V Ljubljani izrečene prve kazni za hranjenje živali po mestu. Plačal tudi Janković

Da v Ljubljani ni več dovoljeno hraniti živali po mestu, od danes grulijo tudi tam živeči golobi. Veljati so namreč začele spremembe odloka, ki prepovedujejo hranjenje živali po mestu, kazen znaša 100 evrov, lahko pa se odkupite tudi s popularno polovičko….

Ko je v Kopru župan Popović s svojimi svetniki pred 3 leti takisto poskušal uvesti tovrsten odlok prepovedi hranjenja živali na prostem, se je po vljudnosti občanov, ki so mu ponudili gratis nepovratno letalsko karto za polet v neznano, premislil.

Županu Jankoviću pa ljubljančani očitno niso ponudili nobene vljudnosti in zato je odlok o prepovedi hranjenja živali po Ljubljani danes stopil v veljavo. In takoj so občinski inšpektorji pokazali, da bodo zelo resno nadzirali prekrškarje in jim izrekali kazni.

Inšpektorji že prvi dan spisali za 30 tisočakov kazni

Prvi praktičen primer se je zgodil že ob 6ih zjutraj na ljubljanskem gradu, kjer sta se inšpektorja Bolek in Lolek spopadla s priletno damo, ki je sprehajala svojega pudla.

Kljub prepričevanju, da je piškotek postregla svojemu kužku, celo na povodcu, to ni odvrnilo inšpektorja od izdaje plačilnega naloga, nakar je lastnici povsem odpovedal damski čut in je začela z dežnikom nalagati obema inšpektorjema, ki sta morala poklicati policijo. Poleg 100 € si je dama prislužila tudi sodnika za prekške zaradi kršenja ZJRM in napada na uradne osebe.

Prvi večji, skupinski ulov, pa sta inšpektorja izvedla ob 7ih v Jaršah, kjer sta iz zasede presenetila vitalne upokojence društva “Od jutra do sutra”, med rednim obredom joge.

No, saj sta bila prijazna. Med vajami nas dejansko nista motila, le pisala sta skozi nekaj in šele po Sat Namu sta začela deliti te listke. Eden od njiju je po razdelitvi listkov nagovoril celo skupino in lepo povedal, da so listki vredni 100 € in naj jih nikar ne zavržemo. Šele doma sem prebral, da smo prejeli kazen za hranjenje komarjev.

Nisem vedel, da je to prepovedano, vsa ta leta smo to počeli, saj so komarji naša redna družba, ampak ker je župan naš častni član, bomo kazni plačali. Na naslednjih vajah pa bomo komarjem to človeško pojasnili“, je razložil vodja skupine Martin Namaste.

Največji skupinski ulov pa sta inšpektorja dosegla ob Ljubljanici, kjer sta oglobila kar 20 neodgovornih oseb, ki so hranile živali na javnem mestu.

Ob Ljubljanici smo se z družbo vsedli na teraso in si naročili mejhen prigrizek – pol odojka, neki čevapa, prebranac in to…..Mal smo debatiral o primernosti uvedbe arbitražnega sporazuma za Ljubljanico med levim in desnim delom Ljubljane, kad ti uletijo ta dva šerifa, pa da bomo kazni pisal pa to.

‘Kakšne kazni’ jaz njih vprašam, oni da hranimo žvali pa to, ‘Pa kakšne žvali’ jaz njim, pol pa en čist popenu pa mi s prstom kaže na odojka pa ‘No, čigav je to ?’, mi ga gledamo kaj mudelu dogaja, pol on reče ‘Zakaj hranite muhe z odojkom, to je kaznivo’ in pol vsem položnice padle na mizo.Čist nam je odojka zjebu pa smo moral vešalico naročt“, je v imenu družbe, ki še ni prišla k sebi po tem dogodku, razložil Sreten Novak.

Kazni izrekli tudi županu Jankoviću in policajem

Da z inšpektorji ne bo šale pri pregonu neodgovornih, nehumanih in asocialnih ljudi, ki hranijo živali po celem mestu, je na svoji koži okusil tudi župan Janković.

Takoj potem, ko sta inšpektorja pred Magistratom spisala stotaka pisatelju Anej-u Sam-u zaradi storjenega kaznivega dejanja, hranil je namreč golobe, se je iz svoje pisarne priguncal župan Janković.

Inšpektorja sta nemudoma pristopila do Jankovića in mu mrtvo hladno izročila plačilni nalog, ker je na javnih prostorih hranil 45 podgan. Kot sta pojasnila Bolek in Lolek obstaja verjetnost, da bo župan ponovil kaznivo dejanje, zato ga bosta redno spremljala.

Nov odlok pa ne kaznuje s 100 € zgolj tistih, ki hranijo živali na prostem, ampak tudi lastnike, ki ne očedijo javne površine po opravljeni potrebi njih ljubljenčkov.

Tako sta inšpektorja že prvi dan izrekla tudi za tisočaka kazni slovenski policiji v Ljubljani, ker njih konjenica serje po celem mestu, uniformirani konji pa svojega govna za seboj ne počistijo.

Prvi odzive na to ljubljansko humano zakonodajo so podali tudi pri združenju županov slovenskih občin, kjer so sklenili, da bodo to akcijo spremljali do konca letošnjega leta in ob povečanem pritoku denarja v občinsko blagajno MOL iz naziva tega ukrepa, tudi sami uvedli ta zakon.

Don Marko M

Nahraniti živali (blog Don Marko M)

3 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “V Ljubljani izrečene prve kazni za hranjenje živali po mestu. Plačal tudi Janković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *