Droni so postali naš vsakdan – spoznaj jih, ker ti bodo krojili življenje

Zgodbo z droni vidim kot tisto z internetom. Še pred 20imi leti ga je uporabljal redkokdo, danes ga redkokdo ne uporablja. Dron, quadrocopter, po naše brezpilotni letalniki razvojno napredujejo z vrtoglavo hitrostjo in danes so vse manjši, a tudi vse učinkovitejši in predvsem že praktično vsem dostopni…..

Dobrodošli torej v dobo dronov, kateri lahko s svojim budnim očesom rešujejo življenja, sporočajo meterološke podatke, gasijo gozdne požare, dostavljajo pomoč, snemajo lahko terene, dostavljajo pošiljke, kontrolirajo promet, iščejo begunce.

Uporabljajo se tudi v poljedelstvu, reševanju ljudi na težko dostopnih območjih, glasbeni in filmski industriji. Lahko pa se tudi vojskujejo.

Kot avtomobil, jedilni pribor, krtačka za zobe in ostalo so droni – orodje.

Orodje napredne tehnologije človeštva in dokler jih človek izdeluje in upravlja je povsem jasno, da je lahko zgolj in edino človek tisti edini, ki lahko drone uporablja za dobrobit človeštva ali pa za povzročanje škode.

Pogled proti nebu bo drugačen

Najbolj enostavno povedano so droni roboti, leteči objekti brez človeške posadke. A s človeškim upravljanjem.

Poleg že omenjenih komercialnih nazivov so v rabi še nazivi brezpilotno letalo (unmanned aerial vehicle – UAV, unpiloted air system – UAS) ali letala z daljinskim upravljanje (remotely piloted aircraft – RPA).

Mednarodna organizacija civilnega letalstva ICAO (International Civil Aviation) jih je razdelila v dve skupini po načinu upravljanja – na leteče z daljinskim upravljanjem in avtonomne leteče objekte.

Slednja skupina postaja vse bolj popularna v svetu dronov, kjer se smer, višina, hitrost in ostale karakteristike vnašajo v računalnik preden dron krene na pot, nakar dron izvede naročene ukaze samostojno.

Najprej so bili namenjeni vojaški industriji

Kot večina sodobne tehnologije, vključno z internetom, so bili droni prvotno ustvarjeni v vojaške namene.

A ideja o dronih ni od včeraj. Na svoj(stven) način se je začela že v 19. stoletju z avstrijskimi baloni polnimi eksploziva, ki so bombardirali Benetke.

Sodobne drone je prvič uporabila, takrat seveda še v polni tajnosti, ameriška vojska že v 50ih prejšnjega 100letja. Ja, če bi kavboji le 10% deanrja, katerega zagonijo za vojsko, namenila svoj revnim, bi bilo vse drugače, a o tem drugič.

V naslednjih 10letjih so droni postali vojaška stalnica tudi po svetu in danes je že preko 50 držav, ki ima v svoji obvezni vojaški opremi te brezpilotne leteče objekte, nekatere med njimi, kot Kitajska, Izrael, Iran imajo celo velika podjetja za izdelave vojaških dronov.

Tej vojaški letalski plenilci, kakopak oboroženi, so do sedaj sodelovali že v številnih vojaških akcijah, predvsem na žariščih, kjer američani zanetijo vojno stanje in do zdaj so droni s svojimi nastavitvami sistema, katere je kakopak nastavil človek, onesposobili ali kar uničili številne “teroristične” skupine, pirate, itd., a na žalost tudi ubijali številne nedolžne civiliste.

Danes pa invazija “sam svoj mojster” dronov

Danes je tehnologija dronov praktično že vsem dostopna, za kar so dežurni “krivci” predvsem možnost dostopa do odprto kodnih podatkov (Open source), zaradi česar se številni naravni talenti odločajo za izvedbe “sam svoj mojster” kar v svoji odmači sobi.

Nadzorne kamere, senzorji in ostala potrebna tehnologija so namreč danes že tako majhni in cenovno dostopni, da lahko kdorkoli s par deset evrčki in seveda dovolj prostega časa naredi dron po svojem okusu.

Kupiti pa jih je seveda možno, tovarniško izdelane, tudi v prosti prodaji in sicer vse tja od 50 € pa do nekaj tisočakov, odvisno pač od tehnične opremljenosti drona.

Že jutri vam bodo droni dostavljali pošto, pizze, rože……

Poleg tega, da droni vedno pogosteje sodelujejo v filmski in glasbeni industriji, s čimer seveda producenti krepko zmanjšujejo snemalne stroške, sploh za kadre za katere so do sedaj potrebovali letala, helikopterje in kopice snemalcev in tehnologije, pa odločno prihajajo opravljati tudi ostale človekove dnevne opravke.

Tako jih po ZDA in nekaterih državah Evrope že uporabljajo v kmetijstvu za nadzore in snemanja polj, uporablja jih policija, reševalne ekipe, kakor tudi znanstveniki, ki z njih pomočjo raziskujejo recimo oceane, s čimer jim ni več potrebno tedne, mesece preživljati na ladjah na morju.

Uporabljajo jih tudi arheologi, ki tako bistveno lažje in seveda ceneje skenirajo zemljišča z infrardečimi žarki s pomočjo dronov, s čimer delo, za katerega so do sedaj potrebovali leta, opravijo v par tednih.

Prednosti dronov so seveda pograbila tudi podjetja in po uspešno opravljenih testiranjih Amazona za dostavo paketov svojim strankam, so se tega podviga zdaj lotili tudi v Nemčiji pri Deutsche Post.

Po napovedih bodo komercialni droni že od naslednjega leta postali nepogrešljiv del v številnih državah sveta za raznašanje pizz in ostale hrane po mestih, raznih poštnih dostav, kakor tudi za potrebe oglaševanj.

Ne bom sicer trdil, da tudi v naši mali podalpski, a verjamem, da ni več daleč ta dan tudi za nekatera naša podjetja.

Zasebnost, kot si jo poznal/a, bo izginila

Ne glede v katerem delu civiline družbe bodo droni uporabljani, pa je eno nedvo(u)mno – droni med svojim gibanjem snemajo prav vse, kar se znajde na njih poti, pa če jim je to posebej naročeno ali ne.

Na nek način bo torej vsak let drona lahko tretiran kot nadzor prebivalstva. Varni ne bodo več niti tisti, ki si bodo omislili hiter skok v gozdičen na grešno oplojevalno razmerje na zadnjem sedežu avta.

Droni so namreč lahko opremljeni tudi z različnimi senzorji za zbiranje raznih podatkov, za razne namene, med katerimi se lahko znajdejo tudi osebni podatki zajetnega števila posameznikov brez njih vedenja.

V ZDA se recimo s tovrstnimi primeri srečujejo praktično dnevno in še vedno močno odmeva nočni prelet policijskega drona preko Manhattna, ki je snemalno zasačil par na balkonu lastne hiše, kateremu se je pač seks pod zvezdami tople poletne noči zdel nekaj posebnega in potrebnega.

Policisti so dronu naročili snemanje tega dogodka, seveda za potrebe lastnega naslajanja, a ko je zadeva prišla v javnost in je par zahteval odškodnino zaradi posega v zasebnost, se policija ni niti opravičila.

Je pa svoje početje opravičila z navedbo, da jo ščiti domovinska protiteroristična zakonodaja. Kot ponavadi…..

Zakonodaje za uporabo dronov zaenkrat bolj ni jasna

Američani so očitno zelo resno vzeli nedavno nogometno tekmo med Srbijo in Albanijo, ko so si Albanci dovolili izvesti nenormalno provokacijo z dronom, ki je prekinil tekmo in povzročil mednarodni spor.

Zaradi tega dogodka so kavboji, ki že itak vidijo grožnjo s terorizmom še v svoji senci, ekspresno spremenili zakonodajo za rabo dronov.

Poslej je v ZDA zakonsko prepovedana raba dronov nižje od 3000 milj višine v bližini športnih objektov 1 uro pred, med in 1 uro po športnih dogodkih na stadionih, zagrožena kazen pa 1 leto zapora.

V ZDA so sicer zakonodajo za drone prvič resno uvedli že leta 2006. In če so še do pred dvema letoma ameriške oblasti prejemale zgolj občasne prijave kršitev civilnih dronov, pa imajo danes cel kaos tudi z več prijavami dnevno.

Zadeva je očitno začela uhajati iz nadzora, česar si ena demokratična država vseh svoboščin seveda ne more privoščiti, in zato so oblasti vsled komercializacije dronov že pripravile novo zakonodajo, ki bo veljala od 2015.

V EU so številne države zakonodajo, sicer bolj ohlapno, že namenile posebej dronom, kar pa ne velja za našo malo podalpsko.

Pri nas je namreč zaenkrat še vedno možna komercialna raba dronov v rokah kogarkoli, za karkoli in celo nad gosto naseljenimi območji.

A kot ponavadi se bodo naši parlamentarci lotili tega zakonskega reševanja šele takrat, ko jim bo dron dobesedno padel na glavo, do takrat pa jih bodo, s policijo vred, pridno uporabljali za svoje potrebe tujih diskreditacij.

Ne, zaenkrat še vedno ne verjamem, da so naši politiki sposobni dojeti in uporabljati zgolj tiste številne dobre lastnosti dronov, ker slabi pač dobrega ni sposoben razpoznati. Vsaj dokler ga ne kresne po glavi, tudi večkrat….

In še darilo za praznike…..

Pred koncem pa ti predstavljam še idejo darila za praznike ali rojstni dan, ki bo seveda že naslednje leto zastarela, kot pač vsa sodobna tehnologija.

Ime mu je Nixie in je prvi mini dron.

Obenem pa je tudi najnovejša igračka za “selfi” generacijo, pa tudi zaljubljence v adrenalinske športe.

Nixie je v bistvu zapestnica in ko ne leti naokoli je parkiran na zglobu roke svojega lastnika, odkoder ga lastnik požene v snemanje samega sebe enostavno in kamor se dron nezgrešljivo vrne po opravljeni nalogi. Evo, lahko si ogledaš navihanega Nixija na tej povezavi.

Toliko o dronih zaenkrat. Nadaljevanje po potrebi sledi.

Za konec pa, kot že od nekdaj rad rečem – kdor ni sposoben iz koga ali česa izvleči tisto najboljše, ta naj raje ostane sam v svojem najslabšem. Ja, velja tudi za drone…..

Don Marko M

Dron (blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *