Balkanski uporniški kotel pred eksplozijo ! V BiH protestniki ugrabili prvega politika, zažgali vladno poslopje (foto)

Po letih vojne po Balkanu, tisočih žrtvah, nepreglednih ruševinah, je nastopilo obdobje miru. A obdobje, ki bi moralo biti namenjeno okrevanju državljanom po republikah bivše skupne države, se je spremenilo v nočno moro in politične igrice teptanja in in uničevanja državljanov. In danes je Balkanski lonac tik pred atomsko eksplozijo…..

Eksplodiral je že. V zadnjih 3 dnevih se protestniški upori po BiH nezadržno širijo in protestniki se res ne šparajo. Na ulicah so od Tuzle, Sarajeva, Mostarja, Zenice, Banja Luke, Bihaća, Brčkega, Prijedora, Jajca, Bugojna, Živinica, Orašja, Lukavca, Tešnja, Gornjeg Vakufa, Gračanice, Olova, Viteza, Kaknja, Cazina, Konjica, Sanskega Mosta…

Revščina in brezposelnost sta poenotila državljane BiH v prve množične proteste v samostojnosti in tako, v značilni BiH raznolikosti narodnosti, skupaj enotno nastopajo Bošnjaki, Srbi, Hrvati….Cilj protestnikov je eden, a jasen – nagnati vse politike, leve in desne, ki so zakrivili sedanjo situacijo v BiH.

Danes so na protestih v Brčkem ugrabili župana, kateremu so protestniki najprej ponudili škatlo, v katero so zbirali prispevke za zdravljenje bolne deklice, in županu predlagali naj kaj prispeva, a ker se je župan izgovarjal, da nima denarnice, je med protestniki kulminiralo. Obkrožili so župana in mu niso dovolili odhoda. Rešile so ga čez kakšno uro posebne policijske enote.

Protestniki zavzemajo in demolirajo stavbe vlad
V Tuzli je preko 10.000 protestnikov okupiralo poslopje vlade Tuzlanskega kantona in čeprav so iz pisarn po nadstropjih metali skozi okna pisarniško opremo, pohištvo, računalnike in jih na kupu sežigali, poškodovali tudi notranjost stavbe in zažgali, policija ni ukrepala. Stavba je bila v plamenih.

Še več, prisotna policija se je umikala od prizorišča, čeprav so jo protestniki pozivali na spopad.

So pa policijske enote poskušale preprečiti protestnikom vstope v vladne prostore kantona Sarajevo, kjer je prišlo do spopadov med policijo in protestniki. Policija je uporabila solzivec in gumijaste naboje. O številu poškodovanih protestnikov in policajev še ni natančnega poročila, okvirno pa jih je preko 100. Skratka poslopja vlad so trenutno prvi cilji protestnikov po BiH.

Izredna protestniška stanja vladajo praktično po vseh mestih BiH in vlada Federacije BiH je že sklicala in prednostno izvedla izredno sejo, po kateri pozivajo državljane, še posebej protestniške skupine, k dialogu. Zaenkrat protestniki ne kažejo nobenega zanimanja za te besede politikov.

Kriva je privatizacija
Privatizacija državnega premoženja, industrije po BiH, je zabila še zadnji žebelj v krsto revščine in brezposelnosti. BiH je sicer bogata z naravnimi viri, sploh Tuzla s soljo, premogom, nepreglednimi gozdovi, kmetijstvom. Vse to je tam živečim omogočalo redne službe in posledično zanemarljivo stopnjo revščine.

A potem so politiki od leta 1998 začeli izvajati privatizacijo državnega premoženja, ki je spočela nacionalno katastrofo in sedanje proteste. Vsako privatizirano podjetje je najprej odpuščalo delavce, polovica privatiziranih podjetih pa je že propadlo. Delavci pa z njimi. Desetine tisočev delavcev, ki so na začetku imeli tudi delnice v teh podjetjih, so danes brez delnic, delovnega mesta, skratka brez vsega in upravičeno norijo, ker so jih politiki milo rečeno prevarali.

Vsaka podobnost scenarija privatizacij naših parlamentarcev s temi v BiH, je seveda zgolj naključna.

Za naslednje dni protestniki po BiH napovedujejo še močnejša stopnjevanja tempa in trenutno ne more nihče več napovedati, kam to pelje, razen v neobvladljivo izredno stanje. A skupen, enoten cilj protestnikov – čiščenje politikov iz parlamentov, brez izjem, ostaja prva in glavna gonilna točka protestništva po BiH.

Podpiram željo in borbo za pravičnejše, boljše življenje državljanov v BiH. Vztrajajte do končnega cilja !

Don Marko M

Protesti 1 BiH 2014 Sarajevo

Protesti 1 BiH 2014 Tuzla

Protesti 2 BiH 2014 Tuzla

Protesti 3 BiH 2014 Tuzla

Protesti 4 BiH 2014 Tuzla

Protesti  BiH 2014

Protesti BiH 2014 Sarajevo

Protesti BiH 2014 Tuzla

13 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Balkanski uporniški kotel pred eksplozijo ! V BiH protestniki ugrabili prvega politika, zažgali vladno poslopje (foto)

  1. Bodite natančni. Država Bosna in Hercegovina je sestavljena iz bošnjaško-hrvaške Federacije BiH, v kateri potekajo nasilni protesti, pretežno srbske Republike Srpske in distrikta Brčko. V RS so bili le nenasilni v organizaciji tamkajšnjega helsinškega komiteja. Mesti iz RS sta Banjaluka in Prijedor, v kateri pa so demonstracije vnesli Bošnjaki. Bosancev v BiH ni, saj so se muslimani po popisu prebivalstva opredelili za Bošnjake. Se pa radi skrivajo pod frazo “Bosanci in Hercegovci”, kar pa je seveda krajevna opredelitev, ne pa narodna. Vsekakor bi bilo čas, da bi v Sloveniji natančno pisali o Bosni in Hercegovini in njenih treh entitetah: FBiH, RS in distriktu Brčko. Vsaka ima svoje izrazite posebnosti in le z upoštevanjem le teh je mogoče razumeti dogajanje pri njih. Na koncu pa le še to, kje so sedaj ubogi “Bosanci”, o katerih so toliko poročali slovenski mediji. Ko je potrebno po žledu pomagati Sloveniji, pa so kar poniknikli. Počitnikujejo v nesneženi FBiH ali pa delajo na črno v Sloveniji?

  2. biljan,

    hvala za opombo….povsem nenamerno sem zapisal Bosanci, dejansko pa je pravilen izraz Bošnjaki, kar sem popravil in bom v bodoče bolj pozoren….drugače pa sam ne vidim velike potrebe po grobem razčlenjevanju narodnostnih skupnosti po BiH, ne glede na kompleksnost, ker nenazadnje zdaj v protestih nastopajo skupaj in enotno za en cilj…..drugače pa se meni tudi zdi za malo, da naši mediji zdaj povsem štrajkajo, ko je treba podati vsaj moralno podporo prebivalcem po BiH….

  3. Povsem razumem, da se jeza dolgo nabira in potem izbruhne, ampak koristilo pa to uničevanej na koncu ne bo nikomur. Sem prepričan, da ni vzpostavljena nobena alternativa, ki lahko prevzame oblast in začne spreminjati stanje, zaradi česar bodo sile reda prej ko slej spet prevladale in isti politiki, ali pa malo drugačni, bodo spet prišli na oblast.

    Kar se tiče privatizacije, je ta le en velik rop predvsem manj razvitih držav, ki se jih sili, da razprodajajo svoje premoženje in se vabi tujce, beri tiste iz zahodne in severne Evrope, Američane, tu in tam še koga drugega, da zapolnjujejo vrzeli. Posledice so predvidljive. Manj razvite države težko tekmujejo z bolj razvitimi, njihova industrija ali propada, ali se krči, ko glavno gonilo postane dobiček, država se mora za svoje delovanje zadolževati. Hitro pristaneš v vlogi Grčije, na pol kolonija.

  4. Vsekakor premalokrat spremljate medije v BiH. Federacija in Republika sta dva svetova, s tem, da je prva bošnjaško (kantioni) ali hrvaško (županstvo) monolitna, druga pa dejansko multietnična. Tudi po vojni, ko so si spet na svojih posestvih Bošnjaki v RS zgradili z mednarodnim in svojim (najemnine) denarjem vile in seveda z arabskim denarjem nešteto eno do več minaretnih džamij, Srbi pa živijo pregnani in v bednih razmerah, tudi, če so si postavili v različn ih naseljih hiše. Neupravičeno niso več na svojih posestvih. Žal v Sloveniji o tem nič ne vemo, ker ni mogoče pisati resnice o stanju v BiH, ampak neprestano le poslušamo in beremo o ubogih bosansih gradbenih delavcih pri nas.

  5. Tudi ta stroga delitev, kdo je kdo, Federacija, Republika…Bošnjak , Musliman…je pripomoglo k slabemu življenju ljudi, dokler so bili vsi samo Bosanci, so čisto lepo živeli v Bosni, kako pa sedaj to izgleda pa vidimo. Tisti, ki imajo od teh delitev korist, bodo seveda vstrajali pri teh delitvah brez problema tako dolgo, dokler ljudem na ulicah ne bo kapnilo, da so tako eni kot drugi prevarani, okradeni do gole kože in da niso zato krivi revni Bosanci, Bošnjaki, Muslimani Srbi ali kdo še, pač tista peščica , ki jih vodi žejna preko vode in se najbrž ne deli po nobeni narodnostni pripadnosti ali veri, ampak samo po tem kdo je bolj “sposoben”grabiti…

  6. Potem pa vprašajte Alijo Izetbegovića, zakaj je to storil in njegovega sin Izeta, zakaj s
    tem nadaljuje?

  7. biljan,

    ne skrbi, dovolj spremljam medije po Balkanu….tudi medije, poleg informacij prijateljev iz prve roke…ti opisuješ eno plat zgodbe iz takratne vojne in po njej, jaz poznam tudi drugo in sicer, da nihče v svojih početjih ni bil tam nedolžen…in tudi po vojni so dejansko vsi skupaj zelo “jebali ježa” in krivica se je zgodila prav vsakomur…
    to kar poskušaš zdaj ti početi, se pravi dodajati več pomena enim ali drugim, je natančno to, kar je pripeljalo do teh protestov….medtem, ko so nacionalistični politiki podžigali ta ločevanja, so jim za hrbtom vsem skupaj kradli, privatizirali in vse skupaj spravljali v bedo….
    jaz zelo podpiram, da se je ljudstvo tam po dolgih letih le začelo trezniti in razumeti, da jih politiki “jebejo v glavo” vse po vrsti enako, ne glede na narodnost….in s temi protesti je končno uspel tisti preskok v ljudsko enotnost, združeno ne glede na narodnost, v borbi za skupen cilj skupnega boljšega jutri….in to je v tem trenutku protestov edino pomembno, za pozdraviti, podpreti in upati, da bi ta enotnost čim dlje trajala….

  8. Sašo,

    alternative so vzpostavljene….UDAR je samo ena od nosilnih protestniških skupin, cilj vseh protestnikov pa je itak jasen….
    in veš, tudi sam nisem naklonjem razbijaškim protestom in nasilju, ampak zadeva ima tudi drugi kot….vse izhaja iz tega, kdo prvi začne z nasiljem….in tudi tukaj so z nasiljem začeli skorumpirani lopovski politiki in tajkuni, ki so nasilno pokradli državljanom premoženje, delo in dostojanstvo….in reakcija ljudstva v tem primeru ne morem ravno reči nasilje, saj so bili nasilno napadani že skozi leta prej in zdaj so se pač odločili za samoobrambo….v samoobrambi pa je dejansko dovoljeno prav vse….

  9. Dragica,

    tako je, delitve politikov in butastih nacionalistov, ki so tem politikom zvesto sledili, so jih dejansko držali v krču razvoja, v bistvu so jih porivali v nazadovanje….zdaj so pripadniki vseh narodnosti tam končno našli skupen jezik in glede vsega že pokradenega upam, da ne prepozno, vsekakor pa bi bilo za vs enajbolje, razen za politike, da bi ta trenutna protestniška ljudska enotnost ostala tudi po protestih….

  10. Don Marko,

    potem pa dosežite, da bodo v Sloveniji pisali o vseh treh narodih v BiH enakovredno in enakopravno in, da bo Delo končno že imelo dva dopisnika iz BiH in ne samo enostranskega Zdravka Latala. Kot poznavalec, pa prosim, da mi napišete, kako je nastala in s čigavim sklepom nova država BiH? Nacionalizem je vedno izgovor za tiste, ki ne pristanejo v enakost in enakovrednost narodov in nacij. UDAR naj se zadrži na svojem bošnjaško-hrvaškem območju BiH, kjer imajo resnično nerazumljivo obilico vlad, ministrov, predsednikov, itn. Še dodbrio, da v Sarajevu, Mostarju, Zenici, Tuzli ni več Srbov, ker bi jih potem zagotovo obdolžili za požige in nasilje. RS – srbsko in slovensko – pa naj pusti UDAR pri miru, saj so obema že naredili dovolj gorja od 1991. leta dalje s pregonom Srbov z njihovih domačij in tim. hrvaško-bošnjaškimi “begunci”, med kasterimi so mnogi prihiteli v Slovenijo že dobro leto pred začetkom tim. vojne. V glavnem starejši ljudje ter žene in otroci. S tem zaključujem to debato in priporočas,da Bošnjaki/muslimani že vendar urejadijo stvari sami med seboj.

  11. biljan,

    verjamem, da imaš razlog za svojo občutljivost, ampak jaz bi ti rad samo povedal, da to nažiganje obsojanj po enih ali drugih ni recept prihodnosti….žal je morala poseči lakota in revščina, da so ljudje začeli dojemati, kam vodi kuhanje zamer in forsiranje nacionalističnih teženj…..zgodovine se ne da spremeniti, se pa da pripraviti lepšo skupno prihodnost….
    ponavljam, tematika tega zapisa je sedanje stanje, ki se dogaja v BiH, protestništvo, ki združuje različne tamkajšnje narodnsoti v eno in to bi moral biti tudi za tiste izven BiH edini smisel upanja v enotnosti v novo prihodnost….in če so protestniki složno ubrali to razumno pot, potem si po mojem zaslužijo polno podporo….

  12. Ne bom pametoval ker ste vse že povedali !

    Le izrazil bi PODPORO vstajnikom in čestital Markecu !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *