Nanoceluloza – materijal, ki usodno spreminja človeštvo

In medtem, ko se v naši mali podalpski narod prepušča nategovanjem skorumpiranim parlamentarcev in se prepira okoli oslovskih senc, pa Japonci, kdo pa, svojim državljanom ustvarjajo dolgotrajno prihodnost najvišjih dodanih vrednosti. In če je včasih veljalo pregovorno “Japonci delajo za nas”, potem zdaj ta pregovorna spet pridobiva polno veljavo….

Začenja se doba nanoceluloze

Kot so najdbe in rabe jekla, pred njim železa, brona in kamna, spreminjale zgodovino in vplivale na razvoj človeštva, tako bo to isto poslanstvo korenitih sprememb izvedla tudi nanoceluloza.

V to so trdno prepričani tudi vodilni kadri 100 japonskih podjetij, ki so se združili, s privolitvijo in podporo vlade, v projekt ekonomske strategije prihodnosti Japonske in skupaj bodo sodelovala v razvoju in proizvodnji nanoceluloze, materijala, ki je, med ostalim, tudi 5x lažji in 5x močnejši od jekla.

V projekt so se vključila japonska podjetja iz praktično vseh panog, od kemijske industrije, proizvajalcev papirja, avtomobilov, gradbeništva, medicinskih podjetij, itd….

Vsi združeni z enim samim skupnim ciljem – okrepitev japonskega gospodarstva in izpopolnitev procesov pridobivanja nanoceluloze in v nadaljevanju uporabe le te za potrebe avto delov, gradbenih materijalov, umetnih krvnih žil, ter še za številne izdelke, namenjene vsakodnevni rabi človeštva.

In če upoštevamo dobro znano dejstvo, da država vzhajajočega sonca bije že dolgo resne bitke s surovinami za svoje proizvodnje, katere zvečine uvaža, potem je lažje razumeti, da bo z izpopolnjevanjem proizvodnje nanoceluloze Japonska dobila revolucionaren materijal, katerega bodo lahko sami proizvajali.

Kaj sploh je nanoceluloza ?

Celuloza je eden najbolj zastopanih materijalov v Naravi, katero lahko najdemo v praktično vseh živih organizmih na našem planetu. V svojem naravnem stanju je celuloza enostavna, a zelo pomembna in osnovna sestavina za izdelavo materijalov, kot so recimo papir, robčki, karton, lepenke, vata, tkanine, laki, eksplozivi, lepila….

Ampak – v kolikor se struktura celuloze pomanjša na nanometerske dimenzije in se ustrezno prilagodi na določen način, se njene karakteristike izjemno spremenijo. Enostavneje povedano – nanoceluloza se spremeni v najčvršči materijal znan človeštvu.

Da pa je zadeva še bolj navdihujoča – razen po izjemni čvrstosti, se ta materijal ponaša tudi z izvrstno elektro prevodnostjo, od človeškega lasu je tanjši za 100.000 krat, pika na I pa je še izjemno majhna teža, vse to pa so več kot razlogi, ki načenjajo novo industrijsko revolucijo.

Prednosti nanoceluloze

Med ostalimi prednostmi je nosilna ta, da je nanoceluloza povsem ekološki materijal, pridobivan iz surovin obnovljivih virov. Poleg tega, da je lahka in močna, je nanoceluloza odporna tudi na deformacije, katere povzroča toplota. Z ustrezno površinsko zaščito pa bodo odpadle tudi možnosti razpadanja v primerih kontaktov z vodo.

Nanocelulozo se ustvarja s pomočjo materialov, ki so bili do sedaj praktično neizkoriščeni, kot recimo žagovina ali stebla žitaric po žetvi. A Japonci so v svoji nameri raziskovanja tega super materijala in njegove še cenejše proizvodnje šli še dlje….

S pomočjo novih tehnologij so namreč prišli do odkritja, da imajo tudi alge to sposobnost proizvajanja tega materijala in to z enostavno kombinacijo sončne svetlobe in ogljikovega dioksida, kar bo proizvodnjo zelo pocenilo.

In ker postaja očitno, da bo nanoceluloza igrala izjemno vlogo v bodoče tako v industriji za civilne, kakor tudi vojaške potrebe, je razumljivo, da je teh 100 japonskih podjetij že izpostavljenih poskusom konkurence ZDA, Kanade in skandinavskih držav, s Finsko na čelu.

A Japonska je več kot v očitni prednosti – najprej, ker so se podjetja združila kot eno, pa še njih parlamentarci jim zagotavljajo vso podporo. Skratka tisto nekaj, česar od naših parlamentarcev gospodarstvo še ni doživelo, razen nekaterih strankarsko parazitskih podjetij.

In zdaj lahko mirno počakamo še leto, dve, da začnejo Japonci s pomočjo nanoceluloze plasirati svoje računalnike, gsm-e, letala, avtomobile, konfekcijo, medicinske nadomestne dele in še neskončno serijo proizvodov, da bomo lahko spet rekli – ja, Japonci delajo za nas.

Don Marko M

Nanoceluloza (blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *