Slovenija naravna katastrofa – najbolj zatajila Borut Pahor in Alenka Bratušek

Najprej moje spoštovanje do vseh prostovoljcev na terenu, ki ste, še vedno in še boste nesebično pomagali ljudem, katere je doletela naravna nesreča ledenega oklepa po Sloveniji. Namenoma ne bom izpostavil nikogar posebej, kar sicer nekateri poskušajo, ker je pač vsak prostovoljec enako dragocen….

To vem tudi iz osebnih izkušenj prostovoljstva, tudi gasilskega, od otroških let dalje, ko je bilo prostovoljstvo, tudi v delovnih brigadah, v Jugoslaviji sistemsko še kako učinkovito in takrat se enostavno ni moglo zgoditi, da bi bili ljudje v naravnih nesrečah dneve, kot zdaj, brez množične udarniške pomoči prostovoljcev in vojske. Ja, takrat smo vsi šolarji obvladali NNNP.

In ne, ne bom besedičil o razlogih ledenega naleta matere Narave, ker ima ona pač svoje zakonitosti, katere lahko sprejmemo v poduk ali ne, se kaj naučimo ali ne, pač pa o drugi katastrofi.

Katastrofi organizacije pristojnih služb v primerih naravnih nesreč od državnega, do lokalnega nivoja. Ker takšno katastrofo organizacije lahko človek doživi samo v Sloveniji, žal.

Posledično sem prepričan, da bomo v naslednjih dnevih, tednih, tudi mesecih, po slovenski folklori, zagotovo priče prelaganju odgovornosti krivde odgovornih enega na drugega. Čeprav je že zdaj jasno, da bi morali zaradi (ne)organizacijskega kaosa (od)leteti glave vodilnih od ministrstev, direktorjev državnih podjetij, do nekaterih županov. Da pa imamo povsem nesposobne parlamentarce sem itak že dovolj krat povedal.

Zelo izjemno je tokrat zatajil prvi kar predsednik države Borut Pahor, ki je v času predsedniške kampanje vedril s svojimi delovnimi brigadami. Tokrat, ko ni šlo za cirkus, ampak zares, pa od nikoder ne Pahorja ne njegovih delovnih brigad.

Če še kdo ni vedel – Borut Pahor je, kot predsednik Slovenije, tudi vrhovni poveljnik naših oboroženih sil. Tudi vojske. Torej tisti, po direktivi katerega se mora v najkrajšem možnem času mobilizirati slovenska vojska in se podrediti njegovemu ukazu. A gospod predsednik, ki je bil nekoč tovariš, nič. Nič od ukaza.

Na razpolago je imel vsaj 4000 vojakov, vremenske slike in napovedi, terensko sliko dogajanj, a Pahor nič. Nič prvi dan, nič drugi dan, nič tretji dan….Sneg je naletaval, led se je kopičil, a Pahor še vedno ni izdal ukaza vojski, da spoka na teren in sproti čisti. Tudi z lopatami, pa na roke kidat, nenazadnje so vojaki plačani, da služijo narodu…..

Dolžnost predsednika države je, da nemudoma pošlje vojsko na naravno ogrožena območja po državi in zaščiti nemočno prebivalstvo, a Pahor nič. Floskule, katere sedaj poskušajo prodajati, da župani niso izrazili želje po prihodu vojske, so pač le floskule. Predsednik države je pač tisti prvi, ki izdaja ukaze vojski, ne župani. In Pahor je odločno zatajil, ne prvič, ne zadnjič.

Sprenevedanje Romana Jakiča, ki je vojsko namesto na terenu hranil v vojašnicah, zdaj pa poskuša svojo krivdo prevaliti na določene župane, je seveda zgolj sprenevedanje in ne prvo ne zadnje od Jakiča. Če bi pri nas deloval sistem, potem bi Jakič moral biti že bivši minister.

Svoje afnanje pa je na teren, po tednu od začetka divjanja Narave, priguncala tudi Bratuškova. Prišla je pač pogledat sodržavljane v nesreči, a prinesla jim ni niti besede upanja pomoči, rešitve. Nič konkretnega, samo, da bo treba prositi za evropsko pomoč. To bi lahko povedala tudi iz pisarne na Šubičevi.

Zatajila pa je tudi Civilna zaščita na državni ravni, ki je očitno organizacijsko, do lokalne ravni, povsem razglašena in nepripravljena na hitre intervencije v primeru naravnih nesreč.

Zdaj dokazano dejstvo je, da je naša mala podalpska sistemsko, sploh v primerih nujne pomoči državljanom v naravnih nesrečah, v totalnem razsulu. Krivda za takšno stanje pa je v prvi vrsti parkirana v našem parlamentu, skozi vseh 23 let samostojnosti. Če lahko čemu rečem naravna katastrofa, potem je to naš parlament.

Agregati pa so posebna zgodba. Dejansko je v Sloveniji na razpolago več kot dovolj agregatov, tudi s tistimi vojske, da bi lahko, ob pravi organizaciji, najkasneje v dveh dnevih opremili z agregati vsa ogrožena območja. Ampak ne, dajmo se igrati s pomočjo članic EU.

In potem nam velika Nemčija, kateri naši dripci lezejo v anus do čevljev, pošljejo 3 agregate v pomoč. 3 – človek ne ve, ali bi se smejal ali jokal nad to velikodušnostjo. Zdaj manjka samo še, da Merklova prijavi, da v zameno za pomoč pričakuje najmanj TEŠ. 10x manjša Avstrija pa je poslala 28 generatorjev. Če slišim še koga opevati veliko Nemčijo, ne bom odgovarjal za svoja dejanja.

Skratka, če primerjam organizacijsko in vsebinsko sodelovanje med republikami v bivši Jugi v času naravnih nesreč in tokratni poskus pomoči na ravni EU, potem lahko rečem, da je tudi EU naravna katastrofa. Vsekakor se na pomoč EU ni kaj zanašati.

Še bolj žalostno je, da naša država nima rezervnega fonda za naravne nesreče. Saj veš, to je tisto nekaj drobiža, katerega dober gospodar daje na stran za morebitne težke čase. Če bi naši parlamentarci v maniri dobrega gospodarja to počeli že od začetka, potem bi se v 23 letih nabralo že toliko, da bi zlahka prebrodili vsako naravno nesrečo.

Je pa Bratuškova v zameno pocenila dizelsko gorivo za 3 cente. Cele 3 cente. Kao, da bo cenejše za agregate. Mislim, pa koga ta baba zajebava ?! Parlament bi moral razglasiti izredne razmere za ogrožena območja, namesto lajnati o naravni katastrofi, in nemudoma poslati nekaj cistern dizla Petrola za polnjenja agregatov.

Petrol je itak državni in nekaj brezplačnih cistern dizla za vse agregate ga ne bi ugonobilo, mogoče bi se le za kakšen evro poznalo delničarjem ali božičnici zaposlenim ob koncu leta. Namesto tega pa 3 cente. Daj Bratuškova zaleti se v prvi zid. Peš.

Ta ledena doba pa je prikazala tudi vse razkošje podna našega elektro gospodarstva. Če bi te razmere trajale še kakšen dan v tej intenzivnosti bi cela država mrknila v temo.

To pa iz enostavnega razloga, ker je večina elektro napeljave še vedno iz časov Juge, čeprav bi v 23 letih morala biti že povsem obnovljena in poosodobljena. A namesto da bi vlagali v izgradnjo novega sistema je 23 let denar odtekal na vse strani, samo poosodbaljanja ne.

In četudi na vsaki mesečni položnici električne energije plačujemo dejansko od vsote le 30% za porabljeno elektriko, vse ostalo pa je kao namenjeno vzdrževanju elektro omrežja. Po vseh tako nabranih milijardah v 23 letih bi dejansko morali imeti že povsem novo omrežje, namesto tega pa si v elektro gospodarstvu delijo milijonske letne dobičke. Ja, polna odgovornost za tokratni elektro kolaps je tudi v vseh vodilnih elektro gospodarstva v vseh teh letih.

Samo, kdo jih bo sankcioniral za šalabajzerstvo. In ja, ne vem zakaj ampak pričakujem na naslednjih elektro položnicah v ceni “krizni dodatek” za obnovo omrežja.

Slovenske železnice pa so vedno nova zgodba, ki nikoli ne preseneti. Zanje velja praktično isto, kot za elektro gospodarstvo, a tokrat bi moral odleteti najmanj vodilni na SŽ, ker so zaradi malomarnosti sprotnega nečiščenja proge z dizelskimi lokomotivami, povzročili velikansko gospodarsko škodo predvsem Luki Koper.

In potem pride od nekod še SLSov Bogovič s socialistično idejo, čeprav pri SLS sovražijo socializem, in predlaga, da bi zaposleni po državi en dan oddelali za ogrožena območja. Načeloma sicer ne bi imel nič proti, če….

Če ne bi tega filma že gledali. Recimo v času potresa v Posočju, ko so parlamentarci kar določili, da se vsakemu zaposlenemu trže od plače 5 čukov tolarjev za obnovo Posočja. Kam je potem izginil ves ta denar s katerim bi obnovili 3 Posočja, ne enega, sicer ne vem, vem pa, da je večina tam morala kar sama najemati kredite, da so si popravljali svoje domove.

Bom pa zagotovo popenil, če bo država hotela kasneje denarno pomagati zasebnim lastnikom gozdov, katerim je ta led poškodoval drevje. Že zdaj so začeli zasebni lastniki gozdov pritiskati, da bi jim država morala pomagati najmanj tako, da jim ne bi obdavčila tega poškodovanega drevja, ko ga bodo prodajali.

A naj bo razumljivo – država je dolžna poskrbeti zgolj za svoje gozdove, tudi v tem primeru. Nikakor pa za zasebne gozdove. Zasebna last pomeni tudi zasebna odgovornost in zasebno nošenje stroškov za škodo.

Vsekakor pa bo sedaj treba biti dodatno pozoren na številne dobrodelne akcije, ki bodo serijsko vzplamtele v obliki pošiljanj SMSov in podobnih donacij, pa naj bo to za gasilce, Rdeči križ ali kaj že, ki se bodo sklicevali na ta ogrožena območja.

Čeprav sem tudi gasilec prostovoljec že od malih nog, odločno nasprotujem zbiranju denarnih sredstev preko takšnih nacionalnih akcij. Razlog pa je precej enostaven – prostovoljec, tudi gasilec, opravi prostovoljno delo ker sam čuti, da je tako prav, za svoje delo pa ne pričakuje in/ali zahteva plačila. Enostaven hvala je za prostovoljca največje in najlepše plačilo. Če pa dobi zraven še obrok hrane, tudi prav.

Sploh pa se mi zdijo te SMS akcije povsem zgrešene tudi zaradi tega, ker uničujejo prostovoljstvo. Večina ljudi namreč zmotno oceni, da so s poslanim SMS opravili svoje dobrodelno poslanstvo in že ob naslednji podobni priložnosti ne bodo razmišljali, da bi prostovoljno pomagali s svojim delom pomoči potrebnim, temveč da bo en SMS opravil vso pomoč sodržavljanu namesto njih samih.

Lahko bi sicer na dolgo in široko o sodržavljanih ujetih v tej igri Narave, a bom le na kratko, da dobro vem, kako jim je (bilo). V bistvu sem vse to že doživel, tudi skozi prostovoljstvo in službeno, in vem, da je brez elektrike teden znosneje in lažje preživeti pozimi na podeželju, kot pa v mestu. Probal oboje. Dokler je streha nad glavo cela in vsaj malo gretja je vse ok.

In ker tudi v vsakem slabem obstaja dobro, vzporedno pa optimistične osebe, ki znajo in zmorejo tudi v najtežjih razmerah izluščiti najboljše, tokrat zaključujem z besedami, katere je v preživljanju ledenega objema zapisal prijatelj Martičev Zvezdan.

Optimističen pogled na življenje v hiši na robu gozda brez elektrike:
Ne dela TV, internet…: bereš knjige.
Ni tople vode za umivanje: 3 x dnevno skidaš sneg in se potem z lahkoto umiješ z mrzlo vodo.
Ne delajo hladilnik, zmrzovalnik, štedilnik: odtajeno meso spečeš na zunanjem kaminu in imaš zimski piknik (sosed je celo pico spekel ”pod peko”!).
Ne dela gretje: zakuriš kamin in odpreš vsa vrata v hiši, na kaminu pa imaš ves čas topel čaj.
Ni luči: po hiši postaviš na desetine sveč in imaš romantičen večer.
Ni risank: zaigraš na kitaro in vsi veselo plešejo.
Drevje v gozdu se ruši: drv bo dovolj za več let

Don Marko M

Zamrznjena Slovenija (foto Zvezdan Martič)

29 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Slovenija naravna katastrofa – najbolj zatajila Borut Pahor in Alenka Bratušek

 1. Najbrž je bil kdo od svetovalcev na bolniški, zato Pahor ni vedel, kakšne so njegove pristojnosti.. Tudi ostalo drži kot pribito..Naravna nesreča ne sme biti izgovor za flancanje neumnosti. Takrat se je potrebno zresniti..če se je KAM..

 2. Bolj se ne bi mogla strinjati s čisto vsem zapisanim….na žalost je vse tako, kot si zapisal.

 3. Zelo dobro napisano, sploh tisto o SMS donacija… Sam kot gasilec, ti lahko samo povem, da mi tega denarja nikoli ne bomo videli, niti si ga ne želimo videti. Tako kot spletke dogajajo v parmalentu, je ista zgodba na GZS, kamor vsa ta sredstva odtekajo… Mi pa še vedno opravljamo svoje naloge ne glede na mešanje dreka vse okoli nas.

 4. Don,tako se govori po moško.;)Strinjam z vsako besedo,mediji bi tud morali začeti iskati odgovorne za nastalo stanje in ljudstvo zahtevati kaznovanje.Zdaj se je še bolj videlo kako naši politiki nimajo več nobenega stika z realnostjo državljanov.Lp

 5. Ma kaj čem rečt, ni kaj dodati. Ob takih dogodkih se (vnovič) zavem, da v resnici živimo v tretjem svetu, pa če si to priznamo ali ne. Spet ena zadeva, ki jo bomo tako ali drugače plačevali še kar nekaj let. Vsa čast gasilcem in drugim prostovoljcem.

 6. Povsem soglašam z vsem, kar si zapisal. Žalostno in nečloveško, kako nas oni zgoraj ignorirajo in se zaradi nesreče igrajo z ljudmi. Nobena država nima takega vostva: celo v nesreči ne pomagajo! Fuj!

 7. Sicer se strinjam z marsičem kar ste napisali in tudi razumem vašo jezo, vendar bi se vsaj lahko bolje pozanimali, kakšne so pristojnosti predsednika države in kdo aktivira Vojsko v primerih naravnih nesreč. Vsak, ki si vzame 5 minut časa, da se seznani z področjem bo videl, da ste se precej osramotili. Predlog: Piši o tem kar veš in razumeš. Potem bo tak članek dosegel tudi svoj namen, tako ste pa izpadli samo neresno in naivno. Članek je tako odbil politični prizvok in ni več odsev jeze nezadovoljnih državljanov s skorumpirano in neefektivno državo.

  LP

 8. Bulldogsi

  sploh ni stvar v moji jezi, ker se na naše parlamentarce človek, vsled njih nesposobnosti, niti jeziti ne more več….ne glede na vaše mnenje zelo dobro vem, kaj sem povedal…seveda pa obožujem komentatorje, ki uletijo z opazko brez podaje argumenta oz. nekaj zanikajo, brez da bi podali svojo plat, s katero bi vsaj poskušali ovreči mojo navedbo…
  zakaj vam je predsednik tako pri srcu s svojo Princeso me niti ne zanima, vem le, da moj zapis nima političnega prizvoka, ker isto, v bistvu še dosti bolj brez dlake, bi napisal, če bi bil predsednik Janša, moji redni bralci že vedo zakaj…
  da pa so državljani, tudi skozi ta zapis, ki sicer tudi na moje presenečenje zajetno kroži po naši deželici in tudi izven, jezni nad neodgovornostjo odgovornih tudi v tem primeru, pa je povsem normalen pojav…nenazadnje, kdo pa je pripravljen veselo dobro plačevati tiste, ki ne le, da nič ne naredijo za svojo plačo, ampak neodgovorno povzročajo celo škodo….
  skratka, stojim za vsako svojo besedo, če pa ste mnenja, da je potebno kateri del dodatno obrazložiti, torej tistega o zaporedju ukrepanja, kateremu pravite pristojnosti posameznih služb in predsednika, potem kar pogumno in podajte svoje stališče….z veseljem bom dodajal svoja dodatna pojasnila, katerih niste uspeli razbrati v zapisu….

 9. Moja pripomba je šla zgolj v preveč “populističnemu” pisanju, kdo bi lahko kaj ukazal. Konkretno pristojnosti predsednika države niti približno ne zajemajo možnost pošiljanja vojske na ulice za pomoč ob naravnih nesrečah. Kljub temu, da je predsednik države “vrhovni poveljnik”, je njegova vloga, kot vloga predsednika države zgolj reprezentativna. Zgolj enkrat letno se mu poroča o pripravljenosti vojske in upravičen je do častne straže. Tu se pa njegova vloga (razen v primeru izrednega ali vojnega stanja, ko se parlament ne bi mogel sestati) konča. Izključno v pristojnosti civilne zaščite je, da vpokliče vojsko, ki naloge izvaja v številu in s sredstvi, kot to ukaže civilna zaščita. Vojska je zgolj marioneta v rokah civilne oblasti. Saj tako je prav, vendar naj gre analiza, ali je bilo storjenega dovolj ali premalo na račun civilne zaščite in ne za to nepristojnih organov.

 10. Mislim,da vam gospod predsednik Borut Pahor ni všeč in ga pljuvate po ne potrebnem.
  Vojske ne moreš aktivirati kako se ti zapaše.Treba je bilo narediti načrt kako pomagat ne moreš it brezglavo in brez načrta na teren.To se gre samo ,če bi bila vojna.
  Po mojem mnenju je gospod Pahor vredu presednik.

 11. Bulldogsi,

  mogoče sem zadevo bolj enostavno opisal, a populizma ni….se pa na veliko zdaj dogaja populizem med vodilnimi odgovornimi, ki zdaj na veliko po medijih porivajo v ospredje pomoč prostovoljcev, da jim ja ne bi bilo treba razlagati lastne neodgovornosti….
  kot tudi sami navajate ima predsednik pristojnosti in dolžnost aktivirati vojsko v izrednih razmerah…in če to niso bile izredne razmere, potem ne vem kaj so še lahko….
  in ja, res je, zakon navaja tudi, da predsednik aktivira vojsko “ko se parlament ne bi mogel sestati”….kolikor mi je znano, se naš parlament ni sestal na nobeni izredni seji od prvega dneva nesrečnih okoliščin dalje, pa tja do tedna, da bi pod nujno sprejel strategijo ukrepanja na ogoroženih območjih, čeprav bi morala vlada podrobneje urediti vsebino in izdelati načrte zaščite in reševanja….
  torej je bil predsednik tisti, ki bi moral ukrepati in to ne sedmi dan ali včeraj, ko je prvič javno potožil, da je bilo premalo vojske na terenu in s tem začel valiti krivdo na druge, da pa se bo začelo valiti breme odgovornosti za neukrepanje iz enega na drugega sem pa itak že napovedal, predsednik samo pritrjuje moji napovedi….
  skratka, predsednik bi lahko in moral že prvi dan ukrepati, napovedati izredne razmere in poslati vojsko na teren, ali p avsaj najmanj stopiti pred medije in pozvati vlado naj se izredno aktivira za reševanje, česar tudi ni storil, in verjamem, da bi državljani z navdušenjem sprejeli to njegovo potezo, predvsem pa ne verjamem, da bi ga kdo poskušal obsojati za kršitev kakšnega zakona, ker ga dejansko ne bi kršil….bi pa odgovorno poskrbel za ogrožena življenja tisočih državljanov, kar je prva predsednikova dolžnost, pa parlamentarcev tudi….
  in vi recimo poskušate biti še kako populistični, ker prav vztrajate, da bi moralo vse breme odgovornosti biti zgolj na CZ, torej prostovoljcih, kar pa niti pod razno ne more biti, saj je na prvem mestu v tem primeru odgovorna ravno vlada, potem pa po vrsti naprej in tudi predsednik tukaj ne more biti izključen….
  nenazadnje je tudi z zakonom določeno, da je vsaka fizična in pravna oseba odgovorna za izvajanje ukrepov varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami….in če bo kdo zdaj poskušal celotno krivdo prevaliti na CZ, torej prostovoljce, potem bo šele nastala štala po državi….

 12. Čevap,

  ne gre mi še tako slabo, da bi politike ocenjeval po všečnosti in jih zgolj zaradi tega obkrožal na volitvah….jih pa z veseljem ocenjujem po sposobnostih, odgovornosti in prevzemanju odgovornosti….in če povem utemeljene kritike neodgovornega ravnanja katerega naših politikov, potem to ni pljuvanje, ampak dejansko stanje….ampak vi tega ne morete razumeti, ker naše politike ocenjujete po simpatičnosti, ne pa profesionalnih (ne)vrlinah….

 13. Prašiči in prasice ki so si svoje mastne riti namestili pri koritu in sebe, ter svoje družinske člane ( kot je razvidno iz zadnjih dogodkov, pa verjamem da ni to edini primer) napajajo iz davkoplačevalskega denarja, pa se grejejo na svojih stolih in se tu in tam še kdo pokaže po TV,prelagajo odgovornost drug na drugega. Ampak, še malo pa se bo krog sklenil, tedaj bodo pokazali na ljudstvo. ……..
  Raja je kriva, ker ni bila dovolj pripravljena!!!
  Raje je kriva ker živi na takšnih območjih.
  Raja je kriva ker si niso priskrbeli agregatov prav čas.
  Raja je kriva,….raja je kriva….raja je kriva…..
  Raja je kriva ker ŽIVI!!!

  Raja je kriva predvsem tega, da že vrsto let pasivno gleda kako je korito čedalje bolj prazno, ena in isti prašiči in prasice pa pohlepno krožijo okoli njega.
  Sedaj se bodo lotili ( pravzaprav so se ga že ) tudi korita.

  In ljudstvo bo to požrlo. Tako kot je marsikaj do sedaj. Zato ker vsak zmigne z rameni in reče ” Pa kaj lahko jaz naredim?” Vsak posameznik res bolj malo, ampak “POSAMEZNIKI” pa veliko..
  Za začetek preberi spodnje in najmanj kar lahko narediš je da deliš post.
  Z svojim mnenjem seveda.

 14. Don Marko M,

  Strinjam se, da bi moral marsikdo stopiti že prvi dan pred ljudi in izkoristiti svojo politično moč, lahko bi tudi predsednik države. Strinjam se, da niso krivi ljudje na terenu! Objektivna odgovornost se vedno išče na vrhu. Bog ne daj, da bi kritiziral bilo katerega Gasilca, Električarja, Gozdarja, ali pa Vojaka, ki so morali vsaj en dan preživeti tam zunaj. Vsi imajo so za mene junaki. Želim si le, da se odgovornost išče pri pravih ljudeh in ne pavšalno glede na všečnost enega ali drugega politika.

  Da so pa nastopile razmere, da bi lahko predsednik razglasil izredne razmere pa ne drži, meni, da si boste lahko sami pogledali zakaj ne in kje je to navedeno, predvsem pa kakšne posledice bi drugačno ravnanje imelo ne samo za eno osebo, ampak za državo. Ni potrebno izgubljati nadaljnjih besed.

 15. Don Marko M

  Sploh nisem omenjal všečnost ampak sem želel povedati čredni nagon ,ki se je razpasel ,ker gospoda Pahorja že vsi kritizirajo iz navade ne pa iz dejstev in to je problem.
  Bi bilo treba treba tudi omeniti ,da gospod Pahor ni šel na otvoritev v Soči ,ker je raje doma ostal in reševal probleme.Zakaj niste tega napisali?Ne verjamem ,da še bo gdo po gospdu Pahorju oz. od politikv v roke vzel kramp in lopato in dan preživel z delavci.
  Fini gospod (bivši presednik) Turk zagotovo ne.

 16. BRAVO! To ni bila naravna nesreča, to je bila posledica dolgoletnega pranja javnega denarja v zasebne žepe.

 17. Bulldogsi,

  ne le za državo, ampak za tisoče državljanov je imelo posledico to, da cel parlament, vključno s predsednikom, niso ukrepali takoj, s tem pa dokazali, da dejansko nimamo pripravljenega prav nobenenga načrta za učinkovito odzivanje na takšne in podobne nesreče….
  v prejšnjem komentarju sem vam lepo razložil, zakaj in kako bi lahko tudi predsednik ukrepal, a če se oklepate samo svojega prepričanja, potem bodi tako in res ni potrebno izgubljati nadaljnih besed….in jaz pač trdim, da so odgovorni vsi navedeni po vrsti, katere sem omenil, vi bi pač predsednika izpustil iz te godlje….priznam, da težko razumem, da si dovolite postavljati to izjemo pri odgovornosti, ko pa je jasno, da predsednik ni dal niti glasa od sebe celih 5 dni nesreče, kaj šele, da bi ukrepal….skratka, če se že strinjate, da bodo morale slediti sankcije odgovornosti neodgovornim v tej nesreči, potem bodite korektni in ne dopuščajte nobenih izjem po sistemu vaši-naši….

 18. Čevap,

  ne bo držalo, da Pahorja kritzirajo vsi iz navade….eni ga, ker si to pač zasluži, ko si zasluži….jaz sem ga nazadnje kritiziral, ko je s svojo vlado 2011 dobesedno opustošil našo socialo….in tokrat je spet pokazal, koliko mu je za socialo državljanov v nesreči….
  v Soči pa ni šel, ker mu je mama Merklova rekla, da ne sme iti…ker če bi mu res bilo toliko za reševanje sodržavljanov v tej nesreči, kot je za naivne povlekel v izgovor, da ne gre v Soči, potem bi prijel s svojimi brigadami za kramp in lopato najkasneje drugi dan, ne pa da nekaj sanja po 10ih dnevih….

 19. Don Marko M

  Ja to je kritiziranje iz navade.A misliš ,da bi bivši presednik gospd Turk naredil kako drugače , boljše?

 20. Čevap,

  jok, to je kritziranje z razlogom…..ti pa hvališ iz navade….Turk pa nima nobene veze v tej debati, ker ne opravlja nobene funkcije….

 21. Don Marko M

  Sem samo uprašal a si se eleganto ognil vprašanju.Že veš zakaj.Beri FB stran od gospoda Pahorja šel bo pomagat.Tekst kopiran iz njegove FB strani
  “predsednik republike se danes pridružuje organiziranim prostovoljcem v Postojni pri čiščenju in urejanju okolice po ledeni ujmi.

 22. Čevap,

  nič se nisem izognil, ampak sem ti zelo jasno odgovoril….kar pa se mene tiče lahko Pahor tudi danes ostane v družbi svoje princeske, ker če ni opravil svoje naloge takrat takoj, ko bi moral, potem je to njegovo afnanje danes, po 14 dnevih, sploh po prvem tednu vsega hudega, povsem brezpredmetno…..
  zdaj pa prosim nehaj masturbirati s Pahorjem, ker če je to tvoje opevanje njegove nesposobosti v kritičnih časih vse, kar imaš za komentirati o tematiki zapisa, potem lahko to počneš kje drugje, recimo na FB profilu Barbike….

 23. Gospod Pahor pač ni tvoj priljubljen politik zato ga ni treba tako po zobeh vlačiti po ne potrebenm.Pa lep dan še naprej.

 24. kateri politik, ki demolira socialno državo, pa je lahko priljubljen ?…imava pač različne vatle ocenjevanja….jaz ocenjujem, sicer preplačane, politike, pa naj bodo levi ali desni, po izključno njih dejanjih in profesionalnosti nastopa, ter skrbi do državljanov, ti pač po nimam pojma čem….
  priznam pa, da po simpatičnosti ocenjujem ženske in jih uvrščam med priljubljene, ampak to nima veze ženskim vaginalnim organom, za kar so se izkazali naši politiki, katere omenjam v zapisu v tem primeru….
  pa lep dan še naprej tudi tebi….

 25. Don Marko M

  Da ne bo pomote, tudi meni g. Pahor ni preveč pri srcu, zmotilo me je le, da zapis, ki je pritegnil mojo pozornost v nekaterih delih odstopa od resnice in je posledica nepoznavanja področja in postopkov delovanja sistema ob naravnih nesrečah. S tem se lahko marsikatero skupino, ki je krvavo del,a precej užali. Samo to, vse stale ocene politikov, tudi Pahorja me ne motijo, ker jih je potrebno ocenjevati, še bolj pa kritizirati napake, da se jim sklati napuh in njihov občutek nedotakljivosti.
  V kolikor vas zanima naša regulativa, ki vam bo tudi precej olajšala razumevanje in prepoznavanje odgovornih za sramotno ravnanje v prvih dneh nesreče, vam z veseljem razložim.

 26. Bulldogsi,

  katero skupino, ki je krvavo delala, pa bi lahko moj zapis užalil in v katerem delu ?…pa brez pavšalizma prosim, kar konkretno navedite te morebitne užaljene…..
  za vse ostalo pa sem vam pustil veselje že v prejšnjih komentarjih in ker vam je očitno ostalo še dovolj veselja, ga seveda lahko veselo razložite tudi naprej….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *