Ko je žena jezna….

Ko je žen(ska) jezna na svojega moža/partnerja se seveda dogajajo serijski čudeži, katerim niti Vojna zvezd ne more parirati. Pač odvisno od skupka večih komponent, a praviloma ženski svet v tovrstnih situacijah čuti potrebo po sprostitvi jeze….

Tiste bolj temperamentne zmanjšajo število porcelanastih krožnikov iz družinskega v solo pakiranje, tiste bolj materialno nastrojene se odpravijo v maščevalni šoping, seveda z moževo kartico, tiste bolj družabne si naročijo vodoinstalaterja za naslednji dan, pa vse tja do tihih dnevov in tudi tednov, itd….

Praviloma moški, ki je to jezo povzročil, nima šans, da to preživi neokrnjen, razen če je res že dobro natreniran….

A so žen(sk)e, ki znajo biti tudi zelo koristne za svojo družino tudi v največjih izbruhih jeze, katero so jim povzročili njih moški.

Nekje na tem svetu živi poročeni par. Skupaj sta že dobrih 50 let in tudi če bi hotela, med seboj nista imela praktično nobene omembe vredne skrivnosti.

Bila pa je ena škatla. Škatla za čevlje, ki je, že takoj po poroki, dan na dan, leto za letom čepela na zgornji polici njune omare. Žena je ob postavitvi te škatle na polico moža prosila, naj je nikoli ne odpira brez njenega dovoljenja.

In mož je njeno željo vsa ta leta spoštoval in nikoli ni pogledal v vsebino te skrivnostne škatle. Saj ne, da ga ni mikalo, ampak moška beseda je pač moška beseda….

Po teh 50 skupnih letih pa je lepega dne ženo zdravje malce izdalo in morala je v bolnico. Preden je naslednji dan njen mož prišel na obisk se je odločila, da mu dovoli pogledati v škatlo in tako razkriti skrivnostno vsebino le te.

Mož jo je ob tej novici sicer sprva začudeno pogledal, a ob prihodu domov je izpolnil njeno željo, stopil do omare, potežkal v rokah škatlo in odprl njen pokrov.

Za trenutek je obnemel. V škatli je namreč zagledal dve ročno pleteni lutki, poleg njiju pa še 95.000 $.

Seveda mu ni bilo nič jasno in ko se je naslednji dan znašel spet ob postelji svoje žene v bolnici, si ni mogel kaj, da je ne bi vprašal : “Ampak zakaj ? Kako ?“.

Žena, ki je ta vprašanja očitno pričakovala skozi vsa ta leta, ga je prijela za roko in mu razložila :
Preden sva se poročila, mi je moja babica povedala neko zgodbo in dala nasvet – vsakič, ko se skregava, naj ne bom jezna nate in se prepiram s teboj, ampak naj se vsedem in spletem lutko. To me bo umirilo je rekla in prav je imela.”

Možakarju šele zdaj ni bilo nič več jasno. V škatli je namreč našel zgolj dve pleteni lutki. To je, po besedah žene, lahko pomenilo le, da je bila v vseh teh letih zgolj dvakrat jezna nanj.

Čvrsto, a čutno jo je objel in jo vprašal : “Ampak, daj mi povej – odkod pa ves tisti denar poleg lutk ?

Ah da, to….” je rekla žena z nasmehom. “Ta denar sem dobila od prodaj teh lutk, katere sem napletla……”

Don Marko M

Pletenko (blog Don Marko M)

8 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Ko je žena jezna….

 1. :o))))

  Pri nas imamo poseben dogovor – lahko mu mirno rečem “predporočni ustni dogovor”:

  1
  NIKOLI ne uporabljamo žaljivk

  2
  ne prepiramo se zaradi malenkosti, niti po sistemu “beseda da besedo” (“.. si prej reku, daj boš puvedu ..”) Zaradi pomembnih zadev pa se ljudje tako ali tako ne prepiramo v 99 %.

  Tako lahko nekaj prepirov preštejem na prste ene roke .. v obdobju četrt stoletja. Upam, da bo tako tudi naprej.

 2. @ Vanja
  Saj so – v glavnem … kar je dokazano z desetletja staro statistično raziskavo. Le majhen odstotek možakarjev naravnost briljira kar se IQja tiče in segajo daleč nad splošno povprečje obeh spolov (žensk je manj v tej kategoriji) – večinoma pa so tetke pametnejše od stričkov.

  Zaslugo gre pripisati v glavnem čustveni inteligenci – torej agresiji, ki stričkom zna zamegliti pamet do te mere, da se spuščajo brez razmisleka v kakšne življenjsko nevarne avanture (samo poglej adrenalinske športe, v katerih umirajo ali se nevarno poškodujejo le butasti strički) in celo vojne, v katerih se strički z avioni peljejo na drug konec sveta pobijat ljudi, katerih nikoli niso videli v življenju in z njimi nimajo nič. Če kdo temu reče “pamet” ga je treba zapreti na zaprti oddelek norišnice in podvreči najbolj krutim elektro in kemoterapijam.

  No dejstvo je, da če bi danes ponovili tako raziskavo in objavili rezultate, bi bil cel kažin – narediti pa tako ali tako ni mogoče nič.

 3. Mucek,če bi meni in mojim kombinatkam to zgodbo povedal pred leti,bi danes imele že monopol na tržišču 😉 😀

 4. Ivonca,

  saj ne dvomim v tvojo in kombinatk samozavest, a vseeno mislim, da je konkurenca glede tega zelo huda in možnosti monopola odpadejo…. 🙂

 5. Marko, vsaj eden .. pomeni, da lahko tudi oba znata.
  Plesti, mislim.

  Ampak pletenine so danes kot igrače – out.
  Bolje bi bilo, če bi si danes zakonci nabavili kake 3D-tiskalnike in iz plastike ali kakega podobnega materiala “tiskali” igrače, katere bi prej modelirali na pc-ju. Glede na napredek tega “tiskanja” (BTW: Kitajci tiskajo iz betona že 3 nadstropne stanovanjske hiše .. čisto resno – brez šale) bi to namesto pletenja bilo veliiiko bolj v duhu časa v katerem živimo. Poslovno pa neprimerljivo uspešnejše.

  Kakorkoli .. največji sovražnik take med-pratnerske jeze pa nikakor ni pletenje, ampak medsebojno spoštovanje partnerjev.
  :o)))

Leave a Reply

Your email address will not be published.