Zavod zaposlovanja prvič izplačal nezaposlenemu dodatek za stalno pripravljenost

Nepričakovano potezo so predstavili v DZ – poleg zvišanih socialnih transferjev skoraj vseh oblik, bodo poslej tudi nezaposleni prejemali dodatek za stalno pripravljenost. Novico, ki je ostala v senci izsiljevanj preplačanih sindikalistov stavkajočih policistov in zažiga slovenskega izvoda Mein Kampf SDS skrajnežev na Trstenjakovi….

S potrditvijo te novele zakona so parlamentarci zaokrožili nacionalni program “Razvoj nezaposlenosti 2016 – 2025”, stimulacijski dodatek za stalno pripravljenost nezaposlenim pa je, po mnenju stroke, povsem upravičen, izplačeval pa se bo vsem na zavodu prijavljenim nezaposlenim redno vsakega 1. v mesecu.

Sprejeta novela zakona vsebuje tudi priznavanje izobrazbe manj ali neizobraženim nezaposlenim prijavljenim na ZRSZZ in sicer bo tistim, ki so na zavodu zaposlovanja evidentirani neprekinjeno 5 let priznana V stopnja strokovne izobrazbe, kdor v svoji stroki ni delal 10 let bo prejel VI stopnjo izobrazbe, medtem ko bo 15 let in več prijavljenega statusa na zavodu omogočilo nezaposlenim avtomatsko pridobitev VII stopnje izobrazbe.

ZRSZZ podelil prvič in prvi dodatek za stalno pripravljenost nezaposlenemu

Že dan po sprejetju novele je Mavricija Batič, generalna direktorica Zavoda RS za zaposlovanje, podelila prvih 120€ mesečnega dodatka za stalno pripravljenost Ivanu Delavcu (38) iz Ljubljane, sicer diplomiranemu pravniku, ki, redno prijavljen na Zavodu zaposlovanja, te dni šteje 10 obletnico nezaposlenosti.

Kot pravi Batičeva je bil izbor prve podelitve tega dodatka iz seznama nezaposlenih naključen, ostali nezaposleni pa bodo ta dodatek prejeli od jutri dalje mesečno

Kot so mi razložili iz lokalne izpostave, je bila Ivanu Delavcu v 10ih letih na zavodu že večkrat podeljena tudi nagrada “Nezaposleni meseca”, zaradi rednih prihodov na zavod, tudi ko je bil bolan, rednih obiskovanj vseh tečajev usposabljanj in polne predanosti iskanju dela, dejansko so ga naši zaposleni v izpostavi že sprejeli kot družinskega člana in si ta dodatek nedvomno zasluži..

Potem, ko nam je vlada današnjega predsednika Pahorja leta 2011 razložila, da socialna pomoč ni več nepovratno darilo, ampak zgolj kredit za vračilo, smo na ZRSZZ pripravili osnutek zakona, s katerim bi nezaposlene strokovneje usposobili, med kar smo dodali tudi predlog za ta dodatek nezaposlenim, ki je bil sedaj sprejet.

S sredstvi za plačevanje tega dodatka nezaposlenim letos zagotovo ne bomo imeli težav, saj bomo črpali le ta iz sklada, v katerega bodo te iste dodatke vrnili do njih neupravičeni vodilni, profesorji in birokrati 11ih fakultet Univerze v Ljubljani, ter univerze iz Maribora in Primorske univerze. Nezaposleni si jih zaslužijo“, je prvo podelitev tega dodatka obrazložila Batičeva.

Zgodovinska podelitev dodatka za stalno pripravljenost nezaposlenim je potekala tudi v prisotnosti Anje Kopač Mrak, bivše ministrice za DDSZ in enake možnosti, sedanje sekretarke v kabinetu premierja Marjana Šarca, ki je navdušena razgrnila nadaljevanje projekta :

Naj dopolnim gospo Batičevo – neupravičene dodatke za stalno pripravljenost bodo v sklad vrnili tudi vsi učitelji/profesorji srednjih in osnovnih šol, tako da denarja bo dovolj za plačevanje stalne pripravljenosti vsem nezaposlenim.

Ko pa bodo, v roku enega leta, vrnili neupravičeno zaračunan dodatek za stalno pripravljenost, za zadnjih 10 let, še vsi preostali uslužbenci Javnega sektorja, Javne uprave in kolegi parlamentarci, z menoj vred, pa bomo imeli dovolj sredstev za izplačevanje tega dodatka še enkrat večjemu številu nezaposlenih, kot jih imamo danes, za vsaj naslednjih 10 let. Za enake možnosti gre….”

Za konec tega zgodovinskega dogodka prve podelitve dodatka za stalno pripravljenost nezaposlenim smo kakopak pridobili tudi izjavo prvega nezaposlenega srečneža, prejemnika prvih 120€ dodatka za stalno pripravljenost, Ivana Delavca.

Do danes sem svoj CV poslal na preko 2000 naslovov, opravil 350 razgovorov s potencialnimi delodajalci in ponudil podkupnino okoli 62 kadrovnikom oz. posrednikom, ter redno obiskoval zavod in vse naložene naloge, vse možne tečaje, zaposlitve sicer še vedno nisem dobil, tako da sem res vesel tega dodatka, za katerega menim da se nezaposlenim upravičeno podeljuje, nenazadnje smo dobesedno 24 ur v pripravljenosti“, je razložil Ivan in odvihral sporočiti veselo novico domačim.

Don Marko M

Dodatek za stalno pripravljenost (blog Don Marko M)

3 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Zavod zaposlovanja prvič izplačal nezaposlenemu dodatek za stalno pripravljenost

Leave a Reply

Your email address will not be published.