Slovenski “pop stars” ekonomisti so naravna katastrofa

Ekonomisti bi morali biti, s svojimi strokovnimi nasveti, zelo pomemben segment razvoja države. Sploh tisti, ki neposredno sodelujejo s parlamentarci. In v nekaterih državah tudi dejansko so. Slovenski ekonomisti pa živo nasprotje tovrstnim in že slovenska nacionalna katastrofa….

Tisti tuji, sicer tisti redki, neodvisni, strokovni in brez dlake na jeziku svetovni ekonomisti so recimo napovedovali in opozarjali že pred začetkom krize, med njo in razložili tudi možne scenarije prihodnosti. Še več, to isto so razlagali tudi številni povsem “navadni” smrtniki z zadostno dozo zdrave kmečke pameti.

Sicer bom vedno trdil, da ni stvar v obliki sistema, ampak glavah državljanov. Obenem načeloma ne nasprotujem ne kapitalizmu, ne socializmu, a le dokler v dejanjih izražajo tisto zdravo idejno jedro.  Današnjemu kapitalizmu zato pravim moderni kapitalizem, ki pa žal nima več prav nobene veze s tistim zdravim jedrom klasičnega kapitalizma.

Moderni kapitalizem pač fura nek novi film tekmovanja monopolija med premožneži po sistemu kdo ima več, da imajo lahko milijoni/milijarde dosti manj ali še bolje – nič.

Koncept delovanja tega modernega kapitalizma je v bistvu “prost ko pasulj”. Milijarderji, predvsem bančni, podkupijo oz. kar kupijo politike parlamenta v posamezni državi, kjer so pač takšni politiki in jim potem, čeprav te podkupljene politike tretirajo kot izdajalske izmečke po sistemu “po uporabi zavrzi”, določijo pravila igre.

Ta so še enostavnejša. Edina naloga teh podkupljenih politikov je potem zdemolirati svojo državo na prafaktorje. Tako, kot so nekoč Jugo. Spraviti na beraško palico. Proces, ki traja počasi in leta.

In potem se čudežno od nekod pojavijo tej moderni kapitalisti, da s svojo dobrosrčnostjo pomagajo državi iz težav tako, da pokupijo praktično celo državo za enega belega, enega črnega.

In za dokazi sploh ni treba capljati daleč. Od leta 2009, torej po prvem letu “globalne krize”, pa do danes, se je število v elitnem klubu super-premožnih povečalo za kar 60%. V teh 5ih letih je v ta klub vstopilo novih 810 novih milijarderjev, tako, da jih imamo danes že 2.170. Samo v lanskem letu so člani tega kluba oplemenitili svoje premoženje z novimi 226 milijardami $.

Če si je ta elitni klub še leta 2009 lastil 3,1 bilijarde $, potem je v teh 5ih letih pokazal več kot 100% napredek, saj ima ta elita danes v svoji posesti že 6,5 bilijard $.

A ravno tej isti neodvisni in pozorni ekonomisti, katere sem prej omenil in ki so opozarjali na ta trend modernega kapitalizma, zgroženo ugotavljajo, da bi se s tem tempom lakomnega grabljenja premoženje po svetu, številčnost tega elitnega kluba že do leta 2020 utegnila okrepiti na vsaj 4.000 članov in 15 bilijard $ premoženja.

Pa še to – večina premoženja teh milijarderjev se nahaja ravno v bančnem sektorju (18%), torej tistem, katerega po ZDA in EU ob premnogih odrekanjih, pod krinko “varčevalnih ukrepov”, rešujemo državljani, medtem ko imajo v industriji samo 7% premoženja.

Poleg milijarderjev je v krizi naraslo tudi število milijonarjev. Trenutno je največ milijonarjev v ZDA, kjer imajo 5,9 milijona milijonarjev, sledi Japonska s 1,5 milijona, Kitajska s 1,3 milijona milijonarjev. V Evropi imamo največ milijonarjev v Veliki Britaniji in sicer 509.000 milijonarjev, sledi pa Nemčija s 362.000 milijonarji, kar je sicer za 30.000 več, kot leta 2011.

Da pa tej milijonarji in milijarderji znajo tudi dobro briti norce v posameznih država priča tudi primer, ki nikakor ni osamljen. Italijanska policija je namreč pred kratkim v Veroni zaplenila premoženje poslovneža vrednosti 300 milijonov €, ker je možakar zadnja 3 leta davčni prijavil po 4€, ja 4€, letnega prihodka, žena pa po 1€.

In ko se številke premoženja tega elitnega kluba pretvorijo v enostavnost razumevanja, je vse kristalno jasno – denar državljanov, navadnih smrtnikov, delovnega ljudstva, je bil nasilno odvzet in prestavljen v banke, torej na račune teh milijarderjev.

Več kot očitno je, da medtem ko ta nočna mora krize za milijone dnevno pomeni izgube služb, nižanja plač, padanja v revščino zaradi “varčevalnih ukrepov”, pa za premožneže ni krize.

Še več –  po vseh možnih podatkih ravno tej elitneži nimajo prav nobenega razloga za skrb in zaenkrat upravičeno sanjajo o uspešnem nadaljevanju te zgodbe zanje, pri čemer jim, žalostno, zelo pomagajo državljani posameznih držav, ki tudi na volitvah ohranjajo pri življenju politične sodelavce te elite.

In zdaj pridemo do ekonomistov, tudi naših oz. v tem primeru samo naših, čeprav je koncept povsod enak.

Ekonomisti namreč izdatno pomagajo ropati državljane za korist teh elit.

S pomočjo medijev namreč tej ekonomisti prepričujejo javnost, da je določena poteza nujno potrebna za preživetje, sploh “varčevalni ukrepi”. In ja, ker to počnejo tudi t.i. “ugledni ekonomisti” v t.i. “uglednih medijih”, jim uspe celo prepričati zadostno število naivnih državljanov, ki vzamejo njih izjave kot “must be” in tako gre vse skupaj skozi brez pretiranega vznemirjanja oropanih državljanov.

Obenem tej isti ekonomisti, skupaj z mediji, (in)direktno označujejo vsako kritiziranje tega modela kot ekstremistično držo, celo kot politično motivirane ali osebne napade nanje, medtem ko vzporedno postrežejo s staro-modernimi ekonomskimi smernicami, po katerih je kapitalizem najboljši model človeštva ever. Zveni znano ?

Res zanimivo pa je, da tem obleganjem teh ekonomistov, kot medijev, preveč teh oropanih državljanov in revežev celo verjame. Verjamejo, da so ravno oni sami krivi za povzročitev krize in da se bo rešila samo, če sledijo tem napotkom ekonomistov v medijih in seveda prodanim parlamentarcem.

Mencinger, P. Damijan, Mramor, Kovač, Brščič, Tajnikar, Šušteršič, Pezdir, Burger je zgolj vrh ledene gore slovenskih ekonomistov, ki s pomočjo medijev razgaljajo svoja “strokovna” mnenja po metodi, s katero v bistvu izdatno pomagajo tudi “našim-vašim” parlamentarcem za ohranjanje položaja, posledično pa tej eliti milijarderjev.

Sicer se znajo radi sklicevati na določene vire, še posebej radi kažejo grafe, a s tem samo potrdijo, da uporabljajo izhodiščne vire ravno te iste elite. Nenazadnje so za ta svoja mnenja več kot spodobno plačani.

In če bi rekel, da tej naši ekonomisti s svojimi izjavami povzročajo zlonamerna in škodljiva dejanja proti našemu gospodarstvu in blaginji prebivalstva naše male podalpske v enaki ali še večji meri kot naši parlamentarci, se niti ne bi zmotil kaj prida.

Tej naši ekonomisti, kot medijski “pop stars”, pomagajo vzdrževati skorumpirani politični eliti vzdrževanje stanja status quo, tako, kot to isto počnejo tudi volilci teh parlamentarcev, ki se ravno tako trudijo na volitvah za nespremenjeno stanje, ker jim pač natanko takšno ustreza. In elite milijard ne bi mogli bolj osrečiti.

Skratka, tej naši “pop stars” ekonomisti so zgrešena investicija, naravna katastrofa slovenstva. In ni videti nobenih znakov, da bi kdaj postali pravi ekonomisti v korist državljanom…..

Don Marko M

Ekonomisti (blog Don Marko M)

2 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Slovenski “pop stars” ekonomisti so naravna katastrofa

  1. Heh, kar se nam je razvilo je socializem za bogate in kapitalizem za revne. Kadar je treba reševati finančni sektor, nobena milijarda ni premalo in države so se pripravljene na vrat na nos zadolževati, da bi rešile svoje banke pa če so te državne ali privatne. Ko pa pride navadni državljan s svojimi problemi, ga pustijo na cedilu. Ni odpisov dolgov, ni na tisoče evrov pomoči, še socialna pomoč je bedna. Banka ima milijardno luknjo in in vsi smo na istem čolnu, posameznik ima ogromen kredit in naj se znajde sam, saj je tudi sam odgovoren za svoje pufe.

    Če to ni razredni boj, potem ne vem kaj je. Majhen sloj na vrhu s pomočjo pomagačev v politiki in medijih veselo ropa naprej in prodaja ‘neizbežnost’ reform, ki samo povečujejo njihovo moč in manjšajo moč večine prebivalstva.

  2. Sašo,

    dejansko je to natanko to, kar povzemaš – razredni boj….in ekonomisti so plačane sluge teh kapitalistov, da “strokovno” zavajajo ljudstvo….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *