Svetovno prvenstvo polžev v hitrostni dirki tudi s slovensko udeležbo

V Liege-u, v južni belgijski regiji Valoniji, je že vse pripravljeno za svetno prvenstvo polžev v hitrostni dirki, ki se bo zgodilo 21. julija. Tudi letos se ga bodo udeležile številne države sveta in prvič tudi reprezentanca Slovenije….

Zaenkrat so svojo prisotnost, s svojimi polžjimi tekmovalci, že potrdile reprezentance Švice, Francije, Gvatemale, Demokratične republike Kongo, Argentine, Nemčije, Anglije, Italije ter Monaka in, kot rečeno, tudi Slovenije, medtem ko se organizatorji še dogovarjajo s preostalimi reprezentancami.

Kot je navedel selektor slovenske reprezentance Cerar, se je odločil prijaviti slovensko reprezentanco v to tekmovalno druščino, “da se ne bi preveč zaostajalo za razvitimi”.

Zgodovina Svetovnih prvenstev polžev v hitrostni dirki sicer sega že v daljno leto 1960 in kljub izmenjavi gostiteljev prvenstva, so se le ta še največkrat odvijala v Angliji, Franciji, Nemčiji in Italiji, največ naslovov pa so do sedaj pridirkali polži Anglije.

Praviloma se na hitrostni progi dogajajo tudi hujše nesreče, kot recimo odpadanje spojlerjev, drsenje v ograde pri polni hitrosti, izguba orientacije in podobne dirkaške težave, zato organizatorji ničesar ne prepuščajo naključju.

Ali kot pravi letošnji nadzornik dirke Marc Duez, sicer svetovno slaven belgijski rally voznik :
Tekmovanje mora biti temeljito organizirano do najmanjše podrobnosti, saj nekateri tekmovalci v žaru borbe razvijajo tudi nepredvidljive hitrosti in še posebej tovrstna drzna prehitevanja in tudi grobi trki so balzam za navijače ob progi, a mi moramo poskrbeti za vse potrebne varnostne vidike.”

Da gre za svetovno prvenstvo na najvišjem nivoju dodatno potrjujejo organizatorji tudi z angažiranjem posebnega člana medicinske komisije iz belgijske kolesarske zveze, ki bo zadolžen za neizogibne anti-doping kontrole.

Spet se pričakuje raznolikost tekmovalcev, vse od adrenalina neučakanih Malih sivih, do bolj vitalnih ali celo robustnejših Velikih sivih, pa vse tja do narodnostno zaščitenih primerkov, med katere sodi tudi naš Slinko.

Dirka poteka na dirkališču Ležeča prečka, po zdaj že ustaljenem načinu – tekmovalci se postavijo v vrsto “bok ob bok” na štart ob vznožju 4,2 metra dolge ležeče prečke, na pozicije osvojene na treningu za pul pozišn in na znak starterja se nato poženejo v polno hitrost. Zmaga tisti, ki prvi prečka ciljno črto.

Kot navaja organizator absolutni rekord svetovnih prvenstev zaenkrat še vedno drži črnogorski polž “Vidji sokola , ki je leta 1999, po štartu leta 1998, ne le prvi, temveč tudi edini prečkal ciljno črto, potem ko se je spretno izognil množičnemu trku na progi, ki je bil usoden za vse ostale tekmovalce.

Optimizem in željo po zmagi tokrat napoveduje tudi prvič sodelujoča slovenska reprezentanca v sestavi polž Slinko, taktični trener Cerar, psihoterapeut janša, maser Mesec, kondicijski trener Erjavec, ekonom Židan, serviserka Novakova ter za stike z javnostjo zadolžena Bratušek.

Čeprav se, kot od debitanta, sicer ne pričakuje vrhunski rezultat naše ekipe, pa taktični trener Cerar vseeno napoveduje še neviden uspeh :
Drži, da so nam organizatorji svetovali, da za boljši performans nahranimo našega Slinka z mešanico zelja, deteljice in solate in vsled neizkušenosti smo ta predlog gostitelja celo sprejeli, a se je izkazalo, da ne deluje na našem Slinku, saj je po omenjeni mešanici postajal omotičen, polzelo mu je in je izgubljal orientacijo, zato smo mu namenili dieto s stročnicami, kar se je pokazalo kot odličen prijem že na treningu za pul pozišn.”

A po besedah organizatorja je slovenska ekipa resno opozorjena pred diskvalifikacijo še pred začetkom svetovnega prvenstva :
Na treningu za številke pul pozišn je slovenski polž povzročil ne ravno nedolžen incident. Že takoj po štartu je zavil na smer nemškega polža, ga dohitel in mu vztrajno rinil v zadek.

Sicer pozdravljamo njega požrtvovalno vztrajnost, a trening smo žal morali na polovici prekiniti, da smo Slinka izvlekli iz zadka nemškega tekmovalca Jodla. V kolikor bo slovenski tekmovalec ta manever ponovil tudi na uradni tekmi, ga bomo pač morali diskvalificirati.”

Neposreden prenos svetvnega prvenstva polžev v hitrostni dirki bo na dan finala za Slovenijo neposredno prenašala Nova24TV.

Vse je torej pripravljeno za veliko dirko in obeta se nam napet boj. Pripravljeni, pozor, počasi…..

Don Marko M

Polžje dirke (blog Don Marko M)

2 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Svetovno prvenstvo polžev v hitrostni dirki tudi s slovensko udeležbo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *