Revolucija 3D – postavi si hišo 200 kvadratov, za 3500 €, v 20 urah (foto)

Zgraditi si hišo 200 kvadratov za 3000 € po svojem okusu v 20 urah ? Od zdaj naprej je to možno. Ne 3000 € za kvadratni meter, temveč celo hišo, z vsem potrebnim. Revolucija poceni, a kakovostne gradnje, se je začela….

Pa ne le 3D revolucija printanj gradenj objektov, z enostavnim prijemom dodatnega prehoda na sončno energijo poleg bi se način življenja človeka zelo spremenil, predvsem pa neprimerno pocenil.

V naši mali podalpski velja pregovorna, če res hočeš nekomu slabo, potem mu reci, naj si gre graditi hišo. Če kdo ne razume zakaj, potem naj si gre graditi hišo, pa mu bo vse jasno.

A vse kaže, da bo ta pregovor povsem izgubil na veljavi. Pa ne le on, temveč tudi vse težave okoli bank, kreditov, hipotek za gradnje bivalnega prostora, predvsem pa seveda večina svinjsko dragih in predvsem neodgovornih gradbincev. To je prihodnost, če jo bomo hoteli sprejeti.

S 3D tehnologijo “printanja” grajena hiša 200 kvadratov za končno ceno 3000 €, za celo hišo, po svojem okusu in vso potrebno instalacijo, v pičlih 20 urah, in trpežno bolj kot klasične montažne hiše, so namreč skromne sanje marsikoga postale stvarnost. Stvarnost, ki lahko povsem izniči brezdomstvo.

Kitajci s 3D tehnologijo brez meja in konkurence rešujejo brezdomstvo po svetu

Da bosta v bližnji prihodnosti svetovna uradna jezika ruščina in kitajščina verjetno ni jasno le še nepoučenim. Kako resno se igrajo Kitajci lahko poslej vidimo tudi v segmentu, ki je bil do sedaj rezerviran zgolj za, predvsem skorumpirane, gradbene lobije, ki so navijali cene gradenj v vesolje, ne zaradi dejanske vrednosti, pač pa zaslužkarskega pohlepa.

Z razvojem 3D tehnologije pa se zadeva obrača in vrača na pravo mesto. Na mesto, ki omogoča prav vsakemu človeku kreacijo lastnega doma za zanemarljivo ceno.

In na svetu vodilni, čeprav ne edini v tej branži, so postali Kitajci, ki že napovedujejo gradnje celih vasi in mestnih stolpnic po celem svetu. Kot že dobro vemo, je Kitajce, ki so še do lani vidno šepali s 3D tehnologijo za ZDA in Evropo, nemogoče ustaviti, v tem primeru dobronamernosti pa jih niti ne bi smeli poskušati ustavljati.

Da se 3D tehnologija razvija z bliskovito hitrostjo, pa priča tudi zgodba vodilnega gradbenega podjetja s 3D tehnologijo, kitajskega WinSun.

V 2014 WinSun “sprintal” prvih 10 hiš v 24 urah….

Kitajsko podjetje WinSun, sicer specializirano za gradnjo hiš s pomočjo 3D tehnologije, je prvič resno opozorila svetovno javnost nase v aprilu 2014, ko so v Šanghaju v pičlih 24 urah na noge postavili 10 družinskih hiš s 3D tehnologijo.

Vsak od teh objektov, površine 200 kvadratnih metrov, je v končni postavitvi stal nekaj manj kot 3.500 €. Objekti imajo vse potrebno, vključno z instalacijami. In takrat so šokiranim medijem zaposleni WinSuna napovedali, da je to šele začetek…

3D hiša 1 (blog Don Marko M)

3D hiša 2 (blog Don Marko M)

Le nekaj mesecev kasneje so 3D “sprintali” celo vilo….

Ni se še dobro polegel prah teh 10ih hiš, že so WinSun udarili s pravo pravcato vilo 1100 kvadratnih metrov, katero so postavili v Suzhou Industrial Park na vzhodu kitajske province Jiangsu.

In še 1x več so ponovili, da tako grajene, pardon, 3D printane hiše, prihranijo 70% materialov, ki so itak reciklirani in porabijo največ 30% časa potrebnega pri klasičnih načinih gradenj, kar v celoti pomeni 80% manj dela kot pri klasiki in celo še zanemarljive možnosti poškodb delavcev.

3D vila 1 (blog Don Marko M)

3D vila 4 (blog Don Marko M)

3D vila 4 (blog Don Marko M)

In v januarju 2015 predstavili prvi stanovanjski stolpiček na svetu…..

Kot že predstavljeno vilo, so WinSun v začetku letošnjega leta, v Suzhou Industrial Parku, predstavili tudi zaenkrat vrhunec gradbenega dosežka s 3D tehnologijo – stanovanjski stolpiček.

Za 5 nadstropni stolpiček, skupne velikost 1100 kvadratnih metrov in v celoti iz recikliranih materialov, “sprintan” po najstrožjih gradbenih in ekoloških standardih, so porabili 1 dan za printanje delov in še 5 dni za sestavo.

Končna cena stolpiča na ključ – 140.000 €.

Za izgradnjo tega 3D stolpiča so uporabili 132 m dolg, 20 visok in 33 m širok računalniško voden printer, ki je neumorno, s patentiranim “črnilom”, ki vključuje gradbene odpadke, kot so beton, pesek, fiberglass in posebni utrjevalci, printal kose prav do vsake malenkosti.

In te dodatne kose, ki niso bili sprintani skupaj s stenami in streho, temveč ločeno, kot so jeklene armature v stenah, izolacije, instalcije, okna in vrata, so delavci potem sestavili. Krajšo video verzijo poteka del si lahko ogledaš na tej povezavi.

3D stolpič 1 (blog Don Marko M)

3D stolpič 2 (blog Don Marko M)

3D stolpič 3 (blog Don Marko M)

3D stolpič 4 (blog Don Marko M)

3D stolpič 5 (blog Don Marko M)

3D stolpič 6 (blog Don Marko M)

3D stolpič 7 (blog Don Marko M)

Tako, očitno je, da so Kitajci s 3D tehnologijo ponudili nesporen napredek pri reševanju stanovanjskih vprašanj preštevilnim po svetu, ki se ubadajo s to težavo.

Vse kar bomo poslej rabili bo košček parcele, do 5 jurjev € in v nekaj urah bo lahko računalniško 3D izdelana hišica natanko tako in takšna, kot si želimo. In vse to brez odvečnih živciranj in kregarij z raznimi zidarskimi mojstri.

Seveda pa bomo rabili tudi, da politiki ne bodo še naprej vztrajno ščitili gradbeni lobij, ampak bodo prisluhnili državljanom zdaj že očitno enostavnem in poceni reševanju bivalnih težav.

Mogoče pa bodo naši parlamenatrci dojeli, da bodo v bodoče lahko uporabili poceni 3D printanje za posatvitve tudi celih ulic, z asfaltiranimi cestami in ličnimi pločniki…

Lahko bi celo s 3D tehnologijo zelo poceni in nič manj kavalitetno postavili številne nove mostove, za katere zdaj trobijo, da ni denarja….

Lahko pa si tudi kateri premaknjeni privoščijo izpolniti svoje mokre sanje in si sprintajo kar celo neko drugo republiko, z državljani vred. Zakaj pa ne ? Naša mala podalpska je še vedno dežela priložnosti…..

Don Marko M

3D print hiše (blog Don Marko M)

10 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Revolucija 3D – postavi si hišo 200 kvadratov, za 3500 €, v 20 urah (foto)

 1. Neverjetno. :O Drugače pa ja, škoda, da tega ne bomo doživeli. Civilizacija se je dolgo nazaj nehala razvijati skladno z napredkom tehnologije, saj jo načrtno zadržujejo, prikrivajo ali diskreditirajo tisti maloštevilni (ampak vplivni), ki imajo od obstoječega stanja korist. Kaj vse so po svetu že izumili in razvili, pa nam to prav nič ne pomaga.

 2. hja, mogoče pa bomo doživeli…..saj ni potrebno dosti, samo en podjetnik, ki se bo s Kitajci zmenil, da se to uporablja tudi pri nas….
  strinjam se s tabo, da dosti tega tehnološko naprednega, ki bi nam dosti pocenilo stroške življenja namenoma onemogočajo, ker bi pač odpadlo preveč provizij in preveč zaslužkov za nič delati, a mislim, da je ta 3D tehnologija, kot nanotehnologija, že v zelo močnem zagonu, nenazadnje jo že serijsko uporabljajo tudi za izdelave človeških organov, sploh v lepotni kirurgiji, čeprav opažam vedno več novic tudi o menjavah kosti, srca, pljuč, zobne protetike…..skratka to šiba po svetu že na polno, samo pri nas so raje tiho o tem iz že prej omenjenih razlogov…..

 3. Haha, kako naivno je to upanje, da bo taka cena tudi pri nas 🙂 Res premaknjeno 🙂

 4. Hlapec Jernej,

  kdo pri nas pa to že dela, da določa drugačno ceno ?….ali ti to le kar tako pavšalno označuješ za lopove vse v naši državi, ki podeseterijo ceno….to kitajsko podjetje je začelo letos s temi gradnjami po Združenih Arabskih Emiratih, ZDA in Avstraliji po točno takšni ceni, kot je navedena….

 5. Aleš,
  verjel ali ne, ampak pred objavo zapisa sem poslal mail trem našim organizacijam, ki se, vsaj po spletnih straneh sodeč, ukvarjajo s 3D tehnologijo in proizvodnjo izdelkov…..v dobrem tednu mi ni odgovoril noben od teh treh……
  ker me 3D tehnologija in nanotehnologija zelo zanimata bom seveda objavljal še zapisov na to temo in spet poslal maile našim podjetnikom, ki se s tem ukvarjajo, le da bom tokrat neposredno v zapise dodal, da sem maile poslal in da se niso odzvali, če se ne bodo, če se bodo, pa bo objavljeno njih mnenje…..

Leave a Reply

Your email address will not be published.