Josip Broz Tito – vse njegove ulice, trgi, obale, sprehajališča in poljane po svetu

Po svetu je še dosti ulic, trgov in spomenikov poimenovanih po Josipu Brozu Titu. In ne le, da se vračajo poimenovanja ulic in trgov po Josipu Brozu Titu, celo njegovi kipi se spet postavljajo, novi in tisti, ki so bili 1991 ponekod odstranjeni…..

Mislim, da imamo majhen problem. Slovenska sodišča nimajo, kot edina na svetu, nobenih težav v rehabilitiranjih domobranskih morilcev slovenstva za 70 in več let nazaj, obenem pa, spet edina, sodno obsojajo edini osvobodilni trenutek slovenstva NOB in socializem, ki je to državo zgradil iz praktično nič v, vse…..

Da bo ironija še bolj poudarjena, pa ta ista naša sodišča v zadnjih 25ih letih ne le, da niso uspešno obsodila in kaznovala nobenega od političnih “voditeljev”, strankarskih članov, ki so dokazano uničevali to samostojno državo, pač pa so jih še osvobajali vseh krivd.

So si pa zato naša sodišča, torej sodnice in sodniki, z Ustavnim vred, edini na svetu, ampak res edini, dovolili celo pisno izjaviti, da prepovedujejo poimenovanje Titove ceste v Ljubljani (2009), ker po njihovem (tudi pokojni) Tito “simbolizira nekdanji totalitarni režim, ki so ga zaznamovale obsežne in grobe kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin“.

Ne pozabimo – le slovenski ustavni sodniki so si dovolili podati takšno utemeljitev in to edini na svetu in ne dvomim, da bodo edini tudi ostali.

Seveda sem ganjen ob pomisli teh ustavnih sodnikov, katerim je ravno Tito s svojim NOB osvobodil njih starše, da so jih sploh lahko rodili, s svojim socializmom pa jim je omogočil brezskrbno in brezplačno šolanje, da so postali tudi ustavni sodniki, da so iz svojih izkušenj ocenili, da jih je totalitarni Titov režim v SFRJ zavijal za vrat, jim kršil človekove pravice, temeljne svoboščine in jih držal zaprte v samicah, ob samo treh drobtinicah kruha in petih kapljicah vode na dan.

Ganjen sem, da je Tito te naše sodnike tako mučil in res ne razumem, kako jim je uspelo preživeti vso tisto Titovo tiranijo in se polnih trebuhov, strehe nad glavo in nobenih skrbi izšolati in zaposliti takoj po študiju. Res se mi prav smilijo….

Še težje razumem, kako je bilo lahko 21 milijonov državljanov ponosnih na Titovo Jugoslavijo socializma, ki jim je dala polno varnost, streho nad glavo, potni list, ki je odpiral vrata vsakega kotička na zemlji, spoštovanje po celem svetu, socialno varnost, brezplačno izobraževanje in zdravstvo, delovnih mest za izvoz, redne plače, regrese, dopuste in še pa još tega, le skorumpirani birokrati, direktorji in politiki so dopustovali na Golem otoku. Ja, Tito je kriv….ker ni hotel današnje demokracije…..

Narod, ki ne spoštuje lastne (zmagovalne) zgodovine in se iz nje nič ne (na)uči, si enostavno ne zasluži prihodnosti, to je menda enostavno jasno. A obstajajo tudi narodi, ki, poleg svoje lastne, spoštujejo tudi zgodovino drugih narodov, ter se iz nje učijo.

In ker je Tito še vedno voditeljski pojem uspešne zgodovine vseh časov, jim tega ni nerodno priznati v marsikateri drugi državi po svetu, kjer še vedno, do danes in še danes, nimajo nobenih težav izrekati spoštovanje slovenske matere sinu Titu, tudi s poimenovanjih ulic in trgov, kar so mu in mu še vedno priznavajo tudi najbolj zavrti kavboji, ki sicer svojim otrokom že od rojstva berejo pravljice, da je komunizem edino zlo tega sveta.

Pa si poglejmo, kje vse posvetu še vedno, tudi po 50, 60 in več letih in celo 35 po Titovi smrti, stojijo po njem poimenovane ulice, trgi, obale, sprehajališča, poljane in kipi, tudi njegov najvišji kip na svetu, ki stoji v Sloveniji, pa tudi kje bodo Titov kip postavili v 2016.

Italija
– Campegine………………..via Josip Broz
– Cornaredo………….via Maresciallo Tito
– Napoli…………………………………..via Tito
– Nuoro……………………………………via Tito
– Palma di Montechiaro……………via Tito

– Aviano…………………via Josip Broz Tito
– Parma………………….via Josip Broz Tito
– Quattro Castella…..via Maresciallo Tito
– Reggio Emilia……….via Josip Broz Tito

Nemčija
– Heilbronn……..Titotstraße

Etiopija
– Josif (Broz) Tito’s street

Tunizija
– Sousse……………Marshall Tito Avenue

Brazilija
– Sao Paulo………..Avenida Marechal Tito

Ciper
– Limassol……………Josip Broz Tito street
– Dali………………………..Marshal Tito street

Indija
– New Delhi……………………..J B Tito Marg
– Jodhpur…………………Shri Tito Chauraha

Rusija
– Moskva………..Ploshchad Iosipa Broza Tito

Gana
– Accra…………………….Josif Broz Tito Avenue

Srbija
– Bačka Topola………………………………………………Maršala Tita
– Bečej…………………………………………………………..Maršala Tita
– Kanjiža………………………………………………..Ulica maršala Tita
– Subotica……………………………………………..Aleja Maršala Tita
– Vrbas…………………………………………………Ulica maršala Tita
– Niš………………………………………………Glavni Trg Marsala Tita
– Bački Petrovac……………………………………Ulica maršala Tita
– Padina (Kovačica)….. OŠ Maršala Tita, Ulica maršala Tita
– Kulpin………………………………………………….Ulica maršala Tita

Črna Gora
– Herceg Novi…………………Trg maršala Tita
– Bar……………………………Ulica maršala Tita
– Podgorica………………….Josipa Broza Tita
– Rožaje………………………………..Maršala Tita
– Tivat…………………………Obala maršala Tita

Makedonija
– Bitola…………..Maršal Tito
– Gevgelija……..Maršal Tito
– Ohrid……..Kej Maršal Tito
– Skopje…………Maršal Tito
– Strumica………Maršal Tito
– Veles……………Maršal Tito
– Delčevo………..Maršal Tito

Hrvaška
– Buzet……………………………………..Titov trg
– Karlovac…………….Trg Josipa Broza Tita
– Labin………………………………………Titov trg
– Lovran………………..Šetalište maršala Tita
– Matulji………………………….Trg maršala Tita
– Nedelišće………………………….Maršala Tita
– Opatija………………………………Maršala Tita
– Poreč………………………Obala maršala Tita
– Pula……………………………………….Titov park
– Rabac……………………..Obala maršala Tita
– Rijeka……………………………………….Titov trg
– Rovinj…………………………..Trg maršala Tita
– Šibenik………………….Poljana maršala Tita
– Šenkovec…………………………..Maršala Tita
– Varaždinske Toplice…………..Maršala Tita
– Veli Lošinj…………………Obala Maršala Tita
– Velika Gorica………………..Trg maršala Tita
– Zagreb………………………….Trg maršala Tita
– Zaprešić……………………..Ulica maršala Tita

Bosna in Hercegovina
– Bihać………………Trg maršala Tita
– Bratunac……….Ulica maršala Tita
– Breza………………………Titova ulica
– Goražde………..Ulica maršala Tita
– Jajce……………..Ulica maršala Tita
– Jelah………………………..Titova ulica
– Konjic…………….Ulica maršala Tita
– Mostar……………Ulica maršala Tita
– Novi Travnik……Ulica maršala Tita
– Odžak……………………….Titova ulica
– Sarajevo…………Ulica Maršala Tita
– Tešanj…………….Ulica maršala Tita
– Tuzla………………………….Titova ulica
– Zenica……………………….Titova ulica
– Živinice………………………Titova ulica

Slovenija
– Ilirska Bistrica……..Trg Maršala Tita
– Jesenice…………Cesta Maršala Tita
– Koper………………………………Titov trg
– Logatec………………………Titova ulica
– Maribor………………………Titova cesta
– Postojna…………………….Titova cesta
– Senovo………………………Titova cesta
– Postojna……………………………Titov trg
– Radeče………………………..Titova ulica
– Radenci………………………Titova cesta
– Tolmin…………………..Trg Maršala Tita
– Velenje……………………………..Titov trg (na katerem stoji največji Titov kip na svetu)

Asteroid
Po Titu je poimenovan tudi asteroid 1550 Tito, katerega je v Beogradu 1937 odkril Milorad B. Protić.

V 2016 v srbskih Užicah postavljajo kip Tita
Zgodovina se res obrača in vedno prav obrne, čeprav to ni povšeči tistim, ki bi jo radi spreobrnili. Ampak jebi ga, dejstev zgodovine je nemogoče trajno spreobrniti.

Leta 1991 so v Srbiji nekdanje Titovo užice preimenovali v zgolj Užice, kip maršala Tita pa odstranili iz Trga partizanov. Ampak 5m visok kip Tita se zdaj vrača in na 9. maja 2016, torej na dan Zmage nad nacizmom in fašizmom, bo spet ponosno stal v Užicah.
Obenem bodo odprli še muzej Užiške republike, vse skupaj pa bodo turistično ponudili in tržili v že zelo uspešnem projektu turističnih popotovanj s titovim Modrim vlakom. Da je Tito tudi biznis je itak jasno sposobnim….

Ker Tito je pač Tito…..
Pa še osvežimo – Tito je bil idejni vodja NOB, partizanov, osvoboditeljev države izpod grozot nacizma/fašizma. Bil je idejni vodja izgradnje, od okupatorjev in domačih izdajalcev (domobrancev) porušene domovine. Bil je idejni vodja socializma, ki je državljanom omogočil napredno brezplačno zdravstvo, šolstvo, socialo.

Bil je maršal četrte najmočnejše vojaške armade na svetu. Bil je idejni avtor ustanovitve in vodja gibanja 119 Neuvrščenih držav. Tito je vodil, prvič v zgodovini sveta, 40 let miru na Balkanu. Tito je državne lopove kaznoval in zapiral, poštene in delovne nagrajeval.

Tito je odgovorno in vzorno (po)skrbel, da s(m)o njegovi državljani živeli v pravični, človeški, zdravi in okolju prijazni, koristni družbi, brez brezdomcev, visoke socialnosti, delo vsakemu, ki je hotel delati, redno plačo, spoštovanje delavca, streho nad glavo, hrano, brezplačno šolstvo in zdravstvo, ugoden kredit za zidanje svoje hiše ali stanovanja pa je itak lahko dobil prav vsak, brez izjem.

Titu so se na obiskih/srečanjih državnikov dobesedno priklanjali kralji, predsedniki, papeži so mu poljubljali roko. Tito je dal svojim državljanom svobodo, zavedanje moči sloge, spoštovanje povsod po svetu. Pod Titovim vodstvom je bila Jugoslavija velesila na športnih, znanstvenih in številnih področjih.

Tito je zahteval od državljanov, da se učijo, izpopolnjujejo, nadgrajujejo, vsak zase in družba kot celota, da ne bodo nevedne ovce.

Tito je bil več kot predsednik in maršal – Tito je bil vodja. Cel svet je vedel in spoštoval, da je Tito Jugoslavija in Jugoslavija Tito, Jugoslovani pa Tito in Jugoslavija. Tito je bil in je še vedno enostavno velikan tega sveta, česar se mnogi po svetu še vedno zavedajo in spoštujejo.

Pa še enkrat – brezmejno spoštujem delo Tita, partizanov/borcev NOB in državljanov, ki so iz ruševin gradili to domovino na roke, s svojimi žulji, ampak tiste člane nekoč Titove komunistične partije, ki so levi in desni poslanski/politični komunajzarji od 1991 do danes, bi pa brez vsake slabe vesti in z užitkom poslal, kamor je takšne pošiljal Tito. On je že vedel zakaj…..

Predvsem pa ima Tito, poleg teh ulic, trgov in vsega, še vedno na milijone src, ki ga hranijo. Ker če je ljubezen prava, iskrena, potem je večno v srcu. Ker, samo eden, edini in trajen je bil Josip Broz Tito – slovenske matere sin…..

A rabi kdo še kakšen argument ?……

Ulica Josip Broz Tito 1(blog Don Marko M)Kip Josip Broz Tito (blog Don Marko M)Josip Broz Tito ulice (blog Don Marko M)

31 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Josip Broz Tito – vse njegove ulice, trgi, obale, sprehajališča in poljane po svetu

 1. Ko je bil Tito še živ, je vsak imel delo.
  Je ikona in najsvetlejša osebnost 20 stoletja!
  V močan poduk lopovskemu kapitalizmu, ki ga imamo!

 2. Titova vizija neuvrščenosti je edina pot v prihodnost brez vojn, sovraštva in lakote…

 3. Don Marko, hvala za nanizana, vsem znana dejstva, ki pa so slovenski desnici z vrednotami domobranstva, Heimatdiensta in NDH boleč trn v peti in tumor v glavah.

  Uživam, ko berem in delim tvoje misli…

 4. Da, to so dejstva. Na zalost, sele zdaj se zavedamo. Nismo znali ali mogli secuvati…

 5. Bil je tvorec bratstva in enotnosti,ki ga nikoli ni bilo.Imel je popolnoma zgrešeno nasilno umetno zgrajeno Jugoslavijo,katera ni normalno delovala ne v gospodarstvu in politiki.Zaradi enakomernega razvoja ni bilo tržnega gospodarstva in previsoke porabe, je prišlo do visoke inflacije,1000%tako je prišlo do zloma gospodarstva,kateri je bil glavni vzrok za razpad države.Takšno politiko vodenja,ki so jo prenesli komunisti iz juge imamo tudi danes v Sloveniji.Skrajni čas je da se komunisti umaknejo in prevzamejo oblast demokrati.

 6. Stanko,

  malo si pomešal pojme…..kar ti naštevaš se je dogajalo po Titovi smrti, toliko osnovne zgodovine bi pa že lahko vedel….in ne boš verjel, v naši mali podalpski imamo že 25 let na oblasti – demokrate….
  vsaj tako pravijo zase, da so…..v ime svoje stranke so si vtipkali “demokrati/demokratska” in to je bilo tudi vse, kar so od demokratičnosti pokazali……
  da bi pa lahko prišli pravi demokrati na oblast, bo moral najprej narod pri sebi pospraviti, predvsem tisti, ki že 25 let volijo ene in iste, komunajzarje torej, leve in desne, ki so le najslabši možen izmeček Titove sicer bogate dediščine…..

 7. Pa še danes kakšna društva z njegovim imenom obstojajo, eden je v Izoli “DRUŠTVO TITO IZOLA” katero deluje že nekaj časa in vsakoletno je organiziran “dan mladosti”
  in še kakšen pozabljen praznik katerega smo kot mladinci praznovali.

 8. Kakor koli govorijo, nekateri njegovi omladinci grdo o njemu, bil je velik človek in v tistem času so bili edini prebežniki Jugoslovani, pa še ti zato, ker so imeli možnoist potovati po svetu z enim najbolj cenjenim potnim listom. Druge socialistične države tega niso dopuščali

 9. Narodi sveta so našega TITA častili bolj kot boga , ne v tedanji Jugi, temveč svet, ga je postavil za vzor in ikono tistega obdobja modrega planeta….., neispodbitna zgodovinska dejstva so že davno zapisali in knjigo zaprli, ter se posvetili tehnologiji in napredku……

 10. Tito,Nehru,Naser so bili ustanovitelji neuvrščenosti,mirovniki,ki niso imeli nobenega vpliva na svetovno diplomacijo.Priljubljeni so bili samo v nihovih neuvrščenih državah.Tito ni bil noben vizionar in ne strateg,Jugolavijo je gradil na načelih bratsva in enotnosti,in delavskem samoupravljanu ,katero ni imelo pozivnega učinka.Nesmiselno ga je poveličevati.Na žalost danes trpimo sadove titoistov,ki so si vzeli demokracijo v svoje roke.

 11. VIA JOSIP BROZ TITO ; v Avianu v naselju, ki je poleg avio baze zgrajeno za potrebe osebja letalske baze !

 12. Ta BATA – J očitno ne ve, da so Koroško zakockali sami Slovenci tako kot Rezijo in Istro !
  In tile sedaj bodo zakockali (oz. so že), še tisto kar je ostalo ! Naj jih imenujem : Borut Pahor, Miro Cerar s svojim “orkestrom (razen redkih izjem) , Milan Berglez z orkestrom (razen redkih izjem), Zadnji žebelj bo zagotovo zabil Janez Janša s TROPOM ovčic (beri nacionalno gardo), če ga ne bo prej nekdo zabil njemu !

 13. Očitno ne veste,da so po porazu nacistične Nemčije mejo dolačale velesile ZDA ,ANGLIJA,FRANCIJA,SZ.dali so pogoj Jugoslaviji za vstop v atlantsko zvezo,tito teh pogojev ni sprejel,raje se je odrekel Trstu in Koroški.

 14. Batagelj,
  pa normalno, da je Tito rekel NE atlantski zvezi, kakor je rekel NE tudi komunistični Rusiji…..noben pravi vodja z jajci ne dovoli, da mu na njegovi zemlji tujci določajo pogoje, kako in kaj bo…..samo hlapci in brezvretenčni se klanjajo NATU, danes vidimo kam so nas s tem klanjanjem pripeljali naši parlamentarci….
  Tito je raje naredil svojo neodvisno Jugoslavijo, ki je bila kot četrta vojaška sila sveta strah in trepet tako Zahoda, kot Vzhoda……Jugoslovane pa je naredil, z vsemi narodnostmi znotraj, za spoštovane po celem svetu…..
  da se je odrekel Trstu je naredil prav, nenazadnje je v zameno dobil celo Primorsko in jo pripojil Jugoslaviji in to njegovo dediščino NOB si je 1991 prisvojila Slovenija…..kar se Koroške tiče se najprej poduči o Koroškem plebiscitu in potem klamfaj…..
  in da, bodi prosim okolju prijazen in svoje neomejeno omejeno trolanje raje trosi kje drugje, kot tukaj…..

 15. Po končani vojni je bilo čiščenje nasprotnikov na krut način, po kratkem zasliševanju so izvedli naglo sojenje.

 16. ok Batagelj, ker si bil že 2x opozorjen, zdaj pa res zadnje opozorilo…..članek imaš zgoraj in če imaš karkoli za komentirati neposredno povezano s člankom, torej katerokoli mojo navedbo v zapisu ovreči, seveda argumentirano, potem to naredi…..vsako tvoje nadaljno trolanje kopipejstov, ki niso povezani z zapisom, pa bo odstranjeno…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *