Mobitel je pokojni – pranje davkoplačevalskega denarja se nadaljuje

Že Napoleon je vedel, da se ne sme motiti nasprotnika, ko dela napake. To upoštevam. A tukaj gre za malo drugačno vlogo – Mobitel je v eni vlogi sicer res nasprotnik, a v drugi gospodarska skrb vseh državljanov. Tudi moja, čeprav nisem uporabnik njegovih storitev, kot ne Telekomovih, a vseeno sta se oba gradila in poganjala tudi od mojih plačanih davkov, tako kot od tvojih….

Enostavno moram povedati, da me pri teh privatizacijah v samostojni Sloveniji moti le eno – privatizirajo se samo državna, torej naša podjetja, ki so bila ustvarjena še v Jugoslaviji. Aja, saj v samostojni Sloveniji nismo ustvarili nobenega državnega podjetja. Toliko o ustvarjalni sposobni naših parlamentarcev.

So pa znali in še vedno znajo tej naši levo desni parlamenatrci bodisi povsem uničiti ali pa pod vsako razumno ceno razprodajati te slovenske paradne konje podejtij in/ali blagovnih znamk, ustvarjenih še v Jugi in kupcem le teh se je naravnost smejalo in še se jim bo, za kakšen drobiž so dobili naše, celo v svetu priznane močne blagovne znamke s tradicijo, katere so jim seveda že takoj ob prevzemu začele prinašati dobičke v višave.

In Mobitel je še ena takšnih zgodb….

Tako Telekom kot Mobitel sta rasla visoko tehnološko izključno zaradi rabe davkoplačevaskega denarja. Milijard denarja. Ob tem, da je bila infrastruktura Telekoma v času Jugoslavije, takrat kot PTT, dobesedno izgrajena z žulji državljanov, ki so v glavnem sami kopali ročno kanale, v delovnih akcijah dodatno še delovne brigade mladih in celo vojska, sploh po podeželju, da se je vanje postavljalo kable sedanjega Telekoma.

Ja, povsem upravičeno se je Telekomu in Mobitelu reklo nacionalni operater, nenazadnje smo ju praktiično vsi državljani izgradili, vzdrževali, le dobičkov si nismo vsi delili.

Zdaj pa naenkrat Mobitela ni več. Postal je pokojni.

Vsi žulji državljanov, vse davkoplačevalsko vložene milijarde so naenkrat izpuhteli.

Čeprav po drugi strani ostaja vse na svojem mestu. Vsa zgrajena infrastruktura pokojnega Mobitela ostaja v rokah Telekoma. Telekom pa, kot dobro vemo, v fazi priprav za privatizacijo.

Seveda je vprašanje, zakaj bi se Telekom, po direktivi politike, ravno zdaj v času prodaje odrekel tako močni in prepoznavni blagovni znamki, kot je bil Mobitel, še kako na mestu.

Dobesedno uničiti Mobitel kot blagovno znamko, ki je imela krepko večjo moč, kot znamka Telekom, meji na norost. Bil je celo tako močna znamka, da so ljudje gsm aparate, sicer zmotno in ne glede na znamko, poimenovali kar Mobitel.

Da bi lahko s to potezo cena delnic Telekoma pred prodajo narasla je seveda možno, kateri naši parlamenatrci pa so lani, celo s krediti, hiteli kupovati delnice Telekoma, pa se itak ve.

A vseeno mislim, da bo ta poteza samo še en razlog za dodatno poniknjenje novih davkoplačevalskih milijonov. Krepkih.

Pri Telekomu pravijo, da bodo poslej in do odprodaje, sicer na nek način obdržali naziv Mobitel, a ne več kot samostojno blagovno znamko, temveč kot naziv ene od storitev Telekoma.

To pa seveda pomeni celostno prenovo oglaševalske predstavitve Telekoma. Za začetek.

Zdrava kmečka pamet, ko gre za porabo davkoplačevalskih sredstev, sicer nalaga, da bi bilo edino pametno stroške te oglaševalske prenove pustiti novemu lastniku Telekoma, ko ga kupi. Že tako bo prejel ogromno preveč, za dosti premalo denarja.

Ampak možnost, da bi novi lastnik za oglaševalske prijeme uporabljal slovenske oglaševalske agencije, sploh 2 največji, je zanemarljiva. Nemci ali Francozi imajo svoje že izdelane znamke in seveda svoje agencije. Predvsem pa novi lastnik, sploh če bo kateri od dveh omenjenih, zelo verjetno ne ob pristajal na korupcijske prijeme plačevanj pri oglaševalskih storitvah.

Zato je teba pokuriti še zadnje možnosti za tratenje davkoplačevalskih milijonov. Oglaševalska prenova, z oglaševanjem, ene takšne nove kampanje, kot je ta Telekomova, za novo storitev Mobitel, stane okoli 2 milijona. Še vedno našega skupnega denarja.

Realna cena teh oglaševalskih storitev je skoraj polovica nižja. In razlika bo izpuhtela……Ja, di anser, maj frend, iz blouving in d vind, kar dobro ve tudi kar nekaj naših parlamenatrcev in članov uprav….

In ta znesek 2 milijonov ne bo niti približno končen, saj so pri Telekomu že opozorili, klasično slovensko, da bo promocija te “nove” enotne blagovne znamke, ki združuje storitve Telekoma, med njimi po novem tudi storitev Mobitela, zagotovo prinesla visoke dodatne stroške.

Da ne bo dvoma – visoki dodatni stroški, katere omenjajo pri Telekomu so in bodo postali izključno breme državljanov. Pa naj jih bo na koncu pred prodajo naneslo za 10, 20, 100 ali več milijonov, zagotovo pa preveč, se jim pač ne zdi pomembno seznaniti državljane.

In ja, evo, tudi zaradi takšnih zadev, ki se dogajajo pri privatizacijah naše skupne lastnine sem zelo besen. Pred vsako odprodajo, sploh priznanih blagovnih znamk naše nacionalne zgodovine, namreč naši parlamenatrci redno poskrbijo, da se še tik pred prodajo izmolze od državljanov še krepke milijone, skupaj že v milijarde, pod krinko podjetih na seznamu privatizacij.

In te milijarde niso porabili in jih še vedno ne za izboljšanje stanja teh podjetij ali blagovnih znamk, da bi jih potem dražje prodali v privatizacijah in bi imeli vsi kaj od tega, ampak jih za nameček prodajo še pod vsako razumno ceno.

In tako potem ostanemo državljani brez paradnih konjev slovenskega gospodarstva, ki so 10 letja, že od Juge dalje, briljirala po Evropi in svetu, vse dokler jih niso prijeli v roke naši parlamenatrci samostojnosti in seveda ostanemo še brez vplačevanih davkoplačevalskih milijard, ki so v teh podjetjih izpuhtevala.

Imamo pač to srečo, da živimo v državi, ki ima takšne levo-desne politike, ki znajo odlično družbeno premoženje izropati, oglodati do kosti, zastonj prodati, državljanom pa povratno in v zahvalo za skrb nič dati. In zakaj sploh bi nam državljanom kaj vrnili – saj smo jim sami zmetali milijone, milijarde ravno zato, da nam jih ne vrnejo…..Džabest, Itak…..

Don Marko M

GSM ljubezen (blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published.