Sramotno – v poplavljeni Srbiji trgovci dvignili cene živil in vode za 150 % ! (foto)

Se še spomniš, kaj so počeli nekateri naši trgovci v minulem žledolomu po državi, ko so tisoči dneve čakali na elektriko ? Dvignili so cene agregatom, tudi do 50%. Takšno obnašanje je seveda najnižja možna točka človeka, četudi je trgovec. In podobna sramota trgovcev se sedaj dogaja v poplavljeni Srbiji….

Ciklon Tamara je povzročil poplave, kakršnih v Srbiji, celo na balkanu, ne pomnijo niti nastarejši prebivalci, celo statistike ne, že tretji dan milo rečeno potapljajo Srbijo, kot bi ne imeli že dovolj drugih težav.

Že okoli 100 mrtvih, nekaj 100 ranjenih, že preko 100.000 evakuiranih in še tisoči, ki obkroženi z vodo čakajo na pomoč reševalcev. V Srbiji je izredno stanje najvišje stopnje ogroženosti in za pomoč ogroženim je predsednik takoj aktiviral komplet vojsko, civilno zaščito, gasilce, reševalce, skratka vse možne sile.

Poplavljeno je je vse možno, jezove je voda začela prelivati ali jih kar porušila, odnaša tudi velike cestne mostove, hiše puli iz temeljev kot bi bile iz kartona, detonacije in požari v TE, skratka res kaotične razmere.

Na pomoč so prišli iz tujine prvi Rusi, prvih 100 specialcev in s seboj pripeljali tudi hrano, ki pa so zamujali skoraj 20 ur, saj jim Romunija ni dovolila preleta preko svojega zračnega prostora zaradi nasprotovanj EU ruski politiki v Ukrajini in so morali uporabiti drugo pot letenja in pristanka v Srbiji. Obenem pa EU še vedno ni postregla Srbiji z nobeno obliko pomoči čeprav je že jasno, da se bo Srbija po tej poplavi zlagala na kup še 5 let.

Brez elektrike in vode je že 150.000 gospodinjstev, po previdevanjih še dosti več, katerim primankuje tudi hrana. Preko 2 milijona ogroženih, pričakujejo se izbruhi epidemij.

In v takšnem stanju države so nekateri večji trgovci hipoma dvignili cene ravno nujno potrebnim artiklom – kruhu, mleku, pitni vodi v plastenkah, celo škornjem in to za kar – 150% !!!

Nova vlada, ki je v teh dnevih kompletna na terenu in pomaga ljudem, se je na te poteze trgovcev nemudoma odzvala in aktivirala vse razpoložljive tržne inšpektorje in policijo, ki sledijo vse prijavam takšnih trgovcev na dežurni telefon inšpekcij. Po srbski zakonodaji je lahko kazen za takšne nevestne trgovce tudi trajno zaprtje dejavnosti in očitno jih bo kar nekaj ostalo brez in polnih kazni.

Obsedeno stanje tudi v BiH

Čeprav je danes voda začela počasi upadati, a bo trajalo vsaj še par dni, da se bo umaknila. V BiH štejejo že 20 mrtvih vsled poplav, na tisoče je bilo evakuiranih, pobesnele reke so uničile ceste in mostove predvsem po večjih mestih, podivjala voda je razkopala pokopališča in izkopala krste iz grobov, ki prosto plavajo….

Vojaške sile BiH so v polnem pogonu pomoči državljanom, EU pomoči tudi tukaj od nikoder, čeprav so jo klicali, je pa na pomoč prišlo nekaj ekip iz Slovenije in Hrvaške, Makedonije, Črne gore.

Tisoče ljudi je s svojimi družinami v dobesedno nekaj sekundah ostalo brez vsega, kar so leta ustvarjali in srečni so lahko, da jim je ostalo vsaj življenje.

Pomoč srbija bosna

In kot da ne bi bilo dovolj že te naravne katastrofe in celo tiste lakomnih trgovce, je svoje v Srbiji morala dodati še Cerkev, natančneje srpski patrijarh Irine, ki je v včerajšnji večerni maši in molitvi za prenehanje deževja, za te poplave okrivil – gay pride – Parado ponosa istospolnih, napovedano v Beogradu od 23 – 31.maja.

Takole pač imamo – tisoči se utapljajo in ostajajo brez vsega, pametnjakovići Cerkve pa, namesto jim pomagati, obsojajo ravno tiste, ki tistim revežem pomagajo. Pa ko sem že mislil, da so samo slovenski farji opaljeni. E Balkane moj, jebem te luda….

Don Marko M

FOTOGRAFIJA POPLAVLJENOG OBRENOVCA IZ VAZDUHA

Maglaj BiH

Obrenovac 1 Srbija

Obrenovac Srbija

Paračin Srbija

Sarajevo BiH

Srbija 1

Srbija 2

Srbija 3

Srbija 4

Srbija 5

Srbija

Šabac Srbija

Žepče BiH

 

7 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Sramotno – v poplavljeni Srbiji trgovci dvignili cene živil in vode za 150 % ! (foto)

 1. Groza, takšno obnašanje trgovcev je treba šteti med najhujša kazniva dejanja. Se okoriščati na račun ljudi, ki so izgubili vse in se trudijo preživeti (ne pozabimo, da so med njimi otroci), je naravnost….ma ni tako grdih besed, da bi lahko to opisala.

 2. Meni je to dogajanje čisto normalno za človeški rod, saj po vsakih naravnih ali vojnih katastrofah poročajo o ropanju na tak ali drugačen način. Pojavijo se čistilci tudi v živalskih krogih tako, da se stvari hitro spravijo v red.

 3. Zgodila se jim je najbolj umazana vojna, pa ekonomska kriza in še ni dovolj….do kdaj?

 4. Zlobni,

  ne bom rekel, da je to normalno, je pa žal običajno….na srečo ima internet tudi dobre plati in v zahvalo socialnim omrežjem, ki so prav eksplodirala zaradi tega početja trgovcev, ljudje namreč javno objavijo kateri trgovec to počne, tem obvestilom potem sledijo inšpektorji in kaznujejo te trgovce…..je pa res, da se tem lakomnim trgovcem tudi po naravnih zakonih lahko zgodi, da jim bodo v naslednjih kaotičnih dnevih izpraznili police – brezplačno…..kar daš, pač dobiš….
  obenem pa ne dvomim, da bo glavno ropanje po tej tragediji poskušala izvesti EU s svojimi običajnimi “sanacijskimi programi pomoči”….

 5. Mirjana,

  “dobra plat” tovrstnih nesreč je, da ljudje enostavno morajo začeti sodelovati med seboj, da rešijo situacijo….kar ne zmore poenotiti človeška neumnost, lahko mati Narava….vprašanje ostane le, koliko se ljudje potem iz tega naučijo in ne pozabijo….
  sploh ne dvomim, da se bo hotela EU naknadno prisliniti in s poceni vložki kao pomagati ta potop, čeprav bo namen le čimveč pograbiti in takrat se bo videlo, kaj se je narod naučil iz sloge tega trenutka….pri nas se pri žledolomu recimo večina ni naučila nič….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *