Premier Cerar rešuje turizem : “Namesto s SŽ, bomo turiste v Koper vozili z brezpilotnimi letali”

Turizem je najbolj donosna panoga, z najmanjšim vložkom. Cel svet poosodablja in gradi nove železniške kapacitete za prevoz turistov. A Slovenija ni cel svet. Če so v prejšnjih vladah do Kopra vozili vsaj turistični vlaki, pod Cerarjem železniški tiri hlastajo po potniških vagonih….

Da je bil žled nekaj dobrega, ker so zaradi le tega Slovenske železnice na obstoječi infrastrukturi, še iz časov Jugoslavije, izvedle prvo poosodobitev železniške proge iz Ljubljane proti Kopru v samostojnosti, je že jasno.

A po poosodobitvi se je izkazalo, da podjetje plastične kirurgije 2.TIR ni kakovostno opravilo remontnih del in zdaj zaradi lahkosti proga ni več primerna za prevoz potnikov, temveč le še za težke tovorne vlake.

Završalo je v slovenski Istri, narod brezkompromisno obtožuje Cerarjevo vlado, da z nizkimi udarci namenoma bojkotira dostopnost do morja po Arbitražnem sporazumu in uničuje turizem. Koper zahteva odstop Cerarja.

A Cerar se sklicuje na nenamernost nevednosti, kakor tudi, da ima na svoji strani tudi vedno točne in profesionalne uslužbence Slovenskih železnic. Kot kaže si Cerar prvič ne izmišljuje, saj so se tudi uslužbenci SŽ izrekli proti turistom na naših železnicah, ki so to bolj kot oni.

Nezadovoljni uslužbenci SŽ, ki že kak mesec niso dobili 13 plače, redne dodatke k plači pa jim je država začela izplačevati dan prej, kar je, kot sami pravijo, v nasprotju z zakonodajo in vredno obiska Štefaneca, je sprožilo očitno nezadovoljstvo do mere, da so se odločili znesti nad potniki v nenapovedani neomejeni stavki.

Ekskluzivno je pred novinarsko pero novinarja tega bloga najprej pristopila, sicer vidno vznemirjena, vodja čistilnega oddelka kompozicij Dušica Šina in razložila :

Glejte, nam se z ljudmi ne da več ukvarjati. Sama nehvaležnost. Komu pa se da poslušati stotine, tisoče njih, ki dnevno nadlegujejo naše uslužbence z zahtevami, naj bodo vlaki točni, čisti, z več ponudbe za manj denarja. Eni bi celo odškodnine, ker zamujajo v službo. Predrznost, nesramnost.

In zastonj wc turistom na železniških postajah in na vlaku. In točna obvestila porno igralk po zvočnikih o zamudah vlakov. Pa kje na svetu sploh še obstaja takšen potniški luksuz ?! Preveč smo jih razvadili.

Naj gre teh 4 milijonov turistov na vlake v Avstrijo, Italijo, Francijo, Nemčijo, Japonsko, Kitajsko, kamor hočejo. Mi jih nočemo. Nočemo njih 3eh milijard letno. Poslujemo redno z dobičkom, smo samozadostni.

Bruhanje ognja Šine se ni še dobro poleglo, ko je pristopil vodja sindikatov SŽ, ki ščiti delavske pravice kot ostali sindikalisti, Matjaž Priskutnik in dopolnil :

Sindikati SŽ smo se pač odločili, da bomo potniški promet sprivatizirali. Zato bomo, po že ustaljeni slovenski praksi zadnjih let, najprej ukinili potniške linije. Seveda bomo odpuščali, čeprav težkega srca. Najprej potnike, nato še strojevodje in sprevodnike.

Tako bo vse pripravljeno za privatizacijo in bodočemu tujemu lastniku, ki bo spet uvedel potniške proge, bomo lahko peli hvalospeve že takoj na začetku, ker bo samo zaposloval. Strojevodje, sprevodnike…In potnike. Nimamo namena odstopati od uspešnega utečenega koncepta privatizacije.

Ozračje je postajalo že nevarno naelektreno, ko je vskočil v besedo še vodja SŽ Dušan Iztirjeni in pojasnil, kako je sploh prišlo do tega vesoljnega zapleta :

Mi smo sicer, kot vzorni gospodarji vsa ta leta, najprej predlagali vladi nadgradjo turistične ponudbe potnikom Slovenskih železnic. V ta namen smo izdelali celo bogato oglaševalsko kampanjo sloganov “Ko se vam nikamor ne mudi – SŽ poskrbi !” in “Slovenske železnice – če želite kam zamuditi !”. A Cerarjevim glavam ta samoironija ni bila povšeči.

Že res, da strojevodje na Japonskem brez pomisleka izvršijo samomor, ko jim vlak zamuja do 15 sekund, a mi si takšnega osipa delovne sile ne moremo privoščiti na visoko odgovorni ravni. Zato smo odločanje o turističnem prevozu potnikov z vlaki do Kopra prepustili Cerarju.

A na presenečenje vseh potnikov, turistov, ki so pričakovali ne le vrnitev rednih potniških linij vlakov SŽ do Kopra, pač pa še dodatne, je Cerar stopil na stran zaposlenih SŽ.

Vse je že kazalo na dokončno slovo turističnih popotnikov po Sloveniji na poti do Kopra, ko je Cerar predstavil sicer začasno, a salomonsko rešitev :

V vladi se strinjamo, da je turizem rešitev za Slovenijo. Zato naše delegacije gospodarstvenikov pošiljamo na različne sejme. Je pa velik problem v našem turizmu socialistična zapuščina plačevanja turističnih delavcev.

Razumeti moramo, da te zapuščine ni več najti nikjer v razvitem svetu, samo še pri nas in če bomo morali še naprej plačevati delavce, ne bomo nikoli iz krize, s čimer se strinjata tudi gospodarstvenika leta na leto HribarMilič in Šešok, ki že opozarjata, da utegnejo podjetniki oditi v druge države, kjer bodo lahko pošteno živeli od tujega dela.

A vrnimo se k rešitvi nastalega problema…

Najprej sem sicer razmišljal, da bi strugo Ljubljanice preusmerili do Kopra in tako turistom omogočili zanimivo plovbo s kajaki, z dodatnim adrenalinom spusta po slapovih Črnega kala, a me je Erjavčev Kohel spomnil na brezpilotna letala.

Brezpilotna letala, ki so že naročena za našo straho spoštovano armado. Pričakujem dostavo v naslednjem mesecu. In dokler ne začnemo vojaškega posega na Nemčijo, bomo le ta uporabljali za civilne potrebe v domovini.

1 letalo je sicer že rezervirano za prevoz članov opozicije, a ga bomo napolnjenega zlahka pogrešali, kot dobropis državljanom. Preostalih 9 pa bomo uporabljali za prevažanje turistov v Koper in iz Kopra.

Vzpostavljena turistična linija brezpilotnih letal, s 6 sedeži za potnike in brez padal, bo omogočala 10 voženj dnevno v obe smeri, z začetno vzletno postajo v Ljubljani, vmesnimi postajami v Borovnici, Postojni, Pivki, Divači, Kozini, ter končno v Kopru, nazaj pa v obratnem zaporedju postaj.

Trdno sem prepričan, da bomo s to rešitvijo pridobili nekaj dodatnih milijonov turističnim 3em milijardam, da bomo lahko otrokom plačali šolo v naravi in verjamem, da bo tudi župan Kopra zadovoljen s to rešitvijo.

A župan Kopra, ki je mnenja, da je v vsaki ženski več moškega, kot v Cerarju, je že napovedal 100 milijonsko tožbo proti državi in 10% provizijo od skupnega turističnega inkasa zaradi Cerarjevega namernega siljenja slovenske Istre v odcepitev in namernega uničevanja turizma v Kopru, saj ukinitev potniških vlakov do Kopra pomeni izpad dohodka pri vodenih turističnih ogledih po Luki Koper, ter samevanje mestne plaže izven sezone, kar pomeni dodatne stroške za gradnjo bazenov.

Obenem je župan Popović že izdal direktivo, ki dovoljuje Cerarju vstop v Koper le kot potniku, ki se v Koper pripelje s potniškim vlakom Slovenskih železnic….

Don Marko M

Slovenske železnice (blog Don Marko M)

2 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Premier Cerar rešuje turizem : “Namesto s SŽ, bomo turiste v Koper vozili z brezpilotnimi letali”

  1. Dobra in cenena odločitev.
    Podrobnost, v katerem trenutku pilot izkoči, niti ni pomembna 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *