Zaradi zdravniških napak umre več ljudi, kot v prometnih nesrečah

Obstajajo različna dela in različna plačila za dela. A vsa dela imajo, ne glede na raznolikost, skupni imenovalec – odgovornost. Odgovornost za opravljeno delo. Tako je povsod, kjer so jasno določena pravila. Odgovornost za kakovostno opravljeno delo pomeni dodatno nagrado, odgovornost za nekakovostno opravljeno delo pa sankcije. Tako se meni zdi edino pravilno……

Na zdravniško delo ne gledam nič drugače, kot na delo higienika na ulici ali katero koli drugo delo. Vsako delo je častno, če je kakovostno opravljeno. Različne višine plač pa so tiste, ki poskrbijo, da je višja stopnja odgovornosti višje plačana. In posledično se razlikuje tudi cena sankcij za neodgovornost.

Ko so strokovnjaki Journal of Patient Safety lani objavili raziskavo, da v ZDA letno zaradi zdravniških napak umre med 210.000 do 440.000 pacientov, ki pridejo v bolnišnice v upanju, da jih bodo zapustili bolj zdravi, kot so vstopili, se je po ZDA sicer vzdignil državljanski vihar, ki še ni pojenjal.

V EU so bili ob tej novici po državah sicer kritični do dela ameriških zdravnikov, ki so s svojimi napakami povzročili smrt vsakega 10ega američana, ki je pristal v bolnišnici, a obenem modro molčali, kako gre s temi zadevami po EU. Do zdaj.

Zdaj pa je počilo tudi v EU in sploh ne dvomim, da se bo ta plaz državljanskih zahtev po objavah podatkov, koliko umrlih povzročijo zdravniške napake, razlezel po vseh državah. Ljudje imajo pač pravico vedeti, iz katerih zdravstvenih ustanov imajo, zaradi pogostejših zdravniških napak, manj možnosti se vrniti na dveh nogah, četudi vstopajo tja zaradi rutinske operacije, recimo žolčnih kamnov.

Najprej je počilo v Nemčiji
Pred dnevom je ena največjih nemških zdravstvenih zavarovalnic AOK javno objavila svoje raziskave in šokirala Nemce.

V Nemčiji, po AOKu, zaradi zdravniških napak umre kar 5x več ljudi, kot v prometnih nesrečah. 18.800 Nemcev letno umre zaradi zdravniških napak, medtem ko jih je recimo lani v prometnih nesrečah na nemških cestah umrlo 3.300.

Poročilo znanstvenega instituta AOK je seveda zadelo nemške bolnice, z osebjem vred, v samo jedro. A zadeva je šla še globlje. AOK navaja podrobneje, da v nemških bolnišnicah zdravniki pri vsakem 100 pacientu naredijo kakšno napako.

V številkah to pomeni, da se, od letno skupnih 18,6 milijona obiskov bolnišnic, v 190.000 primerih zadeve dodatno zakomplicirajo, posledice za zdravje pacienta pa so lahko zelo dramatične, nekatere se končajo tudi s smrtjo pacienta.

Posledične padajo tudi tožbe pacientov zavarovancev oz. svojcev pokojnih pacientov zaradi zdravniških napak, ki letno oddajo okoli 40.000 tožb zavarovalnicam, raznim zdravniškim združenjem ali kar direktno na sodišča. Vsaki 3 tožbi oškodovancev je ugodeno.

Razlogi za tožbe pa so različni, kot so različni primeri – od infekcij, katere si pacienti “prislužijo” v času bivanja v bolnišnici, napačno dodeljenih zdravil, pa vse do že “klasičnih” pozabljanj instrumentov v telesu pacienta med operacijo ali po njej, napačne diagnoze, zdravljenje napačnega pacienta (zamenjajo imena), izgubijo pacienta, zračni mehurčki v krvi, operacije napačnih delov telesa, zbujanja pacienta med operacijo, itd…..

Na to novico se je takoj odzval tudi nemški zvezni minister za zdravje Hermann Gröhe in napovedal ustanovitev novega instituta, katerega naloga bo ocena določene terapije kot uspešne ali problematične, rezultate pa bodo objavili na posebni spletni strani. Tako se bo lahko primerjalo delo bolnišnic in klinik in tiste, ki bi dokazale slabo kakovost dela bi bile kaznovane z nižanjem oz. odvzemanjem državnih sredstev.

V Sloveniji pa….

V naši mali podalpski zaradi obupnega nadzora in in prepletenosti s korupcijo lepega dela zdravniške kaste, svojci pokojnega, ki je umrl zaradi zdravniške napake, dostikrat sploh ne vedo, da je svojec umrl zaradi zdravniške napake, saj obdukcije niti ne izvedejo ali pa jo celo svojci sami zavrnejo.

Število zdravniških napak slovenskih zdravnikov v bolnišnicah, zaradi katerih umrejo pacienti, je sicer lahko procentualno primerljivo s tistimi v Nemčiji, a natančnega podatka umrlih zaradi zdravniških napak, slovenske zdravstvene zavarovalnice, ki imajo podrobnejši vpogled, poleg zdravnikov seveda, nočejo predstaviti javnosti. Zaenkrat.

So pa zato slovenski zdravniki, ko gre za odgovornost teh spočetih zdravniških napak, zaradi katerih njih pacienti umirajo, zaščiteni še bolj kot kočevski medvedi, v primerjavi z zdravniki v tujini, sploh EU.

Zadnji primer zdravnice Cesarec, katero je sodišče zaradi zdravniške napake nekako uspelo spraviti v honorarni zapor, je sicer v naših 23 letih prej izjema, kot pravilo.

Temu pa je nasprotovala Zdravniška zbornica in celo zdravnik Brecelj, sicer kao borec za ureditev slovenskega zdravstva, ki je za zdravniško napako Cesarčeve, zaradi katere je umrl človek, celo zahteval od predsednika Pahorja pomilostitev Cesarčeve. Breclju ne oporekam strokovnosti, nekompatibilno držo besed in dejanj pač.

Obnašanja naše družbe in državnih organov do takšnih zdravniških napak je še vedno preveč pasivno.

V tujini, kjer imajo, kljub omenjenim napakam, te zadeve bolj čisto urejene, so recimo pravila nedvoumna in jasna – zdravnik, ki spočne zdravniško napako, zaradi katere umre pacient, se lahko za večne čase poslovi od zdravniške licence in službe. V večini primerov mora celo plačati odškodnino svojcem umrlega.

Pri nas pa večina družbe takšne zdravniške napake še vedno nerazumno in neodgovorno tolerira, čeprav po drugi strani zahteva takojšen linč za recimo direktorja, ki se ga napije v svojem prostem času in ni zaradi njegovega dejanja nihče umrl.

Mnenja sem, da bi morala nova reforma zdravstva narediti jasno, nedvoumno in odločno ločnico tudi glede odgovornosti zdravnikov, še posebej v primerih spočetih zdravniških napak, ki botrujejo smrti pacienta. Obenem pa bi morala nova reforma zdravstva bistveno povišati sankcije za neodgovorno ravnanje na delovnem mestu.

Ker če nekdo zahteva visoko plačo za svoje delo, potem mora vzporedno sprejeti tudi visoko odgovornost in visoke sankcije za neodgovorno delo. To, mislim, ne bi smel biti problem razumeti….

Don Marko M

Zdravniške napake (blog Don Marko M)

2 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Zaradi zdravniških napak umre več ljudi, kot v prometnih nesrečah

  1. Slovenija pravkar pripravlja dokumente za izvedbo nujne zdravstvene reforme. Zaradi tega ministra za zdravstvo ne potrebuje, še najmanj pa kakega dobrega in tečnega. Zdravstvena reforma se bo izvedla v naslednjih štirih letih po osnovnem načelu, da bo bolnim vstop v zdravstvene domove in bolnišnice najstrožje prepovedan, ker je z ekonomskega in medicinskega vidika veliko bolje posledice preprečiti kot pa jih potem zdraviti.

    Na ta način se bodo izredno zmanjšali stroški za potrebe zdravstvenega sektorja v državi in doseženih bo kar nekaj zelo koristnih vzporednih (kolateralnih) učinkov kot so: pričakuje velik upad števila upokojencev ter s tem tudi odlivi iz pokojninske blagajne; zmanjšalo se bo število zaposlenih slabo plačanih delavcev, kar bo zmanjšalo tenzije na trgu dela pri iskanju zaposlitev, ker se bo sočasno zmanjšalo tudi število iskalcev zaposlitev; na področju družbenega absentizma bo zelo upadla plačana bolniška odsotnost z dela, sprostila se bodo mesta v domovih za ostarele ter zmanjšale čakalne dobe in pričakuje se še veliko drugih pozitivnih učinkov tako zastavljene zdravstvene reforme.

    Vse te in druge tukaj zamolčane ukrepe ter predvidene učinke zdravstvene reforme, bo z zakonom najstrožje prepovedano v javnosti imenovati prikrita evtanazija ali celo prikrit genocid za samostojno in od države neodvisno preživetje nesposobnih osebkov družbe.

  2. Nekako nam je zdravniški klan vcepil v možgane, da njihovo delo ni xelo, ampak nekaj veç. Nekaj tako več, da moramo biti neskončno hvaležni če nas samo pogledajo, kaj šele če nas celo ozdravijo.
    Ta bogaboječnost je marsikje večja kot do duhovniškega razreda, če pda v je tudi tam visoka. Kajti ljudje, ki se razumejo na naša telesa in naše duše so magi in mage je treba spoštovati. Od tod tudi vsa toleranca navadnih ljudi tako do njihovih napak in seveda povzdigovanje njihovih uspehov. Vsak niihov poseg ali obred vzbuja tako spoštovanje in tolik dolg, da kar ne vemo kako se jim oddolžiti. Saj danes, ko nimamo kur na dvorišču in ne kolin res nemamk več drugega kot denar v taki ali drugačni obliki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *