Francosko sodišče odločilo – odstranite spomenike RKC, papeževega za začetek

Upravno sodišče v Rennesu, glavnem mestu severozahodne francoske regije Bretanje, je odločilo – odstranite kip papeža ! Ker je država ločena od Cerkve ! RKC se je že močno vznemirila, a to dejstva ne bo spremenilo, sploh ker pritožba ni možna….

Leta 2006 so mestne oblasti Ploermela prejele darilo ruskega umetnika Zuraba Tseretelija – 8 metrov visok kip papeža Janeza Pavla II.

Mestne oblasti so naredile še korak dlje – celoten trg so poimenovali po papežu Janezu Pavlu II. In takrat se je začel ne le kraval, ampak kar obsedeno stanje prebivalcev mesta.

Nasprotniki RKC so obtožili mestno oblast, da je uporabila 30.000 € državnega denarja za izgradnjo podstavka kipa, ki nosi napis “ne bojte se”, ter inauguracijo tega verskega spomenika. Preiskava je pokazala, da so imeli prav. Zato je že 2010 sodišče odločilo, da je bila finančna podpora mesta za postavitev spomenika protizakonita in vpleteni so morali denar vrniti v mestno blagajno iz svojega žepa.

A to je bil šele začetek. Sledila je pritožba teh istih nasprotnikov RKC na sodišče z zahtevo po odstranitvi spomenika Janeza Pavla II.

In sodišče je odločilo, da se mora – “ta spomenik, ki s svojo postavitvijo in dimenzijami vsebuje neustrezen karakter”, kakor tudi popolno nasprotje z Ustavo, ki poudarja laično držo Francoske republike, ter na osnovi zakona iz leta 1905 o nezdružljivosti države in Cerkve – trajno odstraniti.

Bistre mestne glave Ploermela imajo zdaj tako 6 mesecev časa, da kip papeža Janeza Pavla II. odstranijo, na svoje stroške kakopak. In ne, v Franciji ne obstaja “kaj pa če ne bomo odstranili”….

Vsekakor je ta sodba postala “vzorčna”, po kateri se bodo lahko obravnavali vsi naslednji sorodni problemi povezani s takšnimi ali drugačnimi kipi RKC v Franciji. Očitno bo še veselo….

Don Marko M

Francija papež (blog Don Marko M)

5 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Francosko sodišče odločilo – odstranite spomenike RKC, papeževega za začetek

 1. Razumljivo, Evropi treba porezati korenine, Kaj pa je Evropa brez krščanstva in krščanske kulture?

 2. u rit si utakni to krscansko kulturo u imenu boga je ta kultura u juzni in srednji ameriki zbrisala (pomorila )cele civilizacije zaradi zlata –brez te pedofilske kulrure lahko shajamo

 3. ..naj bo zlata in bogata,
  je krvavga dnarja sita tolk,
  da ji klanja se elita

  “Ja, ubogo revše, s čim pa boš shajalo?” (Enkrat naš, vedno naš)

  Z Bogom da, z veseljem! Z njegovo kvazi predstavnico, ne hvala!

Leave a Reply

Your email address will not be published.