Pogreb – Jovanka Broz (1924 – 2013)

Čeprav si je Jovanka Broz Budisavljević zaželela skromen pogreb, a ob Titu, se je vse skupaj spremenilo v neko pompoznost – 266 novinarskih ekip iz 74 redakcij, od tega 42 njih iz sveta izven Balkana, politične delegacije različnih držav, preko 20 antifašističnih in borčevskih organizacij, tudi iz Slovenije, preko 10k obiskovalcev pogreba….

Vse to in še dosti več se je dogajalo danes na Dedinju. Jovanka Broz je od danes shranjena ob bok bivšemu pokojnemu soprogu, največjemu med največjimi, nekdanjemu predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu.

Na plošči belega marmorja je izpisano “Jovanka Broz 1924-2013”.

Kot nekdanja oficirka JNA, imela je čin podpolkovnika, bila pa je tudi nosilka Partizanske spomenice 1941, je bila Jovanka pokopana z vojaškimi častmi. A na krsti ni bilo nobene zastave, ker ni imela nobene državne funkcije. Nobene rdeče zvezde, nobenega križa, nobene maše.

Jo je pa zato na zadnjo pot spremljala melodija “Bella ciao”.

Direkten, zelo gledan, tv prenos pogreba je bil dostopen celemu svetu, a kljub temu je preko 10.000 obiskovalcev pogreba iz celotnega Balkana hotelo osebno izkazati spoštovanje Jovanki, zaradi gneče, ki je povzročala slabosti pri nekaterih udeležencih, pa je morala reševelna služba intervenirati v več kot 15 primerih.

Priznam, da nisem pričakoval tako močnega odziva javnosti za pogreb Jovanke Broz. Saj verjetno ni treba iskati dosti razlogov za takšen ljudski naval, enega je prepričljivo ponudil kar eden anketiranih v mestu, ko je izjavil “Sam sem bil proti komunizmu, a to, kar imamo danes po vseh republikah nekdanje Jugoslavije, nima niti imena…”

Čeprav sem bil eden od milijonov Titovih pionirčkov priznam, da o Jovanki Broz do danes nisem imel praktično nobenega pojma. V šoli so nas učili, da je Titova soproga in to je bilo to. Po vasi, v kateri sem preganjal otroštvo in kjer sicer ljudje praviloma vse vedo, so si sicer znali tako med sabo starejši povedati, kar sem spotoma ujel na uho, da je Jovanka pač preveč govorila in da je zato ni ob Titu.

Itak, da nisem takrat razumel, le kako je lahko preveč govorila, če pa nikoli ni rekla niti besede, ko so jo kdaj pokazali po tv. Danes vem, da mi sploh ni treba govoriti, ker to znajo drugi tudi zame.

V bistvu me je na pogrebu Jovanke Broz zmotila le ena zadeva. Vsi tej silni slavnostni govori, polni ganljivih besed in raznih opevanj na račun Jovanke, tako današnjih politikov, kakor tudi raznih še vedno članov Komunistične partije….V bistvu me je to zmotilo že toliko, da prav moram tole povedati.

Samo to mi povejte, tudi današnji tovariši partijci, ki ste danes opevali ikono Jovanke Broz – kje, le kje ste bili vsa ta 10letja, ko je morala Jovanka Broz živeti v izolaciji ? Ko je morala živeti v bedi, celo brez osebnih dokumentov…..Kje ste bili ?

Dotaknil se bom le še na kratko tistih, ki fatamorgansko izjavljajo, da je z odhodom Jovanke Broz za vedno umrla Jugoslavija.

Jugoslavija nista bila samo Tito in Jovanka Broz, ampak 21 milijonov državljanov. Pravno Jugoslavija sicer res ne obstaja več, a dokler se bodo bili boji za delitev njenega premoženja, bo še kako živa. Kakor bo živa najmanj v mislih vsaj polovice tedanjih državljanov in celo njih potomcev. To se je danes dovolj nazorno videlo.

Jugoslavija je zgodba brez konca….vprašanje je le, koliko in kaj se je kdo iz te šole naučil….

Jovanka Broz pa naj dostojno in v miru počiva. Zdaj ju z možem ne bi smel več noben kreten motiti in/ali ločevati….

Don Marko M

Jovanka Broz pogreb 01 (blog Don Marko M)

Jovanka Broz pogreb 02 (blog Don Marko M)

Jovanka Broz pogreb 03 (blog Don Marko M)

Jovanka Broz pogreb 04 (blog Don Marko M)

Jovanka Broz pogreb 05 (blog Don Marko M)

Jovanka Broz pogreb 06 (blog Don Marko M)

Jovanka Broz pogreb 08 (blog Don Marko M)

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Pogreb – Jovanka Broz (1924 – 2013)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *