Naši politiki javno zabrusili Avstrijcem, da so staromodni nesposobni diletanti – IMF prišel ropat Slovenijo

Nisem mogel verjeti svojim ušesom. Predstavnica najbolj skorumpirane države na svetu Slovenije, je predstavniku med najmanj skorumpiranimi iz Avstrije zabrusila, da njegovo državo vodijo z zastarelimi sistemom in strokovno zastarelostjo. Ker pri nas je itak vse sodobno napredno ….

Dogajalo se je v včerajšnji oddaji Tarča na nacionalki. Načeloma oddaj, kjer se naši parlamentarci samo razkazujejo s svojimi neumnostmi praviloma ne gledam, a ker je Igor E. Bergant že takoj uvodoma napovedal tudi gosta iz Avstrije, sem ostal priklopljen.

Govora je bilo seveda o nepremičninskem zakonu in če kdo, je v oddaji svojo vlogo odlično izpeljal voditelj Igor E. Bergant, ki utegne, po moji oceni, s takšnim tempom kmalu postati voditelj numero 1 nacionalke.

Celotne oddaje sicer nimam namena komentirati, tudi zato, ker si en upokojenec sploh ne zasluži dodatne besede omembe, sem se pa osredotočil v posebne izjave dveh nastopajočih – Mateje Vraničar, državna sekretarka na ministrstvu za finance ter Marianu Wakounig, regionalnemu direktorju za davke in carino pri avstrijskem zveznem ministrstvu za finance.

Seveda ne škodi vedeti, da so v Avstriji na oblasti levičarji že skoraj 10 letje. Zdaj pa naj si vsak sam primerja delovanje slovenskih levičarskih, desničarskih itak, strank pri vodenju naše države, s tistimi iz Avstrije.

V oddaji smo sicer lahko izvedeli tudi, da ne bi bili edini v Evropi, ki bi obdavčili sakralne objekte Cerkve, ampak to že leta zelo uspešno furajo Finci. In Cerkev se tam sploh ne buni. Ker pač ni katoliška.

Tarča je začela pridobivati v napetosti šele, ko je gost iz Avstrije prišel do besede. Govoril je sicer malo, a povedal ogromno. Za zapis pa sem izvlekel tiste njegove besede, ki so botrovale direktnemu odzivu Mateje Vraničar.

Marian Wakounig je predstavil :
“Jaz vaš nepremičninski davek kvalificiram kot neke vrste premoženjski davek. Avstrija od leta 1993 ne pozna več premoženjskega davka. Prav tako ne poznamo davka na dediščine in darila. Več ali manj smo odpravili vse tiste davščine, ki obremenijo davčnega zavezanca na področju premoženja.

Za kmete se je davčna osnova ugotovila nazadnje leta 1988. Veste kaj se je vmes vse spremenilo ? Kljub temu plačujejo davek na osnovi takratne izračunane osnove, ki znaša približno 1% od davčnega izračuna, nominalno je manj.

Ker smo prej komentirali o sakralnih objektih in bogoslužnih spomenikih – vse to je pri nas oproščeno. Ne vem pa če bi danes še implementirali te oprostitve, če bi danes kreirali ta zakon. To je ostanek tega zakona (o nepremičninah), ki bo v dveh letih doživel 60 let starosti.

Ta enotna vrednost ali pa davčna vrednost, to je neke vrste “sveta krava” našega davčnega sistema. Ker to je tudi osnova npr. za štipendije študentom, za socialne prispevke kmetov, itd… Iz današnjega vidika je nepredstavljivo, da bi nekdo v Avstriji od politične strani zahteval odpravo te enotne davčne vrednosti. Ker regulira toliko mehanizmov v našem davčnem sistemu.

Bi pa omenil še eno “sveto kravo”, to je obdavčitev 13 in 14 plače v Avstriji. V Sloveniji je 12 plač, v Avstriji jih je 13, imamo še 14 plačo in ti dve dodatni plači se obdavčujeta s fiksno stopnjo 6%. Če pomislite na drugi strani, da je maksimalna dohodninska stopnja za Avstrijce do 50%. To pomeni, noben politik bi se ne upal odpraviti ta sistem ugodnega obdavčevanja 13 in 14. plače.”

Takoj po zaključenih besedah  Wakouniga je, logično in spretno, Igor E Bergant vprašal : “Torej gospa Vraničareva, zakaj se nismo zgledovali po Avstrijcih ?”

In Mateja Vraničar je odgovorila :
“Gospod Wakounig je poudaril, da gre pri avstrijskih rešitvah za star sistem, jaz sem ga razumela tudi kot sistem določene strokovne zastarelosti, ne samo utečenosti.”

Ob teh besedah Vraničarjeve me je moja šefica gospodinjstva, ki sicer še bolj kot jaz ignorira tovrstne oddaje, pogledala in rekla : “Kaj pa je tej ? Kaj pa govori ?

Ja, Vraničarjeva je govorila natanko to – po njenem so Avstrijci s svojim sistemom staromodni nesposobni diletanti. In to je brez sramu butnila v nos avstrijskemu gostu na nacionalni televiziji v prajm tajmu. To, da je s takšno izjavo osramotila vse državljane itak ni pomembno.

Avstrijska davčna pobere za 64 milijard davkov letno. 64 milijard ! In to z bistveno ugodnejšo davčno politiko za državljane, kot je ta pri nas. Komur se ljubi poigravati s primerljivostjo grafov učinkovitosti in uspešnosti med avstrijsko davčno službo in slovensko naj izvoli preverjati, a vseeno bom dodal, ker sem si statistične podatke ogledal, da naša davčna puši po celi črti proti avstrijski.

In kljub temu in vsemu si je Mateja Vraničar dovolila blekniti, da je avstrijski davčni sistem zastarel, torej so Avstrijci proti našemu sistemu pravi staromodni nesposobni diletanti. Priznam, če bi bil jaz šef Vraničarjeve, potem bi bila že danes na zavodu zaposlovanja.

In Vraničarjeva je kasneje dodala še piko na i – “vsi so proti (nepremičninskemu) zakonu, kar je kazalnik tega, da je dober”.  Ja, dober je – a dober le za korupcijo, kupčkanje in barantanje, za vse ostalo porazen….

Naši parlamentarci so prostitutke. Najbolj cenene sorte. To je dejstvo…..

Nepremičninski zakon, kot eden v nizu in kot najbolj svež primer, pa je tipičen prikaz delovanja, kako uspeva vedno istim ostati v parlamentu.

Najprej (še) vedno isti parlamentarci naredijo zakon poln zmešnjave. Takšna je potem cela zakonodaja, ki se spremeni v pravcatega birokratskega dinozavra nenačelnosti in škodljivosti.

Potem ko s tem zakonim razburijo javnost, začnejo razbijati enotnost naroda, kolikor jo je pač še ostalo, na enostaven način. In tukaj nastopi svojo pot dvoličnost in hinavščina tako parlamentarcev, kot interesnih skupin v pogajanjih.

Pod strop so namreč skočili praktično vsi, kmetje, gospodarstveniki, verske skupnosti in še cel kup civilnih gibanj….a pozor – nastop vseh teh nikakor ni bil enoten, še manj so enotno zahtevali pravičen zakon za vse, brez izjem.

Vsaka skupina je zahtevala nekaj po svoje. In namesto pravičnega zakona se je izrodil še en zakon diskriminacije in neenakopravnosti, nepravičnosti.

Za ohranitev svojega položaja danes in seveda kupovanja naklonjenosti za prihodnost, so parlamentarci potem začeli dajati določene popuste, odvisno pač od interesa posamezne skupine in kapacitete potencialnih volilcev skupine v prihajajočih volitvah.

Ja, tudi pri nepremičninskem zakonu so naši parlamentarci uporabili sistem dam – daš. Posameznim skupinam so dali popuste in odpustke, v zameno pričakujejo in verjetno tudi dobijo socialni mir in bonus prednosti pred naslednjimi volitvami. Država pa rine še globje v brezno propada.

To je ta povsem enostaven koncept, katerega furajo naši parlamentarci že 22 let…….In preveč naroda je, žal mi je, da moram to reči, milo rečeno glupega.

Namesto, da bi narod enotno zahteval pravične zakone za vse enako, poskrbijo zgolj za svojo interesno skupino, pa četudi preostali državljani v večini zaradi tega dobesedno pocrkamo.

A obstaja še en, nič manj pomemben, segment, kako vedno istim uspeva sedeti v parlamentu.
Seštevek je enostaven – imamo 29% državljanov, rednih udeležencev volitev, ki nočejo pravične, napredne, socialne, zdrave države, zato volijo znova in znova iste skorumpirane stranke in celo osebe.

Imamo pa tudi 70% državljanov, ki ravno tako nočejo pravične, napredne, socialne, zdrave države, kar dokazujejo s tem, da se sploh ne udeležujejo volitev. In s tem dejansko omogočajo vedno istim povratek v parlament. Pa tudi drugače jih ni v nobenem državljanskem gibanju za boljše spremembe…..

Nisem si mislil, da bom kdaj to rekel, a je preveč jasno, da bi mižal – jasno je, da so parlamentarci še najmanj krivi za stanje kot je. Bit problema je namreč v naši družbi. Družbi, katere glavno gonilo je že lep čas egotripovstvo, skrb zgolj za lastno rit, pa kaj če sosed flikne zaradi tega. Kot družba smo zatajili na celi črti…..

Za 14 dni, do 28. oktobra, se je v našo malo podalpsko naselila misija Mednarodnega denarnega sklada (IMF), katere dnevne stroške 50k plačujemo državljani.

Prišli so, ne glede na razlage naših parlamentarcev in ravno z njih pomočjo, oropati Slovenijo do konca. Opustošiti. Oropati do te mere, da utegnemo državljani čez nekaj let postati tujci brez vsega v svoji državi. Naši potomci takisto.

29. oktobra pa se, po ulicah in trgih Slovenije,  začne sezona protestov zavednih državljanov proti skorumpiranim parlamentarcem, levim in desnim. Za pravično državo. Za naprednejši jutri. Za naše potomce, zanamce. Boš aktivni udeleženec protestov za spremembe ali še vedno misliš, da boljši jutri te države ni tvoja stvar ?!

Don Marko M

Neoliberalizem (blog Don Marko M)

26 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Naši politiki javno zabrusili Avstrijcem, da so staromodni nesposobni diletanti – IMF prišel ropat Slovenijo

 1. Moram hitro pohvaliti gornji prispevek, ker so me ob gledanji oddaje prevevali popolnoma enaki občutki. Tebi v pohvalo le en stavek in nič več.

  Hitro pa zaradi tega, da me jezična Simonca ne prehiti. Da pa tako grdo pišeš o državni sekretarki, ki je dama in zaradi tega zasluži vso spoštovanje ter globok poklon in ne izliva moškega mačizma, ki kar štrli iz tvojega zapisa, pa res ni lepo in ne omikano.

  Če je cenjena dama bleknila, da so Avstrijci konzervativni tepci, ki še vedno delajo in živijo ter davke plačujejo po petdeset ali celo več let starih zakonih, potem bo pač to že moralo držati. Čas bi že bil, da se začnejo zgledovati po nas Slovencih. Po v povprečju vsake tri leta menjamo politično opcijo in s tem vladi in vsaka celoten družbeni sistem takoj postavi na glavo ter spiše goro novih zakonov. Tako se to dela in ne kot naši sosedi, ki so nekoč pred pol stoletja sprejeli nek zakon, pa se jim potem lenuhom, ne da niti kakšnega člena več spremeniti. Še huje je. Imajo kar kopico zakonskih predpisov, ki so bili sprejeti celo že za časa Marije Terezije in še vedno veljajo ter se Avstrijci po njih ravnajo ter živijo.
  Vidiš cenjeni Marko, da ima naša brihtna Matejka kar prav. Res so zastareli in konzervativni ti naši severni sosedi Avstrijci. Kaj te le delajo tisti njihovi parlamentarci na Dunaju, če ne sprejemajo novih zakonov. Pa menda ne visijo vse dni le na šanku parlamentarnega bifeja? Vlada, ki ne uvaja vedno novih davkov ni nikakršna vlada in avstrijsko ljudstvo verjetno tako niti ne ve, da ima vlado. Vsaka sodobna vlada obstaja za to, da sprejema kar najbolj neumne zakone in jezi, ropa ter onesrečuje ljudstvo in tudi tukaj ima naša prefrigana Matejka prav, ko ji uspe izjaviti, da je ta nepremičninski zakon zagotovo pravo strokovno remek delo, ker ga vsi kritizirajo in mu nasprotujejo. To je v Sloveniji dokaz kvalitete in strokovnosti. Obvaruj nas dobri Bog primera, da bi kakšen zakon stroka in ljudstvo hvalilo.

  Tako, sedaj pa je na vrsti Simonca, da te obdela. Sam imam le malo skromno željo, da me vsaj omeni. Ker če pri njej ne doživim vsaj omembe, potem me praktično sploh ni. Bi pa tako rad bil.

 2. Saj ne morem verjet… Smo res tako arogantni? Si upamo? Neeeee, primitivni smo in to do obisti. Naša politična srenja v svoji prititivni aroganci sploh ne dojame, da vsi okoli nas, za razliko od nas, obvladajo svoj posel in da naši niti pod razno niso poklicani, da bi sploh lahko komentirali kaj šele sodili njihovo delo. Upam, da moji avstrijski kolegi niso spremljali te oddaje… Sram me je…. Spet…

 3. Mogoče pa tistih 70%, ne gre volit ker nimajo nič pametnega na izbiro? Mislim da če še tistih 30%, ne bi prišlo na volitve bi mogoče Gospoda videli da jim nihče več ne verjame! (Levi=Desni)…

 4. Borut,

  ja, to bi moralo biti vsem jasno……ampak problem je v tem, da tisti, ki direktno najebejo, pa tudi tisti, ki še bodo, čeprav mislijo danes, da je to še daleč od njih, nič ne naredijo za jebanje teh ludo zbunjenih….

 5. Sandi,

  to, da nimajo na izbiro je povsem nepotreben in celo nesmiselen, čeprav standarden izgovor….v Sloveniji imamo trenutno 130 političnih strank, pa še skoraj 100 takšnih in drugačnih civilnih gibanj in večina njih je aktivna, čeprav nekateri zgolj v predvolilnem času….povedati hočem le, da je izbire celo več kot preveč….
  problem pa ni toliko v tistih 29%, ki so redno na volitvah….oni samo izpolnjujejo državljansko dolžnost, čeprav skrbijo, da se nič ne spremeni….pričakovati, da oni ne bi šli na volitve ni za pričakovati….
  bi se pa tisti Gospodje takoj zasekirali, če bi se teh 70% povsem neaktivnih, pasivnih odločilo iti na volitve in podprli katere koli druge iz nabora 200tih, razen teh vedno istih seveda…..skratka, pogoji in vzvodi za spremembe so v rokah večinskega ljudstva, a dokler ne bo vsak sam pri sebi razčistil in aktivno vzdignil rit v zahtevo po spremebah, bomo pač poslušali neoliberalno doktrino, da ni druge izbire razen teh 20 let vedno istih v parlamentu…

 6. Sašo,

  Sašo, bojim se, da to še ni vrh naših parlamentarecv…..za to pa, da naša politična srenja tega ne dojame smo, roko na srce, v prvi vrsti krivi kar državljani sami…..kot družba imamo razloge, imamo vzvode za odpravo takšnih in podobih primerkov, a očitno smo raje prvi v mestu po koruptivnosti in neumnih izjavah, kot prvi na vasi po korektni urejenosti družbe…..dajmo počakat še 10 let, saj se bo samo od sebe uredilo, da meni ne bo treba, nekako tako gre splošna miselnost….

 7. Stavenskovrhski,

  pohvala cenjenega kolega spretnega peresa dobro dene mojemu egu, a vseeno te naprošam, da ostaneš pri tej edini pohvali za večne čase,, da se ne prevzamem…. 🙂
  sicer pa se strinjam s teboj, da je imela ta naša ženska brihta po svoje kar prav….res bi bil že zadnji čas, da Avstrijci prenehajo biti tako samozavestno zagledani vase in si sposodijo vsaj malo sodobnega zgleda pri naših parlamentarcih….za začetek bi se lahko naučili, da šank parlamentarnega bifeja ne služi samo lepemu videzu, ampak je poln šank pomemben vir energije ustvarjalnosti novih in novih idej predlogov zakonov….ker piti pred polnim šankom 60 let brez ustvarjanja novih zakonov, pač pa le skrb za dosledno realizacijo tradicionalnih pač ni stimulans produktivnosti….in kdo sploh rabi pravično zadovoljene državljane….
  zdaj pa močno navijam, da te Simonca v neprekosljivih obdelavah vsaj z besedo omeni, čeprav si po mojem zdaj zaslužiš že, da ti nameni vsaj dva cela stavka, z vejicami vmes….

 8. Na žalost imaš prav… Čakamo na večnost… Pasivno… Da nam slečejo še gate in nogavice… In da, sami smo si krivi…

 9. Sašo,

  saj ne gre toliko za to, kdo ima prav, ampak jaz vseeno ne razumem človeka, ki kupi določen izdelek, pa mu ne dela ali dela drugače kot bi moral in takoj popeni, ter vloži reklamacijo pri trgovcu in zahteva takoj novo, medtem ko po drugi strani tega istega manevra noče v isti meri brezkompromisno uporabiti na “voditeljih” našega naroda, za boljši jutri celotne družbe in celo svojih potomcev…..enostavno ne najdem druge logike, razen brezbrižnosti in lenobe….

 10. Jah, Avstrijcem je lahko le žal, da ne živijo v Sloveniji. Potem bi bili deležni ljubljanske državne pameti in vse se jim bi obrnilo na bolje 🙂 Pa šalo na stran, ker to ni več smešno, tukaj nas ima nekdo za norca. Ne le pri davkih, s katerimi nas skušajo spraviti v bedo. Tudi pri minimalnih plačah. Avstrijska podjetja lahko svoje zaposlene plačujejo zelo dobro in so še vedno konkurenčna, slovenska pa crkujejo tudi če svoje zaposlene plačajo mnogo manj. Zakaj potem niso konkurenčna? Kaj potrebujejo minimalne plače na ravni Bangladeša, da bodo? Potem, koliko sodnikov in sodnega osebja imajo na 1000 prebivalcev Avstrijci in koliko Slovenci? Zakaj v Avstriji vse deluje, v Sloveniji pa ne? Ja, vem, zarukani Avstrijci. Kaj pa kazni za prometne prekrške? V Avstriji dobiš 50 evrov, pri nas pa 300, ali 150 če plačaš takoj. Kdo je tukaj nor?

  In še bi lahko našteval.

  Dobro delujoča država ne sprejema davkov, niti zakonov kar tako čez noč, ampak malo premisli. Ljudje potrebujejo stabilnost, da se navadijo, da vedo, kaj jih čaka, kaj lahko pričakujejo in potem tudi ustrezno živijo, ne pa nenehne šoke, da ne vedo kaj bo jutri, kaj šele čez deset let.

 11. jin,

  res je, tukaj nas ima nekdo za norca…več kot očitno namenoma in zelo….a odgovor je že leta znan – za norca nas imajo tistih 90 v parlamentu, a to zgolj zato, ker imamo državljani sami sebe za norca…..če pa hočemo stabilnost namesto konstatnih šokov, potem lahko počakamo še nekaj let, pa bomo stabilni v šokovni nestabilnosti….

 12. Popolnoma sem zmeden. Nostalgiki socializma na kupu, za zgled pa Avstrija. Dežela, kjer so mirno pristali na to, da bodo natakarji za tujce in niso namesto hotelov gradili miniželezarn, dežela, kjer ne delajo balkonskih ograj iz rostfreia temveč uporabljajo kar les, dežela, kjer imajo v šolah celo katoliške križe in jih cerkev nič me moti. Baje se pri njih celo splača delati. In zdi se jim, da morajo spoštovat zakone, celo če jih je sprejel pšolitik, ki ga niso volili. Zanimivo je tudi to, da se mnogo manj ukvarjajo s pravicami delavcev, pa jih imajo njihovi delavci vseeno več kot naši. Najbrž zao, ker njihove delavce potrebujejo kapitalisti, naše pa semoliči.

  Drugače pa, Don, tudi jaz se strinjam, da je to eden boljših zapisov, ki si jih vkup sklanfal. Zlasti ti moram dati priznanje za ugotovitev, da so tisti v parlamentu le slika nas, ki bi radi, da je tam Kralj Matjaž. Žal je tako, kot je zapisal Mazzini. Kralj Matjaž predvsem čaka. Je pa predstavnik, je slika Slovencev.

 13. frenk,

  res si zmeden, če si me tako razumel 🙂 ….jaz nisem nostalgik socializma, ampak socialne države, kar je bivša skupna država, v primerjavi z današnjo, nedvomno bila….in sam od sebe ne bi nikoli za zgled ponujal Avstrijo, čeprav jo vodijo levičarji, ker obstaja še dosti boljših možnosti po svetu….
  zadeva je pač bila takšna in tako kristalno jasno dokazana, da ni dopuščala dvoma nikomur – gre pač za to, da bi se enako odzval tudi, če bi tisto čudo sekretarke te iste besede zabrusila kateremu koli drugemu predstavniku katere države, ki bi dokazljivo in dokazano bolje operirali, sploh zgodovinsko dokazano, kot tej naši parlamentarni kr neki….
  in hvala za priznanje, tudi tvoje ima posebno težo, a ti bom, frenk, ponovil kot Stavenskovrskemu – ostani pri tem enem edinem prizanju za večne čase, da se ne prevzamem…. 😎

 14. Marko še enkrat prav lepo pozdravljen!

  Prosim te, da ne ponižuješ in sramotiš kolega Frenka na način, da v zapisu namenjenem njemu, omenjaš Stavenskovrhskega. O tem tipu ima kolega Frenk tako slabo mnenje, da se sedaj skoraj gotovo čuti ponižanega in užaljenega. Predlagam ti, da se mu lepo opravičiš in mu zagotoviš, da kaj takšnega zagotovo ne boš več nikoli storil. Kolega Frenk si vsekakor zasluži boljšo družbo kot je ta Stavenskovrhski.
  Lep pozdrav tudi Frenku!

 15. Stavenskovrhski,

  kakšno mnenje imajo komentatorji med seboj drug o drugem izven konteksta tega bloga ni v moji domeni, ker ima pač vsak pravico do svojega mnenja….kar se mene tiče sta do mene oba korektna in v tem delu obema priznavam to vrlino in si lahko dovolim v tem delu vaju enačiti….če pa nekomu priznavam vrlino, potem ne vidim razloga, da bi se mu moral za to opravičevati….se pa lahko zahvalim obema za to korektnost….

  lep pozdrav obema

 16. Nič novega. Tudi barbika ali pahor ali predsednik države je kritiziral avtrijskega predsednika Fišerja že ko je ta bil na opbisku v Sloveniji. Čudno, da se še hoče kdo pogovarjati z neolikanimi Slovenci in Slovenkami. Me je sram. In če sem kdaj mislil, da je lepo biti Slovenec, se tega sedaj sramujem, ker nas taki državni barabini in barabinke (beri: barbike obeh spolov!) ponižujejo, sramotijo in se oholo obnašajo, ker nimajo ničesar več dobreda v sebi. Pa tudi prej, ko je bil še glanckopf ali janšek na čelu vlade ni bilo boljše: ko ga je dunajski župan povabil, da bi ustanovili svojo hišo za finance, se je jejček le po jajcih zapraskal… seveda, kdo pa razume v Sloveniji kaj dobrega za ljudi in da zna gledati naprej… vsi samo kot katoliki nazaj. Pa še nekaj: slovenska katoliška cerkev se ne povezuje več z nikomer v Avstriji, živijo kot da ni nikjer več kakega katolika na svetu. Zares smo revčki, barbike katoliške, ki še jajc ne nesejo, da bi pa naprej gledali, je pa že preveč povedano. Žalostno je biti danes Slovenec!

 17. Jocipros,

  ma ne, ni žalostno biti državljan Slovenije, žalostno je dopuščati, da sploh vodilni državljani Slovenije blatijo in mlatijo po Sloveniji in državljanih…..ampak žalost se lahko v trenutku spremeni v vesel dogodek – dovolj je na glas reči “Zdaj je pa preveč”….in potem seveda primerno vsak sam uskladiti svoja dejanja temu izreku….v bistvu je situacija že tako daleč, da kot narod nimamo več kaj izgubiti, razen še tisto ponosa, kar je ostalo….da pa si ponosa ne sme nihče dovoliti odvzeti, pa mi mislim ni potrebno posebej poudarjati….

 18. Stane,

  jaz sem že večkrat povedal tudi na tem blogu kaj hočem, celo kako hočem in celo kako bom….nenazadnje sem to povedal tudi v tem zapisu….

 19. P.J.

  ravno prejšnji teden sem si ogledal ta video in delim tvoje mnenje, zgodba je pravi dinamit kreativnosti….zame je sicer Klemen že kakšno leto neprekosljiv pri nas s temi svojimi režiranimi kratkimi celovečerci dolgega spomina….we need to cut the balls….kar ni težko, se mora….

 20. 1. Don Marko M says:
  21. oktober 2013 at 14:03
  Jocipros,
  ma ne, ni žalostno biti državljan Slovenije, žalostno je dopuščati, da sploh vodilni državljani Slovenije blatijo in mlatijo po Sloveniji in državljanih…..ampak žalost se lahko v trenutku spremeni v vesel dogodek – dovolj je na glas reči “Zdaj je pa preveč”….in potem seveda primerno vsak sam uskladiti svoja dejanja temu izreku….v bistvu je situacija že tako daleč, da kot narod nimamo več kaj izgubiti, razen še tisto ponosa, kar je ostalo….da pa si ponosa ne sme nihče dovoliti odvzeti, pa mi mislim ni potrebno posebej poudarjati….

  Ne vem točno, kaj naj ti rečem. Kar se mene tiče, je žalostno, če si državljan Slovenije. Že od Trubarja dalje. Koliko nas katoliki jebejo in ropajo, nas še ni nihče. In to so vse prenašali naši starši, dedki, pradedki… Sem imel v mladih letih priložnost, da ostanem v Nemčiji, ker so mi ponujali izobrazbo in službo, pa sem zavrnil kot patriot… Še sedaj mi je žal, da nisem ostal. Že Montesqui je rekel, da ne bi povedal svojemu vladarju dobre rešitve za svoj narod, ker je najprej človek, Francoz je pa slučajno. Toliko o tvoji (Vaši?) besedi, da si ponosa ne bi smel nihče vzeti…
  A ne gre samo za to, kajti v Sloveniji nam vladajo najbolj pokvarjeni ljudje. Bo rekel, da v dobi socializma in Tita ne, ker so bili dobri do ljudstva, a v letu 1991, ko so se prisesali spet katoliki, je pa stanje enako kot je bilo pred drugo vojno, ko so nas katoliki ropali. In nas ropajo še sedaj. Se čudim, da v Avstriji nimajo take moči, ker Avstrijci znajo delati za narod, pa vzemi katerokoli stranko hočeš: denar, ki zaslužijo v Avstriji, mora ostati v Avstriji. In to je prav. Pri nas so ga pa razni katoliki, ki bi morali zaradi Jezusa skrbeti za ljudi, pokradli egoistično zase (roparska družina: rode, stres, turnšek, kramberger, štuhec, štumpf, jamnik z brati, izstopljeni ocvirk – kako je pljuval na druge, pa se ni nič oziral, kaj mu je Jezus rekel, da je treba iskati, ne pljuvati, na izgubljeno ovco ), pa ostali tajkuni, ki so sledili katoliškim roparjem… Ali je to domovina? Ne bom tukaj dokazoval, da sem se učil in vzgajal, da bi delal dobro. In sem vse življenje delal dobro. Tako kot mnogi Slovenci. A je sedanja vlada isto katoliška, kot so bile prejšnje. Usmerjena je v ropanje. Ali si Sloveni, ki smo delali pošteno, se odpovedovali plačam, prostemu času, družini itd., ne bi zaslužili višje pokojnine kot jih imamo sedaj? Že stari Grki so rekli, da mora država poskrbeti za vsakega državljana, da dostojno živi, sicer države ne potrebujejo, še manj pa politikov, ki tega ne vedo in ne razumejo. Pri nas pa državljan nedostojno živi in plačuje ne desetino kot v časih graščakov, ampak petdesetino, ker so ga/nas okradli, ponižali in mu katoliško jemljejo tisto, kar je s svojimi rokami (za)služil. Pa ne bom govoril o hlapcu Jerneju, saj bi ga bilo treba postaviti – mimogrede – v vsako kapelico namesto bedastih svetnikov, vse od Jožefa naprej. Govorim o ponižanih in razžaljenih, kar Slovenci postajamo vse od Trubarja do danes, danes pa nam je cerkev, stranka, vlada, parlament, pač naša gosposka bič podvojila in popeterila. Kdo so ti ljudje, ki se znašajo nad ljudstvom? Menim, da so gnusoba duši Gospodovi, nam pa v nadlego.
  Mnogo svinjarij počenjajo. Ne bom jih našteval, rečem samo, da je Slovenija na prvem mestu glede mafije: vodi na lestvici mafijskih držav!!! Jaz ponosa nisem izgubil in ga ne bom nikoli, ker imam božji ponos, slovenskega pa zavržem takoj, ker sem Bogu vdan človek, Slovenec sem pa slučajno!!! In to ni nič nespodobno, ne slabo, ker s podleži, se pa ne bom družil in nočem biti njihov član.
  Če tega don Marko ne razumeš in če tega tisti Slovenci, ki so (še?) pošteni, ne razumejo, vam ni pomoči. Dokler bo v Sloveniji vladala ta katoliška, roparska, satanska in totalno pokvarjena katoliška banda, raje nisem Slovenec. In sem ponosen na to, da s temi roparji ne morem sodelovati. V tej situaciji je žalostno biti Slovenec…
  Pa oprosti, ker sem dgovoril na kratko; morda se bova kdaj srečala, pa bo takrat več. Sicer je pa Jezus rekel: če vsa kaj vprašajo, recite da, da in nen ne. Vse ostalo je pa odhudega…

 21. Jocipros,

  kar navajaš jaz že vse več kot dobro vem in se zavedam, nenazadnje sem tudi na tem blogu že večkrat obdeloval te tematike….zato pa tudi trdim, da se bodo spremembe začele natanko takrat, ko bo vsak državljan pri sebi rekel “Zdaj je pa preveč”….seveda samo reči ne bo dovolj, treba svoj odločitev tudi udejanjiti….tega sicer ne pričakujem od tistih 30%, ki konstantno podpirajo takšne parlamentarce, od preostalih 70% pač….zadeva je v bistvu dosti bolj enostavna za izpeljat, kot mogoče izgleda….
  danes še posebej niso več časi za samopomilovanja, ampak bolj kot kdaj koli prej je čas odločnega nastopa za pravičen jutri….
  in če se kdaj srečava z veseljem rečem kakšno tudi na to tematiko…..

 22. 21. oktober 2013 at 18:38

  Marko, sem si vzel čas in prebral kar nekaj tvojih sporočil in res je tvoje najkrajše, poziv državljanom, naj si vsak pri sebi reče “Zdaj je pa preveč”.
  Temu tvojemu pozivu dodajam sam samo to, naj se vsak pri sebi vpraša tudi, česa mu je pa premalo.
  Moj odgovor najdeš v vprašanju. “Čigava je država?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *