VEM ! – odličen kviz nacionalke

Ja, še vedno gledam risanke. Tiste pred dnevnikom. Malo moč navade, dosti več, ker je takrat gospodarica daljinca moja mala Koki. Kompromisno si izmenjujeva gostovanja – ona z mano gleda šport, jaz z njo risanke….

Priznam, da sem, čeprav me tv bolj redko vidi, razen v času športnih dogodkov in kakšnih dobrih dokumentarcev, neučakano pričakoval Galuničeve velike napovedi pestrosti zabavnega programa naše nacionalke za letošnje leto.

In potem je pred dnevi, takoj po risanki, kot komet udaril kviz VEM !. Priznam, po gledanju prvega kviza sem ostal odprtih ust, z vrtečim jezikom tudi izven le teh. Ampak tako sem videti vedno, ko podrobneje analiziram dogodek….

Če kdo misli, da bom, kot so že nekateri očitno pametnejši od mene spočeli, aktiviral težko artiljerijo na VEM, lahko kar na tej točki neha brati nadaljevanje.

Priznam, pri prvem ogledu nisem bil najbolj pozoren, zato sem se odločil naslednji večer vajo ponoviti, a kljub temu mi ni ušlo, da je moja mala Koki, dete tisočerih vprašanj na potenco, z dokaj zanimanjem, čeprav etapno, spremljala ta kviz.

Naslednji večer sem torej k ogledu pristopil dosti bolj nabrito in prišel do zaključka….

Kviz VEM je odličen ! Mislim resno. Zelo. Odličen za 5 letne otroke. Odličen za širjenje njih besednega zaklada te naše tako zaguljene slovenščine in spoznavanja novih pojmov.

Skoraj obvezno je, da ta kviz z otrokom gledajo tudi starši, ki otroku sproti definirajo določene pojme, katere prvič sliši in kateri niso tako običajni v vsakdanji pogovorni rabi, jih je pa dobro vedeti. Sem ti že povedal, da je moja mala Koki punca tisočerih vprašanj ?

V glavnem, Koki je zdaj že tako padla v ta kviz, v smisel tekmovalnega duha, da že sama ugiba in dopolnjuje črke in besede križanke, kar ne gre, dodelamo skupaj. Družinska zabava. Priporočam.

Seveda jaz ne bi bil jaz, če ne bi iskal dlako v jajcu. In kdor išče, ta najde. Vedno iščem…

Ne bom se spuščal v grafično kuliso, niti v nagradni sklad, še dobro da sploh je. Edina meni moteča zadeva v oddaji je, torej sta – voditelja.

Tako šablonsko po šoli nacionalke, tako preveč zaigrano, tako neenergično, tako brez življenja, tako žalostno. Opravičujem se, ker si imen obeh voditeljev nisem zapomnil, prelen pa sem, da bi poguglal, ampak fanta – a vidva to resno ?

Priznajata, kdo vaju je prisilil, da morata delovati kot okostnjak na počitnicah. Priznajta, da mu prijavim par pristnih sočnih primorskih takšnih in onakih.

Nekako imam občutek, da sta zasebno povsem drugačnega obnašanja, bolj živahnega, zabavnega, torej bodita to. Če se pa motim, da sta takšna, potem pač nista ustvarjena za voditi to oddajo.

Ok, evo še moja sklepna beseda. Dejansko sem mnenja, da je VEM odlično primeren za starostno stopnjo 5 – 8 let, obenem pa ne zanemarjam dejstva, da bi lepo število odraslih, tudi izobraženih državljanov, utegnilo imeti težave, tudi velike, pri reševanju tega kviza…..

Don Marko M

VEM (blog Don Marko M)

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “VEM ! – odličen kviz nacionalke

  1. Popolnoma se strinjam – za našo prvošolko je super 😉 Tekmuje in pridno trenira črke in branje 🙂

    In ja, voditelja … res ne vem, kaj se je zgodilo s Trnovškom, pa saj je nadvse zabaven in simpatičen tip …

  2. Don,pri nas doma se tudi igramo to igrico.Včasih se vsi čudimo kje pobirajo nekatere besede;)Lp

  3. aha Billy, ta sodobna slovenščina je včasih kot pristanek v zraku…. 😎

    Pika, tudi jaz sem navdušen, ko je mularija navdušena…. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *