Revolucija – Koper prvi v Sloveniji odstranjuje vse jumbo plakate iz površin

Veš tisto, ko zaradi jumbo plakatov sploh ne moreš videti mesta ? No, to se je zgodilo Kopru. A poslej bo vse drugače. Mestni svetniki so namreč napovedali odločen boj s trdo roko za več reda in življenje brez jumbo plakatov, ki kazijo videz ne le mesta samega, pač pa celotne občine….

Tako se bodo, v roku enega leta, odstranili prav vsi panoji jumbo plakatov, s plakati vred in zakonsko povsem onemogočila nova postavitev le teh v občini za vse čase naprej.

Vse skupaj pa se je začelo na pobudo upokojenke Marije Ž., kateri je na novo postavljen pano jumbo plakatov zastiral pogled v kuhinjo in spalnico sosede čez cesto, katere početje je Marija ritualno spremljala med predahi ene in druge mehiške oziroma turške nadaljevanke, ter voznice Tine K., ki odškodninsko toži občino.

Kot ponavadi smo se v jutranji konici vlekli proti semaforju, ko je moj pogled ujel novo kolekcijo spodnjega perila na jumbo plakatu. Pomislila sem, da to že imam, ampak po podrobnem ogledu sem ugotovila, da so čipke spodnjic nove kolekcije gostejše.

Po tej ugotovitvi se ne spomnim več kaj dosti, praktično ničesar, šele po nudenju prve pomoči so mi rekli, da se je pred in za mano zgodilo verižno trčenje. Zato zdaj tožim občino“, pojasnjuje Tina.

A ključno, da so svetniki MOK sprejeli nov odlok odstranjevanja jumbo panojev, je kljub vsemu bilo prepričanje, da je šla zadeva skozi leta že v pravi oglaševalski Divji zahod “anarhično postavljenih oglaševalskih in usmerjevalnih objektov, kar ustvarja izjemno neestetski izgled mesta”.

Sledila je izredna seja občinskih veljakov in sklep za odstranjevanje jumbo panojev so svetniki sprejeli s 24 glasovi za in 3 proti. Proti so bili le župan Popovič in dve svetnici njegove stranke KJN.

Popovič zaradi zaskrbljenosti, da se pred naslednjimi volitvami ne bi mogel spet gledati v naravni velikosti na plakatih, njegovi svetnici pa zato, ker jima je, kot pravita, “župan najlepši župan na jumbo plakatih”.

Pomemben del sprejetja te odločitve je bil tudi vidik ekološke pridelave, kar je pojasnil PR župana Seba Jeretič :

Še posebej smo postali zaskrbljeni, ko so se jumbo plakati razrasli na kmetijskih zemljiščih. Po strokovnih pregledih je bilo ugotovljeno, da so kmetje uporabljali semena GMO, kar je botrovalo nenormalnemu razraščanju jumbo plakatov.

Zato smo kmetom poslali inšpekcije, ki so jih oglobile zaradi rabe prepovedanih semen, jim izrekle prepoved nadaljne uporabe le teh, kmetom pa smo dali tudi mesec dni časa, da sami počistijo ta jumbo plakatni plevel, nakar bo to izvedel 2xGašpar 1xMišič z našo komunalno službo, kakopak na stroške kmetov“.

Lastniki in kmetje zemljič, združeni v istrsko zadrugo “Rasti v mamino veselje” sicer odločno zanikajo, da bi jim jumbo plakati prinašali enormne protizanito neobdavčene dobičke, a obenem nimajo namena vložiti ugovora na sklep mestnega sveta. Kot pravi predsednik zadruge Šime Korenina :

Alora, ko smo vlagali zahtevo za subvencije država ni nikjer določila, kaj lahko sadimo in sejemo, niti kaj je prepovedano. Zato smo se odločili uporabiti nova GMO semena proizvajalca Monsato, kateri nam je zagotovil veliko plodnost, ki bo omogočila tudi slikovito pokrajino. Kot vidite, se je to tudi zgodilo.

Mnenja smo sicer, da bodo zaradi nadaljne prepovedi uporabe teh semen naše pridelovalne površine videti manj bohotne in pisane, a se bomo prilagodili in v bodoče bomo pač uporabljali samo slovenska semena Phaseolus in tako pripomogli, da bo ta projekt dobil nov veter v jadra“.

Svetniki MOK so se obenem strinjali, da v izjemo dopustijo tradicionalno obešanje jumbo plakatov na mostove nad hitro cesto, kateri obveščajo javnost o veselem dogodku mladoporočencev, a to dovoljenje bo izdano le parom, ki bodo, proti odškodninski odgovornosti, podpisali vlogo, s katero bodo jamčili, da bodo poročeni v skupnem gospodinjstvu neprekinjeno najmanj 25 let.

Don Marko M

Jumbo plakati Koper (blog Don Marko M) Jumbo plakati Koper 1(blog Don Marko M)

1 pred teboj je povedal za zapis “Revolucija – Koper prvi v Sloveniji odstranjuje vse jumbo plakate iz površin

  1. No hvala za smeh – v tem vremenu je kar prijetna sprememba. Pa vendar je veliko resnice v tem, da jih postavljajo že vsepovsod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *