Kitajci kupujejo tudi gigante avtomobilske industrije EU

Nekako smešno, čeprav žalostno obenem, je, da zablode, lakomnost, pohlep in nesposobnost modernega kapitalizma (neoliberalizma), ki se je razpasla po Evropi po zaslugi Merklove in njenih podrepnikov, med katerimi so tudi naši levo desni parlamentarci, rešujejo Rusi in Kitajci, ampak tako je. Vse je za nekaj prav….

“Komunistični” sistemi Kitajske in Rusije so očitno neprimerno bolj stabilni in sposobnejši od kapitalističnih, predvsem pa so očitno boljši gospodarji, saj se ne utapljajo v krizi kot EU in ZDA. Še več, oboji kapitaliste rešujejo pred končnim propadom s tem, ko vlagajo in nakupujejo tudi v najbolj kapitalističnih državah.

V bistvu Kitajci in Rusi samo igrajo po pravilih igre, katero so določili ravno kapitalisti – aktivno sodelovanje na prostem trgu, kjer lahko vsakdo kjerkoli vlaga in nakupuje. Po seveda čim nižji ceni. Bumerang se pač vedno vrača oz. kar seješ, to žanješ.

In ker Kitajci in Rusi vedno intenzivneje vlagajo in nakupujejo po Evropi in EU, bom poslej kakšno novico več namenil njih napredku v tej smeri.

Po vedno več vlaganjih Kitajcev po Balkanu, je zdaj prišla na vrsto tudi EU. Po dvoletnem intenzivnem tipanju in vlaganjih sicer opaznih, a bolj skromnih vložkov, zdaj Kitajci nadaljujejo z večjimi koraki. Zdaj so se lotili tudi evropske avtomobilske industrije, ki se, razen nemške ki še pride na vrsto, utaplja v krizi.

Za začetek Kitajci prevzemajo francoski Peugeot Citroen.

Peugeot Citroen, po velikosti sicer drugi največji evropski proizvajalec avtomobilov, bodo rešili Kitajci s 3 milijardami €. Zeleno luč prevzemu, je kitajskemu državnemu podjetju Dongfeng prižgal kar upravni odbor PSA Peugeot Citroen, manjši del pomoči pa bo primaknila tudi francoska država.

Kitajskemu kapitalu se je sprva sicer zelo upirala ustanovitvena družina tega koncerna, družina Peugeot, ker bo zaradi tega izgubila velik del dosedanjega vpliva v koncernu, a upravni odobor je bil neomajen.

Vstop Kitajcev v lastniško strukturo podjetja sicer ni vznemiril samo družine Peugeot, pač pa tudi kapitalistične tradicionaliste. In čeprav se je francoski gospodarski minister zaskrbljenim trudil razlagati in pomirjati, da bo država poskrbela, da bo PSA ostal čvrsto v Franciji, ni uspel pomiriti konzervativnih kapitalističnih strasti.

Na koncu je v družini Peugeot, ki je do sedaj imela v lasti 25% delnic in 38% glasov v upravnem odboru, kar poslej ne bo več, klonil tudi Thierry Peugeot, sicer še edini nasprotnik kitajskega prevzema v družini, ki je nekako še uspel doseči, da bo glavno besedo v Upravnem odboru imela “nevtralna oseba”, kar bo zelo verjetno postal  nekdanji šefu Airbusa Louis Gallois.

Ta prevzem Kitajcev se je enostavno moral zgoditi, čudi le, da ga niso izpeljali kapitalisti ZDA ali Nemčije, saj je PSA samo v lanskem letu pridelal 1,5 milijarde € izgube. V Evropi je sicer PSA lani prodal 1,63 milijona novih avtomobilov, kar pa je 7,5 % manj, kot leto prej in celo najmanj v zadnjih 20ih letih in te izgube niso mogli kompenzirati niti s prodajo na trgih izven Evrope. Za nameček pa je predlani PSA leto zaključil z rekordno izgubo 5ih milijard €.

Francoska javnost je sicer na ta kitajski prevzem njih enega od “nacionalnih ponosov” večinsko odreagirala razumevajoče in mirno, saj jim ne bo več treba zajetno davkoplačevalsko reševati vsaj teh kapitalsitičnih interesov.

Le desničarski konzervativci so se nekaj repenčili, a ker so desničarji kljub vsemu le prodane brezvretenčne duše, ki znajo že ob vonju po denarju  tudi večkrat v eni sami uri spreminjati svoja stališča, so kmalu potihnili.

Kitajci in Rusi so torej v velikem jurišu šopinga po Evropi in upam, da bodo še zajetneje, kot do sedaj, sproščali tudi slovenska podjetja in brezposelne v težavah. Ker iz Nemcev in kavbojcev itak ni nič pametnega in koristnega.

In če bi bila možnost, bi bilo še najbolje, če bi Kitajci kupili tudi našo slabo banko, da naredijo malo reda. Že ker večina državljanov nima jajc stopiti na ulice in izpolniti državljansko dolžnost počistiti levo desne uničevalce v parlamentu, da bi tako rešili svojo, potomcev in prihodnost naše male podalpske.

Kakorkoli že, Kitajci so že tu. Rusi so že tu. Dogajalo se bo….

Don Marko M

Victory (blog Don Marko M)

3 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Kitajci kupujejo tudi gigante avtomobilske industrije EU

  1. stari, Kitajci že 10letja kupujejo Ameriko in jih kreditirajo, da ne razpadejo do konca….so se že dovolj naučili od Japoncev, Kitajci namreč, Rusi itak….Kitajci ne kupujejo iz maščevanja in destrukcijskimi nameni, kot Merklova, ampak samo tisto, kar dejansko rabijo zase in zato so zanemarljive možnosti, da bi se jim zgodila Japonska, lahko pa se, da postane kitajščina eden uradnih jezikov EU….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *