Državljanska nepokorščina ! V Istri začeli rezati Cerarjeve ograje !

Potem, ko je začela FB skupina “Proti bodeči žici v Istri” zbirati mnenja, torej bes Istranov, kot odgovor proti Cerarju in parlamentarcem, njih navijačem in amebnim zagovornikom postavljanja ograj tudi v Istri, se od besed prehaja k dejanjem…..

V Istri se bo rezalo ! In razrezalo Cerarjev žičnati spomenik norosti, to je že jasno. Istrani so odločeni obnoviti znamenite ilegalske in borčevske diverzantske akcije obdobja NOB in povsem razrezati Cerarjevo ograjo, ki hoče razmejiti vedno složno Istro in Istrane.

Dogajanje teh akcij razrezovanj Cerarjeve žice je že prišlo na ušesa tudi Kitajcem, ki snemajo kultni akcijski remajk NOB ilegalskih partizanskih podvigov Valter brani Sarajevo in le tej so že naslovili na Istrane prošnjo za dovoljenje uporabe teh kadrov rezanja žice v tem filmskem remajku, katerega Kitajci sicer obožujejo.

Po napovedih bodo tako istrav postavljeno žico na meji najprej razrezali 10 metrske prehode, če jih še potem Cerar ne bo odstranil pa je napovedano vsesplošno razrezovanje ograje postavljene v Istri.

Istrani so tako ubrali dejanja, kljub seznanjenosti, da so prebivalci Bele Krajine zaradi istih težav vložili zahtevo ustavne presoje za žice, saj tudi zakon ne predvideva nobenih sankcij za rezanje Cerarjeve žice.

Enotno so nastopili tudi župani občin v istri, tako na naši, kot hrvaški strani, kateri poudarjajo, da smo v Istri že od nekdaj sestre in bratje, možje in žene, in razrezovanje žice odločno podprli, celo napovedali sodelovanje v teh diverzantskih akcijah.

Župani našega dela Istre so ob bok akciji rezanja žice najprej pojasnili, da je Cerar s parlamentarci povsem narobe razumel njih žicanje, pa čeprav so mu lepo pojasnili, da žicajo le potreben denar za drugi tir, okrevanje gospodarstva in reševanje socialno ogroženih, ne pa postavitev žiletkaste žice v Istri.

Obenem so v skupni izjavi razložili tudi, da “če bodo parlamentarci kljub našemu nasprotovanju še naprej postavljali ograjo, jih bomo pustili, da stoji mesec, potem bomo vložili zahtevek za milijonske odškodnine prebivalcem Istre in potem jih bomo v piknik akcijah, z istrsko mužiko in kulinariko, razrezali, razrezane pa dostavili tudi Cerarju in kompaniji pred parlament, pa naj se žicajo in pletejo žične krone in z njimi na glavi hodijo naokoli, razen v Istro.

Dodatno pa so župani podkrepili v ločenih izjavah.

Župan MO Koper Boris Popovič :
Te žičnate ograje v moji občini ne bo. Je niso postavljali fašisti v NOB, je ne bodo niti tej fašisti iz parlamenta. In če bo Cerar glumil budalo in vseeno postavljal, bo razrezana na prafaktorje ! Vodil bom to akcijo mojih občanov.”

Župan Pirana Peter Bossman :
Kljub večnemu nestrinjanju s Popovićem priznam, da ima tokrat prav in tudi piraneži bomo sodelovali v rezanju te žice na meji, ki sramoti našo občino.”

Župan občine Izola Igor Kolenc :
Bodeča žica se sicer ne postavlja v našo občino, a bomo Izolani, kot kleni Istrijani, solidarno pomagali sosednjima občinama v tem dobrodelnem projektu rezanja – za svobodno Istro !

Pridobili smo tudi mnenja občanov posameznih občin.

Jure Bojeviti (89), Koper, upokojenec in prvoborec NOB :
Končno spet akcija proti fašistom. Po vojni sem se iz Ljubljane preselil v Istro in jo vzljubil, zanjo mi bije srce, zanjo bi naredil vse. Ko smo rezali nacifašistično žico okoli Ljubljane, so me prevevali nepopisni občutki svobode in zdaj jih bom podoživel….V moji ljubi Istri. Na juriš !

Mario Šajeta (38), ob Dragonji, geodet in kmet :
Alora, vsakič ko grem na njivo, naredim kar je treba in potem skočim do moje Marice, ki biva takoj čez mejo, 100 m od moje njive, da ji podarim vse, kar ženska rabi od moškega. Zaradi te žice unega brusa Cerarja moji Marici zdaj grozi, da bo izstradana, kar ne bom dovolil in se bom pridružil rezanju žice. To niso več škerci, zdaj gre za mojo Marico !

Jožefina Vižintina (58), Izola, branjevka :
Alora, ku če una mona ud Cerarja delat dišpete, nej si zatuče uno žico u svoj kulo jeno nas ištrijane pesti stat, ki ku ne mu bon jest zrompala bale, magari jema uno mižerjo od bal. Sen vre kupla škarje za žicu, anka za unmu brusu Cerarju kšno vuho poseć. Za našo Ištro, con tutta la forza !

Kot navajajo Istrani bo imelo rezanje Cerarjeve žice, poleg relaksacijske, tudi dobrodelno noto, saj bodo praktično vsi koščki te žice, po vzoru Berlinskega zidu, prodajani turistom, ki obiskujejo Istro, ves izkupiček pa bo namenjen pomoči socialno ogroženim prebivalcem Istre, katere je Cerar želel nahraniti z bodečo žico.

Don Marko M

Rezanje žice 1(blog Don Marko M)

9 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Državljanska nepokorščina ! V Istri začeli rezati Cerarjeve ograje !

  1. BRAVO , BRAVO , BRAVO , Cerar si vprašal ljudi , ki so te volili . Poslušaš tolpo črno desnih , – domačih in tujih , ki te tako ne marajo .

  2. Mucek, ti s satiro v napad, v soboto 19.12. pa čisto resno začnemo na Dragonji ob 14 uri in potem naprej,dokler ne zmanjka te cmeraste žice. 😉

  3. Ni samo Cerar za to ograjo, temveč vsi desni, predvsem skrajno desni. Mogoče bi ograje celo ne bilo, če Cmerar ne bi imel strah pred desnimi, ki so zganjali neznanski pritisk, da je do ograje prišlo. S tem ne želim relativizirat Cerarjeve krivde, je pa to dejstvo. Se mi pa srce trga, ko vidim v kakšnih mukah umirajo živali, ki se zapletejo v to ograjo z britvami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *