Kitajci začeli vlagati tisoče milijard v Balkan

10.000 milijard dolarjev prinašajo Kitajci na Balkan. Prav si prebral/a – deset tisoč milijard. Toliko namerava Kitajska investirati v Balkan. Priznam, da se mi niti ne sanja, koliko denarja je to in če primerjam slovenski letni proračun skoraj 10 milijard, se mi sploh ne sanja….

Srbska vlada je obvestila javnost, da namerava Kitajska vložiti prvih 100 milijard v prve predstavljene razvojne projekte Srbije. Obenem so napovedali, da so Kitajci pripravljeni vložiti skupno 10.000 milijard dolarjev v države Vzhodne in centralne Evrope. Skratka, Kitajci prihajajo….

Okvirni dogovor o tej Kitajski nameri je bil dosežen decembra 2013 v Bukarešti, na 2. Vrhu gospodrskega sodelovanja med Kitajsko ter Zahodno in centralno Evropo, kjer so bili, poleg kitajskega, prisotni tudi predsedniki vlad vseh 16ih držav v projektu (Romunije, Albanije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Češke, Hrvaške, Estonije, Litvanije, Letonije, Makedonije, Črne Gore, Poljske, Slovaške, Madžarske in Slovenije).

Ja, tudi naša Alenka Bratušek je bila tam, čepav, zanimivo, naši mediji praktično sploh niso poročali o tem in čeprav bi ravno to srečanje lahko pojasnilo tudi, od kod Bratuškovi tista milijarda za “sanacijo” bank,o kateri noče povedati, čigava je. Pa tudi, koliko nameravajo Kitajci investirati v Slovenijo.

Aja, po mojem bi morala Bratuškova, ker noče razgaliti od koga si je sposodila tisto milijardo za reševanje bank, enostavno odleteti iz položaja, ker zavestno in namerno prikriva podatek, katerega je dolžna povedati državljanom, nenazadnje bomo morali državljani plačevati tudi ta njen “anonimni” kredit. In če prikriva to, potem prikriva še 100x hujše svinjarije v škodo državljanom.

Pa da se ne oddaljim preveč od bistva. Kitajci so izbrali Beograd, kot center za vse kitajske infrastrukturne, ekonomske projekte. Tam se bo torej v naslednjih letih vse projektno zbiralo in kitajsko denarno 10.000 milijard delilo za vso regijo, tudi Slovenijo, bodisi v oblikah  strateških partnerstev, koncesij ali dugače.

Za začetek bodo Kitajci investirali v železniško progo Beograd – Budimpešta in če upoštevamo, da si Kitajci lastijo železniško progo z najhitrejšim vlakom na svetu, bo to zanimiva izkušnja. Kot tista izdelave projekta Kanal Morava – Donava – Vardar, za katerega se ocenjuje, da je večji celo od Južnega toka.

Seveda so svoje milijarde na Balkan začeli vlagati tudi Rusi, zaenkrat še najbolj v Srbijo. A tudi v Sloveniji so Rusi vedno bolj prisotni s svojim kapitalom. Zaenkrat nakupujejo predvsem turistične komplekse, katerih nesposobni slovenski parlamentarci niso ne znali, ne hoteli ohraniti pri življenju.

Večje milijardno vlaganje Rusov v našo malo podalpsko pa je predvideno ob gradnji Južnega plinskega toka. A tukaj je zdaj naenkrat začela nagajati Nemčija z Bruseljskimi komisarji, ki so, potem ko so izviseli pri Ukrajini, naenkrat postali tiranski in zdaj zahtevajo, da dogovarjanje o Južnem toku ne bi bila več prosta domena vsake države EU, ki sodeluje v tem, ampak, da bi Bruselj prevzel dogovarjanje z Rusi.

Če bi naši parlamentarci, z Bratuškovo na čelu, slučajno popustili temu Merklova-Barroso pritisku, tudi temu, potem jih je treba expresno spokati iz parlamenta.

Sicer pa bi za Sloveniji bilo itak najbolje, da bi vlagali samo Kitajci in Rusi. Nikakor pa Nemci in Američani, ker njihov denar je umazan, zelo, tako kot njih nameni. Čas je, da se začnemo učiti kitajščine….

Don Marko M

Kitajščina

8 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Kitajci začeli vlagati tisoče milijard v Balkan

 1. Zaradi nespoštovanja komentatorskih pravil obnašanja bloga Don Marko M in podajanja besednega kretenizma na unikatni stopnji, je bila vsebina komentarja “kitajca” odstranjena.

  blog Don Marko M

 2. Vau, Don, to pa je novica. Malo me sicer skrbi. 10000 milijard na Balkan ali v vse države, ki si jih naštel? Bojim se, da se v drugem primeru vsota drastično krči.

  Upam, da bo čisti kitajski in ruski denar prinesel tudi njihove delovne in zlasti socialne navade. Da o čem drugem ne govorim. Neoliberalci se že veslimo končne zmage nad socialno državo.

  Ob tej bombastični novici sem se spomnil na nekoliko pozabljeno zgodbo o projektu Yugo Amerika. Takrat smo se resno pripravljali, da s kragujevškimi vozili uničimo ameriško avtomobilsko industrijo.

  Mimogrede, res da še ni minilo leto, toda zanima me, kako kaj napreduje projekt Titovega vlaka. Pred dobrega pol leta si napovedal milijone dolarjev in turistov, ki se bodo gnetli na tem vlaku. Nekakšen balkanski Betlehem.

 3. frenk,

  nima te kaj skrbeti…kar ne bodo Kitajci, bodo Rusi….in ja, na Modrem vlaku so zaključili uspešno sezono, nove prihajajo, za podrobnejšo statistiko pa si le klikni na njih spletno stran in boš takoj bližje napovedanim milijonom…..

 4. Zaradi nespoštovanja komentatorskih pravil obnašanja bloga Don Marko M in podajanja besednega kretenizma na unikatni stopnji, je bila vsebina komentarja “kitajca” odstranjena.

  blog Don Marko M

 5. Zaradi nespoštovanja komentatorskih pravil obnašanja bloga Don Marko M in podajanja besednega kretenizma na unikatni stopnji, je bila vsebina komentarja “kitajca” odstranjena.

  blog Don Marko M

 6. Zaradi nespoštovanja komentatorskih pravil obnašanja bloga Don Marko M in podajanja besednega kretenizma na unikatni stopnji, je bila vsebina komentarja “kitajca” odstranjena.

  blog Don Marko M

 7. Don, me nisi razumel. Nisem zanikal krvavega denarja Amerike, za Nemce sicer menim, da imajo precej bolj čistega kot Kitajci ali Rusi.

  Sicer pa ti moram reči, da noben okupator ni dober. Toda,
  če že mora biti, potem naj bo Amerikanc. Vsaj zame. Pa reciva tako, da ne bom dolgovezil. Američani so nas po vojni okupirali, vsaj kulturno. Vsilili so nam svoje vrednote, najbrž tudi zato, ker so nam všeč. Vsaj veliki večini zahodnjakov. Logično, imamo podobno ali skupno zgodovino, naša kultura izhaja iz krščanske kulture, pa če ti je to všeč ali ne. Pustimo razglabljanja o tem, od kje izvira krščanska kultura.

  Kitajci in Rusi so nekaj drugega. Res so Rusi slovani, ampak celo Največji kot ga imenuješ, ni mogel z njimi. (To mu štejem v velik plus, kljub temu, da nas je najprej porinil k njim. Ampak spoznal je, da je sklenil pakt s hudičem)

  Zgodovina je dobra učiteljica. Pozabi na male neumnosti in nam ohrani pomembnosti. Vsaj iz določene časovne oddaljenosti. V Ameriki še nisem zasledil kakšnega resnega poskusa osamosvajanja ali razdvajanja. V Rusiji pač. Tam ni nihče prav navdušen. Bolj je prestrašen. Za kitajsko bomo šele videli. Vsekakor pa sem ti že zadnjič razlagal, da so zame eden glavnih krivcev za današnje razmere. Pa jim tega ne gre zameriti. Jemljejo si pač tisto, kar jim pripada. Pri tem pa so prav tako neusmiljeni kot drugi veliki, do svojih ljudi pa bistveno bolj.

 8. frenk,

  zame je zelo pomembno, če je denar krvav in zagovarjam, da takšnega ne bi smeli sprejeti, ti pač nimaš teh zavor….drugače pa v tem zapisu debatiramo o sedanjosti, ne o 50 let in več nazaj in prosim, da ostaneš v tem okviru….ker če bi hotel toliko nazaj, potem je kapital švabov še bolj krvav, kot kavbojcev….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *