Mačja govorica – ker mačke ti pokažejo ljubezen na svoj(stven) način

Danes nekaj obveznega gradiva za ljubitelje mačk, tako tiste, ki jih imate v svoji družbi, pa tudi tiste, ki jih iz različnih vzrokov nimate, a jih vseeno obožujete. Ker rad delim svoje izkušnje z mačjim svetom in seveda ker, upravičeno, nimam namena odstopiti od svojega stališča, da so mačke višek popolnosti živalskega sveta in to od tistih najmanjši, do tistih največjih, z vsem pripadajočim vmes….

Prvo razpredanje o mačkah, mucah, kosmatinkah, ali kakor že ti paše, sem sicer že razgalil pred kakšnim letom v svojem zapisu Loli – prava mačka, v katerem kakopak opisujem našo mačketino in od takrat se je spremenilo zgolj to, da sem oplemeniten s še par novimi stotimi dnevi v mačji družbi.

In ne, ne bom tokrat o koristnosti terapevtskih učinkov mačje družbe na človekovo zdravje, niti o tem, da je mačka daleč najbolj bistra žival v družbi človeka, ker je to že nesporno jasno, tudi znanstveno dokazano. Ne bom razpredal niti svoje trditve, da po živali prepoznaš njenega gospodarja, četudi ga še nikoli prej nisi srečal.

Tokrat bom – o mačji govorici.

O tem, kaj sploh nam mačke sporočajo s svojimi gibi, “govorico telesa” in glasom, oziroma kako nam naše mačke izkazujejo iskreno ljubezen, pa čeprav zna to biti včasih tudi že naporna zadevščina. A ne za mačko…..

Mačjih običajev v nadaljevanju se mačke, ki se počutijo ljubljene, zaželjene, namreč praktično nikoli ne naveličajo razkazovati gospodarju, članom družine in ravno s temi kretnjami nam dokazujejo svojo iskreno naklonjenost, pripadnost, ljubezen….

Mačka 1– Grize te
Veš tisti idiličen trenutek – ležiš na kavču, mačka poleg…V nekem trenutku se ti pač zahoče, da bi jo pobožal, pocartal, a ona, tako z občutkom, a dovolj prepričljivo, zagrize v tvojo roko še preden se dotakneš njene dlake….

Ne, nič ni narobe, to je le eden načinov, za koga malo čuden, a za mačko povsem običajen, ko ti pokaže svojo naklonjenost.

– Liže te
O da, to je posebno poglavje, ko ti začne mačka, s svojim primerno hrapavim jezikom, lizati kar ji pač tvojega najprej pade na jezik, od nog do rok, prstov, tudi ušesa če ima dober dan.

Ta mačji obred ima svojo podlago v mačjem medsebojnem “umivanju”, ki pa se dogaja le med mačkami, ki obožujejo druga drugo. Z lizanjem priljubljenega človečka mačka pušča vonj, s čimer te označi za del njene družine. To je pač moje….

– Mijavka
Vem ja, lahko zveni prav balzamično za bobenčke, a znajo te mijavkaste vokalizacije popeljati tudi do erupcije kodranja podstrešja. V bistvu pa ni namen mačk, da bi nas s kakšnim pretiranim mijavkanjem razpenile, pač pa se le pogovarjajo z nami.

Ne bom rekel, da človek razume mačji mijavk po mačje, a pozoren gospodar bo mijavkanja svoje mačke sčasoma lahko že zelo dobro razločil, o čem kosmatinka sploh “govori”. Sploh ko te volčje zavijajoče kliče na teraso zato, da ti predstavi martinčka ali miško, katera je ujela in prinesla domov, z mijavkom pa ti le še sporoča “evo, to je moj prispevek družini za današnje kosilo”.

Mačka 2– Gnete te s tačkami
Ko mačka, praviloma s sprednjima tačkama, masira določene dele našega telesa, to počne na način, kot bi gnetle testo. Gre za zelo prijeten občutek, celo obojestranski. S tem gnetenjem ti mačka izkazuje najglobjo naklonjenost in ljubezen.

V bistvu je to mačje instinktivno obnašanje iz najbolj zgodnjeg aobdobja, ko še kot mladiček s svojima tačkama stimulira izločanje mleka svoje matere. Odrasle mačke nadaljujejo s tem ritualom, a le v primerih, ko so najbolj sproščene, zadovoljne in ko se počutijo ljubljene.

– Bulji vate
Imaš kdaj občutek, ko te ohladi na tilniku, da te nekdo opazuje ? In potem se obrneš in vidiš svojo mačko kako široko odprtih oči prav bulji vate praktično nepremično, potem počasi trepne z očesom in nadaljuje početje.

Čeprav mogoče koga to spravi v neprijetno občutje, pa moraš vedeti, da imaš s tem njenim početjem redek privilegij. Mačke namreč izvajajo očesni kontakt te vrste zgolj z zaupanja vrednimi osebami. In ko mačka v nekem trenutku trepne z očesom, ti pošilja poljub. Trepni tudi ti, pa ji ga vrni.

– Vdira v tvojo spalnico
Mačka načeloma ne razume pojma zasebnosti. Vodena z ljubeznijo do gospodarja včasih že kar posesivno sledi le temu na vsakem koraku. In ja, tudi v spalnico. Mačka se težko sprijazni že samo z mislijo, da bi morala spati ločeno od gospodarja in njeni nenapovedani vdori v spalnico, pa na posteljo, so zanjo nekaj povsem normalnega.

Seveda je tudi tukaj odvisno od gospodarja mačke, kako jo bo vzgojil. Če nisi ravno pristaš deljenja svoje postelje z mačko, kljub vsej ljubezni do nje, potem se vzgojne ukrepe uporabi že takoj ob njenem prvem poskusu. Ker enkrat ko se vsidra, je gotovo.

Mačka 3– Praska po pohištvu
Verjamem, da komu poskočijo lasje po konci, ko se njegova mačka prav lepo raztegne, še prej pa zasadi kremplje v kavč ali fotelj in te ob tem početju še gleda v oči. Vedeti je treba, da je praskanje povsem naravno mačje obnašanje, s čimer ne počne nič drugega, kot da ti izkazuje naklonjenost.

– Kaže ti zadnjico
Komu verjetno ni ravno prijetno, ko mu mačka moli svojo zadnjico proti obrazu, sploh če si med kakšnim delom, a s to gesto ti tvoja mačka samo še enkrat več razkazuje svojo naklonjenost in zaupanje.

– Napade tvoj računalnik
In ja, tudi to si mačka dovoli. Še najraje, ko tipkaš kaj takšnega, saj veš, pomembnega. Jasno je, da z zatopljenostjo v delo mačke ne opaziš. A ona zato opazi, da je ne opaziš. In evo ti je na tipkovnici s panterskim skokom, ki se nadaljuje z mačjim sprehodom.

Če še nisi razumel/a – mačke obožujejo status centra pozornosti in to je le eden prepričljivih načinov, da ti pokaže in pove “Ustavi in glej mene, ker sem zelo pomembna !”. In v bistvu ima prav.

Mačka 4Ekola, to je bil prvi del mojega prispevka lažjemu razumevanju mačje govorice in upam, da si bosta s svojo kosmatinko vsaj malo olajšala sobivanje v razumevanju drug drugega. In ne pozabi, da bistrosti mačke nikakor ne gre podcenjevati, igranje z njenimi čustvi pa je vse prej kot priporočljivo.

V bistvu so mačke v svoji kompleksnosti enostavne za razumeti, če si zanje vzameš čas seveda. Lahko so prijateljice, “igrače”, lahko so tolažba v težkih trenutkih, lahko so veselje vsakdana….

In ja, še vedno trdim, da so mačke, kot ženske. Ali obratno. Sploh ko gre za kuhanje zamere in maščevanje. Mogoče zaradi tega nekatere ženske ne marajo mačk. Ampak to je že gradivo za moje naslednje pisanje o posebnostih malih kosmatinskih navihank, zaradi katerih je dan lepši.

Don Marko M

Mačka 6

 

23 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Mačja govorica – ker mačke ti pokažejo ljubezen na svoj(stven) način

 1. Eden redkih moških, ki se je tako sofisiticirano, skoraj ‘čarovniško’ poglobil v to žival. Respect! Nekje sem zasledila, da človek ‘povzame’ nekatere karakteristične lasnosti živali s katero živi. Torej ne bi podobnosti pripisovala samo spolu. Žal mi je ljudi, ki imajo mačke za lovljenje miši ali dvoriščni inventar, saj žival resnično spoznaš šele, ko jo spustiš do človeške najbolj intimne meje: v spalnico. In to zgolj v smislu sobivanja, da ne bo kdo asociiral na Baričevičeve uboge pse. Da ne omenjam kvazi-mačotov, ki jo raje brcnejo ali pohodijo na gas, ko jo vidijo ob cesti. Tudi tržiških fantov ne smemo pozabiti, začne pa se s seznanitvijo otroka z živaljo. Dostikrat ima izolacija od živali tu prste vmes (žival je umazana, dlake, kremplji itd. izgovori higienskih obsedencev).Lep zapis.

 2. Sasha tnx,
  nimam se za profesionalca analiziranja mačjega sveta, pač pa moja opažanja izvirajo že od otroških let odraščanja na podeželju, ko so naše domače mačke, ob vseh možnih domačih živalih, pritegnile mojo pozornost zaradi specifike obnašanja….za razliko od psov so recimo mačke povsem samozadostne, uporniške, praktično neukrotljive in izjemno močne osebnosti, kar seveda pomeni, da se same odločajo komu in koliko bodo dovolile, da je njih “gospodar”…te in vse ostale njene karakteristike pa so pravi balzam za otroke in razvoj njih osebnosti…..

  skozi vsa ta leta pa sem opazil tudi, da obstaja dovolj bistvenih karakternih razlik med mačko in mačkonom….zato tudi pravim, da je naravo mačkonov možno primerjati z moškim svetom, mačk pa z ženskim….podobnosti so lahko tudi osupljive….se pa lahko strinjam s teboj, da imajo ljudje, ki zavračajo mačke zaradi kao ker “so umazane” neke povsem druge, svoje težave….mačka, pa naj gre za domačo ali divjo, majhno ali največjo in vse vmes, je daleč najbolj higiensko urejena, čista žival, ki svoji higieni namenja po nekaj ur dnevno, razlogi samočiščenja pa so seveda različni….

  obenem pa me kar zmrazi, ko vidim včasih kako nekateri “gospodarji” svoje mačke okitijo v namaškarane klovne in podobno in mačke izgledajo kot kup nesreče….ne vem, zakaj je tako težko razumeti, da je mačka v svoji kompleksnosti zelo enostavno bitje, ki še kako nazorno pokaže svoje potrebe….o tistih človeških škodljivcih živalskemu svetu, tudi mačjemu, pa nimam namena izgubljati posebej besed, ker jih pač ne izgubljam za ljudi, ki nimajo niti same sebe radi…..

 3. Don,če že ne bi imeli doma mačke,bi jo po tvojih mačjih zapisih zihr odnekod domov privlekel.Odlično,kot ponavadi.Lp;)

 4. Mucek,moje kombinatke so rekle,da zdaj razumejo zakaj ti pravim mucek. 🙂 Spet smo se dosti naučile o naših muckah pa še kolena si nam omehčal s temi slikcami. 😉 Na kafe pridi k nam,ti mačkon. 🙂

 5. Podpišem se pod vse že zapisane pohvala in komentarje ter sama dodam le še Amen! Da bi si le še več moških vzelo vzgled po tebi in tebi enakih! 😉

 6. Prelepo, moje najljubše živali, mačice, tudi sama mislim, da Bog ne bi naredil toliko vrst mačk, če ne bi imele posebno mesto pri njem. Sama imam tri mucke, najstarejša je stara 11 let in ne predstavljam si življenja brez njih, čudovite so, pogovarjajo se z mano, ko je dobila prve mladičke, mi jih je v posteljo prinesla, nikakor ni hotela, da so tam, kjer je skotila, ni mi preostalo drugega, kot, da dam brisačko pod njih in so vsi spali z mano, na toplem, vse, kar ste opisali zgoraj, se pri meni res dogaja, ampak, jaz sem se na to vse navadila že v otroštvu, nikoli se mi nobena žival ne gabi, prej se mi upirajo ljudje, še posebno taki anti-animals, vedno pravim, da se prej okužiš od človeka, kot, da boš kaj fasal od živali, seveda imajo živali svoje bolezni, mi pa svoje, obstajajo pa tudi bolezni, ki lahko okužijo tudi človeka, kot je nap. mikrosporija…, ampak, to so redki primeri in se tudi hitro pozdravijo. Le še pišite, z veseljem bom brala vaše prispevke in jih tudi delila, L.P Simona

 7. Simona,
  hvala za vzet čas za prebiranje bloga in deljenje…..pa tudi za opis mladičkov, kar mi je še kako znano še iz časov mojega otroštva na vasi, pa tudi od naše že 13 let mlade Loli, edine mačke pri nas doma, ki nas je na podoben način razveselila s svojimi mladiči, kateri pa so bili oddani že vnaprej dobrim ljudem….o dogodivščinah, ko je naša Loli pomagala hčerkama še v pleničkah pri prvih korakih in še premnogih nepozabnih trenutkih, pa rečem kakšno ob eni naslednjih priložnosti….
  seveda bom še kaj napisal o mačkah, a ne vem točno kdaj, glede na to, da pišem o raznoraznih tematikah, bo pa še ta mesec….lepo pozdravljena in prijetno mačjo družbo še naprej….

 8. Aplaus, aplaus piscu 🙂
  Sosed pa na povodcu vsak dan 2x goni mačko okoli bloka itd. Drugi hranijo divje, prežvekane mačke, te se številčno rojijo, potem pa mi mačkoni cvilijo pod oknom …

  Sem odraščala na kmetiji, kjer smo imeli poleg drugih domačih živali v reji, tudi do 7 mačkov in psa seveda. Na razpolago so imeli cca. 4 ha velik prostor, brez povodcov 🙂 Morala sem skrbno ravnati z njimi, drugače bi bila bita.
  Živali sodijo k familiji, je oma večkrat zabičala. Bog ne daj, da bi kdo udaril žival.Živali smo vsi imeli radi.

  S “človekom” je danes res nekaj hodo narobe. Čista realnost.

 9. Full sem ti hvaležna za tale zapis.Trenutno imamo doma mačjo kepico,fantka,čudovitega srčka..V preteklosti smo imeli že mačke,tako,da jih načeloma kar dobro poznam.Sem pa seveda zelo vesela takšnih prispevkov,zraven še kaj izvem ali dobim vpogled v mačji life ostalih lastnikov in lastnic in njihovih srčkov
  Vse skupaj Vas lepoo pozz in Vam želim obilo zabave ter prijetnih trenutkov z mačjimi prijatelji,oz.našimi družinskimi člani
  Lp,TinaTina, Mare in….naša mačja zverinica Miškoo

 10. Tincaa, hvala enako tebi za branje in sodelovanje…..in seveda privoščim obilo mjavkastih nepozabnih družinskih trenutkov…… 🙂

 11. Oh, kako lepo je prebrati zapis nekoga, ki mačke razume drugače kot večina ljudi. Mačke neprestano izkazujejo naklonjenost in ljubezen, le na drugačen način (sploh v primerjavi s psi). Prav zato so pogosto napačno razumljene – ali pa sploh ne. Skratka, mačke so zakon! Hvala za ta zapis!

 12. Živjo Markooo:))
  Evo, moj novi zapis in hkrati en velik MIJAUU..kot vidiš sem ti pisala prvič julija..Danes smo že konec oktobra in moja mačketina se počuti o.d.l.i.č.n.o!
  Ja, Miško je zrasel že v pravega frajerčka, resnično sem ponosna, da lahko skrbiva skupaj z Markom; mojim življenjskim suporterjem- za tako čudooovitega srčka!
  To je eno s.a.m.o v.e.s.e.l.j.e in ena s.a.m.a i.g.r.a..Po cele dneve ima naš Miško organiziran svoj čas za mačje dirke po hiši in sploh je zelo športna muca; žogice, premikajoče se miške, utripajoče lučke; in ja; navsezadnje volna, ki jo imam za štrikanje..vse to ga “potegne” v mačji svet raziskovanja in igre..
  To je ena sama ljubezen.. Je pa muhast. Ko hoče imeti kavč zase, dobesedno “ne pozna besede usmiljenje”. OBA, pazi to; O.B.A navidezno nadolžna čudoviti mačji lepotec, ki bi na izgled popolnoma suvereno lahko poziral ob rodovniški Maine..in še nekaj; pasmi:)) Mene in Mareta na vso moč zbrca dol iz kavča in se gospodin vleže kot da je on “hugo boss”:) Itak, da so mačke TOP ampak zdi se mi, da sva midva naredila majceno napakico, ker mu nisva že takoj na začetku določila njegov (lastni) kavč, zdaj pa se pač “štuli” in vedno mu milostno seveda odstopiva najin edinstven( a žal pod kremplji že čisto “zmrcvarjen”) sedežnik.
  “Štuli” se nama tudi v zakonsko posteljo. On bi spal na sredini in itak da se mu vse želje ustrežejo..Problem nastane sredi noči, ko se naš mucel razvajeni spomni; da bi šel mogoče pa odtočit in se konstantno zbujava ob treh zjutraj, ko naju čisto narahlo, nežno; z krempeljci “butne” po očeh, da ne vem, ali se mi sanja ali mi je ravnokar maček odprl oči…:)) To bujenje bi komot lahko preskočili, če bi šel milord zvečer pred spanjem na mačji wc..Ampak ne; on raje ponoči zbuja in glede na to; da je bil oči( Marko, op:) precej hud zaradi njegovega “hobija”, sem po novem jaz dežurna, ki ga sredi noči nosi iz spalnice v garažo na wc.
  Moj odnos z tem mačkom je tako nežen, da si še sama ne morem pomagati in ljudem razlagam da ima otroka. In ja; to čisto resno..”Kako pa mu je ime”; …Miško. ” Koliko je pa star, kam hodi v šolo”..Pa jim rečem da 8 mesecev in da ne hodi nikamor v šolo, ker šole( vsaj da bi jaz vedela) za muce ne obstajajo.
  Čeprav..naj me “koklja brcne”..bi komot lahko.
  Vsi mi, ki imamo mačke za svoje ( jih dejansko tretiramo kot družinske in sebi enakovredne člane) vemo, kako inteligentne so..kaj vse zmorejo in da ima vsaka svoj način komunikacije z lastnikom. Ene so bolj glasne, ene so tihe, skromne, nezahtevne. Druge so kot Miško..Žive k poper, nič ga ne ustavi, nima pa nima obstanka..:) Ampak tak je pač značaj mucic.
  In zato sem hvaležna za tvoj blog.
  Hvaležna VSEM VAM, KI STE. Ki ste tukaj, ki pišete, ki razumete. Ki me ne boste imeli za čudakinjo, ker o mačkah govorim kot o ljudeh. Ker smo si podobni.
  Druži nas nekaj najlepšega..Naše muce. Pisane, bele, črne, rodovniške, potepuške, ostarele…saj niti ni važno. Važno je, da je ta ljubezen do teh prekrasnih, čudovitih majcenih bitjih v nas in da jim to ljubezen vsak dan znova podarimo. Tudi ko smo v slabi koži. One se takrat sploh izkažejo in karakter pride do izraza…Naredile bi vse, da se človek bolje počuti; razen, če ne gre za bolano ali tujo muco.
  Ni ga lepšega konca dneva, ko po naporni službi polni ( zajeb..v glavo:(( pridemo domov in se družinica zbere pri večerji. Jaz, Mare in Miško.
  Saj ni res pa je!! Najin maček je navajen jesti z nama! Za mizo. Ve, kdaj je večerja in čaka na svojem mestu na povštru…
  Rada bi ga samo nekako naučila ( Marko vzgojo prepušča meni, razen ko “zagusti”) da nebi toliko divjal in naju ponoči zbujal za wc.
  Kakšna zamisel kako bi to bilo izvedljivo?

 13. o tincaa, vidim da vam zelo dogaja….. 🙂
  vesel za vaju, da si vzemata čas za spoznavanja Miškovih značajskih posebnosti, on pa vajinih in tako skupaj rastete…..naj te potolažim – z mačkoni je bolj drugačno doživetje, kot z mačkami…..mačke so dosti bolj fleksibilne, čeprav nič manj trmaste, zamerljive in raziskovalno igrive, kot mačkoni……
  iz mojih osebnih izkušenj pa je poglavitno pri mački, kar velja potem za vse prisotne, koga si sama izbere za svojega gospodarja……ne kdo se je odločil, da bo opravljal dela in naloge gospodarja do mačke, pač pa koga izmed članov družine si bo on/a sama izbrala……

  kar v prevodu pomeni, da se ti sicer lahko zelo trudiš okoli mačke, ji poskušaš ugajati, jo tudi okarati po potrebi kar vse bo mačka sicer sprejela, a se ne bo odzivala sodelovalno….. po drugi strani pa jo bo recimo moj soimenjak le pogledal ali ji naložil kakšno kratko direktivo, pa bo takoj mir v bajti……kar pomeni, da naj jo vzgaja tisti, katerega si je izbrala za gospodarja…..ker z mačko pač ne gre biti prenežen, a tudi ne grob, le odločen…..
  to, da bi Miško malo manj divjal, ga zelo verjetno ne boš naučila, ker je to pač njegov temperament, ki bi se moral sčasoma, po letu ali dveh, sam zmanjšati, odvisno pač tudi od tega, koliko lahko zahaja ven, koliko se pari z mačkami, itd……
  kar pa se njegovih wc običajev tiče – mačke si nastavijo tajming za te opravke od katerega le redko odstopajo….jaz bi recimo v tvojem primeru pustil Mišku priprta vrata do garaže, pa naj se sprehodi….
  lepo se imejte še naprej….. 😉

 14. Super zapis! Sem se poglobila v raziskovanje mačjega obnašanja, ker sem zelo zbegana – zakaj se moja muca (stara 6 mesecev) enkrat navduseno mucka po meni, me spremlja na vsakem koraku, mjavka in se z mano pogovarja, mi zaljubljeno mezika, spi mi na glavi, skratka na vse mozne nacine nakazuje, da sva globoko povezani – potem pa v nekem trenutku kar skoci vame in me ugrizne ali popraska. Kak del dneva se celo ne pusti bozati. In mene to zelo skrbi, ker seveda hocem, da je moja muca vedno srecna. In se obremenjujem kaj delam narobe. Vesela bom odgovora …

 15. v bistvu nič ne delaš narobe…..mačke so pač samozadostne in svojeglave, pride ko hoče, gre ko hoče…enostavno opazuj njeno obnašanje, določeno rutino in jo sprejmi takšno kot je, obenem pa ji določi neke še dopustne meje obnašanja, mačke se hitro učijo…skratka, če res želiš, da bo mačka srečna, potem jo pač sprejmeš takšno kot je in točno takšna naj osrečuje tudi tebe, mačke to čutijo, vsiljevanja ne marajo v nobeni obliki, četudi si utegneš misliti, da ji z določenim postopkom delaš dobro za njeno srečo….aja, kar pa se tiče tistega skoka vate oz. grizenja in praskanja – to je lahko tudi ena oblika igre mačke, v kolikor to počne z nekim obččutkom, brez grobosti, v kolikor pa to naredi na polno bojno, potem se ji bodisi preveč vsiljuješ v njeno zasebnost, kar je najpogostejši vzrok, ali ti je pač zamerila določeno dejanje in se ti “maščuje” z zamikom, mačke so velika zlopamtila….skratka, najprej analiziraj sebe, katera tvoja dejanja ji niso po godu, kar zlahka opaziš iz njenega odziva, tudi pogleda, in le ta opusti ali jih prilagodi na njej sprejemljiv način za kar lahko porabiš tudi več načinov do tistega pravega, če pa tudi to ne bi zaleglo za tista njena groba naletavanja, potem boš pač morala uporabiti mačji jezik “zakon močnejšega” in jo enostavno “speči” okoli ušes, dobesedno, kar ni nobeno mučenje živali, pač p azrcalen odziv na njeno grobo obnašanje in mačka bo to še kako razumela in ne bo več tega ponovila….skratka od mačke se lahko ogromno naučiš in uporabiš v vsakdanu, a ji moraš obenem dati tudi zelo jasno vedeti, kdo je dejanski gospodar v bajti….uživajta….

 16. Zdravo, od 2008 se družim z mačkami, rešujem s ceste in trenutno jih je v mojem stanovanju sedem, imel pa sem že devet. Imam tudi psioco, ki spi z mačkami in se krasno razume z njimi. To so moji najboljši prijatelji in ves svet se vrti okoli njih. Ob meni so ponoči in podnevi. Vsaka ima povsem svoj karakter, ki je razviden iz obraza. Vse mačke so nore name in vsaka mi ljubezen izkazuje na svoj način. Me pomirjajo in ohranjajo v ravnovesju. Lepo je za trenutek leči na posteljo sredi dneva in takoj pridejo tri ali štiri in se zleknejo na mene in okoli mene. Mačke berejo misli, njihova inteligenca je osupljiva. Imajo vse možne telesne in duhovne sposobnosti, kar jih je lahko dalo stvarstvo. LP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *