Bijelo Dugme 40 let kasneje spet na odru – in še vedno večji tudi od papeža

Tudej – tempirana doza eksplozije rokenrola ! Bili so glasba mojega pionirstva. Še vedno so. Dugmiči in Rolling Stones so me vpeljali v svet rock’n’rolla. V svet norega ritma, brezkompromisnega takta, s komadi, ki imajo v sebi instaliran potencial spreminjanja razpoloženja, od občutka vsemogočnosti Supermena, do zasanjanosti orosenih oči neke nostalgije. In vse vmes. To zmorejo samo največji….

Šola rock’n’rola Balkana je bila v 70ih in 80ih prejšnjega 100letja, 1000letja, strahotno močna, prodorna, revolucionarna, ne le na ozemlju Juge, temveč tudi izven. Sploh sarajevska rock šola, ki še danes serijsko bruha rock talente. Bosanci pač znajo ….

Ustvarjan je bil tako zelo kakovosten rock’n’roll, da se še danes, kljub menjavi večih generacij, še vedno posluša in nanj zažura z enako intenziteto, kot v tistih časih. Ja, samo prava, z dušo in iskreno ustvarjena glasba, se lahko obdrži 10letja v popularnosti.

Bijelo Dugme so bili v Jugi skupek Beatlov in Rolling Stones v časih viškov slave. Euforije množic so bile prisotne na njih koncertih, ženske so vriskale, norele, padale v nezavest na koncertih…..Poslušali so jih praktično vsi, od mulcev do upokojencev in vse vmes in ja, takrat je Juga imela 22 milijonov državljanov.

Bijelo Dugme so bili več od glasbe. Dosti več. Dosti več celo od papeža. Vzdignili so na noge celo Jugoslavijo. Jo držali pokonci. In Jugoslavija jih je nosila na rokah. Totalna eksploziija rock’n’rolla.

O Dugmičih je treba vedeti tudi to – Bijelo Dugme je, ne glede na vse, dejansko – Goran Bregovič. On je Dugmiče ustvaril, on je tisti, ki ima edini vse pravice iz rabe imena in večine del Bijelega Dugmeta.

In vzpon proti zvezdam so Dugmiči začeli, kot se za prave evergeen zvezde sposodbi – že v samem štartu so bili zavrnjeni. Njih prve posnetke, danes legendarne glasbene stvaritve izjemnega pomena v zgodovini Jugo rocka, so zavrnile tako založbe, kot glasbeni kritiki.

Urednik Diskotona, sarajevske glasbene založbe ki se je prvo leto ravno prebijala na tržišče, je praktično domačina Bregoviča odpravil z enostavnim, da si bo njih posnetke poslušal čez pol leta. Če bo utegnil. Danes vemo, da je to bil največji kiks te založbe, čeprav se založbam še danes dogaja, da ne znajo prepoznati pravega potenciala talenta.

In Bregovič je potem še isti dan stopil do Jugotona, najstarejše glasbene založbe Balkana rojene že 1947, kjer se niso obirali in takoj podpisali 5 letno pogodbo. Bijelo Dugme je potem postal in bil paradni konj Jugotona, kateremu so cekini kar padali v blagajno.

Zaradi Bijelega Dugmeta so pri Jugotonu uvedli celo “diamantno ploščo”, ker so Dugmiči prvi dosegli in presegli naklado prodanih 200.000 plošč. Dugmiči so prodali že preko 10 milijonov plošč in še se šteje.

Glasbeni kritiki so Dugmičem sicer priznali, da so rock band, a so obenem za njih zvrst glasbe v začetni fazi izumili tudi povsem nov izraz – čobanski rock. Pastirski rock torej. In kot se ve, velja še danes, da pastirji pasejo ovce…..

Res je, Dugmiči imajo tudi takšnih komadov, a v svojih nadgradnjah so vseeno pospešili tudi v zelo kakovostne komade, predvsem pa balade, ki dejansko niso namenjene kar vsakemu, sploh pa ne primitivcem.

Kot je res, da se še danes očita Bregoviču, večinskemu avtorju repertoraja Dugmičev, plagiatorstvo za določene komade. Lahko pritrdim delno, čeprav ne morem mimo dejstva, da je mojster kdor prekaša original s plagijatom, obenem pa je jasno tudi, da ravno tistim udarno nepozabnim komadom Dugmičev ne more nihče očitati plagijatorstva.

Bijelo Dugme so, z vsemi svojimi menjavami članov, dejansko živeli zvezdniško po svetovnih merilih. Živeli pa so tudi sex&drugs&roc’n’roll. Dobesedno. Komunistična partija jim je zaradi tega zelo dihala za ovratnik, tudi zapirala za kakšen dan, očitali so jim celo prozahodno držo, a fantje se niso dali. Njih občinstvo se ne da še danes.

Fantje so, z neverjetno karizmatično energijo, z lahkoto polnili stadione s po 50.000 in več obiskovalci, kar jih je in jih še danes uvršča ob bok največjih svetovnih (rock) zvezdnikov.

Njih zadnji koncert 2005 na beograjskem Hipodromu je spremljalo 250.000 obiskovalcev in ta rekord na Balkanu ne more potolči niti nobena svetovna zvezda, razen mogoče spet – Bijelo Dugme.

Vseh podrobnosti sicer izjemne biografije Bijelega Dugmeta ne bom posebej tipkal, ker jo imaš na spletu za izvoz, ti pa priporočam ogled tega res super dokumentarca Bijelo Dugme longplay.

40. rojstni dan – Bijelo Dugme spet na koncertni turneji

In to v polni zasedbi. Z Goranom Bregovičem na čelu, ki je potrdil sodelovanje, kar pomeni, da se bodo na koncertih poslušali tudi Bregovičevi komadi v Dugmetu, ki so itak največji hiti in katerih niso smeli igrati v namenski skupini Kad bi bio Bijelo Dugme.

Sploh ne dvomim, da bodo spet na koncertih združili stare in mlade generacije v nepozabno doživetje. Zna biti, da bom tam.

Dugmiči bodo turnejo ob 40. obletnici začeli na beograjskem Ušču, nadaljevali pa v Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu, Podgorici in Skopju, tokrat torej v prav vseh republikah bivše skupne države.

Do takrat pa seveda čestitke Bijelemu Dugmetu za izjemen prispevek rocku Balkana in še izbor tistih nekaj Dugmičev, ki so me, me še vedno in me bodo ganile vsaka na svoj način….

Za dušo…prvič…
Nakon svih ovih godina….danas otvaram oči….
Lipe cvatu…. sve je isto ko i lani
Ne gledaj me tako i ne ljubi me više….ja sam sanjar, što je sanjao….
Evo zakleču se….. vrata što sam zauvjek davno, davno zatvorio….
Djurdjevdan…..evo zore, evo zore….

Za dobro jutro….
Ha, ha, ha….svi marš na ples….
Ne dese se takve stvari pravome muškarcu….nije znak, ni je znak….
Ne spavaj mala moja….jedan ludi ritam nikom ne da mira….
Bekrija si cijelo selo viče……e pa jesam, šta se koga tiče…
Mogla je biti prosta priča….da nije ritam brz….

Pa dober dan….
Da mi je znati koji joj je vrag….ja hoču još i još….
Eto! Baš hoću!…..pusti, pusti o, pusti me….
Top…..za dan, dva, možda pet, možda sto….
Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac…..i na kraju kad ti kažem….
Zašto me ne podnosi tvoj tata…. baš me briga….

In prosti čas….
Hop cup…..poskočiču drugu curu po….
Hajdemo u planine….jer tamo nema zime….
Na zadnjem sjedištu moga auta….mrzim priče, šuplje glave….
Napile se ulice…tako samo kuca srce moje…..
Milicija trenira strogoću…da ne bude sve kako ja hoču….
De de bona sjeti se….stani ili prođi….

To ni političen song….ali pač…
Slatko li je ljubit tajno…..doči ču ti pod prozore….
Kosovska…roka mandolina…
Noćas je k’o lubenica pun mjesec iznad Bosne…tanka je linija što spaja….
Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo…..ko ne sluša pesmu, slušače oluju….
Šta bi dao da si na mom mjestu….budi sretan što si preko puta….

Pa še za dušo….zadnjič….
Ružica si bila….sada više nisi….
Sve če to, o mila moja prekriti ružmarin, snjegovi i šaš….a moglo je bolje…
Došao sam da ti kažem da odlazim….oprosti što ču možda sretan biti….
Ima neka tajna veza…..njome čovjek sebe veže
Padaju zvijezde….čuvaj mi ovo pile….

Don Marko M

Bijelo Dugme (blog Don Marko M)

3 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Bijelo Dugme 40 let kasneje spet na odru – in še vedno večji tudi od papeža

  1. eh klinc, če pa so vse usrali – napovedovalo se je 40 let Bijelega Dugmeta z vsemi člani, tik pred zdajci pa je Brega zagnal svoj egotrip in od svadbene svirke je ostal samo še pogrebni valček….škoda, imeli so šanso ostati zapisani v samem vrhu jugo rocka, ampak s takšnimi brezveznimi forami bo tudi zelo dobra glasba zbledela….

  2. Res je. Mislim, poslušaj ta VRHUNSKI rock v vrhunski vokalni izvedbi. 🙁 Potem pa ti pride Brega s tistimi svojimi čobanskimi trubači in si drzne to izvajati pred občinstvom (ki pričakuje Bijelo dugme). Žalostno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *