. Da bi se zgodila pri nas kakšna prava desničarska stranka očitno ni šans, ker ni dovolj zdravega kadra, ne potenciala, ne jajc za kaj takšnega. Se pa zna zgoditi, da se rodi kakšna prava sredinska stranka. Vstajništvo bo postalo nepredvidljivo.

Ta Šoltesova stranka očitno ne bo samo primorska in zato od nje tudi ne pričakujem tistega, kar je na Primorskem vedno glasneje slišati in kar tudi mene edino zanima, odcepitev od Ljubljane namreč. Torej je pričakovati v nadaljevanju še eno politično stranko v tej smeri.

Verjamem sicer, da lahko Šoltes/Cerarjeva stranka zabriše iz parlamenta DL, DeSUS in Nsi, a le pod pogojem, da niti pod razno ne bodo v svoje vrste včlanili bilo katerega modela, ki je bil v parlamentu v zadnjih 23 letih ali v kateri drugi stranki, kar seveda velja za vse novo ustanovljene Vstajniške stranke. Skorumpirancev ne rabimo in nočemo več, pa ne glede, katere barve je.

V Kopru vladajo še posebno vroče razmere, pa ne samo vremenske, je navedel Šoltes kot razlog ustanovitve stranke v Kopru. No, dejansko vladajo posebne vroče razmere med ljudstvom kar po celi državi.

Vstajniško gibanje prehaja v sklepne faze. S spremenjeno taktiko. Vročinski jesenski val se, v tempiranih ritmih, vali proti Ljubljani iz vseh koncev in verjamem, da na Šubičevi klime ne delajo. Prišel je čas, ko nedotakljivi postajajo ranljivi. Za vse ostalo je tukaj ljudstvo……

Don Marko M

Gor (blog Don Marko M)

1 pred teboj je povedal za zapis “Evolucija vstajniškega gibanja – Nove politične stranke na pohodu – prva v Kopru

  1. Aamo pozdravim lahko oblikovanje novih strank. Upam, da bomo res dobili eno čistokrvno levičarsko stranko, ki se ne bo bala delovati tudi, če jo bodo označevali za skrajno. Prišli smo že tako daleč, da je že normalna socialna demokracija označena za skrajno, ker se najbolj ekonomsko liberalne stvari prodaja za zdravo pamet, čeprav so posledice te zdrave pameti opustošenje, revščina in beda množic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *