Čehi in Slovaki se spet združujejo v – Češkoslovaško

So ljudje, ki spoznajo zmoto svojih dejanj in napake popravijo ali jih vsaj poskušajo. In so ljudje, ki svojih napak nočejo popraviti ali še huje – še bolj jih poglabljajo v težave drugim. 90leta so bila posebna – po Evropi so razpadale predvsem slovanske države in le ena se je združevala. Nemčija. To dosti pove…..

Čehi in Slovaki so očitno med tistimi prvimi omenjenimi. Govorim seveda o ljudstvu, ne o politikih. Državljani obeh držav so namreč zagnali skupno javno peticijo za razpis obvezujočega referenduma ponovne združitve obeh držav v eno, dolga leta znano – Češkoslovaško.

Za izvedbo referenduma potrebujejo 150.000 podpisov v Slovaški in 50.000 v Češki, kar je tisti potebni minimum, da parlamentarci obeh držav razpišejo referendum. A sodeč po javnih anketah v zadnjem letu bo zbiranje teh podpisov že opravljena naloga, saj kar preko 70% državljanov obeh držav zagovarja in podpira ponovno združitev.

Kot navaja na svoji spletni strani gibanje Češkoslovaška 2018, ki je motor te ideje in referenduma, je bilo 1992 iz povsem političnih razlogov namensko določeno razbijanje skupne države, ki je enotno dobro delovala.

Če zavrtimo čas nazaj, potem ne moremo mimo brutalnosti, katere je uporabljal Zahod pri razbijanju nekoč skupnih držav in tudi Češkoslovaška ni bila izjema. Tam je bila razdelitev enotne države v dve celo tako brutalna, čeprav govorijo o mirni delitvi, da so takratni politiki, s češkim Václavom Klausom in slovaškim Vladimírjem Mečiarjem, kategorično zavrnili vsako možnost, da bi se ljudstvo samo odločalo na referendumu o (raz)delitvi.

Danes ljudstvo v obeh državah večinsko priznava, da je bila razdelitev države napačna, predvsem pa jih še vedno zelo moti, da jim ni bila omogočena pravica referendumsko izražene lastne volje glede tega.

Eden od argumentov pobudnikov peticije za referendum je zagotovo tudi dejstvo, kar dokazujejo tudi javne ankete, da od vstopa obeh držav v EU 2004 tako politiki, kot državljani, označujejo drug drugega kot najbolj prijateljsko, sorodno, sodelujočo državo na svetu in to ne glede ali je v Pragi oziroma Bratislavi na oblasti levica ali desnica, v vsakem primeru je dosedolanje med državama za vzor.

Čehom in Slovako je namreč povsem jasno, kar so spet prikazale zajetne javne ankete, da bi skupna bila močnejša, lažje in bolje bi se uprla zunanjim pritiskom in grožnjam, učnkoviteje bi vodila samostojno notranjo in zunanjo politiko.

In ja – gibanje Češkoslovaška 2018 nosi takšen naziv z razlogom. Zbrani podpisi združevanja so namreč namenjeni izvedbi tega referenduma leta 2018. To leto so namreč pobudniki na obeh straneh izbrali zaradi zelo močnega razloga, globoke simbolike spoštovanja.

Čehi in Slovaki bodo namreč tega leta praznovali 100 obletnico nastanka Češkoslovaške, obenem pa izrazili globoko spoštovanje realizaciji vizije o skupni državi prvega češkoslovaškega predsednika Tomáš Garrigue Masaryka.

Tako pač to gre, ko se ljudstvo večinsko in enotno odloči nekaj pametnega in koristnega narediti za svojo državo in svoje naslednike….

Don Marko M

Češkoslovaška (blog Don Marko M)

6 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Čehi in Slovaki se spet združujejo v – Češkoslovaško

 1. Na Balkanu to ne bo mogoče najmanj naslednjih 100 let, ker je bilo prelite preveč krvi .. seveda z razlogom in pod taktirko Washingtona (vse ostalo o “agresorski JLA in osvobodilni vojni” je navadna janševistično-kučlanovska LAŽ).

  Verjamem pa, da bi lahko kmalu prišlo do nekakšne gospodarske skupnosti v okviru nekdanjih držav SFRJ z izjemo Kosova, ki se bo – kot je načrtovano že 40 let združilo z Albanijo v Veliko Albanijo, ki bo vir kriminala v Evropi in seveda lokacija USA vojaških baz za obvladovanje Jadrana …

 2. Jure iz Ljubljane
  ti kar pojdi naprej, Rusi in Kitajci te že čakajo v Beogradu…

 3. Zdravko,
  kje pa ti živiš?
  Na Marsu ali v kakšnem še bolj od boga pozabljeni gorski vasi na severu Butal? Nič mi ni treba hoditi v BG za to .. oboji so že v Lj. Celo moji neposredni sosedje – mejaši. Dobesedno. In to Kitajci že več kot 5 let (Rusi 15 let). Kitajec je celo novinar največje kitajske agencije
  http://www.xinhuanet.com/english/
  v iskalnik vtipkaj “Slovenia”, da ti izpiše njegove članke o naši domovini.
  Lp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *